gellllle, on 16 май 2013 - 21:19 , said:
Звукът долу на терена някъде по средата беше отвратителен-на приливи и отливи , изобщо и по принцип на този стадион на който и концерт от последните долу звукът е отврат не знам защо е така ,но е факт!
Има нещо вярно в горното. Това беше трети концерт на националния стадион, на който присъствам и за трети път се оплаквам от качеството на звука. Ето и хронологията:
1. AC/DC - сектор "А" - козирката връщаше ужасно, омазан звук, само на моменти мога да кажа, че нещата бяха прилични;
2. Guns N' Roses - сектор "А" до трета песен, после терен - същата работа, когато слязох долу стана малко по-добре, но далеч от стандартите;
3. Bon Jovi - терен, пред пулта - умишлено търсех това място, защото предварително знам, че тази група не звучи добре на живо. Вече писах - замазан, неравномерен звук, съчетан с лошо вокално изпълнение и това още преди да настъпи онзи "инцидент".
Нека да поясня какво означава добър звук, според личните ми, изцяло субективни представи:
1. Плътен, обемен и равномерен звук;
2. Възможност мислено да отделиш всеки един от инструментите и да слушаш само и единствено него по време на изпълнението;
3. Ниво на звука, което позволява да изпиташ истинска наслада от живото изпълнение, без след това цяла вечер да ти пищят ушите.
За да не бъда голословен, ето примери за добър звук на стадион по време на концерти, на които съм присъствал:
1. DM - ст. "Локомотив" 2006 г. - терен, малко встрани от пулта - добър и качествен звук, но с малко по-ниско ниво от необходимото;
2. DM - ст. "Локомотив" 2013 г. - терен, пред пулта - изключително качествен звук, почти съвършен!
3. U2 - Загреб - терен, пред сцена - качествен звук, обемен, плътен и равномерен;
4. "Sofia Rocks 2011" - ст. "Българска Армия" - терен, пред сцена по време на сета на Майк и Механиците - без коментар, но приемам, че тук става дума за друго ниво от гледна точка на музиката; трибуни, сектор "А" по време на Слейд и Уайтснейк - добро качество на звука, като изключим вокалните проблеми на Ковърдейл;
5. Bruce Springsteen & The E Street Band - Флоренция - трибуни, сектор "В" - отвратително време, проливен дъжд и постоянен вятър - феноменално озвучаване от гледна точка на лошите метеорологични условия. Накрая слязох и на терен - същата работа от гледна точка на качеството на звука. И нещо интересно... Не знам дали има връзка със звука, но пет минути преди да започне шоуто над стадиона направи кръгче един хеликоптер. Същото се случи и на другия ден в Триест. Нямам идея дали е възможно чрез този хеликоптер да се правят някакви аудиометрични замервания или просто става въпрос за мерки за сигурност, или пък панорамна снимка на публиката и стадиона, но ми направи много силно впечатление.
6. Bruce Springsteen & The E Street Band - Триест - терен, пред пулта - чудесно балансиран, плътен и обемен звук, без никакви забележки.
Очевидно ст. "Васил Левски" има някакъв акустичен проблем, щом и хора в други сектори се оплакват от звука. Това започва да ме притеснява леко, защото предстои концерт на Роджър Уотърс, а просто не мога да си представя лош звук по време на това шоу...