Jump to content

Какви са критериите за истинско фенство?И важно ли е да притежаваш оригинални продукти на групи

445 replies to this topic

#81 man on a mission

Sixx

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 963 posts

Posted 08 септември 2012 - 11:08

View PostGeddy, on 08 септември 2012 - 11:01 , said:

Притежаването на нещо оригинално (вкл дискове) за мен лично е част от любовта ми към тази банда и притежаването на тези оригинални дискове (без значение 1,2,5 или всички дискове) има същата емоционална стойност, както и хванатото случайно перце на концерт, автографа от любим музикант или нещо подобно, което те е доближило по някакъв начин до любимците ти.
Именно! Стойността е емоционална, не толкова необходим съпорт за бандата.Ама и това е въпрос на личен избор и усещане ;)
What we need right now, is a miracle on earth
Let out hearts cry out, so our voices can be heard
Let us walk away together
From the never ending rain,
'Til the sun will shine for all of us again

#82 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 08 септември 2012 - 11:09

^^^ Съгласен съм с Geddy, но нека да направим важното уточнение, че дай-хард феновете на определена група предпочитат самостоятелен концерт пред фестивално участие. Всъщност, фестивалите станаха особено популярни в последните двадесетина години и отговориха на пренасищането, което настъпи в музикалната индустрия в края на 80-те. Само по себе си явлението летен фестивал е чудесно, но основната таргет група към която е насочено не са дай-хард феновете. Лично аз признавам само един фестивал, но той по-скоро не е фестивал в познатия формат, а място където на една сцена се качват последователно групи, които свирят пълнокръвни сетове...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#83 man on a mission

Sixx

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 963 posts

Posted 08 септември 2012 - 11:13

Мисля, че Dragon каза абсолютно всичко, което и аз си мисля.А относно цените на БГ дисковете...Нямам група, не знам, но смятам че причината е именно в по-лесен достъп за фенът (аз не познавам много такива, които да си купуват родна музика) и улеснението е огромно.

#84 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 08 септември 2012 - 11:20

View PostSatyr, on 08 септември 2012 - 09:46 , said:

(откъдето тръгна всичко) - че ако аз не харесвам новия албум на Менъуор и няколко мънуориръра тук ме нападнат, че не съм фен - к'во правим при положение, че ги слушам отпреди някои от тях да се родят и имам повече дискове на Менъуор от всичките ми "нападатели", взети заедно. М? :)
Ако слушаш дадена група в един определен период, а не харесваш друг период на групата, това по никакъв начин не показва че не си фен, точно обратното, един фен (който е слушал, ходил по концерти и давал маса пари за дискове и т.н.) има право на критика и един фен не е длъжен да харесва 100 % всичко излязло от бандата. Разбира се аз имам различно мнение за Manowar и новите и старите им неща, но ако трябва да говорим по общо, често срещано нещо в музикалния бизнес е една група да се променя - като стил, като състав, като звучене, като концепция, като отношение и т.н. Тоест ако разгледаме по отделно всички албуми, те са просто продукти с различни характеристики. На мен ми допадат определени характеристики, които срещам във всички продукти от 4 до 10. Длъжен ли съм да харесвам и купувам 1-3? На друг пък му допадат характеристики, които ги има само в 5-я продукт. Длъжен ли е да харесва и да купува останалите?
Разбира се темата тръгна всъщност от новия албум на Manowar. По-голямата част от Manowar феновете които са ми приятели (и съответно познавам), рядко си позволяват критика към бандата. Аз също. В същото време обаче всички тези хора (вкл и аз) имаме предпочитания към определени албуми, което си личи от простичкия факт че дадени албуми се въртят примерно 5 повече отколкото други албуми. Това разбира се по никакъв начин не променя отношението ни към групата, но аз лично рядко съм забелязвал някой който да зареди цялата дискография и да я върти цялата.

