И аз ще взема отношение по 1-2 от повдигнатите въпроси
violator, on 24 октомври 2012 - 08:42 , said:
Ерго, при подобни цени и U2, и The Rolling Stones (а специално при тези групи средната цена на билета принципно е поне с 20% по-висока от тази на Depeche), няма да напълнят националния стадион.

Лично аз съм убеден, че точно двете посочени от теб групи ще го напълнят без никакъв проблем дори при 50 % по-висока цена на билетите в сравнение с тази за Depeche Mode, като това важи с особена сила за концерт на Rolling Stones. Защо мисля така? Съгласен съм с това, че не трябва да приемаме личната покупателна способност на някой от нас например с тази на болшинството хора и не го правя. Ясно е също така, че за жалост такава цена е абсолютно непосилна за много, много хора, или по-точно казано за огромния процент от населението на България. И все пак, нека се има предвид, че тук живеят и хора с много високи доходи, при това съвсем не малко. Да, малко като процент от общото население, но не и малко като чиста бройка. Това важи най-вече за София, разбира се, но такива хора има във всеки дори малък град. Именно това са и т.нар. "кибици", много от които биха дали мило и драго да говорят пред познатите си как са били на концерт на име от такъв чудовищен калибър като Стоунс или Ю Ту, даже и да не могат да разпознаят дори 1 песен на някоя от двете групи. Това е първата група хора, които не само имат финансовата възможност да посетят концерта, а и необходимия стимул да го направят

Убеден съм, че те са много голям брой. Втората група хора според мен са чужденците. Първо, кратко търсене с Гугъл показва, че групата не е имала турне от около 6 години насам, т.е. и без това огромният по начало интерес вероятно сега ще бъде още по-голям от обикновено. Второ, готов съм да се обзаложа, че при евентуален техен концерт в България няма да има такъв в нито една от съседните страни. Трето, сигурен съм, че интерес към произволен техен концерт ще имат много хора от всяка част на света, дори такива в чиито страни те ще имат концерт. Като цяло ни-най малко не бих се учудил ако чужденците на такъв концерт в София доближават броя на българите.
Тези две групи и особено Стоунс имат просто галактическа популярност, а този фактор не трябва да се подценява...
violator, on 24 октомври 2012 - 09:22 , said:
Ако цената нямаше основно влияние, значи този концерт беше за стадион Васил Левски, тъй като аз лично залагам главата си, че почти няма човек от онези 40 хиляди на Локомотив, който не би си доставил отново същото удоволствие на една разумна цена.
Съгласен съм с предходните на цитираното изречение. Вероятно си прав и в цитираното от мен, но просто искам да отбележа, че аз щях да съм такъв човек. Дори при цена от 2 лева, аз пак не бих отишъл втори път на концерт на DM, просто защото аз бях кибик на първия и тогава задоволих интереса си да видя какво представлява на живо тази толкова популярна група, на която не съм фен. Разбира се ни най-малко не искам да кажа, че при цена на билетите сходна на тези от 2006 сега нямаше да отидат нови и нови кибици като мен или пък голяма част от тези от 2006 г. Ясно е, че не е така.
Ozzy, on 24 октомври 2012 - 09:25 , said:
Може ли някой да се сети за друга стока, каквато и да е било тя - - чиято цена да се е вдигнала за последните 3 години със 100 %, а за последните 6 - с близо 300 %? Има ли друга такава стока, освен "билет за концерт"?
Не, наистина не мога. Не мога обаче да се сдържа да не отбележа, че това има връзка с една друга дискутирана във форума тема, която породи доста противоречиви (меко казано) мнения, а именно купуването на оригинална продукция и в частност на дискове. Именно огромното намаляване на продажбите на албуми е една от двете основни причини абсолютно всички групи по света да вдигат цената си за концерт, тъй като при намаляващите сериозни приходи от продажба на албуми тя представлява все по-голямо и по-голямо перо в приходите на групата.
Разбира се както намаляването на продажбите, така и увеличаването на хонорарите на групите за концерти са с коренно различни мащаби в зависимост от популярността на конкретната група, но пряката връзка между двете е несъмнена и е посочвана не един път както от безброй групи, така и от мениджмънта им.