Joey, on May 28 2009, 13:46, said:
С много голям интерес, чаках твоето мнение. Да навярно си прав, че има и в момента супер качествени
групи. Може би аз не си давам зор да ги търся толково усилено

. И имам предвид, че през началото и средата на 90-те, блек метъла в общи линии се слушаше от всички, които слушат метъл и затова като че ли излезна от ундърграунда. Сега всички слушат много повече дет (визирам групи като Nile, Belphegor, Malevolent Creation и др.), които като че ли в момента изживяват своя Ренесанс. Имам предвид, че крайно десния дет метъл

, в момента се слуша повече от блек метъл. Разбира се тук трябва да изключим според мен освен споменатите от теб групи и Immortal и Satyricon. Но пък за тях може да се каже и че не са точно блек вече. Та те тъй думам аз.......
Между другото благодаря за групите, които си посочил, ще им хвърля едно ухо.
Cheers!!

Не знам защо тук таме срещам споменаването на Immortal в един кюп с Dimmu Borgir, Satyricon и Cradle of Filth. Те от началото до края си не смекчават тона, остават верни на сцената и повечето им неща са доста трудно смилаеми, особено пък за хора, които не слушат блек, но харесват Puritania, да кажем. Дори и в най-"тру" годините си DB, Satyricon и CoF са били много по-лесно смилаеми от тях. Belphegor аз си го взимам в блек метъл тайфата и не го давам на дет-а, ако ще и крайно десния

Nile и Malevolent Creation (доколкото съм слушал едните и помня за другите) са дет метъл, но не и крайно десен. Изобщо при дет метъла (повтарям не съм специалист) се забелязва същата тенденция като при блека - групите или се научават да свирят, или порастват, или си намират по-сносни инструменти/оборудване/продуценти с времето и смекчават изразните средства. Спомнете си например какво представляваха Suffocation в Effigy of the Forgotten (1991) и Breeding the Spawn (1993), Vader в Morbid Reich, Napalm Death, Death, Entombed, Hypocrisy, Carcass, Sepultura и още дълъг списък и какво са те сега. Сцените, според мен, са с аналогично развитие. А дали дета се слуша повече от блека - да, и това винаги е било така (нищо, че в даден период покрай блека може да се е вдигало повечко жълт шум), както и траша повече от дета, хевито повече от траша, а хард рока повече от хевито.
Не знам какво слушат днес младите хора, но ако е като едно време, то със сигурност 80% от тези, които тръбят, че слушат дет или блек, всъщност не го харесват и това ще проличи след 2-3 години.
Винаги ми е било интересно, дали ако на едно девствено ухо му се пуснат извадени от времето и контекста легендарни албуми и съвременни що годе прилични такива, то разбере кое е класиката и кое е подражанието. Аз лично съм много щастлив от факта, че съм съвременник на излизането на Master of Puppets и And Justice for All, на Beneath the Remains, на Deicide, и на легендите в блека, защото съм почти убеден, че тези, които днес ги слушат тези албуми не усещат това, което усещах аз.
А наистина крайно десния дет няма начин да се слуша повече от блека, защото той общо взето е неслушаем и не бива да се приема без лекарскo наблюдение. А виж кое се слуша повече - крайно десния блек или крайно десния дет метъл - тук става въпрос за толкова малки количества, че те влизат в статистическата грешка.
Нещо се разприказвах и забравих за какво иде реч...
... Through dreams I influence mankind...