Блек, еднодневни билети, Смоука, религии....Тема за МЕГА офтопик
Started by Envy, яну 24 2013 14:49
320 replies to this topic
Posted 10 април 2013 - 16:41
Шегата настрана.. първият брейнсторминг всяка сутрин е на тема къде паркирах снощи... Брейнстормингът е особено сторминг, когато са ти вдигнали колата с паяк поради някаква причина - примерно ще мият улиците.
... Through dreams I influence mankind...
Posted 10 април 2013 - 16:42
incarnate, on 10 април 2013 - 16:39 , said:
означава да си добавиш като камък на шията още един депресиращ факт към безброя депресиращи факти, които ни обграждат през последните години и настъпват като армия зомбита отвсякъде. За някои това просто ще прелее чашата. Защо да си го причиняват? Разбирам ги.
Именно. Което и според мен показва, че вярващите са далеч по-разумни (по-разумни казвам, не по-умни), отколкото невярващите.
I don't know how I managed it...
Posted 10 април 2013 - 16:44
Novak Djokovic, on 10 април 2013 - 16:30 , said:
Няма абсолютно никакво значение
Не е точно така. Ще ти дам само един практически пример - Ако огромнейшите средства, които се хвърлят (абсолютно на вятъра) за финансиране, поддържане и пропаганда на религиозни култове, празници, институции, администрации, структури, обучение, имоти и прочие,....се насочат към някаква прагматична дейност, например здравеопазване, икономика, наука, инфраструктура, сигурност....няма да познаеш света след само 2-3 години. Няма да го познаеш.
Знаеш ли колко е само бюджетът на Ватикана? Цифрата, Гошко, е с мнооооого нули. Прибави към това и оценката на активите й. И всичко това - на вятъра. Фиу-у-у-у-у...
-----------------------------------------
Слушай силно!
Слушай силно!
Posted 10 април 2013 - 17:14
Overhate, on 10 април 2013 - 16:31 , said:
То к'во значи точно свръхестествено?
violator, on 10 април 2013 - 16:44 , said:
Не е точно така. Ще ти дам само един практически пример - Ако огромнейшите средства, които се хвърлят (абсолютно на вятъра) за финансиране, поддържане и пропаганда на религиозни култове, празници, институции, администрации, структури, обучение, имоти и прочие,....се насочат към някаква прагматична дейност, например здравеопазване, икономика, наука, сигурност....няма да познаеш света след само 2-3 години. Няма да го познаеш.
Знаеш ли колко е само бюджетът на Ватикана? Цифрата, Гошко, е с мнооооого нули. Прибави към това и оценката на активите й. И всичко това - на вятъра. Фиу-у-у-у-у...

За да стане тая работа, първо трябва да изкорениш целокупното световно невежество. Последното никак не го виждам осъществено, защото невежеството подхранва и доста от прагматичните дейности.
Hedniska Blod
Posted 10 април 2013 - 17:20
Нещо не ви разбирам... С или без парите на Ватикана, вярващите живеят доста по-спокойно, по-нетормозещо се и по-весело от вас. Точка.
А вие пренасочвайте парите на Ватикана накъдето си искате. И обяснявайте как е възникнала материята, какво е Безкрайността и има ли живот след смъртта колкото си искате.
А вие пренасочвайте парите на Ватикана накъдето си искате. И обяснявайте как е възникнала материята, какво е Безкрайността и има ли живот след смъртта колкото си искате.
Posted 10 април 2013 - 19:00
violator, on 10 април 2013 - 16:24 , said:
Лично аз наричам последните - страхливо-лениви атеисти.
Амин, брате.

