Reservation Road
Сюжетите за отмъщение и правдиво възмездие са завладяли екрана напоследък (справка - скорошния Death Sentence), но много малко от тези, които съм гледал напоследък притежават психологическата дълбочина на Reservation Road.
Челото на въздействието на филма са актьорите - великолепно подбрани, всеки от тях самоотвержено навлича парещата кожа на тези изтерзани и разкъсвани от противоречия и черни демони герои. Сюжетът не е нищо невиждано и нечувано, по-скоро тягостен и проклет, той дълбае из темите табу като трагична смърт на дете и ада, през който семейството преминава, за да перодолее непреодолимото.
Имаме един перфектен Хоакин Финикс, който вае най-силното изпълнение в кариерата си, по моему. Нервашкия му драматизъм (неговата запазена марка) най-после е вкаран в изненадващо подходящи релси от режисьора Тери Джордж (Хотел Руанда), като Финикс сякаш напук изненадва всички и вкарва силна доза ледено и заплашително спокойствие във възлови моменти.
Дженифър Конъли се превъплъщава в трудна и изискваща роля на съкрушена майка с майсторство и смазващ реализъм. За пореден път тя разклаща основите на разпространеното твърдение, че е прекалено красива, за да бъде добра актриса, избирайки роля, в 80 % от която е с прорязани от сълзи очи, изпити от мъка страни и безумен поглед.
В ролята на черно-забрадената майка Конъли също прави една от най-добрите си роли досега.
Заедно с „All the king`s man”, RR показва завръщането на един от най-любимите ми млади актьори Марк Ръфало към сериозните драматични трилъри, след поредица от chick-flick увлечения. Лично аз забелязах Ръфало за първи път в кримито „In the cut” на любимата ми режисьорка Джейн Кемпиън и оттогава го следя отблизо. Ревностен фен на реалистичните изпълнения, въпреки привидно отнесената си и замечтана натура той вдъхва живот и смисъл на ролите си. Ако се постарае.
Тук се е постарал, но заслуга има и режисьорът Джордж отново е изиграл добър коз с кастинга. Персоната на Марк Ръфало на разръфан „ordinary people” тип с тридневна брада, пословична безотговорност и безрезервна любов към загубеното семейство са идеален трамплин за разгръщането на солидните му актьорски умения след трагичното събитие по сценарий. Героят на Ръфало минава през ада и това е показано така достоверно и майсторски, че зрителят неусетно се увлича от драмата, сякаш поглежда право в душата на героя. От време на време той е странно апатичен и безучастен към разпадането на живота, какъвто го познава. Дали това е малка пробойна в играта на Ръфало или нарочно търсен ефект не знам, но е много ефектно.
Персонажът му не е положителен герой и не предизвиква съчувствие, но достоевските му терзанията вдъхват на изкуплението накрая реализъм и почти библейско внушение.
Не мога да се сетя за нищо, което не ми хареса в този филм. Камерата е изключителна, както и играта със светлината или липсата на такава - метафора за мрачните тонове в душите на участниците.
Да, жанрът, „Престъпление и Наказание” може и да се радва на особена популярност напоследък, но малко от рожбите му достигат дълбочината и завършеността на “Reservation Road”.
Оценка: