Jump to content

Roger Waters в София30.08.2013 г., стадион Васил Левски

• You cannot reply to this topic
1508 replies to this topic

#441 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 22 ноември 2012 - 15:55

View PostOzzy, on 22 ноември 2012 - 15:41 , said:

После към Белград. Яденето е по-вкусно. Хората са по-приятни. Концертите са по-хубави. Цените са по-евтини. Имат си Купа на Европейските Шампиони и Междуконтинентална купа, както и Трофейна зала с купите на Джокович. Какво повече можеш да искаш? :)

Това е ясно, ние и сега си го правим и развиваме концертен туризъм в цяла Европа. Ще бъде обаче лошо заради чудесната българска публика, която заслужава да бъде част от музикалната карта на Европа, но както и да е...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#442 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 22 ноември 2012 - 15:57

View Postmarillion, on 22 ноември 2012 - 15:23 , said:

Да, точно така, твърдя, че SME са изрядни от финансова гледна точка.

Чакай, чакай!
Кой е казал, че SME не са изрядни от финансова гледна точка?? За пореден път се убеждавам, че ти или четеш накриво, или нещо ти убягва смисъла на написаното.
Спекулата с цени няма нищо общо с финансовата, юридическата и счетоводната изрядност на фирмата. Те и на Топлофикация - София и М-Тел документите им са изрядни, но ценообразуването им е уникум в световен мащаб. Още повече, че в случая с промоутърскя бизнес няма контролиращ държавен орган. Както БНБ за банките, като КФН за финансовите институции и прочие. Маржът на нормата им на печалба е широк като попски ръкав. Те по никакъв начин не го съобразяват с действителността в България. А напоследък дори преминаха границата и зинаха така, че цените на нашенските билети за концерти се оказаха най-скъпите в региона.
Всичко това по никакъв начин не кореспондира с документалната и законовата изрядност на двете свински промоутърски фирми.
-----------------------------------------
Слушай силно!

#443 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 22 ноември 2012 - 16:11

View PostOBender, on 22 ноември 2012 - 15:31 , said:

Е*ахте мамата на темата. Честно. Трябваше отдавна да прехвърлите дребнавия спор на друго място.

Нещо не мога да разбера. Ти имаш проблем, че двама модератори и администратор водят разговор в собствения си форум??? Това ли те притеснява? Или конкретно дребнавостта на разговора ни?
Слушай силно!

#444 marooned

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 324 posts

Posted 22 ноември 2012 - 16:11

View Postmarillion, on 22 ноември 2012 - 15:23 , said:

Да, точно така, твърдя, че SME са изрядни от финансова гледна точка. Също така твърдя, че подобно нещо не може да се каже за нито един друг български промоутър. Подробности като се видим, това са факти - проверени и доказани, не говоря общи приказки!

Да се каже, че SME са изрядни от финансова гледна точка, е много "интересно" твърдение.

Те са толкова изрядни, колкото изборът на Венета Марковска за конституционен съдия или първоначалната реакция на Гоце:
"Вие ме убихте с този въпрос!"

Без да съм ги одитирал, правил съм само прегледи на финансовите им отчети от последните 5 години, смея да кажа, че се набиват на очи големи безумия.
Това обаче е лично мое мнение, базирано на моя одиторски опит.
Факт е, че са одитирани от местен регистриран одитор. Което не е никаква гаранция за изрядността на SME.
"He is an Ocean! I am just a fish in a pond!"
Carlos Santana about Miles Davis

"Fear builds walls!"
Roger Waters

"When the house is rocking, don't bother knocking!"
Stevie Ray Vaughan

#445 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 22 ноември 2012 - 16:17

View Postviolator, on 22 ноември 2012 - 15:57 , said:

Чакай, чакай!
Кой е казал, че SME не са изрядни от финансова гледна точка?? За пореден път се убеждавам, че ти или четеш накриво, или нещо ти убягва смисъла на написаното.
Спекулата с цени няма нищо общо с финансовата, юридическата и счетоводната изрядност на фирмата.