Тъжното е, че науката, която е трябвало по всички правила да се нарича -логия, е била изродена от човешкото невежество и алчност, до степен да се превърне в анти-наука. Но пък знанието винаги е било по-важно от догматичната дисциплина.
incarnate, on 10 април 2013 - 16:39 , said:
още един депресиращ факт към безброя депресиращи факти
Всъщност, основната причина да отказвам да повярвам в богове, и особено - в християнския, е, че не бих понесла мисълта за съществуването на някаква "всемогъща" и "всезнаеща" сила, която, на всичкото отгоре, има претенциите, описани в Библията и аналогичните писания.
Прекалено много векове са се опитвали да убедят човечеството, че "истинската" вяра и отдаденост на даден идеал носят, преди всичко, велики терзания: "наш'та" страна е започнала купона мнооооого преди тях.

Атеистичен идеализъм.
Аз му казвам "хуманизъм" и ми носи едно такова, твърде приятно, усещане.

Don't mistake lack of talent for genius.
Posted 10 април 2013 - 21:44
Гледали ли сте "Агора"? Аз, след като то гледах, се замислих (не че е ново откритие) - колко по-напред щеше да е сега цивилизацията, ако не бяха първите десетина века Християнство, което буквално убива предумишлено науката и прогреса.
WeRock.bg - сайт за Праведна музика
Posted 10 април 2013 - 22:43
^ Чела съм за Хипация преди около 20 години, а същото си го мислех и преди това... `Що ли тези неща не се преподават в училищата? Ще се възползвам да попитам, доколко ми е препоръчително да гледам и филма?
^^ Че то на какво приложението му е правилно?
Все пак, една добра идея абсолютно винаги е за предпочитане пред лоша такава. От "атеистичния идеализъм", всъщност, биха могли да произлязат най-големите практически ползи.
^^ Че то на какво приложението му е правилно?

Don't mistake lack of talent for genius.
Posted 10 април 2013 - 23:13
колко по-напред щеше да е сега цивилизацията, ако не бяха първите десетина века Християнство, което буквално убива предумишлено науката и прогреса.
Аз това съм го установил и без да гледам филми

Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя
Изгубил се, открих нощта
Posted 10 април 2013 - 23:21
Все пак "Агора" е много добър филм, така че е добре да се гледа.
Бтв, нещо ми се е случило и сега това "еднодневни" в заглавието на темата го прочетох като "средновековни"...
Бтв, нещо ми се е случило и сега това "еднодневни" в заглавието на темата го прочетох като "средновековни"...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Posted 10 април 2013 - 23:49
Satyr, on 10 април 2013 - 21:44 , said:
Гледали ли сте "Агора"?
Satyr, on 10 април 2013 - 21:44 , said:
Аз, след като то гледах, се замислих (не че е ново откритие) - колко по-напред щеше да е сега цивилизацията, ако не бяха първите десетина века Християнство, което буквално убива предумишлено науката и прогреса.

Не са само първите десетина века, почти до 19 век.
Добре, че не се е явил някой да дрънка за вероучение в училищата, та да го изям за закуска.

