Jump to content

Roger Waters в София30.08.2013 г., стадион Васил Левски

• You cannot reply to this topic
1508 replies to this topic

#181 Kaloyanis

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 35 posts

Posted 12 ноември 2012 - 13:45

Понеже темата изби към цени на билети тук и в съседните държави, бих желал да споделя и своето мнение, въпреки че не съм от най-редовните участници в дискусиите.

Приятелката ми е голяма фенка на Бон Джоуви. Аз също го харесвам, но ако зависеше само от мен, при тези цени на билетите - нямаше да отида. Мисля, че всичко си има граници..Но при това положение на нещата, ще трябва да извадя 280 лв (2 билета пред сцената по 140лв)..Заради ненаситната алчност на родните промоутъри апелирам към всички, които имат тази възможност - заебете концерта в България (и на Бон Джоуви, и на Роджър Уотърс) и отидете да ги гледате в Сърбия/Румъния..Аз лично, ще се опитам да направя точно така. Крайно време е да почнем да си търсим правата или ако по принцип ги нямаме - да се борим за извоюването им. Ако въпреки всичко продължаваме да посещаваме концертите, които очеизвадно са в пъти по-скъпи отколкото в съседните държави, ще продължават да ни клатят яко и в бъдеще. Амин :)
Free will, it's a bitch

#182 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 12 ноември 2012 - 14:55

В този ред на мисли не бива да се забравят и обективни фактори, като:

1. Румънският пазар е по-голям от българския;
2. Разходите за докарване на шоу с подобен калибър до София са чудовищни и несравними с разходите до Букурещ. Пътуващите често по тези дестинации биха могли да ме разберат. След Ниш движението на "керван" с ТИР-ове е меко казано затруднено, да не говорим, че следват срещи от близък вид с "най-симпатичната" граница в Европа, тази край Димитровград/Калотина. Отгоре се пътува по-леко, ако идваш от Унгария например и не ти се налага да пресичаш река Дунав. Тоест, едно е да пътуваш от Будапеща до Букурещ, а съвсем друго от София до Загреб. Това от гледна точка на придвижване на техника, леките автомобили в случая не играят. За тир-карнети и други подобни разрешителни и рушвети не отварям дума, сигурен съм, че ги има и в съседните страни.
3. Концертите в Белград винаги ще бъдат по-евтини от тези в София. Причините са основно три на брой. Логистичен: вече обясних какво имам предвид по-горе. Сръбската столица е свързана с директна магистрала към Западна Европа, а това е несравнимо удобство. Културен: когато сърбите ходеха на концерти в Белград, ние гледахме програма "Время" по БНТ. Бизнес: нямам идея какви са данъчните облекчения в Сърбия, но със сигурност има държавна политика в областта на културата, а също така очевидно сръбските спонсори са по-платежоспособни от родните.
4. 26% от крайната цена на всеки продаден билет в България отива в бюджета (20% ДДС) и при хрантутниците от "Музикаутор" (6%). Да, все още има една голяма компания, която не плаща авторски права, но доколкото знам и на това в скоро време ще бъде сложен край с влезли в сила осъдителни решения.
5. Концертите в България наистина се отличават с допълнителен магнетизъм и са несравнимо по-добри от тези в останалите балкански страни.

Въобще не защитавам високите цени, опитвам се да обясня (най-вече на себе си) защо са такива...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#183 THE DEADMAN

Bultras

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 390 posts

Posted 12 ноември 2012 - 15:09

marillion, човек като ти чете коментарите би си помислил, че си някой BG промоутър.

Edited by THE DEADMAN, 12 ноември 2012 - 15:10 .

#184 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 15:17

@marillion

Чакай сега... Последното нещо, което има общо с цената на билетите у нас е, че "концертите в България наистина се отличават с допълнителен магнетизъм и са несравнимо по-добри от тези в останалите балкански страни". Това няма нищо общо с темата за цената на билетите. Никой, никъде по света, не определя цена на билетите, на база на някакъв магнетизъм.
Що се отнася до трудното пътуване на тировете от Белград до София - нека да погледнем как са датите на конкретното турне:
28 август - Букурещ
30 август - София
01 септември - Белград
Т.е., тировете идват до София от Букурещ (в конкретния случай). Или с други думи казано, зорът не е пътуването до София, а пътуването от София до Белград. Демек, по твоята логика, най-скъпите билети трябва да са в Белград и то те трябва да са драстично по-скъпи от тези в София. А както по-горе отбелязах:

- билетът пред сцената в София е с близо 50% (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) по-скъп от този в Белград
- най-скъпият билет за седящи места в София е с 40% (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) по-скъп от този в Белград

Или иначе казано - пътят тука не играе.
I don't know how I managed it...

