Jump to content

Блек, еднодневни билети, Смоука, религии....Тема за МЕГА офтопик

320 replies to this topic

#141 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 11 април 2013 - 12:40

View PostOverhate, on 11 април 2013 - 10:28 , said:

Махни ти английския, коренът, реално, е латински.

Обаче, на английски правят разлика между "human" и "humane", check it out. :)

Проблемът с философстването на повечето хора е, че забравят как "общото благо" включва и тяхното собствено. Иначе, да се повтарям за "човешкото невежество и алчност" е излишно, както и да обяснявам за пореден път как и най-добрите намерения биват изпратени по дяволите при реализацията си на практика. Поведението на хората е нещото, което трябва да се промени, всякакви системи и заблуждения са резултат от него, и сами по себе си нямам за какво да ги обвинявам.

View Postviolator, on 11 април 2013 - 10:31 , said:

Рейчъл Уайз

Аз пропуснах ли да кажа, че и тя ми е в черния списък? :angel: Освен това, се притеснявам, че за мен филмът би бил едно "preaching to the converted" :lol2: , и че бих си намерила по-забавни начини за прекарване на времето, но, обещавам да се опитам да го гледам. Благодаря за препоръката.

Има свръх интелигентни хора, които са вярващи.

Кой тфа? Честно, искам да се запозная, такива епични спорове биха се зародили... :wub:
Don't mistake lack of talent for genius.

#142 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 11 април 2013 - 12:46

От написаното от теб излиза, че онези, които вярват в Бог, са нискоинтелектуални индивиди.

Напротив, никъде не съм извел такава връзка.
Но и ме съмнява, че истински интелигентен човек би вярвал в Бог такъв, какъвто е описан из разните библии. Не и ако прочете хубаво и види всичките противоречия.
Разбира се, вярата не опира само до интелект, а и до смелост. НиТЧе, май, е казал, че "вярата е за тези, които ги е страх да научат истината". :shout:
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#143 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 11 април 2013 - 12:50

Той хубаво го е казал, но нещата не опират до страх, а до нещо друго, което казах по-горе. А именно, ако мога да перефразирам НиТЧе: "Вярата е за тези, които искат да живеят спокойно."
I don't know how I managed it...

#144 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 11 април 2013 - 12:52

На мен пък ми обясняваха доста надлежно как Ницше (мда, вярно е, проверявала съм преди време, нали нищо не приемам на вяра) бил Истински Християнин. Явно затова и него някак не му хващам много вяра. :)

#145 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 11 април 2013 - 13:03

*Mor-Rioghain, знам как се пише, ма на една стара книга от царско време, останала от времето на баба ми, го пишеше НиТЧе и винаги ми е било много смешно в контекста на - "не винтче, не болтче, а нитче" :lol2:

Джоко, прав си, естествено. Установил съм, че в тая насока хората се делят на 2 типа - такива, за които най-висше благо е щастието (дори ако е в заблуда) и такива, за които най-висше благо е истината (дори, ако тя води до нещастие). И е напълно реално първите да се обръщат към богове, а вторите да не понасят подобни теории.
Изгубил се, открих нощта

#146 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 11 април 2013 - 13:08

View Postviolator, on 11 април 2013 - 11:41 , said:

Да не говорим, че са много по-добре запознати с теологията, отколкото самите вярващи.

Нормално - религиозните люде вярват, не им трябва да се запознават. Все едно македонист да тръгне самоинициативно да се запознава с немакедонски исторически източници и артефакти, засягащи родината му.

Колкото до хуманизма, малко ми се струва пресилено да му се приписват християнски ценности, след като почти всичко, което съм чел от автори-хуманисти (Вонегът, Азимов, Айнщайн, Оруел...) относно религията е строго негативно и подчертано саркастично. Предполагам, че и това понятие често се преекспонира и модулира спрямо нечии интереси, но то кое ли не се.

