Най-сетне да ми остане малко време, за да постна впечатленийца. 4 дни, 5 сцени, 30 градуса всеки от дните. Държа да отбележа, че над Швеция има особено злостна озонова дупка и хванах повече тен, отколкото за две седмици в Каварна на плаж. А си бях взела пуловер щото, видите ли, отивам в Скандинавия. Впрочем скандинавците са най-облагодетелствани от глобалното затопляне, защото Балтийско море вече става за къпане.

Но всичко това са общи глупости, преди да премина към основната тема държа да отбележа, че ако на някой му се прииска да посети въпросното чудо, трябва да внимава много с междуградските влакове и с произношението на имената на градовете

Проблемът е, че на гарите работят доста чужденци, които си нямат хал хабер от това как се пишат шведски имена и могат да те пратят в трета глуха. По вина на произношението вместо билет за Helsinor (датски пристанищен град, там се намира Кронборг-замъкът на Хамлет), ми издадоха билет за Helsingborg (шведски пристанищен град). Имах късмет, че от Helsingborg има фериботи за Елсинор, но това ме забави доста и на връщане всички гишета за продажба на билети (поне предположих, че са такива) бяха затворени, а беше едва 7 вечерта! Трябваше да се справям с някакъв гаден автомат за билети, който беше повреден и в крайна сметка от една будка за вестници ми издадоха билет не за самия Сьолвесборг, а за градче преди него (защото продавачът беше испанец и не можа да го напише вярно

), така че трябваше да се крием от кондуктора цяла спирка...Цялото това излияние беше с една цел: Mind the Swedish Trains.
Концертите:
Първия ден обикалях шатрите с мърч, които образуваха цяло мини градче, беше впечатляващо, още по-впечатляващо беше, че си намерих фанелки S размер на Блу Ойстър Кълт и Триумф.

Имаше дори фанелки на Tigertailz и то от всички видове имаше малки размери. Купих си значка на Флойд (нещо невъзможно за намиране в БГ...

) и още разни дреболии и се запътих да гледам Airbourne, много стойностна австралийска група.
На втория ден започнах с Pain of Salvation и Primal Fear, групи, които се надявам да видим скоро на родна почва, защото концертите им просто ме разкъртиха, няма да коментирам и чисто музикалната им стойност...Основната атракция за деня за мен се състоеше в гига на ЕЛО, които за огромно мое съжаление изпуснах тук през 2000 г. Невероятни музиканти, нямам думи! @Pinky, доста неща направиха от Time...
Judas направиха великански концерт, но умрялата публика ми уби половината удоволствие!
В останалите дни се разбих най-много на Триумф (Made in Canada, няма нужда от друг коментар

), Пойзън (изненадващо качествена група, бях останала с представата, че са доста посредствени), Деф Лепърд (ако концертът им тук е и наполовина толкова як, си смазвайте гласните струни отсега, за да не останете без тях на 4-ти

), Блу Ойстър Кълт (за да ги чуе човек НАИСТИНА, трябва да ги чуе на живо!!! Най-размазалият ме концерт на фестивала!) и Кен Хенсли (за този човек или само добро, или нищо!). A Whitesnake заемат първо и единствено място в графата на шоутата, които не ми харесаха-скучен до безобразие плейлист (имам чувството, че направиха целия си нов албум, толкова се одосадих), липса на диалог с публиката (изключая кълчотенията на Ковърдейл, тях ги имаше в изобилие) и много много паднал глас от страна на Дейвид. Първата песен я започна добре...и дотам. Май единствената свежа част от шоуто беше, когато Юрая ни запозна със сина си... Не искам някой да остане с погрешно впечатление, Змията ми е любима група, но ако ще се излагат така и в София, мисля да отида направо за Лепърд...
Ще постна една-единствена снимка, всичко друго е излишно. Усмивката на този човек, реакцията му, когато му подадох за автограф оръфана избеляла снимка от стрелбище, която баща ми пази от 30 години, да чуя на живо вълшебната The Last Dance-безценно!
Кен Хенсли
P6070446.JPG 250,26K
66 downloads
сетлистът на Деф Лепърд, за разгрявка преди 4-ти:
1. Rocket
2. Animal
3. C'mon c'mon
4. Foolin'
5. Mirror mirror
6. Make Love Like a Man
7. 9 Lives
8. Bad Actress (спокойно бих заменила това и предното за Too Late for Love и Stagefright...)
9. Love Bites
10. Rock On
11. Hysteria
12. Armageddon It
13. Photograph
14. Pour Some Sugar On Me
15. Rock of Ages
--------------------
16. Let's Get Rocked