Jump to content

Последният филм който гледах беше...

• This topic is locked This topic is locked
681 replies to this topic

#261 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 27 февруари 2008 - 00:06

При мен почивните дни са чудесна предпоставка за филмови маратони. И макар weekend-а да свърши преди два дни, чак сега реших да драсна за нещата, които успях да гледам:

Bringing Out the Dead - чудесен филм на Скорсезе за няколко дни от живота на лекар от Бърза помощ (Никълъс Кейдж) обсебен от спомена за момиче, което не е успял да спаси. Не бих го наредил сред култовите неща на именития режисьор, но определено си заслужава.

Остров - руски, християнски филм, където религията има основна роля. Не очаквайте обаче да ви редят нравствени поучения в рамките на двата часа - това е просто една приятна история за един монах със странни способности, който също е обременен от миналото си. Красив филм...

Four Rooms - е, тук вече се търкалях от смях. Като се тръгне от идеята за един главен герой, четири истории (всяка от които е режисиран от отделен режисьор, снимана от отделен оператор и написана от отделен сценарист) и се стигне до чудното изпълнение този филм може да се определи само с две думи: СТРХОТНО ЗАБАВЛЕНИЕ! И докато имената на Allison Anders и Alexandre Rockwell не ми говорят нищо то стилът на Тарантино и Родригез е толкова разпознаваем, че трябва да си сляп за да не го отчетеш, а Тим Рот прави страхотно шутовско изпълнение като Пиколото.

Така и така съм тръгнал да пиша за гледани в скоро време филми да отбележа и най-актуалното - днешното ми кино посещение:
Gone Baby Gone или както го лансират в нашенско "Жертва на спасение" (бахти превода) - първи режисьорски опит на Бен Афлек, при това доста добър. Филмът е трилър с някой много майсторски заснети моменти и качествен сценарий, който в края поставя зрителя пред казус без еднозначно решение. Продукцията беше номинирана и за Оскар в категорията за поддържаща женска роля за изпълнението на Ами Райън - много е добро, наистина, но екранното й време е твърде ограничено - факт, несъмнено оказал влияние върху решението на академията да не й връчи статуетката. Като цяло съм доволен - първи актуален филм, който гледам от началото на годината и мога кажа, че не съжалявам за времето прекарано в кино салона.
ПИСУК!

#262 Джуджето_GIMLY

анонимен човеколюбец

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1378 posts

Posted 27 февруари 2008 - 00:32

View PostSvil, on Feb 26 2008, 17:20, said:

Грешка в бързината ве. Кво си се разкудкудякал. Намерил се кой да ме поучава, някакъв недоучил историк :worship:
Това се учи в 1-ви клас :wub:
Кироо, бегай оттука, оти че те изпапурчим с копачо!

#263 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 27 февруари 2008 - 09:32

View PostДжуджето_GIMLY, on Feb 27 2008, 00:32, said:

Това се учи в 1-ви клас :wub:
Именно, ти от там не си и мръднал :worship:

#264 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 03 март 2008 - 19:17

View PostДжуджето_GIMLY, on Feb 22 2008, 13:25, said:

Рамбо 4
Още като разбрах, че ще има такъв филм бях сигурен, че ще е пълна боза, но се оказа, че много дълбоко съм грешал.

Абсолютно съгласен. И аз бях силно предубеден. Още повече, че продължението на "Роки" от миналата година се оказа пълен боклук. И си бях казал тогава - стига с детските сантименти!

Обаче любопитството надделя и изобщо не останах разочарован. Напротив даже. "Рамбо 4" е отличен боен екшън. Свръхбрутален, при това. Ако на някой в предните серии бат` Джон Рамбо му се е сторил колеблив :D ..., тук прошка няма! :)
Но мен най-вече ме зарадва това, че е запазен наивният чар на поредицата за непобедимата бойна машина от виетнамската война. Все едно паузата от последната серия не е двайсет години /кога минаха, баси!?/, а само две-три! Браво Силвестър, браво Сталоун! Компенсира се, поне пред мен, за последния Роки! :D

Инак, последно гледах "There will be blood". Могъщ филм, тежък, истински. Много повече заслужаваше Оскар за "най-добър филм" от този балон с хелий "No Country For Old Man" на инак прескъпите ми братя Коен. Ако махнеш играта на Хавиер Бардем от него, остава едно голямо, добре заснето нищо. Но както и миналата година със Скорсезе, Академията реши да реабилитира великите режисьори за това, че досега все се разминаваха със статуетката. И им я връчи за хилави филми. Поне в сравнение с цялостното им творчество.
-----------------------------------------
Слушай силно!