#147 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 11 април 2013 - 13:12

^^ Поздравления. Аз, за свой срам, трябва да призная, че не бях сигурна това "май" за какво точно се отнася.

Има и едно друго деление на хората: 1. Такива, които изпитват въпиюща нужда да се стремят към нещо "духовно" и "нематериално", което, обикновено, означава доброволно подлагане на себе си и всички околни на най-разнообрази мъки.
2. Хора, които просто приемат нещата такива, каквито са.

Съвсем нормално е хуманистите да поставят Човека над Бога. Даже, бих казала, е задължително. :)

#148 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 11 април 2013 - 13:20

View PostNovak Djokovic, on 11 април 2013 - 12:29 , said:

Генерализирането освен, че не е много хубаво, не е и вярно ;)

Когато изрично е споментато, че се говори в общ случай, тоест - усреднено, тогава генерализирането е необходим инструмент при разрешаване на всеки спор.
Това, че познавам двама-трима супер свестни и интелигентни вярващи в (някаква форма на) Бог хора, изобщо не значи, че те не са изключение. И че като цяло религиозната общност не е с по-ниска обща култура и ниво на образование. То това си е безспорен факт и е статистически доказано. Обществата с най-ниски нива на образование са с най-висока степен на суеверност. И обратното.

И друго - има огромна разлика между атеист и атеист. Както и между вярващ и вярващ.

Има сериозно количество атеисти, които са атеисти на инат. Остатък от социалния строй, в който живяхме допреди едва 20 години. Действителните, обосновани и убедени атеисти реално са НИЩОЖЕН брой хора. Не повече от 1% от населението. И сред тях, повярвай ми, няма да откриеш примитив. Срещал съм не повече от пет-шест себеподобни през живота си и с ръка на сърцето смея да кажа, че това са най-знаещите и интелигентни хора, с които съм контактувал. А аз много трудно се впечатлявам в това отношение, знаеш.

Има и друго. Не трябва да се бърка "интелигентен" с "успял", "реализиран" и дори "качествен" човек. Много често се дават грешни примери за това, как едикои си учени, доктори, преподаватели, изобретатели и математици били вярващи, затова, аджеба, религиозността не била функция на глупоста. Това, разбира се, е абсолютно изопачаване.
Че си добре реализиран в дадена тясно специализирана престижна област изобщо не е гаранция за високо ниво на обща култура, бистър ум и добра преценка на действителността. Както и не дава суверенитет на разбиранията ти за живота.

Да не говорим, че и сред пишещите се "вярващи" също има огромен брой от типа "дежурни". Изпитват страхопочитание към някакви имагинерни свръхестествени категории, а припознават дадено религиозно поведение и символи автоматично, като форма на традиционализъм. Или от куртоазия. Или под натиска на общественото мнение. А защо не и от страх.
Немалко прогресивни умове са били репресирани по един или друг начин от Църквата през годините.

Въпреки че лично аз не мога да си обясня, кой човек, претендиращ да знае много и да е средно интелигентен, ИСКРЕНО вярва, че Земята е център на Вселената и е направена за шест дена от говорящ дух. Сериозно, не мога.
Та тя еволюцията е видима с просто око. Дори в рамките на нищожен като времетраене минал период (стотина години), през който имаме реалистични документални данни - снимки, кадри, преки емпирични наблюдения.
-----------------------------------------
Слушай силно!

#149 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 11 април 2013 - 13:35

View PostNovak Djokovic, on 10 април 2013 - 16:42 , said:

Което и според мен показва, че вярващите са далеч по-разумни (по-разумни казвам, не по-умни), отколкото невярващите.