Нещо не се разбираме... Ако си изряден финансово, а конкурентите ти минават метър спрямо фиска и партньорите, получаваш по-висока себестойност на продавания продукт и това те прави "неконкурентноспособен" при продажбата на една и съща услуга или стока...

View Postmarooned, on 22 ноември 2012 - 16:11 , said:

Да се каже, че SME са изрядни от финансова гледна точка, е много "интересно" твърдение.

Става дума за последните няколко години, за минал период не говоря... ;)
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#446 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 22 ноември 2012 - 16:28

View Postmarillion, on 22 ноември 2012 - 16:17 , said:

Нещо не се разбираме... Ако си изряден финансово, а конкурентите ти минават метър спрямо фиска и партньорите, получаваш по-висока себестойност на продавания продукт и това те прави "неконкурентноспособен" при продажбата на една и съща услуга или стока...

В нито един момент, говорейки за измамност, неморалност, лъжливост и спекула, не съм имал предвид данъчни нарушения.
Наивно е да се смята, че фирмите, които шикалкават с данъците и междуфирмените задължения, благоприятстват заради това продажните цени. Данъчните нарушения не влияят върху крайната цена на продукта /в случая билета/. Те се отразяват върху увеличаването на нерегламентираната печалба.
Пък и конкурентните взаимоотношения между големите промоутъри изобщо не вАжат в случая. Ако ги имаше действително - това щеше да намалява цената на билетите, а не да ги увеличава. И то вече в изкривена степен. Така като гледам тенденциите на пазара - много е вероятно да има картелно споразумение по този въпрос.
Слушай силно!

#447 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 22 ноември 2012 - 16:39

View Postviolator, on 22 ноември 2012 - 16:28 , said:

Наивно е да се смята, фирмите, които шикалкават с данъците и междуфирмените задължения, благоприятстват заради това цените. Данъчните нарушения не влияят върху крайната цена на продукта /в случая билета/. Те се отразяват върху увеличаването на нерегламентираната печалба.

Въобще не съм съгласен с теб по този въпрос. Когато преди седмица смятахме евентуални приходи и разходи за бъдещ концерт в зала 1, в разходната част, освен всичко друго, заложихме и дължими данъци, отчисления за авторски права и комисион на тикетинг компанията. Ако можем да си спестим 20% ДДС от цялата операция + данък печалба, както и ако можем да не внасяме отчисления по сметка на "Музикаутор", тогава със сигурност ще докараме средна цена на билет за място в зала 1 на НДК от около 20 лева. По всяка вероятност тогава ти и останалите фенове на един невероятен китарист за когото говоря ще бъдете много доволни, но от цялата ситуация ще пострада държавата и законността...

По твоята логика излиза, че некоректните промоутъри увеличават чистата си печалба със спестените суми по горните пера, което няма никаква пазарна логика в настоящия момент. В момента всеки търси вариант да свали цената на билетите, защото няма гаранция дали ще успее да продаде достатъчно количество от тях, за да си покрие масрафа...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#448 OBender

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 35 posts

Posted 22 ноември 2012 - 16:39

@violator

Пишете каквото си искате. Просто смятам че поизкривихте темата и вече не трябва да се казва "Roger Waters в София" a "Защо има разлика в цените на билетите в БГ и съседните страни и кой печели от това?" Безинтересно е и да, ще ти изпреваря отговора, ще поспра да чета темата. Не разбрах само с каква цел споменаваш статусите на участващите в дискусията. Всички ги знаем.