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#85 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 08 септември 2012 - 11:39

View PostThe Dragon, on 08 септември 2012 - 11:07 , said:

:yes: :yes: :yes: :yes: :yes:

@Geddy
Аз пък имам и един лично мой си критерий за фенство. Наричам хората, отговарящи на този критерий, "мислещи фенове", а неотговарящите - "талибани" ;)
Та, мислещият фен трябва да умее и да критикува любимата си група, вкл. и да се отрече от нея, ако тя премине границата му на поносимост :)
Това не важи за млади групи, които имат по няколко албума зад гърба си, и е напълно възможно всички те да са супер и да няма за какво да ги критикуваш :)
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#86 man on a mission

Sixx

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 963 posts

Posted 08 септември 2012 - 12:05

View PostSatyr, on 08 септември 2012 - 11:39 , said:

Та, мислещият фен трябва да умее и да критикува любимата си група, вкл. и да се отрече от нея, ако тя премине границата му на поносимост
Тук не съм съгласен.Ако си истински фен на групата, то това че тя е издала слаб албум/и не е причина да се отречеш от нея.Е, ако слабите издания са повече от 50 процента, то тогава да...Т.е. ти си фен на Manowar(много са модерни в последните няколко дни :lol2: ) и ги харесваш, да речем до 1988 год. От този момент насам обаче те издават албуми, които не ти допадат.Това променя ли факта, че предишните тави (до 1988) са те направили техен фен? Т.е. ти вече не можеш да спаднеш към категорията "фен на Manowar"? Не мисля...

#87 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 08 септември 2012 - 12:12

ако тя премине границата му на поносимост

Никога, ама никога не съм се разочаровал от само един слаб албум на любима банда. В повечето от случаите - дори и от два слаби албума не съм. Чак от около третия и при положение, че са поредни.

Manowar отдавна преминаха границата и не съм им активен фен, но съм бил и продължавам да ги следя. И в крайна сметка - миналото ми запалено фенство изнендавщо ме е оставило с повече дискове и мърч на групата, отколкото имат цели множества днешни запалени и "запалени" фенове... :rolleyes:

#88 man on a mission

Sixx

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 963 posts

Posted 08 септември 2012 - 12:13

Manowar преминаха ли твоята граница на поносимост?

#89 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 08 септември 2012 - 12:21

View PostSatyr, on 08 септември 2012 - 12:12 , said:

Manowar отдавна преминаха границата
....

#90 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 08 септември 2012 - 13:05

View Postmarillion, on 08 септември 2012 - 11:09 , said:

че дай-хард феновете на определена група предпочитат самостоятелен концерт пред фестивално участие
Не съм съгласен. Дай-хард феновете предпочитат възможния концерт на любимата си група без значение дали е на фест или не. Не отричам че предпочитам самостоятелни концерти на любимите си групи, но част от тях просто не правят такива....други са на майната си, трети са свързани с много пари, четвърти...и т.н.
Тоест предпочитанието се определя в голяма степен от това дали дадено нещо е възможно, вкл дали за теб самия е възможно да си позволиш дълго пътуване, големи разходи и т.н. независимо колко дай хард фен си (е да, според някои дай-хард фена е човек който би обрал банка и би напуснал хубавата си работа само за да посети всички дати от турнето на любимците си)

View PostSatyr, on 08 септември 2012 - 11:39 , said:

Наричам хората, отговарящи на този критерий, "мислещи фенове", а неотговарящите - "талибани" ;)
Съгласен съм с тебе в една определена степен. Имам предвид че понякога музиката за един обикновен човек е някакъв отдушник, нещо което го обогатява или разтоварва, нещо от което имат нужда за да бяга от ежедневието и в много такива случаи може да се направи сравнение между една група и футболен отбор. Подкрепяш любимия си отбор, независимо че може да играе зле и да пада. Е, разбира се по стадионите ходят и викат най вече "талибани", но и от такива хора има нужда. Аз лично не съм "талибан" и когато любимия ми отбор падне, тегля една и не ми пука, но не съм се отказал от отбора. Въпреки това, дори ултрасите си позволяват да плюят тренера, собственика или играчите на отбора ако правят глупости, респективно се плюят мениджъра, вокалиста или осветителя (примерно) на една музикална група.

