Jump to content

Roger Waters в София30.08.2013 г., стадион Васил Левски

1508 replies to this topic

#261 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 14 ноември 2012 - 22:35

пффф....много излишни локуми разпъвате бе хора...
Белград верно е по-евтин (както излиза по вече официалната информация), но пък Букурещ не е. Така че аз лично като провинциалист ще избера София, а ако остане излишен лев за още едно шоу ще видим къде...а и в София ще съм с доста приятели, докато в Букурещ...евентуална/несигурна малка компания...

`Марти, дали може ако си пред сцена да мърдаш и назад? Аз щото по принцип смятах да съм в зоната до пулта (100 лева), ама...чудя се още

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#262 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 14 ноември 2012 - 22:43

Изключително много ме е яд, че в случая става въпрос за концерт точно на Roger Waters, който е основател и съставна част на най-любимата ми група...и няма как да бойкотирам събитието, изразявайки личен протест срещу дебелоочието и тоталната свинщина на българските мейджър промоутъри. И в частност SME.

Спектакълът "The Wall" е последното нещо, свързано с Pink Floyd, което искам да чуя и видя. За мен концепцията на това шоу е архаична, изтъркана и демагогска от съвременна гледна точка. Значи - иронизирам глобализма, корпоративността и паричната система, а го придвижвам чрез сто ТИР-а и триста човека екип, въртя по милион евро оборот на спектакъл и искам по половин и четвърт работна заплата за билети за даймънд, голдън и силвър съркъли. И след турнето, с Шакира си купуваме остров да го правим на спа център за ултра богати свине. Please, man...
Поне аз тук съзирам титанично противоречие на ценности. Като изрично искам да подчертая, че говоря за концепцията на шоуто от съременна гледна точка, а не за концепцията и музиката в самия албум изобщо. Мюзикълността на "The Wall" е на космическо ниво, а от музикантска гледна точка той разполага с няколко фантастични парчета - "Hey You", "Goodbye Blue Sky", "Comfortably Numb". Китарните сола в повечето песни са произведения на изкуството. Друг е въпросът, че ги е композирал и свирил съвсем друг флойд титан.

Хиляди пъти предпочитам да гледам Уотърс на нормален концерт. В който изпълнява парчета от цялата дискография на Pink Floyd. Пълнокръвна, жилава и неподправена музика. Без излишни декори, пропаганди, масовки, ансамбли и прочие нахилени дечица, помахаващи с ръце от сцената.

И въпреки това - музиката на Флойд тече във вените ми и няма как да остана безразличен към това събитие. Сърце не ми дава. Но призовавам всички останали - не си купувайте билети за този концерт. Нека да падне, ако трябва. Ще бъде абсолютно заслужено и логично.

@antubis, @marillion
Чудесно е това, че разполагате с достатъчно средства, за да посещавате всички концерти, които са ви на сърце. По няколко пъти. И в чужбина. Всички го разбрахме. И се радваме за вас.
Аз също на този етап мога да си позволя да си взема билети в атрактивни сектори за всички обявени концерти догодина, без това да се отрази фатално на бюджета ми. Но ако приемам това за справедлива даденост и го оценявам единствено на база личната си и изцяло субективна гледна точка, това значи, че съм сляп за глобалната (националната) икономическа ситуация по въпроса. Няколко пъти го казах, пак ще повторя - стадиони не се пълнят с ултраси. Стадиони се пълнят с население. А тези, ОЧЕВИДНО СПЕКУЛАТИВНИ цени, са обида за населението в България. :yes:

Хора, не-фенове на Pink Floyd, не си купувайте билети за този концерт. SME ви мамят! :yes:
-----------------------------------------
Слушай силно!

#263 man on a mission

Sixx

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 963 posts

Posted 15 ноември 2012 - 06:38

View Postviolator, on 14 ноември 2012 - 22:43 , said:

Изключително много ме е яд, че в случая става въпрос за концерт точно на Roger Waters, който е основател и съставна част на най-любимата ми група...и няма как да бойкотирам събитието, изразявайки личен протест срещу дебелоочието и тоталната свинщина на българските мейджър промоутъри. И в частност SME.

Спектакълът "The Wall" е последното нещо, свързано с Pink Floyd, което искам да чуя и видя. За мен концепцията на това шоу е архаична, изтъркана и демагогска от съвременна гледна точка. Значи - иронизирам глобализма, корпоративността и паричната система, а го придвижвам чрез сто ТИР-а и триста човека екип, въртя по милион евро оборот на спектакъл и искам по половин и четвърт работна заплата за билети за даймънд, голдън и силвър съркъли. И след турнето, с Шакира си купуваме остров да го правим на спа център за ултра богати свине. Please, man...
Поне аз тук съзирам титанично противоречие на ценности. Като изрично искам да подчертая, че говоря за концепцията на шоуто от съременна гледна точка, а не за концепцията и музиката в самия албум изобщо. Мюзикълността на "The Wall" е на космическо ниво, а от музикантска гледна точка той разполага с няколко фантастични парчета - "Hey You", "Goodbye Blue Sky", "Comfortably Numb". Китарните сола в повечето песни са произведения на изкуството. Друг е въпросът, че ги е композирал и свирил съвсем друг флойд титан.

Хиляди пъти предпочитам да гледам Уотърс на нормален концерт. В който изпълнява парчета от цялата дискография на Pink Floyd. Пълнокръвна, жилава и неподправена музика. Без излишни декори, пропаганди, масовки, ансамбли и прочие нахилени дечица, помахаващи с ръце от сцената.

И въпреки това - музиката на Флойд тече във вените ми и няма как да остана безразличен към това събитие. Сърце не ми дава. Но призовавам всички останали - не си купувайте билети за този концерт. Нека да падне, ако трябва. Ще бъде абсолютно заслужено и логично.

@antubis, @marillion
Чудесно е това, че разполагате с достатъчно средства, за да посещавате всички концерти, които са ви на сърце. По няколко пъти. И в чужбина. Всички го разбрахме. И се радваме за вас.
Аз също на този етап мога да си позволя да си взема билети в атрактивни сектори за всички обявени концерти догодина, без това да се отрази фатално на бюджета ми. Но ако приемам това за справедлива даденост и го оценявам единствено на база личната си и изцяло субективна гледна точка, това значи, че съм сляп за глобалната (националната) икономическа ситуация по въпроса. Няколко пъти го казах, пак ще повторя - стадиони не се пълнят с ултраси. Стадиони се пълнят с население. А тези, ОЧЕВИДНО СПЕКУЛАТИВНИ цени, са обида за населението в България. :yes:

Хора, не-фенове на Pink Floyd, не си купувайте билети за този концерт. SME ви мамят! :yes:
:worship: :worship: :worship:
What we need right now, is a miracle on earth
Let out hearts cry out, so our voices can be heard
Let us walk away together
From the never ending rain,
'Til the sun will shine for all of us again

#264 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 15 ноември 2012 - 08:34

^^ За съвсем малко да ми потекат горчиви сълзи и по двете бузи... :P

Коментарът ми по горното прочувствено слово:

Българи, не теглете кредити от българските филиали на чуждите банки, защото лихвените проценти тук са по-високи от лихвените проценти на същите банки в ЕС. Също така не купувайте бензин в България, а пътувайте до Сърбия, където той е с пет стотинки по-евтин. Не забравяйте, че когато ходите на концерт или купувате книги, дискове и други произведения на изкуството, вие всъщност пълните гушите на българските промоутъри и търговци. Спрете да го правите, тези хора ви мамят...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#265 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 15 ноември 2012 - 09:06

Твоят коментар също е доста прочувствен. :P

Едно нещо само ме озадачава... Защо това изречение:

"Също така не купувайте бензин в България, а пътувайте до Сърбия, където той е с пет стотинки по-евтин."

не си го написал по този начин:

"Също така не купувайте бензин в България, а пътувайте до Сърбия, където той е с 50% (петдесет процента) по-евтин."

Щеше да стои доста по-тежко, а и в крайна сметка щеше да отговаря на ситуацията, в която сме, а нямаше да е просто чешене на езика ;)
I don't know how I managed it...

