Какви са критериите за истинско фенство?И важно ли е да притежаваш оригинални продукти на групи
Started by Satyr, сеп 06 2012 13:59
445 replies to this topic
Posted 23 септември 2012 - 20:31
Не знам доколко е станал хитов, но при всички положения технологията е по-добра отвсякъде - качеството не се влошава с времето и можеш да си ги носиш удобно навсякъде - общо взето същите предимства, които Виолатора изтъкна някъде по-горе за дигиталните музикални формати. Очевидно номера с отдаването под наем за определен период от време е доста по-сложен за решаване с дигиталните технологии, но в крайна сметка логиката е пазара да се адаптира към новите технологии, а не обратното. Не че обратното не се случва доста често, но то е поради монополизиране на отделни пазари, което е доказано вредно в дългосрочен план.
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя
Изгубил се, открих нощта
Posted 23 септември 2012 - 20:33
Легален даунлоуд на филми в България няма, така или иначе.
Което е жалко, понеже, всъщност, съм готов да си го плащам, ако условията са приемливи - едно време плащах за не съвсем легалния даунлоуд от каталога на арената, защото само там можех да намеря някои филми, които исках, така че не виждам причина да не го правя напълно легално, стига тази възможност да ми се даде.
Иначе не, не твърдя, че продажбата на DVD-та навсякъде е причината за изчезването на видеотеките, а че се продават. Така или иначе, както сега, така и тогава филми се купуваха предимно от колекционери. Със сигурност торентите са повлияли негативно на взимането на филми под наем, обаче, но това - поне ако съдя по себе си - не е толкова заради факта, че са безплатни, колкото заради факта, че са много по-удобни.
Което е жалко, понеже, всъщност, съм готов да си го плащам, ако условията са приемливи - едно време плащах за не съвсем легалния даунлоуд от каталога на арената, защото само там можех да намеря някои филми, които исках, така че не виждам причина да не го правя напълно легално, стига тази възможност да ми се даде.
Иначе не, не твърдя, че продажбата на DVD-та навсякъде е причината за изчезването на видеотеките, а че се продават. Така или иначе, както сега, така и тогава филми се купуваха предимно от колекционери. Със сигурност торентите са повлияли негативно на взимането на филми под наем, обаче, но това - поне ако съдя по себе си - не е толкова заради факта, че са безплатни, колкото заради факта, че са много по-удобни.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 23 септември 2012 - 20:36
stormbringer, on 23 септември 2012 - 20:29 , said:
С едно изключение - първите видеотеки в България бяха абсолютно пиратски, до едно време те и да са искали, е нямало как да бъдат с уредени права.
Ако си в София - сещам се за две все още живи видеотеки, които аз знам. Но не съм влизал в тях, така че не мога да ти кажа предлагат ли блурей. Би трябвало. Но все още разнообразието от заглавия на този носител е направо мизерно. Иначе най-евтините възможни филми на блурей са намират в големия "Карфур" на "Цариградско шосе", а, по свидетелства на очевидци - и в "Метро". Но пак не са достатъчно евтини, за да си купиш някой филм просто ей така.
При нашия малък и ставащ все по-малък пазар и разнообразието на DVD-та, макар и доста голямо, не е кой знае какво. А този формат започна да умира, преди да е достигнал по-сериозно разнообразие. Сигурно същото ще се случи и с блурея.
WeRock.bg - сайт за Праведна музика
Posted 23 септември 2012 - 20:45
Overhate, on 23 септември 2012 - 20:31 , said:
Не знам доколко е станал хитов, но при всички положения технологията е по-добра отвсякъде - качеството не се влошава с времето и можеш да си ги носиш удобно навсякъде - общо взето същите предимства, които Виолатора изтъкна някъде по-горе за дигиталните музикални формати. Очевидно номера с отдаването под наем за определен период от време е доста по-сложен за решаване с дигиталните технологии, но в крайна сметка логиката е пазара да се адаптира към новите технологии, а не обратното. Не че обратното не се случва доста често, но то е поради монополизиране на отделни пазари, което е доказано вредно в дългосрочен план.
