Jump to content

Roger Waters в София30.08.2013 г., стадион Васил Левски

1508 replies to this topic

#161 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 10:17

^^

Нищо субективно не виждам в сметките ми, защото мога да се подпиша, че описаният от мен вариант е ПРЕДПОЧИТАНИЯТ от повечето пътуващи българи за концерти в Белград, Солун и Букурещ. Да не говоря, че голяма част от тях се качват на колите веднага след концерта и се прибират, за да си спестят плащането на нощувката. При такъв вариант, концертът в Белград излиза по-евтин, от този в София.

И още едно сравнение:
- билетът пред сцената в София е с близо 50% (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) по-скъп от този в Хърватска
- най-скъпият билет за седящи места в София е със 74% (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) :shok: :shok: :shok: по-скъп от този в Хърватска

СРЕДНА работна заплата в Хърватска, към декември, 2011-а година - 725 EUR.
СРЕДНА работна заплата в България, към първо тримесечие на 2012-а година - 731 лв.
I don't know how I managed it...

#162 Scardust

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 623 posts

Posted 12 ноември 2012 - 10:35

Posted Image
What am i supposed to do when the sky begins to fall ?

#163 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 10:39

Откъде е това? Да не са някакви препродавачи?
Не намирам никъде цени за Букурещ. Някой да има някакво инфо?

#164 Scardust

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 623 posts

Posted 12 ноември 2012 - 10:40

http://tickets.rogerwaters.com :)

#165 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 10:43

Пак не ми става ясна цената в Букурещ...

#166 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 12 ноември 2012 - 10:45

Всички сметки дето ги правите са много хубави, само че има една голяма въпросителна, а именно пътя. Несъмнено с кола идва по-евтино, особено ако пътуват повече хора и си поделят разходите. Много зависи дали колата е икономична и дали е на бензин, нафта или газ - има разлика, а на дълъг път разликата си личи повече. Има обаче и тази важна подробност че такъв дълъг път е изморителен за шофьора и освен това шофьора не трябва да пие и след концерта трябва да кара (ако решите да си спестите нощувката). Разбира се в колата може да има повече шофьори и да се сменят, но пак трябва някой да се жертва и да не пие (е, има го и редкия частен случай че някой в компанията не употребява алкохол).
Всичко това идва да каже че понякога варианта влак/автобус/самолет е по-удобен, но обикновено излиза по-скъп. Разбира се аз самия не съм карал кола (пътувал съм няколко пъти с влак и автобус) от София до Белград, така че нямам точна представа за разстоянието, за състоянието на пътя и за колко време се взема, но пък от Варна до София съм пътувал много (и с кола) и знам че е много уморително, особено като влезеш в лудницата на софийския трафик и затова предпочитам да отида с автобус - автобуса на 5 човека излиза доста по-скъпо отколкото ако пътуваме с кола (голфа ми харчи 8/100 газ), но си спестяваме нервите и безалкохолната бира ;)
Предполагам че доста хора мислят като мен, така че варианта за концерт в София далеч не е толкова отблъскващ.

Edited by Geddy, 12 ноември 2012 - 10:48 .

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#167 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 12 ноември 2012 - 10:47

Ози, забравяш, това е "pre-sale" от официалния сайт на Родж. не помниш ли, че и ние с теб бяхме се насочили към него през 2010 г., но после се отказахме заради безумните комисионни, които слагат...

В тази връзка, горните цени са с включени такси...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#168 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 10:58

@Geddy

Ти как го описа, ще каже човек, че Белград е около Лондон :lol2:
Спокойно се взима за три часа и половина - четири. 400 километра, от които 250 са перфектна магистрала. Да ти кажа, не знам за случай, в който хора да ходят в Белград на концерт, с автобус или влак, освен, ако не става въпрос за организирана екскурзия. Всеки или почти всеки пътува с кола, защото излиза по-евтино.

@marillion

Да, ясно, разбрах. С комисионна или не, от сайта на Waters си личи, че и румънците ни бият с едно 30-40 процента.