#265 rodd1ck

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 501 posts

Posted 08 март 2008 - 00:10

^There Will Be Blood го гледах днес в Дома на киното и честно казано не ме впечатли кой знае колко, след толкова хвалене очаквах доста повече. И играта на Даниел Дей Люис не ми се стори чак достойна за изучаване, все пак не е никак зле. На моменти е скучен и неангажиращ, атмосферата се пропуква на доста места. По принцип нямам нищо против бавни и малко по-протяжни филми без набиващ се на очи, запленяващ сюжет, но тук ми се стори, че нещо не се е получило като хората.

#266 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 08 март 2008 - 20:37

При мен важните неща за отбелязване са три:

No Country For Old Men - Добър филм, но цялостното му послание малко се губи в последните 20-тина минути. С @Violator-a даже обсъждахме онзи ден идеята на въпросните финални сцени, но освен едноизмерното послание от заглавието до друго не успяхме да достигнем. Но трябва да призная, че филма е майсторски заснет, а Хавиер Бардем си е заслужил всяка люспичка от Оскара, който отнесе. Все още не съм гледал никой от останалите номинирани в категорията за "Най-добър филм" продукции, така че няма да се ангажирам с мнение дали "No Country..." заслужава признанието, което получи, но си мисля, че миналата година ни донесе и по-качествени филми...

Wag The Dog - Е, това е гениален филм!!! Такава интелигентно направена гаргара не бях гледал от времето на "Догма" насам само дето там на прицел беше религията, а тук е политиката. Филм за влиянието на телевизията и манипулирането на общественото мнение. Освен това през цялото време филма така тънко се гаври с американския начин на мислене и изграждане на символи и ценности, че съм почти убеден, че ако идеята за направата му се беше появила няколко години по-късно то тя нямаше да бъде оползотворена... или поне не по начина, по който е в момента. А в този си вид "Wag the Dog" е велик!!! 10/10
BTW Някой може ли да ми каже дали книгата, по която е правен е издавана в България и под какво заглавие. Мерси предварително!

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street - току-що, пресен-росен, изпръскан с обилно количество кръв от екрана, се връщам от прожекция на новия филм на Тим Бъртън. А като говорех по-горе, че миналата година ни предложи и по-качествени от "No Country..." неща то това е именно такова. Маестро Бъртън е забъркал такава жанрова каша, че при еднократно вкусване няма да се усетите кога сте облизали купичката. Тук си имаме замесени мюзикъл, трилър и драма с кървав дресинг, заради който трябва да внимавате да не се задавите с пуканките си гледайки определени сцени. Имаме си и един неотразим Джони Деп, който за пореден път бе пренебрегнат от Академията :metal: Имаме си и цяла поредица страхотно заснети кадри - течащата кръв в началото, появяването на кораба от мъглата (като че ли хвърляне на мост към предходния филм на миистър Деп - "Карибските Пирати"), скоростната разходка по улиците на Лондон и всичко това е в рамките на първите 5 минути. Но повече няма да споменавам за да не ви развалям удоволствието. Единственото, което не ми допадна напълно беше музиката. През половината време стиховете не са римувани, което ги прави по-... хммм... трудни за слушане, а повтарящите се мотиви на определени места накъртват. Освен това не съм сигурен, че мога да си пусна саундтрака на филма от-до, така както правя понякога с този на любимия ми мюзикъл "Мулен Руж".
Но това са бели кахъри. Като цяло съм изключително доволен от филма! Ще завърша този пост с цитат, който директно влиза в личния ми златен фонд на филмовите реплики :metal: Става дума за момента в който Суини Тод взема бръснач и възкликва: At last! My arm is complete again! :metal:
ПИСУК!

#267 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 09 март 2008 - 20:03

Току що изгледах дългоочакваната нова екранизация по Стивън Кинг - "The Mist".