#449 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 22 ноември 2012 - 17:02

View Postmarillion, on 22 ноември 2012 - 16:39 , said:

Въобще не съм съгласен с теб по този въпрос. Когато преди седмица смятахме евентуални приходи и разходи за бъдещ концерт в зала 1, в разходната част, освен всичко друго, заложихме и дължими данъци, отчисления за авторски права и комисион на тикетинг компанията. Ако можем да си спестим 20% ДДС от цялата операция + данък печалба, както и ако можем да не внасяме отчисления по сметка на "Музикаутор", тогава със сигурност ще докараме средна цена на билет за място в зала 1 на НДК от около 20 лева. По всяка вероятност тогава ти и останалите фенове на един невероятен китарист за когото говоря ще бъдете много доволни, но от цялата ситуация ще пострада държавата и законността..

Не можеш да сравняваш ценообразуването в едно държавно дружество с това в една частна фирма. Разликата е от земята до небето.
По-горе няколко пъти подчертах, че не говоря за ДДС-та, отчисления за авторски права и прочие. Това нищо не е. Говоря за НОРМА НА ПЕЧАЛБА. Там се шикаклави. НДК не може да си играе с това. Но частният бизнес се олива с него. Не че няма причини, де. То са рушвети, то са кражби, то са данъци, то е бюрокрация, то са всякакви спънки.., затова частникът понякога е принуден да го прави, за да оцелее. Но от това несъмнено страда крайният потребител. Крайният потребител у нас буквално е сравнен със земята.

В момента всеки търси вариант да свали цената на билетите, защото няма гаранция дали ще успее да продаде достатъчно количество от тях, за да си покрие масрафа...

По тази логика, това в момента са изпилени до максимум цени. С 50-100% по скъпи от целия регион. Значи, ако са нормални, удовлетворяващи и справедливи за изтерзания Фънки, те ще отидат по-високи от тези в Германия и Швеция.
Аз съм в недоумение, но моят любимец Митрополит Николай би обяснил този феномен с обстоятелството, че т.нар. "Бог" обича България и иска да я запази от дяволската греховност на рок музиката.
Слушай силно!

#450 marooned

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 324 posts

Posted 22 ноември 2012 - 17:12

View Postmarillion, on 22 ноември 2012 - 16:17 , said:

Става дума за последните няколко години, за минал период не говоря... ;)

Последните 5 години обхващат периода 2007-2011.

Ще дам следния елементарен пример за изрядността на SME :yes:
Един бърз аналитичен тест! Няма да го таксувам на форума :lol2:
За 2009 отчетените приходи, според публикувания и заверен финансов отчет, са 2,201 хил. лв.
Концертът на Мадона се състоя през Август 2009.
Стадион "Васил Левски" бе препълнен - 50,000 души.
Приемаме, че средната цена на билета бе 100 лв.
Т.е. стъпваме на най-долната граница, а цените тогава варираха от 100 лв. до 200 лв., че и повече.
Ако от средната цена спаднем ДДС, комисионната на участниците по веригата и т.н., стигаме до нетна цена от 71 лв. (100 лв/1.4).
Т.е. закръгляме допълнителните начисления на 40% - ДДС, комисионни и т.н.
Или...
Очакваните приходи само от концерта на Мадона са: 50,000 души х 71 лв. = 3,550,000 лв.
Отчетени приходи по финансов отчет за 2009: 2,201,000 лв.

За 2010 и 2011 положението е идентично.

Извод: Когато SME са финансово изрядни, дори и Всевишният запазва мълчание.
"He is an Ocean! I am just a fish in a pond!"
Carlos Santana about Miles Davis

"Fear builds walls!"
Roger Waters

"When the house is rocking, don't bother knocking!"
Stevie Ray Vaughan

#451 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 22 ноември 2012 - 17:19

View Postmarillion, on 22 ноември 2012 - 15:36 , said:

предвиждам отлив от организиране на големи бъдещи прояви и настъпване на ерата на бутиковите концерти

Предполагам си наясно, че поради ред причини т.нар. бутикови концерти са далеч по-трудни за избиване от големите прояви :)

#452 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 22 ноември 2012 - 17:28

View Postmarooned, on 22 ноември 2012 - 17:12 , said:

Ще дам следния елементарен пример за изрядността на SME :yes:

Аз съм абсолютно убеден, че към заверения финансов отчет е имало и придружително писмо, в което фактите са били обяснени, а именно:
- закупили билети за концерта на Мадона - 31 000 души
- присъствали на концерта с поименни покани за особени заслуги към музикалния бизнес в страната - 19 000 души
- приходи от други концерт и изобщо всякаква стопанска дейност - 0 лв.