#185 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 12 ноември 2012 - 15:17

И това какво променя от същността на коментарите? Или казваш, дай вместо да разсъждаваме да плюем промоутърите, че надуват цените, а ако не го правят да ги плюем, че не канят любимите ни групи и изпълнители у нас и се налага да даваме същите или повече пари, за да ги гледаме в чужбина...

EDIT: това беше към THE DEADMAN, писали сме едновременно с Ози...

Edited by marillion, 12 ноември 2012 - 15:18 .

15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#186 THE DEADMAN

Bultras

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 390 posts

Posted 12 ноември 2012 - 15:24

Нищо подобно. Някои от причините, които си написал са наистина основателни. Просто имах предвид, че човек би си казал, че си от сферата на П.П.

#187 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 12 ноември 2012 - 15:28

@ Ozzy, до утре можем да се убеждаваме, но няма как да ме накараш да се съглася с теб, че ако съм решил да посетя само един концерт на Roger Waters от този тур, е по-добре да дам същите пари, за да пътувам до Белград, при положение, че той има концерт в София. Дай да разсъждаваме от гледната точка на нормалните фенове. Ние с теб, категорично не спадаме към тази група. Ние с теб се чудим дали да посетим два или три концерта от този тур и това при положение, че вече сме го гледали в зала. Това не е нормално и не бива нашите разбирания да се превръщат в мерна единица. Единственото което се случи при създалата се ситуация е това, че SME загубиха румънците, сърбите и може би македонците от сметката. Групата на мислещите като теб, които биха предпочели концерт в Белград/Букурещ пред концерт в София е пренебрежимо малка. Да не говорим, че ти освен всичко друго ще посетиш и концерта в София. Тоест, SME няма да загубят от теб. Реално погледнато сходна е ситуацията и с останалите мислещи като теб. Очевидно това са сериозни фенове на този артист и очевидно те също, наред с концерта в Белград/Букурещ, ще посетят и този в София. Или поне 90% от тях ще сторят това...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#188 Joey

Psychosocial

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 868 posts

Posted 12 ноември 2012 - 15:32

View PostOzzy, on 12 ноември 2012 - 15:17 , said:

@marillion

Чакай сега... Последното нещо, което има общо с цената на билетите у нас е, че "концертите в България наистина се отличават с допълнителен магнетизъм и са несравнимо по-добри от тези в останалите балкански страни". Това няма нищо общо с темата за цената на билетите. Никой, никъде по света, не определя цена на билетите, на база на някакъв магнетизъм.
Що се отнася до трудното пътуване на тировете от Белград до София - нека да погледнем как са датите на конкретното турне:
28 август - Букурещ
30 август - София
01 септември - Белград
Т.е., тировете идват до София от Букурещ (в конкретния случай). Или с други думи казано, зорът не е пътуването до София, а пътуването от София до Белград. Демек, по твоята логика, най-скъпите билети трябва да са в Белград и то те трябва да са драстично по-скъпи от тези в София. А както по-горе отбелязах:

- билетът пред сцената в София е с близо 50% (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) по-скъп от този в Белград
- най-скъпият билет за седящи места в София е с 40% (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) по-скъп от този в Белград

Или иначе казано - пътят тука не играе.

Само искам да вметна че едва ли един и същи керван обслужва всички концерти на Балканите. По скоро са две сцени, който се използват. Всяко голямо турне е подсигурено по подобен начин, все пак между концертите има само един ден.

И отделно цените на билетите се повишиха драстично последните две години. С над 60-80% процента. Дали мислите че логистичните разходи са нарастнали със същият процент?

Edited by Joey, 12 ноември 2012 - 15:35 .

Insane in my brain

#189 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 15:38

@marillion

А, недей така... Изобщо не съм казвал да се посещава концертът в Белград, за сметка на този в София. По-горе ИЗРИЧНО посочих, че не казвам това, а казвам, че е БЕЗУМИЕ цената на концерта в Сърбия да е с 40-50 процента по-ниска от тази в София. Аз колебания нямам - отивам на концерта в София и ще направя всичко възможно да отида и на този в Белград.
Няма обаче да спра да повтарям: цените в София са БЕЗУМИЕ (за да не използвам онези думи, които написах няколко постинга по-нагоре), сравнени с тези в Белград, Сплит и (по всяка вероятност) Букурещ.
И не, не съм съгласен с теб, че "SME загубиха румънците, сърбите и може би македонците от сметката". Абсолютно съм убеден, че здравомислещите хора в Североизточна България, онези, които имат глава на раменете си и не желаят да пълнят чужди джобове за своя сметка, ще изберат Букурещ. Който живее в Североизточна България и избере София, то той:
1. Обича да дава от собствените си пари на други хора ПРОСТО ЕЙ ТАКА
или
2. Е мега неинформиран.
Убеден съм, че поне 80 процента от съвременните хора в България, онези, които си харчат парите за концерти и пътуват за да видят любимците си (независимо дали става въпрос в рамките на България или в чужбина), не спадат към точка 2.

#190 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 12 ноември 2012 - 15:44

Така, така, но от моите предположения, реши да коментираш само две - най-субективното, касаещо атмосферата на софийските концерти и пътуването до София от Букурещ, което е далеч по-удобно от пътуването от София до Белград...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#191 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 15:56

Добре, де... Ще коментирам и останалите три:

"1. Румънският пазар е по-голям от българския;" - вероятно имаш предвид като брой хора, защото като стандарт сме горе-долу еднакви. Ние сме 7 милиона, те 20 (примерно). Да, де, ама не виждам това да има кой знае какво значение (не че няма - има разбира се), защото сърбите са 7 122 666 (по преброяване от 2011-а), а цените им не са като нашите, а - както няма да ми омръзне да повтарям - 40-50 процента по-ниски. До тук с големината на пазара.

"3. Концертите в Белград винаги ще бъдат по-евтини от тези в София. Причините са основно три на брой. Логистичен: вече обясних какво имам предвид по-горе. Сръбската столица е свързана с директна магистрала към Западна Европа, а това е несравнимо удобство." - вече споменах, че това за този концерт не важи. При нас тировете идват от Букурещ, а не през гадния път от Ниш. В случая говорим за разликата в цените на билетите КОНКРЕТНО за този концерт. Други концерти не съм обсъждал.
"Културен: когато сърбите ходеха на концерти в Белград, ние гледахме програма "Время" по БНТ." - същото гледаха и румънците, като плюс това умираха от глад. И въпреки това, по всяка вероятност ще се окаже, че билетите за този концерт в Румъния са с 20, 30 или дори 40 процента по-евтини от тези тук. Значи това кой какво е гледал преди време няма отношение към цената на билетите за концерти.
"Бизнес: нямам идея какви са данъчните облекчения в Сърбия, но със сигурност има държавна политика в областта на културата, а също така очевидно сръбските спонсори са по-платежоспособни от родните." - това вече са догадки. Сам казваш, че нямаш идея какви са данъчните облекчения в Сърбия, а колко са платежоспособни сръбските рекламодатели и ДАЛИ ИЗОБЩО ИМА ТАКИВА ЗА КОНЦЕРТА НА УОТЪРС, няма как да знаем.

"4. 26% от крайната цена на всеки продаден билет в България отива в бюджета (20% ДДС) и при хрантутниците от "Музикаутор" (6%)." - да знам го това. Но няма как да го коментирам, защото си нямам никаква представа как стои този въпрос в Румъния, Сърбия и Хърватска. Нито знам колко е ДДС-то там, нито знам дали имат ДДС върху билетите, нито знам дали си имат Мюзикаутор. За това и тук съм пас.

И още нещо... Когато си купувах билет за това турне за концерта в Прага, платих около 76 евро на билет за най-хубавите седящи места. Тогава си казах, че това е ебаси скъпия билет, особено като го сравних с билет за същите места в Загреб, където платих 50-55 евро. Сега, ако реша да купувам за същите места в София, ще трябва да платя 90 евро. Чехите продават ебаси евтините билети :lol2:

#192 antubis

непослушник

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 773 posts

Posted 12 ноември 2012 - 16:00

Аз не съм дълбоко убеден, че разходите за предвижване на кервана се поемат от локалния организатор. По-скоро са си част от хонорара на групата, а тя/мениджмънта вече се грижи за логистиката.

