Novak Djokovic, on 11 април 2013 - 12:29 , said:
Генерализирането освен, че не е много хубаво, не е и вярно

Когато изрично е споментато, че се говори
в общ случай, тоест - усреднено, тогава генерализирането е необходим инструмент при разрешаване на всеки спор.
Това, че познавам двама-трима супер свестни и интелигентни вярващи в (някаква форма на) Бог хора, изобщо не значи, че те не са
изключение. И че като цяло религиозната общност не е с по-ниска обща култура и ниво на образование. То това си е безспорен факт и е статистически доказано. Обществата с най-ниски нива на образование са с най-висока степен на суеверност. И обратното.
И друго - има огромна разлика между атеист и атеист. Както и между вярващ и вярващ.
Има сериозно количество атеисти, които са атеисти
на инат. Остатък от социалния строй, в който живяхме допреди едва 20 години. Действителните, обосновани и убедени атеисти реално са НИЩОЖЕН брой хора. Не повече от 1% от населението. И сред тях, повярвай ми, няма да откриеш примитив. Срещал съм не повече от пет-шест себеподобни през живота си и с ръка на сърцето смея да кажа, че това са най-знаещите и интелигентни хора, с които съм контактувал. А аз много трудно се впечатлявам в това отношение, знаеш.
Има и друго. Не трябва да се бърка "интелигентен" с "успял", "реализиран" и дори "качествен" човек. Много често се дават грешни примери за това, как едикои си учени, доктори, преподаватели, изобретатели и математици били вярващи, затова, аджеба, религиозността не била функция на глупоста. Това, разбира се, е абсолютно изопачаване.
Че си добре реализиран в дадена тясно специализирана престижна област изобщо не е гаранция за високо ниво на обща култура, бистър ум и добра преценка на действителността. Както и не дава суверенитет на разбиранията ти за живота.
Да не говорим, че и сред пишещите се "вярващи" също има огромен брой от типа "дежурни". Изпитват страхопочитание към някакви имагинерни свръхестествени категории, а припознават дадено религиозно поведение и символи автоматично, като форма на традиционализъм. Или от куртоазия. Или под натиска на общественото мнение. А защо не и от страх.
Немалко прогресивни умове са били репресирани по един или друг начин от Църквата през годините.
Въпреки че лично аз не мога да си обясня, кой човек, претендиращ да знае много и да е средно интелигентен, ИСКРЕНО вярва, че Земята е център на Вселената и е направена за шест дена от говорящ дух. Сериозно, не мога.
Та тя еволюцията е видима с просто око. Дори в рамките на нищожен като времетраене минал период (стотина години), през който имаме реалистични документални данни - снимки, кадри, преки емпирични наблюдения.