#266 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 15 ноември 2012 - 09:11

Но, нямаше да е вярно... Бензинът в Сърбия не е 50% по-евтин от този в България. Знаеш, пътувам всяка година, на теб също ти се случва - нещо бъркаш, провери... ;)
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#267 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 15 ноември 2012 - 09:15

View Postmarillion, on 15 ноември 2012 - 08:34 , said:

^^ За съвсем малко да ми потекат горчиви сълзи и по двете бузи... :P

Казваше ми мама да стана политик, ама на! Останах си прост интелектуалец. :mellow:
Слушай силно!

#268 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 15 ноември 2012 - 09:17

^
Не става въпрос за политика и интелектуалци тук. От целия разговор оставам с впечатлението, че на някои хора им харесва да им качват цените с по 50%, без основателна причина, а на други това не им допада. В крайна сметка хората са различни - няма как всички да харесват/нехаресват едно нещо, нали? :)

^^
Не съм казал, че написаното от мен е вярно, а че ако го беше написал по този начин, то ЩЕШЕ ДА ОТГОВАРЯ НА СИТУАЦИЯТА, В КОЯТО СМЕ. Защото колкото и да се опитват да извъртат нещата г-н marillion и г-н antubis, цените в Сърбия и Хърватска са с 50% (а за някои категории и повече) по-ниски от тези тук, а 90% от билетите, които ще продаде румънският промоутър, ще са по-евтини от тези в България. Там по-скъпи ще са само 3-4 хиляди випаджийски места.
Това са фактите.

#269 Joey

Psychosocial

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 868 posts

Posted 15 ноември 2012 - 09:22

View Postman on a mission, on 15 ноември 2012 - 06:38 , said:

:worship: :worship: :worship:

Много точно казано @violator!

Insane in my brain

#270 Joey

Psychosocial

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 868 posts

Posted 15 ноември 2012 - 09:26

View Postviolator, on 15 ноември 2012 - 09:15 , said:

Казваше ми мама да стана политик, ама на! Останах си прост интелектуалец. :mellow:

Трябвало е да я послушаш, току виж сме живеели в по-добра страна. :)

Insane in my brain

#271 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 15 ноември 2012 - 09:59

Хора, нали се сещате че само си чешете езиците и абсолютно нищичко няма да се промени от това че 10-20 човека в един форум спорят заради цените.
Българския промоутърски бизнес има много трески за дялане, даже не трески, ами цяла гора дървета, и цените са само едно дърво в цялата гора.
Ако цените на концертите са неоснователно високи, трябва мнозинството хора да ги бойкотира, но както и по-рано го коментитахме - от това губи фенът, а не промоутъра. Фенът губи защото ще е бойкотирал концерт на любимата си банда, защото любимата му банда може повече и да не дойде тук (понеже според промоутъра концертът ще пропадне поради много слаб интерес към конкретния изпълнител). Фенът губи и защото и без това българския промоутърски бизнес играе на сигурно - всъщност мисля че това е един от основните проблеми, който може би се отразява по някакъв начин на цените. Не съм в бизнеса и не познавам нещата в детайли, но доколкото следя дейността на редица групи, виждам как дори в съседни на нас държави се случват много по-голям брой концерти от това което се случва у нас. Това според мен е защото този бизнес е развит и хората ходят на доста концерти, без значение кризи и т.н. У нас промоутърите бачкат на сигурно - сещате се че освен да покрият разходите по концерта, те искат и печалба...само че явно за тях е по-сигурно (и по-лесно) да направят по-малък брой концерти с по-висока цена, вместо по-голям брой концерти с по-ниска цена. Дали и случая със "Стената" е такъв или има основателна причина за цените не знам.
Има обаче още едно нещо - преди време чух един слух, разбира се няма как да знам със сигурност доколко е верен, но така или иначе, като знаем принципите на българския "бизнес", нищо чудно да е вярно - ставаше дума за надцакване между различни БГ промоутъри, борещи се за едно и също име: промоутър X предлага хонорар 100 000, колкото горе-долу струва групата и в съседна държава (давам случайни числа, само за пример, нямам никаква представа за конкретни оферти). Промоутър Y обаче също се включва и предлага 130 000. Идва промоутър Z и предлага 180 000. Естествено мениджърите на групата не са глупаци - работата им е да уреждат колкото може по-голяма печалба. И така групата свири в съседна държава за 100 000, а у нас за 180 000...да де, ама за да платиш по-големия хонорар, се налага да продадеш и билетите по-скъпо, освен ако нямаш много солиден спонсорски гръб. Не обвинявам СМЕ и не казвам че сегашния случай е такъв...но все пак човек може да се позамисли за това-онова...