Би могло да бъде така ако на практика е вярна теорията ти, че вярващите живеят по-спокойно и по-наясно със себе си и с обкръжаващия свят от невярващите. Лично моята практика обаче показва точно обратното - силно вярващите са под постоянно напрежение поради наличието на изключително голям брой врагове, които откриват навсякъде :)

View Postviolator, on 10 април 2013 - 16:44 , said:

Ако огромнейшите средства, които се хвърлят (абсолютно на вятъра) за финансиране, поддържане и пропаганда на религиозни култове, празници, институции, администрации, структури, обучение, имоти и прочие,....се насочат към някаква прагматична дейност, например здравеопазване, икономика, наука, инфраструктура, сигурност....няма да познаеш света след само 2-3 години. Няма да го познаеш.

Теоретично не бих могъл да оспоря и подобно твърдение. На практика обаче смятам, че това е непостижимо - Свръхтъпакът не само е тук, той е вероятно около 90 % от населението на планетата. Прагматичната дейност насочена към него е обречена на тотален неуспех просто защото той няма капацитета да извлече ползи от нея.

View PostSatyr, on 10 април 2013 - 21:44 , said:

Гледали ли сте "Агора"? Аз, след като то гледах, се замислих (не че е ново откритие) - колко по-напред щеше да е сега цивилизацията, ако не бяха първите десетина века Християнство, което буквално убива предумишлено науката и прогреса.

Не съм гледал филма, но ще го направя. Ще направя и една малка корекция на казаното от теб - първите двадесетина века християнство :)

Колкото до хуманното - няма нищо по-антихуманно от това да бъдат пазени, защитавани и обгрижвани индивиди, които са вредни за обществото/човечеството/наречето-го-както-искате, т.е. за human-ите. Християнството и политическата коректност са не просто неразбираеми за нормалните хора, те са античовешки по самата си същност :)

Edited by satanicart, 11 април 2013 - 13:39 .

#150 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 11 април 2013 - 13:53

View Postsatanicart, on 11 април 2013 - 13:35 , said:

Би могло да бъде така ако на практика е вярна теорията ти, че вярващите живеят по-спокойно и по-наясно със себе си
Изобщо не съм твърдял, че вярващите били по-наясно със себе си. Изобщо и не е необходимо да са такива. Човек може хич да не е наясно със себе си и пак да си живее мега щастливо и безгрижно.

силно вярващите са под постоянно напрежение поради наличието на изключително голям брой врагове, които откриват навсякъде :)
Такова напрежение у огромната част вярващи няма. Да, врагове има навсякъде, но ако те са праведни и вярват в Него, Той ще ги закриля. И така страха от враговете изчезва. Тях има кой да ги пази. Теб - не.

#151 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 11 април 2013 - 14:06

Такова напрежение у огромната част вярващи няма. Да, врагове има навсякъде, но ако те са праведни и вярват в Него, Той ще ги закриля. И така страха от враговете изчезва.

A най-гадният момент е осъзнаването на тоталната наивност в горното мислене. Някои тогава минават на обратната крайност и почват да мразят това, което ги е направило толкова наивни. Други пък почват да се вкарват в още по-големи филми как пътищата Му са неведоми и как мизерията им явно трябва да има някакъв смисъл в големия Му план. :lol2:
Изгубил се, открих нощта

#152 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 11 април 2013 - 14:09

View PostNovak Djokovic, on 11 април 2013 - 13:53 , said:

Тях има кой да ги пази. Теб - не.

Това, нали се сещаш, че е форма на заблуждение. Която при дадени обстоятелства може да бъде много опасна. Човек, който вярва, че го пази някаква свръхестествена сила, е много уязвим. Защото тя реално не съществува. Освен това е манипулируем (и използван) от обявилите се за представители на тази свръхестествена сила (Църква, духовенство). Освен това е лесно предвидим, а оттам лесна мишена за измами. И прочие.
Тоест, сам привеждаш доказателство за вредата от религиозността.
Слушай силно!

#153 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 11 април 2013 - 14:16

Ъъъъъъъъъ... Аз казвал ли съм някъде, че религията е полезна? Все ми се струва, че единственото, което къзвам е, че вярващите си живеят по-безгрижно и по-спокойно от невярващите. И някак си ми се струва, че невярващите (в това число и голяма част от невярващите тук) това нещо много добре го осъзнават, но някак си им е кофти да го признаят.