#169 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 12 ноември 2012 - 11:21

View PostOzzy, on 12 ноември 2012 - 10:58 , said:

@Geddy

Ти как го описа, ще каже човек, че Белград е около Лондон :lol2:
Спокойно се взима за три часа и половина - четири. 400 километра, от които 250 са перфектна магистрала. Да ти кажа, не знам за случай, в който хора да ходят в Белград на концерт, с автобус или влак, освен, ако не става въпрос за организирана екскурзия. Всеки или почти всеки пътува с кола, защото излиза по-евтино.
Е, както казах, не съм карал кола до Белград (а като се возя обикновено не обръщам внимание на трафика и пътната обстановка), така че не познавам нещата в детайл...а и последно до Белград съм ходил преди около 4-5 години...май. Разбира се за мен като варненец, нещата пак са сложни с колата, но предполагам че по-голям процент от посетителите на концерта ще са софиянци, което донякъде улеснява нещата. Разбира се няма точна статистика колко точно от желаещите за концерта са софиянци, колко са с коли, колко ще предпочетат кола и т.н. и т.н., така че няма как да се направи дори и приблизителна статистика колко човека ще предпочетат Белград от София. За хора от провинцията (особено по-далече като мен) обаче нещата са малко по различни - и с кола и с рейс, пътя е достатъчно дълъг за да се скапеш, а и може да ти се наложи да вземеш допълнителен почивен ден, защото 30-ти е петък (е, да - концерта в Белград е събота, което е плюс).
Поне аз като живеещ далеч от София ще предпочета София пред Белград. От друга страна честно казано започвам да се колебая - приятели ме навиват за Букурещ, което поне за североизточна България е много по-бърза, удобна и близка дестинация от София (да не говорим че няма свестни пътища от Варна до София, освен един не особено дълъг участък от магистрала)

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#170 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 11:27

View PostGeddy, on 12 ноември 2012 - 11:21 , said:

От друга страна честно казано започвам да се колебая - приятели ме навиват за Букурещ, което поне за североизточна България е много по-бърза, удобна и близка дестинация от София (да не говорим че няма свестни пътища от Варна до София, освен един не особено дълъг участък от магистрала)

Именно... Ако цените в Букурещ са по-евтини от тези в София, СМЕ би трябвало да изгубят за този концерт цяла Североизточна България. Защото от който и да е град в тази част на милата ни родина до Букурещ ще е по-бързо и по-евтино, отколкото до София.

#171 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 12 ноември 2012 - 11:37

^ Това е принципно така, но освен изложените от мен (лични) аргументи, не забравяй и още един важен фактор. Българинът е доста консервативен и все още не толкова мобилен. Всичко това означава, че твърде малко хора биха предпочели пътуване зад граница, вместо "сигурността" на собствената страна...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#172 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 11:41

Толкова е консервативен българинът, че на AC/DC в Белград отидоха 7 000 българи, а в Букурещ 6 000 за Bon Jovi. И да, знам, че тогава нямаше концерти на тези групи у нас, но искам да видя кой е този ненормалник (не влагам нищо лошо в тази дума), живеещ в Търговище, Русе или Варна, който ще се юрне да бие два пъти повече път, плащайки 30-40 процента по-скъп билет, за да гледа Roger Waters :shok: Може и такива хора да има, знае ли човек :lol2:

#173 eddie

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 400 posts

Posted 12 ноември 2012 - 11:47

View PostOzzy, on 12 ноември 2012 - 11:41 , said:

Толкова е консервативен българинът, че на AC/DC в Белград отидоха 7 000 българи, а в Букурещ 6 000 за Bon Jovi. И да, знам, че тогава нямаше концерти на тези групи у нас, но искам да видя кой е този ненормалник (не влагам нищо лошо в тази дума), който живее в Търговище, Русе или Варна и ще се юрне да бие два пъти повече път, плащайки 30-40 процента по-скъп билет, за да гледа Roger Waters :shok: Може и такива хора да има, знае ли човек :lol2:

Отидохме до Белград и Букурещ, защото групите прескочиха България тогава. Иначе и аз съм на мнението, че повечето от хората са консервативни в това отношение и ще напълнят касичката на родните алчни промоутъри, вместо да си направят елементарна сметка. Въпреки че на тези от Североизточна България е по-удобно да отидат до Букурещ, вместо да си трошат колите по родните дупки.