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#91 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 08 септември 2012 - 13:10

Със спортните отбори е по-различно и май това скоро го обсъждахме някъде :)

#92 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts

Posted 08 септември 2012 - 13:23

Не казвам че е същото (спорта и музиката са различни неща), но казвам че все пак има общо, най-малкото в настройката на част от феновете. Аз лично не се смятам са ултрас нито на отбор, нито на някоя група, но има и такива фенове

#93 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 08 септември 2012 - 15:34

Не би следвало да има общо. При спортните отбори съставът се мени постоянно, като идват нови и нови играчи, треньори, ръководства и т.н. Така че винаги има шанс, изпадналият в дупка бивш гранд да се въздигне отново.
При музикалните групи, поне в повечето случаи, ядрото/сърцевината на групата се състои от едни и същи музиканти. И когато те се изчерпат, шансът да получат ново вдъхновение е минимален.

Иначе универсални критерии за фенство не би следвало да има. Не всеки обича да ходи по концерти, примерно. В крайна сметка, зависи как всеки разбира смисъла на музиката. Ако той е в това тя да достигне до някой и да го докосне на някакво душевно ниво, тогава има ли значение по какъв начин е достигнала - легално, нелегално, с диск, с даунлоуд от Замунда?
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#94 Panzergrenadier

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 77 posts

Posted 08 септември 2012 - 17:36

А какво да правим феновете, които си нямаме като някои тук 3-4 любими групи на които си купуват оригинални продукти, а сме фенове на цели течения в рок-музиката? Аз примерно нямам любима група (някога имах- вече не), но съм голям почитател на цели жанрове в рок музиката с техните десетки представители. Ето аз например харесвам десетки банди в стил хард рок, хеви метъл, траш, дет и блек, без да имам "любима група". Имам много любими песни и албуми на десетки любими групи.... Как да подкрепям бандите, купувайки оригинални продукти, (на десетки банди), не мога...

#95 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 08 септември 2012 - 17:44

Кой е казал, че сме фенове само на 3-4 любими групи? Аз ако трябва да ти изреждам на колко групи съм фен, няма да ми стигне цялата тема. В личната ми колекция по съвсем груби мои изчисления присъстват над 2000 CD-та, като голяма част от тях са лимитарни, делукс, бокс-сет издания. Бройката на DVD-тата е поне 500, ако не и по-голяма. Тук говорим само и единствено за оригинални продукти, защото имам доста пиратски CD-та, както и поне 250 CD-та пълни с албуми във формат mp3. Сам разбираш, че подобно количество не включва само дискографиите на 3-4 любими групи, а голяма част от творчеството на цели жанрове в рок музиката...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#96 Panzergrenadier

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 77 posts

Posted 08 септември 2012 - 17:58

Аз имам оригинални CD-та на любими албуми на много групи, но понеже групите са много, няма как да събера пълни и оригинални дискографии на всички тях. А и не си струва - харесват ми отделни албуми на дадени групи - тях ги имам оригинални. Нямам група под която се подписвам изцяло - да ми е легнала на сърце и да и имам само оригинални продукти. Няма как - няма група, чиито материал да е съставен само от шедьоври. По-слабите албуми защо да си ги вземам оригинални?... Щото са на еди коя си група, която "ми е любима"? Не, с възрастта критичността към музиката се увеличава, човек развива "слух". Е, може и да не съм маниакален фен, но това е по-добре. В изкуството изстъпленията и крайностите са нещо често... и нещо субективно...

#97 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 08 септември 2012 - 18:10

Няма писано правило, че трябва да събереш целите дискографии на любимите си групи. Това е изцяло въпрос на личен избор. Аз също имам пропуски в различни дискографии, макар и незначителни. Но при мен има ясно изразени симптоми на хронично колекционерско заболяване, което не ми дава мира докато не допълня колекцията с липсващите албуми. Все пак аз събирам съзнателно музика от 1985 година насам и никога не съм спирал да го правя оттогава...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#98 The Dragon

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 62 posts

Posted 08 септември 2012 - 19:57

Съгласявам се с ненужността от притежание на абсолютно цялата дискография. Аз притежавам оригинални албуми на някои групи, които далеч не са ми от най-любимите, а същевременно има групи, които истински харесвам и на които поради една или друга причина не притежавам оригинално издание. И въпреки че свалям и притежавам голямо количество изпиратствана музика, не мога да кажа, че не съм отделил средства и за да подкрепя легалната такава. Така че можем по-скоро да говорим за фенство към музиката и оценяване на музиката като изкуство, заслужаващо нашите пари, отколкото да се съсредоточаваме конкретно върху дадени дискове само на една група.