Та общо взето това исках да кажа. Още веднъж, за да обобщим: Форма на заблуждение? Вреда от религиозността? Шест дена? Голям взрив? Материя? Ябълка и змия? Без значение. Не е важно. Те живеят по-щастливо, по-спокойно, по-безгрижно и, както вече казах, има кой да ги пази.

#154 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 11 април 2013 - 14:19

Те живеят по-щастливо, по-спокойно, по-безгрижно

Но и падат по-отвисоко, когато (ако) свърши безгрижието, това исках да кажа :secret:

Edited by Overhate, 11 април 2013 - 14:20 .

Изгубил се, открих нощта

#155 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 11 април 2013 - 14:24

View PostOverhate, on 11 април 2013 - 14:19 , said:

Но и падат по-отвисоко, когато (ако) свърши безгрижието, това исках да кажа :secret:
Аз те разбрах какво искаш да кажеш, но пропуснах да ти отговоря: при 90% (примерно) от вярващите безгрижието не свършва и такъв момент, за какъвто ти говориш, не идва. Те си умират щастливи, с усмивка на уста, знаейки/вярвайки, че отиват при Него.

Иначе за останалите 10% си прав.

#156 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 11 април 2013 - 14:28

Mисля, че в съвременния свят процентът е доста под 90. А и тенденциите са да продължава да пада. Но може и да греша.
Изгубил се, открих нощта

#157 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 11 април 2013 - 14:29

Аз може и леко офтопик да го давам, но ми е важно да разбера дали "там горе" пускат с еднодневни? Щото, нали, предполага се, че "долу" са блекаджии, а аз там по дефиниция не стъпвам. Сега като се замисля обаче и "смоука" не понасям, демек и за "горе" не съм... Какво ми остана? Тенис-менис, чики-рики нещо там... :blush:
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#158 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 11 април 2013 - 14:30

^^^^^
Изобщо не ми е кофти да призная, че религиозните хора са по-спокойни и по-щастливи. Това е факт. Но в даден примитивен аспект на понятията "щастлив" и "спокоен".
Защото то и уличното куче в момента е по-спокойно от теб, нали? Лежи си на припек и придремва, а ти бичиш на тръстиката и се занимаваш с глупости.
Слушай силно!

#159 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 11 април 2013 - 14:30

@Overhate
Не ме разбра... Не казвам 90% от всички хора на планетата, а 90% от всички вярващи. Или с други думи казвам, че от 10 вярващи, 9 си умират като такива. Я един отиде от другата страна (при невярващите) приживе, я не. Това имах предвид.

View Postmarillion, on 11 април 2013 - 14:29 , said:

Какво ми остана?

"Stairway to Heaven"

View Postviolator, on 11 април 2013 - 14:30 , said:

Изобщо не ми е кофти да призная, че религиозните хора са по-спокойни и по-щастливи. Това е факт. Но в даден примитивен аспект на понятията "щастлив" и "спокоен".
Защото то и уличното куче в момента е по-спокойно от теб, нали? Лежи си на припек и придремва, а ти бичиш на тръстиката и се занимаваш с глупости.
Абсолютно. Казах го още преди няколко дена. Когато разглеждам нещата, ги разглеждам на възможно най-елементарното физическо (в смисъл на оцеляване) ниво. В крайна сметка това е и основната цел на всеки организъм - да оцелее по-дълго и да се възпроизведе. А не да чете НиТЧе. Това с НиТЧе е някаква чиста случайност, която след няколко стотин хиляди години (или след няколко милиона), ще бъде напълно обезличена и от нея няма да има и помен.

#160 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 11 април 2013 - 14:37

^ Е, това не беше ли някаква сатанинска песен? Пак ме буташ в религиозна посока нещо... :ninja:
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users