Jump to content

Roger Waters в София30.08.2013 г., стадион Васил Левски

1508 replies to this topic

#281 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 15 ноември 2012 - 11:30

View Postsatanicart, on 15 ноември 2012 - 10:34 , said:

Не е слух, мога да потвърдя, че е истина - въпреки че това което знам не касае толкова големи имена или суми.
май нещо такова се е получило между Loud и МОЕ около концерта на Cinderella...разбира се двете компании си имаха позиция по въпроса и разбира се тези позиции се различаваха...
чуваха се и догадки че Цонко се бори за Metallica, Maiden и други подобни големи имена, но може и да е било само PR за феста в Каварна...

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#282 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 15 ноември 2012 - 11:55

^^

Не искам да се впускам в примери, но съм бил пряк свидетел, как понякога цени на билети се определят абсолютно "на око". На магия. Без да се отчитат конкретни технически параметри.

И друго. Като човек, имащ опит в областта на финансите, ще ти кажа, че една икономически обусловена и сложно калкулирана цена няма как да е кръгло число. 180, 140, 120, 100, 80 .... ;) Пределно ясно е, че за нуждите на маркетинга трябва да се закръгля, но при едно щедро окрупняване в правилната посока, могат да се генерират нереални норми на печалба, когато става въпрос за хиляди билети.
-----------------------------------------
Слушай силно!

#283 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 15 ноември 2012 - 12:05

^
За какво закръгляне точно говориш? От 100 на 140? Или от 130 на 180? Обичам такива закръгляния B)
I don't know how I managed it...

#284 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 15 ноември 2012 - 12:17

^
Говоря за нещо такова - крайната калкулирана цена за сектор "front of stage" излиза 121,36 лв. Ти я правиш 130 лв., а не 125 лв.
По този начин печелиш 8,64 лв. допълнително от всеки продаден билет "front of stage", отделно от вече калкулираната печалба в онези 121,36 лв.
-----------------------------------------
Слушай силно!

#285 marooned

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 324 posts

Posted 15 ноември 2012 - 12:22

View Postviolator, on 15 ноември 2012 - 11:55 , said:

^^

Не искам да се впускам в примери, но съм бил пряк свидетел, как понякога цени на билети се определят абсолютно "на око". На магия. Без да се отчитат конкретни технически параметри.

И друго. Като човек, имащ опит в областта на финансите, ще ти кажа, че една икономически обусловена и сложно калкулирана цена няма как да е кръгло число. 180, 140, 120, 100, 80 .... ;) Пределно ясно е, че за нуждите на маркетинга трябва да се закръгля, но при едно щедро окрупняване в правилната посока, могат да се генерират нереални норми на печалба, когато става въпрос за хиляди билети.

За сложно калкулирана цена можем да говорим, ако става въпрос за производствен процес, който преминава през няколко технологични фази.
След всяка фаза има незавършено производство или полуфабрикат, на които им се изчислява себестойността, въз основа на преките разходи.
Вземат се под внимание обаче и непреки производствени разходи, които се разпределят на определена база. Отчита се и бракът (технологичен и нетехнологиен) на всеки етап..... И т.н. и т.н.

А Калкулацията на себестойността и цената на билетите за концерти не е "rocket science"
"He is an Ocean! I am just a fish in a pond!"
Carlos Santana about Miles Davis

"Fear builds walls!"
Roger Waters

"When the house is rocking, don't bother knocking!"
Stevie Ray Vaughan

#286 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 15 ноември 2012 - 12:22

Дискусията става леко несериозна, прощавайте, но наистина е така...