Mor-Rioghain, on 10 април 2013 - 22:43 , said:
От "атеистичния идеализъм", всъщност, биха могли да произлязат най-големите практически ползи.
Иначе "атеистичния идеализъм" е закачка към Боря, защото се сетих, че преди година и нещо се "ядохме" (с хепи енд) в една тема.
Hedniska Blod
Posted 11 април 2013 - 09:23
Не понасям масово разпространеното приложение на термина "хуманност" и го считам за част от фалшивия лицемерен религиозно обуслован социален морал. Етимологически погледнато, human = човек; тоест хуманен = човешки или присъщ на човека. Антонимът е нечовешки, тоест неприсъщ на човека. Нечовешко е да се лети, понеже човекът няма криле. Нечовешко е да се диша под вода, понеже няма хриле. Човешко (хуманно) е да се изпърдиш зверски, човешко (хуманно) е и да заколиш съседа си като прасе (много хора са го правили, значи е възможно, по силите на човек е, ерго човешко).
Изгубил се, открих нощта
Изгубил се, открих нощта
Posted 11 април 2013 - 10:15
Това, разбира се, не отговаря на истината - дори и чисто лингвистично. Смислово мисля, че е ясно какво се има предвид под термина и с какво той се различава от понятието "човешки". Но понеже ти си се хванал буквално за думата, редно е да се поясни, че всъщност на английски "човешко" се превежда просто "human" (в ролята си на прилагателно - знаем, че в английския почти всички съществителни са едновременно и прилагателни според нуждите на речта). "Хуманно" вече става "humanistic" - произлизащо от "humanism", а не от "human".
А самият термин "хуманизъм" не означава просто "човешко" (присъщо на човека - механично качество), а "любов към човешкото/към човека" (адаптирано качество). Едва ли като заколиш съседа си, му засвидетелстваш някаква особено силна любов. Виж, ако замениш думата "човешко" с "човечно", нещата придобиват по-изчистен вид. Поне езиково.
Всичко това откъм буквалистичната страна на въпроса. За искренноста и моралната чистота на това понятие всеки отговаря за себе си. Той и Кърт Вонегът пише нечовешки добре, но цял живот разправя, че е хуманист.
А самият термин "хуманизъм" не означава просто "човешко" (присъщо на човека - механично качество), а "любов към човешкото/към човека" (адаптирано качество). Едва ли като заколиш съседа си, му засвидетелстваш някаква особено силна любов. Виж, ако замениш думата "човешко" с "човечно", нещата придобиват по-изчистен вид. Поне езиково.
Всичко това откъм буквалистичната страна на въпроса. За искренноста и моралната чистота на това понятие всеки отговаря за себе си. Той и Кърт Вонегът пише нечовешки добре, но цял живот разправя, че е хуманист.

Posted 11 април 2013 - 10:28
Махни ти английския, коренът, реално, е латински.
"Любовта към човека" пак е нещо, произлизащо от религиозните догми. Аз не оспорвам, че този термин се е наложил и масово се използва за това, за което ти говориш. Мен ме дразни фактът, че "човечното" е свързано само с неща, угодни на именно този религиозно обусловен морал или, ако искаш да съм по-точен, че "вековете на религиозно мракобесие", както би рекъл виолатора, са наложили асоциация между същината на човека и "доброто" според религиите. "Хуманно" е, излиза, да "обичам" съседа си (човек) и да лишавам себе си в негова полза, но е "нехуманно" да обичам себе си (пак човек) и да лишавам съседа си в моя полза (кат го заколя, ше му взема парите, примерно).
"Любовта към човека" пак е нещо, произлизащо от религиозните догми. Аз не оспорвам, че този термин се е наложил и масово се използва за това, за което ти говориш. Мен ме дразни фактът, че "човечното" е свързано само с неща, угодни на именно този религиозно обусловен морал или, ако искаш да съм по-точен, че "вековете на религиозно мракобесие", както би рекъл виолатора, са наложили асоциация между същината на човека и "доброто" според религиите. "Хуманно" е, излиза, да "обичам" съседа си (човек) и да лишавам себе си в негова полза, но е "нехуманно" да обичам себе си (пак човек) и да лишавам съседа си в моя полза (кат го заколя, ше му взема парите, примерно).
Edited by Overhate, 11 април 2013 - 10:29 .
Изгубил се, открих нощта
Изгубил се, открих нощта
Posted 11 април 2013 - 10:31
Mor-Rioghain, on 10 април 2013 - 22:43 , said:
^ Чела съм за Хипация преди около 20 години, а същото си го мислех и преди това... `Що ли тези неща не се преподават в училищата? Ще се възползвам да попитам, доколко ми е препоръчително да гледам и филма?
Всеки, който гледа "Agora", ще направи услуга на себе си и на мозъчните си клетки.
Въпреки че е художествено и кинематографично понатруфен, от което леко страда реалистичността, филмът е чудесен. Информативен, образователен, надъхващ и разтапящ атеистичната (и по-конкретно анти-християнската) душа.
Рейчъл Уайз е прелестна в ролята на Хипатия, а визуалните решения на режисьора са брилянтни. Особено финалната сцена...
Spoiler
....е много въздействаща, с оглед на фабулата.
Слушай силно!
Слушай силно!
Posted 11 април 2013 - 11:16
Jimmy Pop, on 11 април 2013 - 10:15 , said:
Виж, ако замениш думата "човешко" с "човечно", нещата придобиват по-изчистен вид. Поне езиково.