Тигър, on 23 септември 2012 - 20:33 , said:
Със сигурност торентите са повлияли негативно на взимането на филми под наем, обаче, но това - поне ако съдя по себе си - не е толкова заради факта, че са безплатни, колкото заради факта, че са много по-удобни.
Posted 23 септември 2012 - 20:53
Доколкото знам, вече съществуват външни, преносими дискове от по 1-2 терабайта (може и повече). Ако 1 филм е 50 гигабайта, то един такъв диск ще поема 20 до 40. Торент технологията е напълно приложима и при платен даунлоуд, и даже се използва от известно време при компютърните игри.
Изгубил се, открих нощта
Изгубил се, открих нощта
Posted 23 септември 2012 - 21:00
Да, съществуват и струват по 150-200 лв. и нагоре. Но един запален киноман би искал да притежава минимум няколкостотин филма. Това прави минимум 10 такива външни дискове. И като се счупи някой от тях, а всеки хард диск се чупи в някакъв момент от времето - какво става - купува си нов и си купува отново тези 20-40 заглавия? Мъка 
Сигурно може да се ползват торенти. Но там ще се обменят данни между само закупулите легално съответните филми, което в България ще е отново... Мъка
Сигурно може да се ползват торенти. Но там ще се обменят данни между само закупулите легално съответните филми, което в България ще е отново... Мъка
Posted 23 септември 2012 - 21:09
Satyr, on 23 септември 2012 - 20:45 , said:
Хайде на бас, че ако утре торентите станат платени, а във видеотеките започнат да дават безплатни дискове, ще се нароят отново безброй такива и пред тях ще се вият опашки като за вестник "Свободен народ" през 1990 г. 
Иначе има голяма вероятност да се случи каквото казваш, не го отричам.
Впрочем, мисля, аз си го казах и преди - тегленето от торенти - или от другаде - за мен има прекалено много предимства пред видеотеката, че да я предпочета нея. Спестява ми време, най-малкото, а и торент-тракерите ми предлагат много по-богат избор от всяка видеотека. Има и други.
Иначе далеч не само, нито дори предимно запалени киномани гледат филми. Един запален киноман ще ходи да си гледа филма на кино, после ще си купи блурея и всичко ще е ОК. Само дето един не толкова запален тип, който просто търси с какво да разпусне вечер, по-скоро би си платил еднократното гледане в Netflix, ако е американец, или би изтеглил, изгледал и изтрил филма, ако е българин. Повечето хора далеч не държат да си имат филмите вкъщи, всъщност.
Да не говорим, че аз имам абсолютно пиратски дискове, записвани преди десет години, които все още работят. Не че ги ползвам особено често, де... Така че и трайността не мисля, че е от такова значение.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 23 септември 2012 - 21:16
Така, де. Но преди 10-ина години гледане на филм за разпускане означаваше или ходене на кино, или взимане под наем. Сега има масово хора, които не са стъпвали в киносалон с години.
Записаните оптични дискове са доста по-трайни от харддисковете. Но са много по-нетрайни от матричните дискове. А има и R-ове, които траят едва по няколко години.
Записаните оптични дискове са доста по-трайни от харддисковете. Но са много по-нетрайни от матричните дискове. А има и R-ове, които траят едва по няколко години.
Posted 24 септември 2012 - 01:51
Видеотеките фалираха заради монополното положение на една фирма при която в един момент се оказа че държи всички кина в България, държи всички видеотеки и държи и правата за продажби на дефакто 100 процента от холивудската продукция - естествено тя е много по на далавера да продава билети за кино или дискове отколкото да дава под-наем. На пръсти се броят филмите които съм гледал повече от 1 път така че щом не ми се дава смислена алтернатива освен тая да дам 20 лева за кино или 20 лева за диск (1 година след премиерата) ще ползвам алтернативните канали. Пиратсвото не може да бъде спряно нито с закон нито с технически стредства - докат Явор Колев и другите милиционери мислят как по милиционерски да те накарат да не точиш торенти - а бай бизнесмен от разлекателната индустрия мисли нови начини за защита на нелепите си носители - доста по умни хора от тях си потят гъза над децентрализиран обмен на магнет линкове, криптиране на трафик и разбиране на дрм простотиите - мога да се хвана на бас ако има желаещи че финландските,китайските и разните му там други nerd-oве с очилцата ще се справят по добре и от милиционерите и от бизнесмените.
