Parabellum, on 16 април 2013 - 00:21 , said:
Но считам християнството за много важно за европейската идентичност (ние сме някакъв частен случай).
Естествено, че християнството е много важно за европейската идентичност. Всеки човек с елементарни познания по история го знае.
Но това е съвсем различна тема и беше споментато в контекст десетина пъти назад в темата. И по никакъв начин не абсолютизира идеологията му. По никакъв.
Европейците се отказаха от религията, другите - не. Последиците са видни. Демографски, нравствени, политически...
Говориш за процеси, които в съвремието нямат нищо общо с религиозността. Има много богати мюсюлмански държави, има и крайно бедни. Има много проспериращи и развити християнски държави, същевременно с това и едни от най-назадничавите общества (предимно в Южна Америка) показват най-високи степени на християнска принадлежност. Там икони и статуи плачат с кървави сълзи през ден.

В момента най-развиващите се страни в света са азиатски. Дава ли това на Будизма някакъв духовен имунитет? Естествено, че не.
А противоречие няма, защото никъде и никой не е казал, че Бог има за цел да контролира тези дела.
Кой да има за цел? Бог?
Ако някой е имал нещо за цел, това е никой друг, освен хората, списали Евангелието на Никейския събор.
Съвсем отделен е въпросът дали Той съществува. Всъщност никой не е доказал нито, че съществува, нито че го няма. Науката е чудесно нещо (голяма част от най-големите учени са религиозни), но често изпада в противоречия, а често пъти просто все още не е на ниво. Факт. Рационализмът също е чудесен, но и той не може да обясни много неща.
Ето тук всички вярващи се дъните жестоко. Има един елементарен принцип в логиката и той гласи:
НЕСЪЩЕСТВУВАНЕ НЕ СЕ ДОКАЗВА.
И за да ти обясня практическия му смисъл, ще ти дам следния пример.
Гражданинът X от град Y се обявява за Бог (Аллах, Вишну, Далай Лама, Йехова, все тая).
Той, разбира се, не може да даде нито едно доказателство за божествените си характеристики и възможности. Но използвайки горната псвдо теория, че щом
"никой не е доказал, че не съществува, нито че го няма, значи съществуването му е възможно",...
....X казва: "ами, докажете, че не съм Бог".
Естествено, няма средства, с които да се докаже несъществуване в този философско-абстрактен смисъл, така че божествеността на X остава под въпрос.
Това означава, че на планетата живеят над 7 милиарда потенциални Богчета. Недоказани, но и възможни.
Просто явно християнството ти е криво за нещо.
Не си чел внимателно разговора. Християнството не ми е криво за нищо.
Дори в известна степен го уважавам, защото ако не беше либералния характер на тази религия, нямаше да съм атеист. Ако бях роден и израснал в мюсюлманско общество, шансът да имам свободен от предразсъдъци мозък щеше да е равен на нула.
Ако има нещо, което ми е криво, това е незаинтересуваността, мозъчната ленивост и лековерността на вярващите/суеверните. Защото реално те задвижват машината. И в качеството си на неин двигател са постоянни жерви на измама. Не само ментална, но и материална.
В съвременните условия Християнството е бизнес. Форма на търговска спекула. Но аз не обвинявам конкретно Църковните институции за това. По-назад в темата изтъкнах, че не е луд този, който яде баницата.