#453 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 22 ноември 2012 - 17:32

View Postmarooned, on 22 ноември 2012 - 17:12 , said:

Очакваните приходи само от концерта на Мадона са: 50,000 души х 71 лв. = 3,550,000 лв.
Отчетени приходи по финансов отчет за 2009: 2,201,000 лв.

За 2010 и 2011 положението е идентично.

Безсмислено е да коментирам горното, единствено ще насоча вниманието ти към цифрата 50 000 души. Ако си мислиш, че някой промоутър в тази страна някога е продал 100% от капацитета на стадион/зала с реални билети по номинална цена жестоко се лъжеш. Ти някога ходил ли си на концерт с покана? Говоря за поканите от нов вид, които на практика не се различават от редовен билет. Обръщал ли си внимание какво пише в графата цена на този билет?

Няма смисъл да продължаваме да дъвчем финансовата политика на една промоутърска компания, без да имаме база за сравнение с финансовата политика на друга промоутърска компания. Но, Роско, така или иначе си бръкнал в Търговския регистър, я дай да видим данъчните декларации на другия голям играч на пазара за същия период от време. Ще ми бъде интересно да прочета твоят анализ...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#454 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 22 ноември 2012 - 17:32

View PostOBender, on 22 ноември 2012 - 16:39 , said:

Пишете каквото си искате.

Това все едно не съм го чул.

Просто смятам че поизкривихте темата и вече не трябва да се казва "Roger Waters в София" a "Защо има разлика в цените на билетите в БГ и съседните страни и кой печели от това?"

Естествено, че темата се изкриви. И това е напълно нормално. Почти всяка тема, свързана с исторически значими групи и музиканти, се изкривява като рогата на Златния телец. ;) Но ако офтопикът е градивен, културен, списан качествено, грамотно, духовито и прочие - това дори е желателно. Много по-добре е, отколкото да стои празна или да се пускат само неща от рода на "Роджър е велик", "Много яко, радост", "Пинк Флойд са гениални". Това е ясно.
Да, възможно е този разговор да се отцепи в отделна тема. Но не виждам да е чак наложително на този етап.

Не разбрах само с каква цел споменаваш статусите на участващите в дискусията. Всички ги знаем.

За да намекна, че когато човек си е вкъщи, някак не е логично гостите, които са дошли преди пет минути, да му правят забележка, че води разговор. И ако питаш мен - дискусията е доста прилична и много информативна.
За втори път в тази тема ми се налага да обяснявам, че това са дискусионни форуми. Тук се пише. И спорът не ни е враг. Разбира се, че не си длъжен да го четеш. Както не си в правото да правиш забележка.
Слушай силно!

#455 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 22 ноември 2012 - 17:41

View Postsatanicart, on 22 ноември 2012 - 17:28 , said:

Аз съм абсолютно убеден, че към заверения финансов отчет е имало и придружително писмо, в което фактите са били обяснени, а именно:
- закупили билети за концерта на Мадона - 31 000 души

Пак няма да излезе сметката... Защото Роско е смятал грешно. Вероятната причина за това е, че симпатизира на СМЕ. Няма как да се направят сметки за въпросния концерт на базата на средна цена на билета от 100 лева. Така като гледам схемата, средната цена на билетите идва към 130-140 кинта. А от тук вече по формулата на Роско:
140 лв./1,4 = 100 лв.
2 201 000 лв. приходи / 100 лв. = 22 010 билета.
Или с други думи казано, СМЕ са продали 22 000 билета за концерта на Мадона. Държа да отбележа, че бях на този концерт и стадиона се пръскаше по шевовете. Освен, че долу всичко беше пълно, в седящите сектори нямаше място дори за една топлийка. Включително и на пътеките между тях. Което отива на доста повече от 50 000. Отива на 55-60 000. Т.е., СМЕ трябва да са раздали/продали между 30 и 40 000 покани, за да излезе сметката. И това САМО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, че приходите, които са посочили (2 201 000 лв.), са САМО И ЕДИНСТВЕНО от концерта на Мадона и за цялата година нямат дори и една стотинка приход от каквото и да е било друго.
Ето на това аз казвам финансово изряден данъкоплатец :yes:
I don't know how I managed it...