Hedniska Blod
Posted 11 април 2013 - 11:41
Overhate, on 11 април 2013 - 10:28 , said:
Мен ме дразни фактът, че "човечното" е свързано само с неща, угодни на именно този религиозно обусловен морал ....
Естествено, че ще те дразни. Това е най-отвратителната психологическа функция на религиите, наред с "прехвърлянето на отговорност", а именно - налагане на монопол върху нравствеността, етиката и морала.
Гаче ли ние атеистите (как мразя думата "атеист", далеч повече предпочитам да определям не-религиозните хора просто като "нормални") ядем детски главички за закуска и само чакаме ближния да обърне гръб, за да откраднем жената или осела му.
А моите лични наблюдения са, че статистически усреднено атеистите са далеч по-морални и културни хора от религиозните (суеверните). Да не говорим колко по-образовани са. Да не говорим, че са много по-добре запознати с теологията, отколкото самите вярващи.
То това се доказа и в реално-исторически план. По време на социалния експеримент "социализъм", престъпността в съответните общности беше в пъти по-ниска, отколкото по време на капитализма (в основата на чиято идеология стоят християндемократични ценности).
Друг е въпросът, че всички обществени системи, прокламиращи социална справедливост, са изграждали идеологията си на базата на това, че човекът е морално същество. А той не е. Моралността е страшно хубаво нещо, но е неестествена нагласа спрямо животинската природа. Психологическа функция, която е в противовес с физическата (инстинктивната) ни природа. Затова и очакванията за изграждане на идеална обществена система винаги ще си останат утопия.
Слушай силно!
Слушай силно!
Posted 11 април 2013 - 12:20
Моралът е функция на обществото, реално. Без общество моралът не съществува, а и няма нужда от него. Смисълът на морал в обществото е в изграждането на сигурност и спокойствие на индивида, с цел той да може да бъде максимално ефективен в специализацията си и оттам максимално полезен на обществото.
Проблемът е, че горното е трудно за осъзнаване и осмисляне от нискоинтелектуалните индивиди, а те, за съжаление, са доста. За тях е по-лесно да се измисли някакъв Бог, който е наредил да се действа така и ако не слушат, ще ги накаже с огън и жупел.
Проблемът е, че горното е трудно за осъзнаване и осмисляне от нискоинтелектуалните индивиди, а те, за съжаление, са доста. За тях е по-лесно да се измисли някакъв Бог, който е наредил да се действа така и ако не слушат, ще ги накаже с огън и жупел.

Изгубил се, открих нощта
Изгубил се, открих нощта
Posted 11 април 2013 - 12:29
Overhate, on 11 април 2013 - 12:20 , said:
нискоинтелектуалните индивиди, а те, за съжаление, са доста. За тях е по-лесно да се измисли някакъв Бог, който е наредил да се действа така и ако не слушат, ще ги накаже с огън и жупел. 

От написаното от теб излиза, че онези, които вярват в Бог, са нискоинтелектуални индивиди. А това изобщо не е така. Има свръх интелигентни хора, които са вярващи. Както, разбира се, има и страхотни дебили. Между другото, същото е и при атеистите. С колко атеисти/невярващи (както искате ги наричайте) съм се срещал в живота си, които са пълни тъпунгери и абсолютно кухи лейки - не мога да броя до толкова.
Генерализирането освен, че не е много хубаво, не е и вярно

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users