#174 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts

Posted 12 ноември 2012 - 11:48

Добре, аз обаче се замислих за още едно нещо, поне що се касае до софиянци и живеещите близо до София. Не казвам на никой "идете в София" или "идете в Белград". Не казвам и да се бойкотират или подкрепят родните промоутъри. Има обаче едно интересно нещо. Роджър се води по-скоро динозавър отколкото модерна музика и мисля че всички ще се съгласят. При това положение имам подозрение че средната възраст на посетителите на концерта ще е над 30-35 години (не че няма да има и по-млади, но Floyd/Waters отдавна не са горещо име поне за масовия потребител на музика. Та не съм сигурен дали голяма част от по-възрастните посетители няма да решат че парите си струват удобството да гледат групата в собствения си град. Разбира се има маниаци които биха отишли в други градове и биха посетили повече концерти - и тук във форума има много такива. Но средния фен...ами аз ще се поставя на мястото на средния фен - жител на София. Без значение кой вариант е по-евтин и удобен, ако гледам концерта в София, мога да ида дори след работа (а мога и да си взема почивен ден и да се мотам или да отида по-рано пред стадиона). Вечерта след концерта пия бири с приятели и после се прибирам да спя в собственото си легло. Докато концерта в Белград е свързан с пътуване, пък няма значение колко удобна е магистралата и колата ми, все си е път. А и варианта Белград на практика не идва по-евтин - даваш малко повече пари с тази разлика че част от парите ти не отиват у промоутъра, а в бензиностанция, хотел и т.н. Така че единственото което се случва на практика (ако посетиш само един концерт и той е в чужбина) е че бойкотираш родния промоутър. Ако това е целта, ок. Иначе е безмислено, поне според мен (пак казвам, това важи само за софиянци, за хора от вътрешността на страната сметката е друга)

edit: консерватизма всъщност е свързан с удобството. Най-склонни за приключения и пътувания са по-млади хора, но пък при тях финансовия фактор е по-несигурен - или още учат, или нямат работа или все още не са успели да намерят читава работа и да понатрупат някои спестявания. От друга страна по-възрастните са по-добре осигурени, но пък при тях все повече се забелязва стремежа към повече удобство и застояване в къщи. Казвам го като лични наблюдения на доста приятели на и около моята въздраст (36)

Edited by Geddy, 12 ноември 2012 - 11:54 .

#175 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 11:57

^
Ти нещо не ме разбираш, явно... Аз не казвам: "Софиянци, не ходете на концерта в София, а в Белград, защото ще ви излезе горе-долу еднакво като пари." Аз казвам: "Ако си от София и отидеш на Националния стадион, ще ти струва точно толкова, колкото и да отидеш в Белград, барабар с път, пътни такси и спане." Което е БЕЗУМИЕ! За да не използвам думи като свинщина, наглост, безочливост, циничност и арогантност.
Надявам се, че сега бях по-ясен :)

#176 Scardust

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 623 posts

Posted 12 ноември 2012 - 12:03

Ти му говориш - картофи, те продължават - ядрена физика..

#177 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts

Posted 12 ноември 2012 - 12:11

да, да, съгласен съм, съжалявам за недоразбирането
ясно че всеки сам ще си реши къде и защо ще ходи.
Но наистина е идиотско у нас цените да са доста по-високи от тези в чужбина. Естествено ако някой зададе въпрос на промоутъра, предполагам че ще има много точно и ясно обяснени, логично звучащи причини за по-високите цени. Но това няма да намали тези цени. И ако голям процент от хората решат че им е по-изгодно да гледат Roger в чужбина, от това промоутъра ще изгуби много. Но родния фен, който не може да иде в чужбина (поради някаква причина), може да загуби повече - както вече се случи с Maiden на Сонисферата