Posted 24 септември 2012 - 08:03
Тази тема, която възникна от друга тема, е на път да създаде и още една тема 
Не съм съгласен за видеотеките. Разпространителите, били те един или повече, имат изгода и от трите неща - кино, наеми, продажби. Дълго време първите две съществуваха паралелно и бяха изгодни, слабо развити бяха само продажбите, поради отмирането на видеокасетите, високата цена на DVD-тата и малкото разнообразие на заглавия. Това, което се разви в последствие, бяха продажбите, а те, сами по себе си, не могат да ликвидират наемите. Монополът при видеотеките бе постигнат чрез схема, подобна на франчайз - масово кварталните видеотеки бяха под шапката на монополиста, но си имаха "местно самоуправление", тъй като продължаваха да се ръководят от същите квартални търговци. Те ако имат финансова изгода, сега защо не възраждат видеотеките? От няколко години вече няма монопол, влязоха чужди, появиха се и нови местни разпространители. Но, на бас, че ако отворя видеотека, ще фалирам скоропостижно
За пиратските технологии си прав. Но, ако се задължат провайдърите да филтрират трафик, пиратството ще стане доста ограничено. И тогава почти сигурно би било инкриминирано точенето на нелицензирани продукти от крайния потребител. С което вече работата става мътна и кървава.
Не съм съгласен за видеотеките. Разпространителите, били те един или повече, имат изгода и от трите неща - кино, наеми, продажби. Дълго време първите две съществуваха паралелно и бяха изгодни, слабо развити бяха само продажбите, поради отмирането на видеокасетите, високата цена на DVD-тата и малкото разнообразие на заглавия. Това, което се разви в последствие, бяха продажбите, а те, сами по себе си, не могат да ликвидират наемите. Монополът при видеотеките бе постигнат чрез схема, подобна на франчайз - масово кварталните видеотеки бяха под шапката на монополиста, но си имаха "местно самоуправление", тъй като продължаваха да се ръководят от същите квартални търговци. Те ако имат финансова изгода, сега защо не възраждат видеотеките? От няколко години вече няма монопол, влязоха чужди, появиха се и нови местни разпространители. Но, на бас, че ако отворя видеотека, ще фалирам скоропостижно
За пиратските технологии си прав. Но, ако се задължат провайдърите да филтрират трафик, пиратството ще стане доста ограничено. И тогава почти сигурно би било инкриминирано точенето на нелицензирани продукти от крайния потребител. С което вече работата става мътна и кървава.
Posted 24 септември 2012 - 10:04
Ще кажа нещо по темата или по-скоро относно спора за финансовите възможности за закупуване на оригинален продукт.И ще дам пример със себе си.Взимам средно между 450-500 лв. месечно.Имам дъщеря на две годинки.Там отива около половината ми заплата.Да, не плащам наем, но давам пари за сметки, храна и т.н.Там отиват около още 100 лв.Пуша по две кутии цигари на ден.И си купувам по един оригинален диск/ДВД всеки месец.Това е нещото, което ми носи удоволствие и наслада и нещото за което отделям пари (лична потребност...)Е, значи има как! Заради това и съм съгласен с твърдението, че е въпрос на личен избор.Наистина смятам, че другото са оправдания.А и не разбирам отбранителната позиция на тези в темата, които заявяват че теглят? Никой не ги напада, никой не ги нарича не-фенове и никой не ги отрича.Ясно е че няма жив човек (освен ако не е наясно с технологиите), който да не даунлоудва.И даунлоудването не пречи и не е причина да не си купуваш оригинални продукти!!!И понеже сигурно ще се зароди въпроса "ама колко често ги слушаш или слушаш ли ги изобщо"...ми много ясно! Защо иначе ще си ги купувам? Ако си купиш кренвирши (да речем на Тандем, щото си им фен) няма ли да ги изядеш? Или ще стоиш и ще си ги гледаш/сложиш в рамка?