Очакванията ми не бяха особено големи, тъй като фактът, че Стивън Кинг мъчно се филмира като хората, е всеизвестен. Особено произведенията му, в които присъстват повечко свръхестествени подправки. Но пък и не бяха малки, защото режисьор в случая е Frank Darabont, човекът направил най-силните екранизации по четива на Краля - "Изкуплението Шоушенк" и "Зелената миля".

Та, "The Mist" не е някакъв кинематографичен шедьовър, но за жанра си /фентъзи хорър/ е повече от добър. Заснет е изкусно, а специалните ефекти и апокалиптичните декори са правдоподобни. Краят е силен и ще е доста неочакван /за тези, които не са чели новелата/, а смазващата етно музика, която го съпровожда, е подбрана много точно.

Вчера зяпах и биографичния филм за Боб Дилън - "I`m Not There". Беше премиера за България, в рамките на "София Филм Фест".

Авангардна каша са сътворили авторите. Като цяло е много смело и интересно решение да представят живота на легендата по този нетипичен начин, но не съм убеден, че това кореспондира особено добре с творчеството на Боб Дилън от чисто музикална гледна точка. Виж, ако филмът беше за някой истински музикален и концептуален хамелеон, като Дейвид Бауи, да речем, нямаше изобщо да го правя на въпрос и щях да го обявя за гениален ход.

Основният акцент в "I`m Not There" е върху многоликата човешка същност на артиста, а музиката като че ли е оставена на по-заден план. Което лично мен малко ме разочарова. Предпочитах да има баланс между тези две неща.

Образът на музиканта е разделен на няколко /шест/ части, според личните му житейски превъплъщения...и всяка се играе от различен актьор. Между които има чернокожо дете, дори и жена /прекрасната Кейт Бланшет/. Сами си правете изводите, каква интересна манджа с грозде е. А на всичкото отгоре, диалозите преливат от многозначителни и асоциативни послания. Има препратки към исторически събития, към стари класически авангардни ленти. Името на Боб Дилън не се споменава нито веднъж!

Лично аз ще го гледам пак този филм, защото един път определено не ми стига за да го осмисля напълно.
-----------------------------------------
Слушай силно!

#268 Pinky

a pig

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 365 posts

Posted 10 март 2008 - 02:49

ем последно гледах Crash ; филмът е от 2004 и странното беше, че съм го опуснала някак си и чак преди няколко дни го гледах... :metal: наистина ме разби, и както хубавите неща, независимо в коя сфера на изкуството, ме накара да се замисля... Определено си заслужава ! Още от самото начало те грабва ... : "It's the sense of touch...I think we miss that touch so much that we crash into each other just so we can feel something. "
walk into the jaws of hell.

#269 Kristin

(баш) философ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 628 posts

Posted 10 март 2008 - 11:03

Този филм.
Нямам думи да го опиша.
Той задължително трябва да бъде гледан.
Aз конструирам всеобщото като избирам себе си!

#270 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 10 март 2008 - 11:39

View PostKristin, on Mar 10 2008, 11:03, said:

Този филм.
Нямам думи да го опиша.
Той задължително трябва да бъде гледан.
Опиши го :metal:
Защото и за тези теми важи забраната за прикрепяне на картинки и сега как да разберем за кой филм иде реч :metal:
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#271 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 10 март 2008 - 12:45

Снощи пак гледах "Специален доклад". Не бях го гледал от излизането му преди няколко години. Ами харесва ми и това е най-малкото, което мога да кажа за този филм! :metal: Спилбърг и тук успява да напипа пулса на зрителя и да направи така, че същият този зрител, независимо от това дали харесва фантастика или не, да следи действието с интерес и да търси скритите послания на подсъзнателно ниво. За разлика от "Изкуствен интелект", където Спилбърг е обективно ограничен да наслагва типично свои сюжетни линии, в "Специален доклад", той го прави безброй пъти и благодарение на големия Том Круз. Браво!! :metal:
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#272 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 10 март 2008 - 14:18

А можем да съпоставим и двамата писатели, по чиито разкази са правени "Доклада" и "A.I.". Първият е Филип К. Дик, а вторият - Брайън Олдис. Който познава литературното им творчество, предполагам ще сподели мнението ми, че нещата на Олдис не са много-много за филмиране, докато Дик има в актива си и класика като "Blade Runner", заснета също по негово произведение :metal:

#273 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 10 март 2008 - 15:08

Аз по-скоро имах друго предвид, когато съпоставях двата филма. Според мен в A.I. Спилбърг е обективно ограничен в повествованието и изразните средства главно заради наследството оставено от Големия Стенли Кубрик. Предполагам знаеш, че всъщност A.I. е филм на Стенли Кубрик. Излиза под името Спилбърг, само защото Майсторът умира преди да е завършен, а неговият достоен ученик решава да доведе делото докрай... :metal:

Иначе за произведенията и авторите не знам нищо. Не съм чел нито единия, нито другия разказ и не мога да преценя доколко съпоставими са те с двата филма... :metal:
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#274 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 10 март 2008 - 15:19

Разказите и аз не съм чел, но съм чел други неща и на Дик и на Олдис, и вторият ми се струва "куц" за филмиране.

#275 Kristin

(баш) философ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 628 posts

Posted 10 март 2008 - 21:02

Казва се Клас. Режисьор е Илмар Раджи. Естонски филм от 2007.
Няма да разказвам за сюжета. Просто е една тежка гледна точка от реалността... съвсем сериозен филм, далеч от бляскавите доспехи на холивудската индустрия. Просто истински случай. Истинска жестокост.
Трябва да се гледа! Просто трябва...

Posted Image

Edited by Kristin, 10 март 2008 - 21:04 .

#276 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 10 март 2008 - 22:26

Горещо препоръчвам холандско-българската копродукция "На Сляпо" (Blind), много добър филм!!! Не се оставяйте да бъдете заблудени от мелодраматичността в началото, краят ще напълни душата на всеки фен на Линч...Действието се развива в края на 19-ти век, главният герой е младо сляпо момче на име Рубен. Майка му наема жени, които да му четат на глас, но младежът е меко казано непоносим и успява да ги изгони до една. До момента, в който се влюбва в поредната, Мари, грозна жена албинос(не разбирам какво й беше толкова грозното, доста сносно изглеждаше, а актрисата иначе е холандски секс-символ), много по-възрастна от него. Та мацката отвръща на любовта му и всичко е перфектно до момента, в който му е направена операция, която му връща зрението...Краят е прекрасен! :worship:

Edited by foreigner, 10 март 2008 - 22:26 .

А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#277 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 11 март 2008 - 02:32

благодаря на хората, които препоръчаха Klass...какъв филм! :D :worship: B) след като го изгледах, се опитах да напиша препоръка в skype, но сбърках правописа поне 10 пъти и се отказах...като се замисля, че в училището, където учех до 7-ми клас имаше доста злобни изпълнения от този тип, просто виждам как до година-две и ние българите ще сме се разписали...
а иначе евалата на хората, които са го заснели и на тези, изиграли ролите, просто удариха в земята всякакъв Холивуд, всякакви прехварлени лигльовци с космически хонорари...
не, тук просто няма нужда от коментар, това трябва да се гледа! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#278 Kristin

(баш) философ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 628 posts

Posted 12 март 2008 - 10:46

аха.... и аз бях потресена... аха...

сега ще търся този блайнд и а.и. :D

#279 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 12 март 2008 - 22:48

View PostKristin, on Mar 10 2008, 21:02, said:

Казва се Клас. Режисьор е Илмар Раджи. Естонски филм от 2007.
Няма да разказвам за сюжета. Просто е една тежка гледна точка от реалността... съвсем сериозен филм, далеч от бляскавите доспехи на холивудската индустрия. Просто истински случай. Истинска жестокост.
Трябва да се гледа! Просто трябва...

Posted Image

Отвратителен филм! Имам предвид, че историята, която разказва е отвратителна, но такива неща се случват все по-често за съжаление. Но иначе е добре направен, изпълва с противоречиви чувства....Най-големите жертви стават убийци накрая, а честно казано някои от убитите с всички сили си го заслужиха......Струва си да се гледа, но оставя горчив вкус, прекалено горчив......
The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#280 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 13 март 2008 - 00:45

преди малко хванах един филм по TV7, който искам да гледам от години, но не мога да намеря никъде...Rough Magic с Бриджит Фонда. Уникално нещо, правен по книга на Чейс, но хипер несериозен и забавен...Първият път като го гледах бях доста малка и бях запомнила само една сцена, в която героинята превръща някакъв гринго в наденица и едно куче изяжда въпросната наденица... :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users