Jump to content

Roger Waters в София30.08.2013 г., стадион Васил Левски

1508 replies to this topic

#801 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 05 август 2013 - 07:57

View Postmarillion, on 04 август 2013 - 23:09 , said:

...и там, както имах възможност да добавя по-горе... ;)

Ама ти там може да я намериш някъде да се продава и за 220 паунда. Може и тук някой да я пусне за 100 кинта, вместо за 80. Който иска да си я купува за 220 паунда или за 100 лева - негов си проблем. Масата от хората тук ще си я купят за цената, която пише на гърба. А в Англия, понеже вероятно не я пише на гърба, масата от хората ще си я купят от там, където е най-евтино. А не от там, където е най-скъпо. Всеки, включително и англичаните, си правят сметките и за две минути сърчване из нета ще са наясно, че местата като Амазон са техните места, а не някаква книжарница находяща се на "Trafalgar Square" или до Уестмистърското абатство :lol2:

Апропо, у нас също има нещо подобно. Книгата в книжарниците из страната може и да ви струва 79 лева, но ако си я поръчате от сайта на издателството онлайн, ще ползвате 10% намаление. Или цената ще бъде 71 лева ;)
I don't know how I managed it...

#802 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 05 август 2013 - 08:24

View PostOzzy, on 05 август 2013 - 07:57 , said:

Ама ти там може да я намериш някъде да се продава и за 220 паунда. Може и тук някой да я пусне за 100 кинта, вместо за 80. Който иска да си я купува за 220 паунда или за 100 лева - негов си проблем. Масата от хората тук ще си я купят за цената, която пише на гърба. А в Англия, понеже вероятно не я пише на гърба, масата от хората ще си я купят от там, където е най-евтино. А не от там, където е най-скъпо. Всеки, включително и англичаните, си правят сметките и за две минути сърчване из нета ще са наясно, че местата като Амазон са техните места, а не някаква книжарница находяща се на "Trafalgar Square" или до Уестмистърското абатство :lol2:

Е, аз нали точно това казах още преди две страници в темата? :shok:

View Postmarillion, on 04 август 2013 - 15:09 , said:

Само да вметна, че цената в Амазон е далеч по-ниска от цената във "Foyles" (най-голямата книжарница в Лондон), което означава, че колегата Денчев по всяка вероятност отново ще предпочете Амазон и безплатната доставка в района на Лондон. Това обаче са бакалски сметки. Все едно сега да почнем да се тюхкаме, че производителите на автомобили, перални, телевизори, печки и т.н. не предвиждат двойно по-ниска цена за стоките си в България, за да отговорят на покупателната ни способност. Вярно, някои стоки в България са по-евтини от Англия, но има и огромно количество стоки от първа необходимост, които в магазините на "Оксфорд Стрийт" могат да се намерят на двойно по-ниска цена отколкото в София...

18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#803 joro123

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 25 posts

Posted 05 август 2013 - 11:33

В тая тема от 41 страници 35 са на икономико-политическа тема. Кое колко било струвало в различните държави, колко струвал бензина и доставката и къде какъв бил стандарта.

А нещата са толкова прости - концертите и книгите не са задължителни, на който не му харесва или смята че цената е по-висока от това което въпросното събитие заслужава просто не отива/не си купува. Или отива в съседна нам държава/поръчва си от Амазон. И промоутъра/издателя фалира.

Понеже подобен сценарии не е добър за никой, а и не е реален, защото хората си имат някакви нужди и няма да спрат да ходят на концерти, каквото и да става. Големият въпрос е защо имаме само 2 големи промоутъра ? Ако бизнеса беше толкова печеливш и лесен не трябваше ли да са повече, особено при положение че според общественото мнение билетите са скъпи и един нов промоутър би могъл да се пребори със старите с подбиване на цените на билетите? Така работи пазарната икономика - търсенето определя предлагането, а в конкурентна среда цените падат, а пък качеството се повишава. Дайте да направим един бизнес план и да направим един форумен промоутър и да ставаме милионери, щом са толкова прости нещата, пък и ще се къпем в народната любов, щото организацията при нас ще е като в Германия, а цените ще са 1/3 от техните, щото такова е съотнешението на заплатите.