Така обсъжданите по-горе фестивали придобиват смисъла да подкрепят конкретния жанр групи и самото събитие, за да се проведе то и в следващи години = да получат любимите ни групи хонорари, продажби и нови слушатели. Разбира се, че разходите по престой и храна на пътуващия фен имат значение за това - ако хотелите и ресторантите имат един осигурен наплив от десетки хиляди души, то е в техен интерес фестивалът да се състои и може да го спонсорират.

#99 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts

Posted 08 септември 2012 - 20:42

View PostOverhate, on 08 септември 2012 - 15:34 , said:

Иначе универсални критерии за фенство не би следвало да има. Не всеки обича да ходи по концерти, примерно. В крайна сметка, зависи как всеки разбира смисъла на музиката. Ако той е в това тя да достигне до някой и да го докосне на някакво душевно ниво, тогава има ли значение по какъв начин е достигнала - легално, нелегално, с диск, с даунлоуд от Замунда?
въпроса е какъв всъщност е критерия по който човек се определя за фен на една група. Ето например аз следя какво се случва около Gojira, наскоро чух много хубави приказки за новия им албум, изтеглих го от любопитство, чух го, хареса ми страшно много...но не съм почнал да си го въртя постоянно и нямам намерение да си го купувам, нито мисля да посетя техен концерт (освен ако не свирят с други любими банди) - така че не се смятам за фен.

Без да казвам че е задължително да го правиш, мисля че основните проявления на фенството към една банда са в притежаването на някакви неща на бандата (дискове, перца или каквото и да е друго), ходене по концерти, носене на тениски (макар че понякога е просто позьорство) и вербална подкрепа (дали ще защитаваш бандата от нападки, дали ще я рекламираш на незапознати и т.н.). Някой би добавил още неща. Но ако не вършиш някоя от тези дейности, по какво дадената банда (на която се смяташ за фен) се отличава например от тези които ти пускат по радиото и телевизията. "Фен" на български ще рече "почитател",. което произлиза от "почитам". По какъв точно начин почиташ групата?
И пак казвам че целта ми не е да твърдя че аз съм фен на тази група понеже купувам дисковете и, всъщност фенството според мен не се изразява в това да демонстрираш че си фен на някоя банда. Аз разбира се демонстрирах това онова в тази тема, но то по-скоро беше за целите на спора.

#100 Abadon

приятел на Чубака

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 577 posts

Posted 10 септември 2012 - 15:38

Малко късно се включвам в темата, но и аз искам да кажа няколко думи по темата.
Мой много добър приятел е дай-хард фен на Running Wild, разказвал ми е как по цели дни и нощи седи и чака да се преточи някакъв буут-лег с отвратително качество защото само той му липсва в колекцията от турнето през едикояси година. Да пича има оригинални винили, които са купувани от e-bay, също така плакати, тениски и друг мърч. Колекционер е, спор няма, но по какъв начин неговото колекционерство допринася за това групата да стане по-богата, просто дава пари на друг фен. Да не харесва последните албуми, но е готов да спори с часове за гениалността на ранните Рънинг.

Иначе примерите които дава Марильон за новаторските инициативи в продажбата на зелено и тн. PR похвати са бъдещето, трябва да се погъделичка фенът, все пак вече живеем в 21 век, просто музикалната индустрия се променя, феновете се променят, трябва и мисленето на самите групи и лейбъли да се промени за да могат да изкарат пари от това което правят

Самият аз имам оригинални артикули на групи, които харесвам, дали са много или малко, не се наемам да кажа, за мен са достатъчно. Да бих си купил още стига групата да ме накара, дали ще е на разбиващ концерт или пък със страхотен албум, но просто само защото те са "ЕДИКОЯСИ" група няма да го бъде. Трябва тръпка и емоция
Знаете ли че ...

Мириса на пламъка от запалката мирише на изгорели косми от носа.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users