What we need right now, is a miracle on earth
Let out hearts cry out, so our voices can be heard
Let us walk away together
From the never ending rain,
'Til the sun will shine for all of us again
Posted 24 септември 2012 - 10:23
Tрудно ще се филтрира трафика при провайдерите, защото, от една страна, пиратската информация постоянно "мутира", съответно ако я филтрираш на едно място, ще изскочи от друго; от друга страна технологиите за директен (p2p) oбен на данни се развиват непрекъснато, а няма начин да се инкриминира p2p обмена. Отделно, филтрирането се байпасва елементарно с прокси сървър, употребата на какъвто не виждам пак как може да бъде инкриминирана.
man on a mission ако наистина успяваш да си храниш детето с 250 лева на месец и да си вместваш само сметките в 100 лева (ток, парно, телефон, интернет, такси), да не говорим и за храна за цяло семейство, те признавам за върховен магьосник, но позволи ми засега да се съмнявам.
man on a mission ако наистина успяваш да си храниш детето с 250 лева на месец и да си вместваш само сметките в 100 лева (ток, парно, телефон, интернет, такси), да не говорим и за храна за цяло семейство, те признавам за върховен магьосник, но позволи ми засега да се съмнявам.
Изгубил се, открих нощта
Изгубил се, открих нощта
Posted 24 септември 2012 - 10:33
Overhate, on 24 септември 2012 - 10:23 , said:
Posted 24 септември 2012 - 10:43
Е ако жена ти взима 2000 лв. месечно, може и да излязат сметките.
По отношение на въпроса с видеотеките - току-що разбрах, че от доста време насам цифровите кабелни оператори предлагат услуга video on demand, която всъщност е новия, цифров аналог на наемането на касетки.
http://www.vivacom.b...tionsDetails/26 - примерно
И всичко е напълно легално. Доколкото разбрах и доста хора го ползват.
По отношение на въпроса с видеотеките - току-що разбрах, че от доста време насам цифровите кабелни оператори предлагат услуга video on demand, която всъщност е новия, цифров аналог на наемането на касетки.
http://www.vivacom.b...tionsDetails/26 - примерно
И всичко е напълно легално. Доколкото разбрах и доста хора го ползват.
Изгубил се, открих нощта
Изгубил се, открих нощта
Posted 24 септември 2012 - 10:52
Overhate, on 24 септември 2012 - 10:43 , said:
Е ако жена ти взима 2000 лв. месечно, може и да излязат сметките.
Posted 24 септември 2012 - 12:30
man on a mission, on 24 септември 2012 - 10:52 , said:
За да си купиш един диск струващ (около) 25 лв. не ти трябва да взимаш заплата 2000лв.Пак казвам, ако има желание има и начин.Няма човек тук, който да ме убеди че поне веднъж месечно няма "излишни" 25 лв.И разбира се, това не значи че трябва да ги даде за CD.
... Through dreams I influence mankind...
Posted 24 септември 2012 - 12:40
Змей, мисля си, че леко издребня в последния коментар. Момчето казва, че успява да отдели средства за оригинални продукти, а ти и Оуви почвате да му правите сметка на парите. Ами, не е редно... Аз също съм живял с много малко пари на месец, аз също съм имал бебе, аз също имам семейство. И въпреки това, винаги съм намирал пари за хобито си. Лишавал съм се от много неща, не съм ходил по заведения, не съм си купувал маркови дрехи и т.н. Но това са лични неща, необходимо ли е да се доказва нещо в конкретния случай? Оуви, когато се видим отново, питай жена ми откога събирам музика и дали винаги съм получавал тази заплата, която взимам днес... Стана ми леко обидно и смешно - някой казва, че успява да отдели средства за оригинални дискове, а вместо потупване по рамото получава недоверие от онези, които търсят поредно оправдание за собственото си решение да продължат да крадат чужда интелектуална собственост...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
Posted 24 септември 2012 - 13:27
Не, просто постът на човека прозвуча леко... странно в началото, преди да уточни, че не е единственият в семейството си, който получава заплата.
