Jump to content

Какви са критериите за истинско фенство?И важно ли е да притежаваш оригинални продукти на групи

445 replies to this topic

#341 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 22 септември 2012 - 23:01

View PostSatyr, on 22 септември 2012 - 22:41 , said:

Тц. Това не се брои. Става въпрос за истински фен-клуб, където се плаща годишен членски внос, за да си там. Срещу което получаваш различни екстри. Ти какво си получила от официални форум на Корпиклаани? :D
Затова казах - в по-широк смисъл. (Но ме мързи да обяснявам. :D )
Получила съм приятели, пък най-хубавото е, че малко по малко от виртуални стават реални. И разни други забавни неща, но ...в скобите е обяснено. :P
Hedniska Blod

#342 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 22 септември 2012 - 23:09

View PostHeathenHeart, on 22 септември 2012 - 23:01 , said:

Затова казах - в по-широк смисъл. (Но ме мързи да обяснявам. :D )
Получила съм приятели, пък най-хубавото е, че малко по малко от виртуални стават реални. И разни други забавни неща, но ...в скобите е обяснено. :P
Добре. В по-тесен смисъл - хората, които са членове на официални фен-клубове, в които се плаща, са по-фенове от теб, която си член просто на един форум, без за това да се плаща.
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#343 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 22 септември 2012 - 23:42

View PostSatyr, on 22 септември 2012 - 23:09 , said:

Добре. В по-тесен смисъл - хората, които са членове на официални фен-клубове, в които се плаща, са по-фенове от теб, която си член просто на един форум, без за това да се плаща.

Изобщо не ме интересува дали съм по или по не-фен, нито ме интересува кой е по или по-не е. Аз се забавлявам (както и с тази тема) и съм много далеч от всякакви сравнения и мерения.
Hedniska Blod

#344 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 23 септември 2012 - 08:53

View PostHeathenHeart, on 22 септември 2012 - 20:08 , said:

Не си уточнил, че си приключил само с личните мнения по тази тема, т.е. приключването ти по подразбиране трябва да е пълно. :harhar: :harhar: :harhar:

Пфу.

Пуснах мненията на около 20 от тези от които крадете самите вие (или пък други) за да видите какво мислят те по този въпрос. Ясно е, че ви е все тая и че нямаше смисъл, но пък така реших :)

Edited by satanicart, 23 септември 2012 - 08:53 .

#345 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 23 септември 2012 - 09:41

мнението, което аз споделям, е, че такова психическо отношение като харесването на дадено произведение на изкуството има чисто нематериален характер и не може да се изрази в материални обекти, защото така или иначе е резултат от особеностите на личността. ако един напише книга анализ за творчеството на Хемингуей, а друг си пусне брада като него, това все ще са изрази на отношение, за които няма обективен критерий кое е по-по-най
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#346 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 23 септември 2012 - 10:07

Аха, но обърни внимание, че ти говориш за харесване на едно произведение на изкуството. Можеш да харесваш едно или няколко произведения на група/художник/писател, но да не си техен фен или да не си ултрас. За да бъдеш такъв, вече се намесват и редица други нематериални, но и доста материални критерии. Това е същността на понятието "фен" - да правиш нещо повече от само слушането и вникването в едно произведение. За това и често се използва тази чуждица, въпреки че си има български аналог с "почитател" и "запалянко". Първото има доста по-широк смисъл, а второто се е наложило само за спортни фенове.