#178 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 12 ноември 2012 - 12:29

Преди известно време изложих една хипотеза, която може би ще се окаже и вярна:

View Postmarillion, on 31 октомври 2012 - 15:43 , said:

Мислейки върху тенденцията за общо повишаване на цените на билети за концерти в страната, стигнах до следната хипотеза. Родните промоутъри изцяло за задраскали от сметките си приходи от основна фенска маса. В условия на тежка финансова криза големите в бранша се преориентират почти изцяло към платежоспособната част от населението. За тях е по-важно да разчитат на 20 000 готови да платят сума между 80 и 130 лева, независимо дали са фенове на групата/изпълнителя или хора решили да демонстрират по-висок жизнен статус, отколкото да очакват "истинските фенове" да прежалят своите от 60 до 80 лева за билет, които отговарят на реалните им възможности. Реално погледнато (тук нека математиците ме опровергаят), но дали ще напълниш стадион с 50 000 фенове или на стадиона ще присъстват "само" 20 000 души (сравнително малък брой фенове+кибици+мутри) няма абсолютно никакво значение, ако накрая сметките излизат и начинанието е с положителен финансов резултат. В такива времена живеем, може би не промоутърите са виновни за нашето недоволство, а обстоятелства извън техния контрол...

Относно драстичните разлики в цената на билетите, бих препоръчал да изчакаме официалното потвърждение в петък...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#179 Belbo

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 30 posts

Posted 12 ноември 2012 - 13:18

^
Искрено се надявам хипотезата ти да не е вярна, защото...в дългосрочен план смятам че е по-добре да имаш повече истински фенове, готови да посетят различни събития организирани от теб, било то и на по-ниска цена, отколкото да чакаш платежоспособната част от населението да ти плати надценените концерти еднократно.Пък и не мисля, че са много хората, който не правят разлика в цена от порядъка на 40-50 %, били те и с повече финансови възможности.В един момент и те ще разберат, че им се подиграват.За мен, като човек от провинцията, ми е все едно дали ще отседна на хотел в София или Букурещ.При положение, че и без това имах намерение да посетя някога румънската столица, сега ми се дава възможност при тази разлика на цените на билетите, да се чувствам че ще ми излезе без пари екскурзията.И да, аз ще използвам тези думи, това е свинщина, наглост, безочливост, циничност и арогантност.Стига вече сте ми обяснявали как в страни с по-големи заплати и по-висок стандарт на живот е нормално да са с по-ниски цени на билетите.

#180 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 ноември 2012 - 13:22

View PostGeddy, on 12 ноември 2012 - 12:11 , said:

Но наистина е идиотско у нас цените да са доста по-високи от тези в чужбина. Естествено ако някой зададе въпрос на промоутъра, предполагам че ще има много точно и ясно обяснени, логично звучащи причини за по-високите цени.
Когато зададох този въпрос, в София все още нямаше нова зала. Тогава отговорът беше:

"А защо се получава така, че в доста от случаите билетите за концерти в Сърбия и Румъния, държави, които са от нашата "черга", а понякога дори и Хърватска, където стандартът на живот е доста по-висок от нашия, са по-евтини от тези в София, като трябва да кажем и че в сръбската и хърватската столици повечето събития се провеждат в прекрасни многофункционални зали, а не на разпадащи се бетонни недоразумения както у нас?

Точно заради това - когато залата в Белград е по-голяма и може да побере повече хора (там капацитетът е до 20 000 човека), тогава билетът може да е и по-евтин. В подобни случаи и самите артисти не искат чак толкова голям хонорар. Аз за това казах преди малко, че често пъти ние тук плащаме повече, отколкото плащат в държави с далеч по-висок стандарт от нашия."

Този отговор, разбира се, няма нищо общо със ситуацията в момента. Любопитен съм какъв би бил отговорът сега... В смисъл, този за пред хората. Истинския отговор го знам.

А иначе, каква ирония... Това в червеното се повтаря едно към едно и сега :lol2:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users