`щото ако живееше сам, дори и да не трябваше да храни дете, при описаната ситуация нямаше да оцелее. В смисъл, с 450-500 лева заплата, от които дава триста за цигари, 20-25 за дискове, сто за сметки... Съжалявам, ако звуча обидно, но просто не излизат цифрите.
Отбранителната позиция, за която се спомена, идва(ше) основно благодарение на агресивно-нападателния тон на satanicart. `щото като дойде някой да ти обяснява какъв си крадец, как само си търсиш извинения и как си откровено тъп и не можеш да мислиш, особено при положение, че, както се оказва, този някой е също толкова крадец, колкото си и ти... Ами, неприятно е, да.
Иначе евала на хората, които си плащат за ентъртейнмънта. Нищо против, и аз го правя отвреме-навреме, макар и не особено често. Само дето не виждам смисъл да говоря за това по форумите.
И хайде стига с опитите за вменяване на вина, може ли?
`щото ако живееше сам, дори и да не трябваше да храни дете, при описаната ситуация нямаше да оцелее. В смисъл, с 450-500 лева заплата, от които дава триста за цигари, 20-25 за дискове, сто за сметки... Съжалявам, ако звуча обидно, но просто не излизат цифрите.
Отбранителната позиция, за която се спомена, идва(ше) основно благодарение на агресивно-нападателния тон на satanicart. `щото като дойде някой да ти обяснява какъв си крадец, как само си търсиш извинения и как си откровено тъп и не можеш да мислиш, особено при положение, че, както се оказва, този някой е също толкова крадец, колкото си и ти... Ами, неприятно е, да.
Иначе евала на хората, които си плащат за ентъртейнмънта. Нищо против, и аз го правя отвреме-навреме, макар и не особено често. Само дето не виждам смисъл да говоря за това по форумите.
И хайде стига с опитите за вменяване на вина, може ли?
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 24 септември 2012 - 13:30
Грешно интерпретираш, Радушев. Ако смятам, че някой лъже или представя невярно/некоректно фактите, с цел да се представи в по-добра светлина, не виждам смисъл да го тупам по рамото. Най-добрият ми приятел е женен с две деца и преди да коментирам каквото и да е му се обадих, за да "сверя" така да се каже цифрите с него. Той беше още по-категоричен и от мен, дори ми цитира някаква статистика, че при три- или четиричленно семейство минималният разход за нормално съществуване у нас е 540 лева на калпак. И аз сметнах - 3 (той, жена, дете) по 540 = 1620 лева. Като добавим и двете кутии цигари на ден, които не са част от минималното съществуване и които Змея изчисли на към 300 лева, стават 2 бона. Жена му едва ли живее без да си купува нови рокли и обувки, не познавам такава, така че ги слагаме 2500. Без неговите 500 изчислих, че жена му трябва да печели 2000. Това са груби сметки, естествено, усреднени, сигурно има и изключения, но едва ли са много.
Edited by Overhate, 24 септември 2012 - 13:31 .
Изгубил се, открих нощта
Изгубил се, открих нощта
Posted 24 септември 2012 - 13:48
Overhate, on 24 септември 2012 - 10:23 , said:
Да не забиваме в посока към разклоняване на четвърта (техническа) тема. За всичко си има начини, срещу начините има противодействие, на противодействието се отговаря с други начини и така до безкрай. Все пак, в този, който ти дава достъп до Интернет, е властта да определя правилата.
Не му бройте стотинките на човека, това може и да е неприятно. Това че е казал какви приходи има месечно и за какво харчи, не означава, че трябва да се вади на показ семейният му бюджет
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users