#456 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 22 ноември 2012 - 18:20

Ами,то при СМЕ си е така от години...ден година храни...Не знам защо,дори спорите по тази тема вече,хмм....20 страници?

СМЕ от години са на този принцип,и изглежда не ги бърка много,какво мислим аз,ти и който и да било....2-3 концерта годишно,всеки от които би им бил достатъчен за години напред.....

Мисля,примери не е необходимо да давам,всеки знае какво искам да кажа и защо съм стигнал до този извод.

#457 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 22 ноември 2012 - 18:46

А относно това,че в Сърбия излиза по-евтино...ами пак зависи....аз ще намеря макс едно приятелче(което не е сигурно,стандарт Фор Тех Уин).Предишното ме навежда на мисълта че, път и спане ще ми/ни излязат доста повече,отколкото на четирима(факт).А ако не успея да го навия,сам ще ми излезе още повече(факт).А и другото,че сам е много скучно,не много приятно и т.н. е друг не оборим факт.Аз семейство нямам което води до факта че,аз деца и жена нямам,компания никаква.Което пак не означава че не бих отишал на концет в чужбина сам,но определено лично на мен дядо Роджър не е от любимите ми,пък макар и да е световна величина,просто това съм аз...

Хора като СМЕ ще спечелят от хора като ме,които дори и да искат нямат възможност да отскочат до Сърбия(тук ще го гледам и после мога да си пиина някоя бира в квартала,примерно...).

Продължавам да следя темата с интерес,но не мисля да взимам повече участие в него :)

#458 Joey

Psychosocial

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 868 posts

Posted 22 ноември 2012 - 19:30

^^
Гледам спора е задалбал мноого сериозно! :shok: :lol2:

Insane in my brain

#459 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 23 ноември 2012 - 08:17

хм...до този момент не си бях направил труда да погледна темата за Jon Bon Jovi, тъй като не съм фен и не ме интересува...от любопитство (най-вече за билетите) сега я изчетох. Изглежда че и за този концерт нашите цени са доста по-високи от чужди цени.
Първите изводи които могат да се направят са или за споразумение между промоутърите, или че и [сарказъм on] БЕК са толкова финансово изрядни като СМЕ [сарказъм off] и това налага по-високи цени. Странен е и факта че Jon Bon Jovi уж обещал или призовал за ниски цени, хаха. От друга страна не вярвам продукцията на JBJ да е по-сложна, скъпа и сериозна от RW, най-малкото заради стената и техническите проблеми свързани с издигането и това че групата на Родж трябва да свири отзад, а по-късно и отпред. Разбира се нямам против да ме поправите ако греша, все пак не съм запознат детайлно с това което се случва на концерт на JBJ, но тъй като професията ми е свързана донякъде с техническата реализация на концерти, имам представа какъв ад ще е реализацията на "Стената" (тоест продукцията се оскъпява заради многото допълнително оборудване и екип, в сравнение с един обикновен рок концерт, където бандата не се мести по сцената и няма внушителни декори, някои от които се градят по време на концерта или се движат)

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#460 Scardust

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 623 posts

Posted 26 ноември 2012 - 12:08

View Postmarillion, on 22 ноември 2012 - 15:36 , said:

Много често концертите излизат на загуба, в най-добрия случай на нула.

Досега се сдържах ама...

Posted Image
Posted Image
What am i supposed to do when the sky begins to fall ?

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users