Между другото понеже четох тука 10-тина страници с обяснение на Ози как концерта в Белград е супер изгоден, няма ли да коментира факта че концерта ще е в зала и най-вероятно продукцията ще е горе-долу 1/2 от това което ще е в София (ако все пак и тук получим пълната продукция), просто защото това няма как да се вмести тук долу.

Edited by joro123, 05 август 2013 - 11:37 .

#804 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 05 август 2013 - 12:03

View Postjoro123, on 05 август 2013 - 11:33 , said:

Дайте да направим един бизнес план и да направим един форумен промоутър и да ставаме милионери, щом са толкова прости нещата, пък и ще се къпем в народната любов, щото организацията при нас ще е като в Германия, а цените ще са 1/3 от техните, щото такова е съотнешението на заплатите.
http://forums.katehi...topic=2875&st=0
Hedniska Blod

#805 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 05 август 2013 - 12:16

View Postjoro123, on 05 август 2013 - 11:33 , said:

Между другото понеже четох тука 10-тина страници с обяснение на Ози как концерта в Белград е супер изгоден, няма ли да коментира факта че концерта ще е в зала и най-вероятно продукцията ще е горе-долу 1/2 от това което ще е в София (ако все пак и тук получим пълната продукция), просто защото това няма как да се вмести тук долу.

Нещо не ми харесва тонът ти. Ако отново имаш въпрос към мен, следващия път го задай малко по-кротко.

И понеже така и така си попитал, да ти отговоря: концертът на Уотърс в Белград БЕШЕ с голямата продукция на открито. Но поради малко продадени билети го преместиха в зала. Така или иначе, докато още не го бяха преместили, тоест все още е бил със същата продукция, която ще видим тук, билетите за там бяха драстично по-евтини от тези в България. Пример: билет за пред сцената у нас - 180 лева, билет за пред сцената в Белград: 95 лева. Разлика в цената: 47%.

Други въпроси към мен имаш ли?

#806 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 05 август 2013 - 12:47

Ха, сега се замислих, че феновете, които ще посетят белградското представление и са закупили билети за него още в самото начало, имат пълното право да изискат от тамошните организатори да им върнат част от парите, защото в крайна сметка ще получат продукт с променени характеристики от първоначално обявените... :P
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#807 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 05 август 2013 - 12:59

Принципно имат, да. Нямам идея дали такава опция съществува и дали е било предложено на феновете там такова нещо, просто защото лично мен, а и всички, с които пътувам към Сърбия за концерта, това не ни касае по никакъв начин. Аз, в интерес на истината, съм щастлив от преместването на концерта в Белград. :)

#808 joro123

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 25 posts

Posted 05 август 2013 - 12:59

Мисля че задавам съвсем нормален въпрос, не знам защо тона ми е прозвучал остро.

Така или иначе държа на тезата си, че или едно събитие ти е по джоба и отиваш или не отиваш, защото преценяваш че не си заслужава ( или отиваш някъде другаде както правят част от вас ). Няма какъвто и да било смисъл да се мрънкя срещу цените на билетите, щото файда няма никаква, пък и странното е че в Сърбия на по-евтините билети няма продажби, а тук билетите по 120-160лв. се продават най-много.

А съвсем сериозно е питането ми, защо тези две компании практически са окупирали пазара на големите концерти? Или пазарът е малък и труден и едва ли са на чак такава голяма печалба или просто друг няма как да се намеси при големите ( някакъв вид монопол ). Иначе щяха да се пръкнат поне още 2 големи промоутъра. Ако сте забелязали в тази държава поради сложният бизнес климат и малкото ниши, в момента в който един бизнес стане успешен веднага се нарояват още толкова много конкуренти, че средата става свръхконкурентна. Например до работата има футболни игрища, преди 2 години бяха заети от сутрин до вечер, явно че бизнеса им вървеше. От тогава насам само в района са направени поне 20 нови терена и при тези до нас вече рядко да видиш някой да играе. Друг пример - сайтовете за групово пазаруване - като се видя че бизнеса е печеливш се нароиха стотица подобни сайтове. Би трябвало да се надяваме на нещо подобно и при промоутърите, иначе да очакваш, че от кумува срама и от съжаление ще намалят цените, при положение че продават и при тези цени си е живо чакане на писмо от умрял.