В общи линии пак ние го духаме...ай стига съм си чесал езика и аз ;)

Edited by Geddy, 15 ноември 2012 - 10:01 .

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#272 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 15 ноември 2012 - 10:10

^ Това се случи покрай гостуването на AC/DC, резултатите от въпросното "надцакване" са очевидни и днес. Достатъчно е да разгледаш портфолиото на "надцакващия" играч, който в крайна сметка тогава спечели шоуто, но предопредели съдбата си. Което ме подсети, че билетите за Bon Jovi са чудовищно скъпи от гледна точка на продукцията и най-вече в сравнение със спектакъла на Roger Waters, но това явно няма значение...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#273 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 15 ноември 2012 - 10:13

View PostGeddy, on 15 ноември 2012 - 09:59 , said:

Хора, нали се сещате че само си чешете езиците и абсолютно нищичко няма да се промени от това че 10-20 човека в един форум спорят заради цените.

А, викаш, освен че нищо не можем да направим и да си мълчим. А може би и да се усмихнем и да кажем, че всичко е розово?

Преди ден два казах, че за мен вариантите са два: да си затворя очите, да кажа, че всичко е наред и да се правя, че не забелязвам какво се случва или да кажа, че ни правят на маймуни. Е, аз избирам втория вариант и изобщо не ме интересува, че това нямало да промени нищо и било чесане на езици.

Правят ни на маймуни.

#274 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 15 ноември 2012 - 10:18

View Postmarillion, on 15 ноември 2012 - 10:10 , said:

Което ме подсети, че билетите за Bon Jovi са чудовищно скъпи от гледна точка на продукцията и най-вече в сравнение със спектакъла на Roger Waters, но това явно няма значение...
Има, има... Вече попитах в другата тема какви са били цените миналата година в Румъния, явно не си прочел. Отговориха ми няколко човека, които са били тогава на концерта и аз останах с впечатление, че цените са били сходни с тези в България. След като са сходни - няма какво да кажа по въпроса. В Сърбия концерт на BJ нямаше нито миналата година, нито тази (или поне не е обявен до момента), така че единствената държава от нашата черга, с която мога да направя сравнение е Румъния. И след като цените са сходни - какво да му се коментира повече?
При RW изобщо не е така. При него мога да сравня и Румъния, и Сърбия, и Хърватска. И там ясно виждам, че в Хърватска и Сърбия цените са драстично по-ниски от тук, а в Румъния 90% от продадените билети отново ще са по-евтини от нашите.

#275 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts

Posted 15 ноември 2012 - 10:21

Не съм казал да си мълчиш, даже е по-добре да говорим и да реагираме, когато ни правят на маймуни...само че аз не виждам как нещо ще се промени. Промоутъра няма да влезе във форума и да си каже "ей, богу, тези хора са прави...срам ме е че така ги дера, пък и може никой да не дойде на концерта...я да взема да намаля малко цените"
Според теб колко човека (от всички които искат да видят концерта) ще се замислят и ще си направят ясна сметка на нещата (вкл разходи) и след това ще бойкотират?...според мен много хора ще реагират точно както реагирах аз в началото, когато се включих в спора, а именно, без да се замислям над цялата картинка (и дрането) изтъкнах причини, според които не виждам смисъл да се разкарвам до Сърбия

Edited by Geddy, 15 ноември 2012 - 10:26 .