Когато някой от вас извади точни цифри за:

- хонорара на RW за концерт в София
- хонорара на RW за концерт Белград
- пълната сума покриваща всички разходи необходими за провеждане на концерта на RW в София
- пълната сума покриваща всички разходи необходими за провеждане на концерта на RW в Белград
- предполагаем приход от постъпления от продажба на билети за концерта на RW в София
- предполагаем приход от постъпления от продажба на билети за концерта на RW в Белград
- предполагаем приход от постъпления от спонсори за концерта на RW в София
- предполагаем приход от постъпления от спонсори за концерта на RW в Белград
- чистата печалба на организатора за концерта на RW в София
- чистата печалба на организатора за концерта на RW в Белград

и на база горната статистика от точни суми, докаже, че промоутъра в София спекулира с цените на билетите в сравнение с промоутъра в Белград, да, тогава ще се съглася с подобна теза и просто ще приема за даденост, че SME са безочливи наглеци, които смучат кръвчицата на родния меломан. Дотогава - но пасаран, скъпи приятели...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#287 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 15 ноември 2012 - 12:27

View Postviolator, on 15 ноември 2012 - 11:55 , said:

И аз съм бил свидетел на подобни ситуации, макар че в тези случаи ставаше въпрос за малки събития (в смисъл на малки разходи за организация и хонорари) и цените се определяха на принципа "ами да ги направим 20 лева, защото за тоя род концерти билетите обикновено са около 20 лева). Иначе това което казваш за закръглянето е много интересно, аз самия никога не съм се замислял по този въпрос и въобще как точно се калкулира цената за билет, особено ако има няколко зони, с различни цени...демек ако се съобразяваме само с разходите и печалбата би трябвало отделните зони да са с еднакви цени, но пък този който е отпред до сцената е по-близо до групата и се кефи повече...ясно е че този фен отпред е привилегирован, как обаче ще калкулираш кефа му в цената на билета, хаха?

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#288 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts

Posted 15 ноември 2012 - 12:33

View Postmarillion, on 15 ноември 2012 - 12:22 , said:

и на база горната статистика от точни суми, докаже, че промоутъра в София спекулира с цените на билетите в сравнение с промоутъра в Белград, да, тогава ще се съглася с подобна теза и просто ще приема за даденост, че SME са безочливи наглеци, които смучат кръвчицата на родния меломан. Дотогава - но пасаран, скъпи приятели...
@marillion, както аз казах малко по-нагоре, спорът ни се крепи донякъде на недостатъчна информация, догадки и разнообразни тълкувания...и всеки тълкува нещата по начин който се разминава с този на останалите. Някои приемат по-високите цени у нас, други не искат да ги приемат и всеки е прав, само че на базата на собствените си твърдения, които не са подкрепени от 100% доказателства...и тъй като няма как да получим тези доказателства, продължаваме да си чешем езиците ;)

#289 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 15 ноември 2012 - 12:42

@marillion

Не знам защо във въпросите, които си изброил, виждам само Белград, а Сплит и 90% от билетите в Румъния не фигурират. Но няма пак да задълбавам в тази тематика - вече всеки каза нещата, които мисли, по 300 пъти.
Ще ти кажа само още едно нещо, с което искрено се надявам да съм приключил участието си в тази дискусия: но пасаран, ко-пасаран, во-пасаран - без значение е. В КРАЙНА СМЕТКА тези, които най-много ще се опарят са не феновете, а българските промоутъри. Или поне някои от тях. Те са тези, които в един момент ще, ако ми позволите този нелицеприятен израз, изядат дървото. Не феновете. И моментът, в който това ще се случи, независимо от но-пасараните, е ужасно, ама ужасно близко. И за това КАТЕГОРИЧНО не са виновни феновете.

#290 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 15 ноември 2012 - 12:55

Някой знае ли на какъв адрес може да се гледа пресконференцията на Roger Waters, която, ако не се лъжа, започва в 14:30 наше време?