Edited by joro123, 05 август 2013 - 13:03 .

#809 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 05 август 2013 - 13:26

@marillion

Стана ми интересно това, което написа и се поразрових да проверя... За Сърбия не намирам подобна опция, но попаднах на интересни неща в Чехия. Там също концертът беше преместен от стадион в зала, отново, както знаеш, поради слаби продажби. Е, чехите поне си имат оправдание, за разлика от сърбите - в Прага турнето вече е имало цели два концерта, така че е нормално наплива за точно това шоу да не е много голям, още повече, че тази година почти няма голямо име, което да не е свирило в Чехия. Но не затова иде реч. Иде реч, дали връщат билети на онези, които са искали специално да видят стадионното шоу. В Чехия със сигурност има такива хора, защото там вече концерта в зала са го гледали. Та на въпроса: организаторите са пуснали дълго обяснение по повод промяната на мястото. Там обстойно се обяснява как хората да си заменят билетите (защото седящите са със сектор, ред и място, които не отговарят на разположението на залата). Много подробно е обяснено всичко, казано е къде, как, до кои дати и т.н. да стане смяната. А най-накрая, с големи букви пише:

"БИЛЕТИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ! Променено е единствено мястото на изявата. Градът, датата и съдържанието остават същите."

:lol2:

Има и още нещо интересно. Винаги съм се забавлявал с оправданията на промоутърите, когато се мени мястото на даден концерт, поради слаби продажби. Често се използва израза "поради логистични причини". Сърбите в конкретния случай са написали: "поради технически причини". А чехите са се изтарикатили още повече и са дали и обяснение какви са ТОЧНО техническите причини:

"Поради технически причини свързани с продукцията, концертът на Roger Waters се мести от стадион "Synot Tip Arena", в зала "O2 Arena". Преместването се налага, защото за да започне представлението "The Wall", е необходимо да се е стъмнило напълно (до непрогледна тъмнина). Поради факта, че в Прага не може на открито да се вдига шум след 22:00 часа, няма да е възможно зрителите да видят шоуто в пълния му блясък, ако то е на стадион."

:lol2:

@joro123

Аз пък си мисля, че на България два големи, един среден и 4-5-6 малки промоутъра са и напълно достатъчни. И сега се вижда, че понякога си пречат един на друг, представям си какво ще е, ако има и още няколко ;)

#810 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 05 август 2013 - 13:39

Ей тва ми е много любимо. B)
В дълга и обстоятелствена форумна дискусия да цъфне някой и ставайки част от дискусията и междувременно изразявайки мнение, гордо да обясни колко е безсмислено да се генерират тези и да се обсъжда съответното.

И отделяйки от времето и енергията си, за да се запознае, анализира и да се намеси в ситуацията, благородно да разясни на всеослушание, как участниците в спора си губят времето. B)
-----------------------------------------
Слушай силно!

#811 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 05 август 2013 - 13:43

Аз също мисля, че повече от два сериозни промоутъра в България е немислимо да съществуват. Имайте предвид, че лесно може да регистрираш дружество и да запишеш в предмета на дейност, че ще се занимаваш с организация на концерти. Трудното идва после, а именно тогава, когато тръгнеш да водиш преговори с големите имена в бранша. За да станеш представител на "Live Nation" за територията на България, например, е необходимо да покриеш един куп изисквания. В крайна сметка този пазар отдавна е разпределен на запад от Калотина и големите промоутъри вече имат изградени партньорски отношения с организатори от по-малки страни като България. За тях е по-лесно да работят с "проверени" имена, отколкото да стрелят на сляпо с непознат организатор. Според мен, по-скоро ще остане само един голям промоутър в България, отколкото да се нароят още повече. Говорим за промоутъри насочени към големи и скъпи концерти, тук не говоря за малките/бутикови промоутъри, които правят концерти в малки зали и клубове...

Ози, относно оправданията на сръбските и чешки промоутъри, очевидно няма нищо ново под слънцето и всеки гледа по някакъв начин да мине метър...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#812 joro123

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 25 posts

Posted 05 август 2013 - 13:55

Добре а как стоят нещата в съседните нам държави - Сърбия, Румъния, Гърция, колко големи промоутъра има там ? Защото аз колкото разбирам от икономика при условията на своего рода монопол, потребителя плаща максимално високата цена на която е склонен да потребява - т.е. ако има 50 000 души които да платят по 500 лева билет, то цените на билетите ще са по 500 лв.