#276 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts

Posted 15 ноември 2012 - 10:29

А Румъния, Сърбия и Хърватска са не светлинни години пред нас не само като цени, но и като професионална организация на концерти - казвам го и като фен и като музикант, свирил няколко пъти в тези държави

#277 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 15 ноември 2012 - 10:33

Една стока/услуга струва точно толкова, колкото може да си позволи да заплати за нея даден пазар. Със сигурност мога да кажа, че покупателната способност на българина в настоящия момент е по-висока от тази на сърбина. За ситуацията в Хърватия вече казах. Продължавам да съм озадачен от цитираните цени и предполагам, че става дума за много сериозна дотация (държавна или от спонсор), която позволява подобно ниско ниво на цените. Иначе, няма сила на тази земя, която може да ме убеди, че шоуто на RW в Сплит струва два пъти по-евтино от аналогичното шоу в София или 50% по-евтино от това в Белград и т.н. Нито пък някой може да ме убеди, че хърватския промоутър е заложил печалба от 10%, а хората от СМЕ са заложили печалба от 30%. Явно има неща, които ние не знаем. Да спекулираме по темата без цялата налична информация е некоректно, поне аз мисля така...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#278 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 15 ноември 2012 - 10:34

View Postviolator, on 14 ноември 2012 - 22:43 , said:

Именно това е проблемът на дай-хард феновете. Колкото и необосновано високи да са цените, колкото и неподходящо да е мястото на провеждане, колкото и каквито и да са всички други възможни недостатъци на даден концерт на любима група/изпълнител - това си остава концерт на любима група... и човек просто не може да го пропусне...

View PostGeddy, on 15 ноември 2012 - 09:59 , said:

надцакване между различни БГ промоутъри, борещи се за едно и също име

Не е слух, мога да потвърдя, че е истина - въпреки че това което знам не касае толкова големи имена или суми.

#279 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 15 ноември 2012 - 10:34

@Geddy

Това са дискусионни форуми. Изразното средство тук е писане, а основната дейност е обсъждане, коментиране, спор, информиране. На всеки средно интелигентен човек му е ясно, че не може да промени нищо в глобален план с изразяване на мнение, колкото и да е правдиво или точно. Но след като е така - да пускаме blank постове ли?
То и времето не можеш да промениш, но това не пречи да го коментираш или да вземаш мерки според особеностите му.
Слушай силно!

#280 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts

Posted 15 ноември 2012 - 11:26

View Postviolator, on 15 ноември 2012 - 10:34 , said:

@Geddy

Това са дискусионни форуми. Изразното средство тук е писане, а основната дейност е обсъждане, коментиране, спор, информиране. На всеки средно интелигентен човек му е ясно, че не може да промени нищо в глобален план с изразяване на мнение, колкото и да е правдиво или точно.
именно, аз също изразявам някакъв вид мнение, макар че аз си имам собствена позиция и не държа непременно някой друг да я приеме, така както и аз няма да приема чужда позиция, освен ако не е убедителна...но както marillion казва (и е прав) ние разполагаме с много малко достоверна информация, така че спорът ни е базиран донякъде на догадки или собствено тълкуване на разни неща (а с всички късчета информация няма как да разполагаме, тъй като това е бизнес и като всеки бизнес, също си има свои тайни, които се пазят донякъде заради конкуренцията, донякъде по други причини).

Но нека да помислим за малко по-глобално. Продукцията на едно шоу в общи линии струва почти едни и същи пари навсякъде:
- хонорари на музикантите
- транспортни разходи
- наем на апаратура
- заплащане на техническите екипи
- ток, гориво (тук има вариране на цените в зависимост къде какви са цените и колко харчиш, но едва ли има драстични разлики)

това което е малко по-различно за отделните концерти са разходите на местния промоутър за наем на зала/стадион, организиране на реклама, заплащане на екипите заети с...всичко което трябва да свърши местен екип. В тези разходи ще има известно вариране според цените на конкретните неща в дадената държава.
Това което има по-сериозно значение е как промоутъра ще си покрие разходите - споносори, билети, други източници...както и да го увъртаме, организацията на сериозен концерт гълта много пари, които е трудно да покриеш без да имаш финансов гръб - дори да разчиташ на билети, трябва да имаш предварително някакви пари, а след това да си покриеш тези пари с разходи от билети...да не говорим че ако не продадеш достатъчно, ще си имаш сериозни проблеми ако не заплатиш хонорара и всички разходи.
Е, тук някъде ли се крие преценката на всеки промоутър на какви цени да продава билетите?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users