marillion, on Nov 10 2010, 10:58, said:
Признавам, не съм много в час, но напоследък следя с какъв възторг пишеш за "БлуРей" технологията и реших да те питам нещо. Моят DVD плейър вкъщи е Denon - плейва всички познати формати, включително SACD. Настроил съм го да предава към LCD-то със сигнал 1080p. Честно да ти призная поне аз не долавям огромна разлика в качеството на картината от източник DVD и източник DivX. Когато го купувах ми обясниха, че е снабден с някакъв чип последна технология, който извършва прогресивно сканиране и оптимизира качеството на картината. Преди две-три години струваше 750 лева, доста пари, но не съжалявам, че ги дадох тогава. Основно държах на плейването на формата SACD защото имам доста подобни дискове. Кажи ми, моля те, драстична ли е разликата между това което виждам аз от формат DVD и това което бих видял от формат Blu-ray, щом като отново става дума за 1080p?
Ами да, доста голяма е разликата. Моят плеър е далеч от Denon, марка LG е, но също "покачва" резолюцията на стандартните DVD и предава сигнал 1080p през HDMI към телевизора ми, който е сравнително малък - 32 инчов. Разликата дори на такъв телевизор е очевидна. DVD-то каквато и обработка да му прави чипа, все си е записан оригинално 720 × 480 пиксела. Покачването до 1920х1080 пиксела става чрез всякакви алгоритми, които уж би трябвало да измислят изображение за допълнителния огромен брой пиксели. Чипът на твоя плеър би трябвало да прави това по възможно най-добрия начин, но Blu-ray нещата са записани в разделителна способност 1920х1080 и всеки пиксел си е точно определен, а не измислен с някакъв алгоритъм. На практика разликата е очевидна, особено при 32" и нагоре телевизори. При звука също има принципни различия при кодирането, които най-просто могат да се определят като разлика между mp3 и FLAC (което е с качеството на аудио CD).
Моя възторг всъщност не е точно за Blu-ray технологията, или по-точно не и към носителите и плеърите, които могат да възпроизвеждат blu-ray дискове. Там все още нещата са твърде скъпи за моя джоб (плеърите поевтиняха, но празните blu-ray дискове са на абсурдни цени) и нямат възможностите, които аз искам (да се пускат всякакви формати, в които компресират пиратите по света

). Аз се радвам на нещата записани в high definition формат и устройствата, които възпроизвеждат такива неща. Устройства от рода на Western Digital TV Live HD, Popcorn Hour и други, които имат и wi-fi, мрежи, хард дискове и ала бала неща. Включително и телевизорът ми успява да пусне от външен хард диск 1080p MKV файлове, компресирани с повечето актуални кодеци и да изкара Dolby Digital звук през оптика към същия този DVD плеър LG

Разликата в картината със стандартно DVD е огромна.
Edited by Javor, 10 ноември 2010 - 11:25 .