@marillion е прав, че не знаем каква е ситуацията в другите държави. Може да имат данъчни облекчения, може самите фенове да си купуват билетите веднага и така давайки спокойствие на организатора, може да имат спонсор(и). Реално цените на билетите може и да са такива за ситуацията у нас, но заплатите на хората изостават, дори на тези в София.
Opeth (3), TSO (2), Roger Waters (4)

#193 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 12 ноември 2012 - 16:01

Няма да взимам страна по отношение цената на билетите за концерти, мнението ми по тази тема е повече от предсказуемо. Ще си позволя обаче да коментирам следното:

View Postmarillion, on 12 ноември 2012 - 14:55 , said:

Концертите в България наистина се отличават с допълнителен магнетизъм и са несравнимо по-добри от тези в останалите балкански страни.

Лично за мен това е абсолютно невярно твърдение.

Естествено това е въпрос на личното виждане на всеки отделен човек, но категорично не мога да се съглася с подобно виждане.

#194 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 16:07

View Postantubis, on 12 ноември 2012 - 16:00 , said:

@marillion е прав, че не знаем каква е ситуацията в другите държави. Може да имат данъчни облекчения, може самите фенове да си купуват билетите веднага и така давайки спокойствие на организатора, може да имат спонсор(и). Реално цените на билетите може и да са такива за ситуацията у нас, но заплатите на хората изостават, дори на тези в София.

Да, де, прав е и той, прав си и ти. Не знаем. И щом не знаем, ни остава да кажем едно от следните две неща:
1. На Балканите само в България концертите нямат спонсори, само тук се плаща ДДС върху билетите, само тук имаме Мюзикаутор, само тук няма данъчни облекчения, само тук феновете купуват в последния момент, само тук имаме ситуация, само тук заплатите са ниски, а в Румъния, Сърбия и Македония не е така, а е обратното и за това там цените са драстично по-ниски
или
2. Не обичам да ме правят на маймуна. Може да няма какво да направя по въпроса, но поне мога да си го кажа: не обичам да ме правят на маймуна.

Аз лично за себе си съм си харесал един от двата варианта. Гледам, че и вие сте си харесали. Значи всичко е точно ;)

#195 antubis

непослушник

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 773 posts

Posted 12 ноември 2012 - 16:19

Ако такива са им цените, предпочитам във Виена да изпукам 70 евро на Пратера :)

#196 Joey

Psychosocial

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 868 posts

Posted 12 ноември 2012 - 16:19

^^ Antubis
Не можеш да знаеш кой плаща за логистиката, мениджмънта на изпълнителя или промоутъра. Аз мисля че за всеки концерт е специфично. В случай Roger Waters предполагам, че пътува с всичко необходимо до последния болт на сцената, а от наша страна трябва място, ток и работна ръка. Така предполагам. Но в никакъв случай, това или каквото и да било друго оправдава ръста в цените на билетите!

След всичко изговорено ще разберем каква е истината след няколко дни, защото всъщност не знаем цената на билетите за момента, а само предполагаме. Истината е, да, правят ни на маймуни и обикновенно ни казват след това, че сме и маймуни без фестивална култура!!!!

Edited by Joey, 12 ноември 2012 - 16:28 .

Insane in my brain

#197 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 16:25

View PostJoey, on 12 ноември 2012 - 16:19 , said:

Но в никакъв случай, това или каквото и да било друго оправдават ръста в цените на билетите!

Причината за ръста на цените на билетите в последните няколко години е ясна - групите спряха да продават дискове и съответно трябва тези пари да се вземат от друго място. Но аз не говоря за това, че има ръст в цените. Аз се питам защо този ръст в България изпреварва, и то с много, този в Румъния и Сърбия. И единственият отговор, който ми идва на акъла, е онзи, свързан с маймуните :yes:

#198 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 12 ноември 2012 - 16:26

View PostJoey, on 12 ноември 2012 - 16:19 , said:

^^ Antibus
Денчев, ти от кога си против автобусите??? :P
ПИСУК!

#199 antubis

непослушник

• Тамплиери
  • PipPipPipPip
  • 773 posts

Posted 12 ноември 2012 - 16:26

Сега се сещам, че Сърбия и Хърватска не са в ЕС и може би се въртят разни данъчни механизми, които не са възможни в България. Това не обеснява обаче цените в Румъния. Но както казахте вече - те са повече хора. Te са и най-удобния вариант на феновете от Молдова и Украйна ...

#200 Joey

Psychosocial

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 868 posts

Posted 12 ноември 2012 - 16:29

View Postwhiplash159, on 12 ноември 2012 - 16:26 , said:

Денчев, ти от кога си против автобусите??? :P

Честно ти казвам, винаги съм се чудил на странния му НИК, а сега разбирам че проблема е в мен, ахахахахахаха!

Insane in my brain

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users