#291 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 15 ноември 2012 - 12:56

http://rogerwaters.com/conference.html
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#292 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 15 ноември 2012 - 12:57

:drinks:

#293 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 15 ноември 2012 - 13:11

Заредил съм този линк още от сутринта и чакам... Ако ме е огрее да отговори на двата въпроса, които му зададох в началото на седмицата, със сигурност ще падне голям хилеж...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#294 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts

Posted 15 ноември 2012 - 13:27

View PostOzzy, on 15 ноември 2012 - 12:42 , said:

В КРАЙНА СМЕТКА тези, които най-много ще се опарят са не феновете, а българските промоутъри. Или поне някои от тях. Те са тези, които в един момент ще, ако ми позволите този нелицеприятен израз, изядат дървото. Не феновете. И моментът, в който това ще се случи, независимо от но-пасараните, е ужасно, ама ужасно близко. И за това КАТЕГОРИЧНО не са виновни феновете.
знам че вече сме доста офтопик, но...аз продължавам да твърдя че феновете са тези които винаги го духат, независимо кой виновен или какъв. За промоутърите това е само бизнес, който няма общо с фенството им - боли ги оная работа че те самите примерно са фенове на ACDC, ако концерт на Madona (която примерно не понасят) им носи добри парички. Но феновете са тези които страдат от печалбарството на промоутърите и не говоря за цените, а за умрелия концертен живот у нас. Не че не се случват много концерти, но вижте какво имам предвид:
- много големи (и не само) групи отдавна ни заобикалят докато същевременно свирят в Сърбия, Гърция, Турция, Румъния...
- много големи (и не само) групи, чакани тук с десетилетия, дойдоха тук много по-късно от звездния си миг (един от най-пресните пример са Guns'n'Roses, които според мнозинството "бяха яки, ама не са онези Гънс...")
- много големи групи са свирили тук само един път, докато по време на всяко турне минават задължително през всички околни страни
- многократно се правят концерти на един малък брой групи, които не носят никакъв риск на промоутъра - такива като WASP, Helloween например, защото винаги събират публика и носят сигурна печалба. Разбира се аз нямам нищо против конкретните банди, радвам се за техните фенове, ама рокмузиката не се ограничава само в 5 банди, нали така

Причините са просто че промоутърите играят на сигурно и гонят единствено печалбата, а през това време родния фен се задоволява с това което има у нас или ако е запален фен на дадена банда, прави невъзможното за да спести малко стотинки, че да иде да чуе любимата си група в чужбина, по време на поредното и турне.

View Postmarillion, on 15 ноември 2012 - 13:11 , said:

Заредил съм този линк още от сутринта и чакам... Ако ме е огрее да отговори на двата въпроса, които му зададох в началото на седмицата, със сигурност ще падне голям хилеж...
Какво го питаш? Защо такъв голям хонорар в София? ;)

Edited by Geddy, 15 ноември 2012 - 13:28 .

#295 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 15 ноември 2012 - 13:27

@marillion
Че защо от сутринта, бе, той по-рано от 14:30 няма как да почне :lol2:

#296 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 15 ноември 2012 - 13:31

Да не забравя, бре, старост - нерадост... :dntknw:
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#297 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 15 ноември 2012 - 13:36

Хахахахахаха! Днес един наш съфорумник навършва 30. След като му честитих подобаващо, му казах: "И най-важното - добре дошъл в клуба на пенсионерите!" На което той ми отговори: "След 30 вече пенсионери ли сме? Не съм пенсионер, бе - не се вълнувам от цените на билетите за Roger Waters." :lol2:

Замълчах си тактично... :(

#298 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 15 ноември 2012 - 14:27

View Postmarillion, on 15 ноември 2012 - 12:56 , said:

"There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark..."

Започва се...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#299 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 15 ноември 2012 - 14:31

Борето, трябва да е доволен... Докато чакаме да изтекат петте минути, звучи Hey You, която е написана в съавторство между Уотърс и Гилмор... ;)

...сега става интересно - Лондон и.......................Атина бяха обявени!
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#300 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts

Posted 15 ноември 2012 - 14:36

Абеее...преди Белград и Букурещ, Той спомена ли София? разсеях се за малко и не чух София?

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users