#813 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 05 август 2013 - 13:57

Доколкото ми е известно, ситуацията в съседнита нам държави и с големите, и с малките промоутъри, е горе-долу сходна с тази в България.

#814 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 05 август 2013 - 14:02

^ Точно така. Истината е, че сме малък пазар. Големите концерти на Балканите са по-малко отколкото в Западна Европа. По правило балканските промоутъри се опитват да свалят цената на шоуто с оправдания свързани с икономическите затруднения в региона. Самите групи/артисти се съгласяват да минат през Балканите обикновено само ако бъдат буукнати повече от една дата в региона. Публиката на Балканите е по-бедна и следователно начинанието е по-трудно реализуемо от финансова гледна точка. Специфични са и вкусовете по тези земи. И още, и още...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#815 joro123

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 25 posts

Posted 05 август 2013 - 14:53

^ и което е най-важно в случая понеже начинанието е рисково и обикновено границата между печалба и загуба е доста малка, то БГ промоутърите са решили да се подсигурят и да искат повече пари. Ако практиката показва че при цени 100-180 лв. за билет ще продадеш 35 000 билета, а при цени 50-100 ще продадеш 30 000, то излиза по-изгодно да продаваш по-скъпо.

Както казах когато условията не се определят чак толкова от интересите на публиката, а от интересите на промоутърите ще е така. Еретично и глупаво звучи но в подобни положения на "естествен" монопол има държавни регулации, но не съм чул да има някъде по света регулация на промоутърите.

#816 antubis

непослушник

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 773 posts

Posted 06 август 2013 - 10:04

Българската държава не един и два пъти е доказала, че не разбира от много неща и няма нужда да се меси в работата на промоутърите. Какво стана с онези милиони, които се изсипаха, за да се развива фестивалната култура у нас? Направиха 2-3 феста и умря. Две години по-късно никой не си спомня за фестивалите, а и никой не дава пари за тях. И въпреки това SME и BEC продължават. Държавата не може да помогне, а само частния бизнес. Ако има повече спонсори и билетите ще са по-евтини. Обърнете внимание на плакатите - има само медийни партньори. Къде са Каменица, Загорка, Савой? Покрай тази кризи на никой не му се дават пари за култура.
Opeth (3), TSO (2), Roger Waters (4)

#817 Scardust

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 623 posts

Posted 06 август 2013 - 13:14

Пак влезнах в любимата си тема и оп, в някакъв момент се почувствах сякаш мога да съм ви полезен :)
Преди четири часа се прибирам от Германия. В Хамбург книгите на U2 и Флойд с твърдите корици ги видях за 18.99 Евро. Ако ги нямах, най-вероятно щях да се възползвам.
И понеже стана въпрос за стандарта в Германия - на Вакен 50% от хората си зарязаха чисто нови, качествени - палатки, шалтета, столове, хладилни чанти за коли... щото те не само че получават малко по-големи заплати, ами и цените им са по-нормални. Палатката която искам да си взема тук струва 379 лв...е едно-към-едно същата там е 159 Евро. Не мисля че нещо друго се нуждае от коментар.
What am i supposed to do when the sky begins to fall ?

#818 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 06 август 2013 - 22:52

Понеже следя темата и понеже ме интересува лично...
Купувал съм си книги и дискове онлайн (някои на сериозни цени). Купувал съм и от физически магазини (книжарници и т.н.). Случвало се е да обърна внимание на издание продавано в книжарница (което вече съм купил онлайн) - забелязал съм че цените често се различават, като в книжарница стигат до 2-3 пъти повече от цената в онлайн магазина. Естествено книжарницата си има своите разходи, които трябва да избие - наеми, ток, реклама, заплати и т.н. Разбира се и онлайн магазина не съществува безплатно, но известно време помагах в уеб поддръжката на един онлайн магазин и имам представа че разходите не са толкова сериозни, колкото във физически магазин.

Още нещо - няколко страници назад се коментираше и българския превод и влиянието мъ върху цената на дадена книга. Естествено не мога да обобщавам, но все пак имам познати които известно време работиха като преводачи за голяма българска фирма и превеждаха големи имена. Хората се оплакваха от експлоатация и прецакване с парите. Разбира се издателя може да е коректен, а може и да е некоректен и да използва превода като повод да иска повече пари и без да плаща добре на преводача...всичко е възможно.

Още нещо, което не е точно по темата и все пак има нещо общо. Забелязал съм че по концерти мърча на групите се продава по-скъпо (понякога доста по-скъпо) отколкото в онлайн магазините на групите. Предполагам не е свързано само с желанието за печалба, а и с това че все пак ангажираш екип и транспорт за съответната стока, а това също струва лев...има нещо общо с това което казах по-горе.
За сравнение - преди 2 години като гледах Rush в Лондон си взех едно яке за 60 паунда. Същото в официалния им онлайн магазин беше около 50 евро. По-късно разбрах че същото яке са го продавали за 100 паунда на концерта в Дъблин. А сега де?

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#819 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 06 август 2013 - 23:14

View PostGeddy, on 06 август 2013 - 22:52 , said:

Още нещо, което не е точно по темата и все пак има нещо общо. Забелязал съм че по концерти мърча на групите се продава по-скъпо (понякога доста по-скъпо) отколкото в онлайн магазините на групите. Предполагам не е свързано само с желанието за печалба, а и с това че все пак ангажираш екип и транспорт за съответната стока, а това също струва лев...има нещо общо с това което казах по-горе.
За сравнение - преди 2 години като гледах Rush в Лондон си взех едно яке за 60 паунда. Същото в официалния им онлайн магазин беше около 50 евро. По-късно разбрах че същото яке са го продавали за 100 паунда на концерта в Дъблин. А сега де?

Аз мога да ти кажа защо се получава така. Първата причина сам си я посочил. Групите плащат на наети хора, които продават на мърч щандовете. Колкото по-голяма е групата, толкова повече хора наемат. Давам пример. Преди два месеца на концерта на Steve Hackett във Виена мърч щанда се държеше от негов приятел, който пътува с него. Тоест, конкретно Hackett е плащал само на един човек за цялото европейско турне. В същото време обаче преди всяка дата от турнето Hackett обявяваше, че търси местни фенове, които срещу дребен комисион и подарък лично от него, да се навият да продават официалната тур-програма пред вратите на самата зала. Друг пример, marillion. По време на "Marillion Weekend 2013" в Холандия, групата беше наела осем човека за продажба на мърч и трябва да ти кажа, че всичките те работеха като на конвейер. Аз подобно бясно пазаруване не бях виждал от времето на показните магазини с пуснати банани по Коледа по време на соца. Това е едната страна на медала, другата се нарича лицензионни такси. Това последното е различно във всяка страна, но принципно групите плащат определена такса, за да продават мърча си преди концерти. Част от тази такса е за залата, друга е под формата на данъчно отчисление за съответната държава. Пак се връщам към мърча на Hackett. Докато пазарувах ми направи впечатление, че все още стоките са с етикети в CHF. Нормално, групата идваше от Швейцария. Човекът зад щанда явно усети за какво мисля и директно през смях ми каза: "Тези швейцарски правила, тези швейцарски цени... Всичко там е по-скъпо, не ги гледай така изненадано, сега ще оправим истинските цени." И действително цените за Швейцария на мърча бяха космически. Всичко това, плюс съвсем нормалната реакция за директна печалба по време на турне, води до по-високите цени на мърч щандовете пред залите и стадионите в цял свят...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#820 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 07 август 2013 - 00:02

Интересна информация и наблюдения.
А като каза лицензионни такси се сетих за авторските права на книгите. Ясно е че издателя за съответната държава плаща определени пари, които по някакъв начин отиват при автора, при издателската му къща и т.н....интересно ми е обаче по какъв начин точно са регулирани тези неща и как се случват и дали става дума за процент от всяка продадена книга или за фискирана сума, и съответно ако говорим за процент, как точно се контролира дали издателя е напечатал 10 000 копия и не е напечатал още 2 000 които ще продаде нелегално без да отчита процент. За музикалния бизнес (и конкретно за продажба на дискове) имам някаква представа как се случват нещата, но за книгите не знам и ми е интересно.

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users