ОК, ти посочваш два критерия и казваш "не може по тях да се определи". Ами, именно за това си чешем езиците вече 18-а страница - защото, когато не може да се определи по два нематериални критерия, преспокойто можем да въведем цял набор от материални и обективни критерии и да сравняваме по тях. В твоя случай:

Фен А е написал книга за Хемингуей (макар че тези неща по принцип ги правят критиците, не феновете)
Фен Б си е пуснал брада като Хемингуей

За да установим кой от двамата е по-голям фен, гледаме още:
* Кой колко книги на Хемингуей има
* Кой колко от тях е прочел и по колко пъти
* Ако са съвременници на Хемингуей - кой колко негови лекции или други срещи с него е посетил (да приемем, че имало такива)
* Член ли е някой от тях на официалния фен-клуб на Хемингуей
* Завързал ли е някой от тях кореспонденция с Хемингуей, успял ли е да се запознае с него лично
* Ако фен А и фен Б са от женски пол - успяла ли е някоя от тях да преспи с Хемингуей :D

Сигурно могат да се намерят и още критерии.
И ако има очевидно неравенство по тези показатели в полза на А или Б - той е по-фен.

Какво му е сложното? :)

#347 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 23 септември 2012 - 11:28

Всъщност, ако се придържаме към научно обособените определения на термина "фен", Satyr е прав.

Из Википедия:

Fans usually have a strong enough interest that some changes in their lifestyles are made to accommodate devotion to the focal object. Fans have a desire for external involvement – they are motivated to demonstrate their involvement with the area of interest through certain behaviors (attending conventions, posting online, displaying team banners outside their homes, etc.). Fans often have a "wish to acquire" material objects related to the area of interest, such as a baseball hit by a famous slugger or a used guitar pick from their musical hero. As well, some fans have a desire for social interaction with other fans. This again may take many forms, from casual conversation, e-mail, chat rooms, and electronic mailing lists to regular face-to-face meetings such as fan club meetings and organized conventions.
There are several groups of fans that can be differentiated by the intensity level of their level of involvement or interest in the hobby (level of fanaticism)The likelihood for a subject of interest to be elevated to the level of fandom appears to be dictated by its complexity. Complexity allows further involvement of fans for a longer period of time because of the time needed to work the subject of interest 'out.' It also contributes to a greater sense of belonging because of the mental effort invested in the subject.

Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#348 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 23 септември 2012 - 11:49

Екзактли.
И пак казвам - не твърдя, че само слушащите, даунлоудващи нелицензирана продукция, съзерцателни и прочие фенове не са фенове. Но не могат да се нарекат ултраси. А "ултрас" е фен на "некст левъл", не нещо-си-друго, което някой нагажда, за да пасне удобно на самия него :)

#349 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 23 септември 2012 - 17:08

Преди две страници се обсъжда липсата на търговски характер при обмена на торенти, което обуславя и липса на престъпление от гледна точка на материалното. Това добре, но се пропуска ролята на торент тракера, който се поддържа от хора с изцяло търговска цел. Въпрос на време е да се намери начин за технологична защита от пиратството, което пък ще уравновеси съществуващият към настоящия момент дисбаланс между законодателна и житейска реалия в тази сфера...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#350 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 23 септември 2012 - 18:00

Toрент тракерите са временно явление, след някоя и друга година ще еволюират в нещо друго. Технологична защита не виждам как може да има за музика или филм. За игрите, както бе споменато, отдавна е измислена.
Изгубил се, открих нощта

#351 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 23 септември 2012 - 19:03

View Postmarillion, on 23 септември 2012 - 17:08 , said:

Преди две страници се обсъжда липсата на търговски характер при обмена на торенти, което обуславя и липса на престъпление от гледна точка на материалното. Това добре, но се пропуска ролята на торент тракера, който се поддържа от хора с изцяло търговска цел. Въпрос на време е да се намери начин за технологична защита от пиратството, което пък ще уравновеси съществуващият към настоящия момент дисбаланс между законодателна и житейска реалия в тази сфера...
Само принципно, шефът на Арената твърди, че приходите от реклами на сайта отиват основно за поддръжката му. Другото, което казва, е, че рекламодателите твърде често биват тормозени от Явор Колев и четата му.
Честно казано, нищо не разбирам от това, не знам колко пари се печелят от рекламите, не знам колко са необходими за сайта и дали действително се печели от него, не знам и дали наистина Колев тормози хората, рекламиращи в арената и Замунда.
Не ме и интересува. Знам, че някои от българските киноразпространители работят с тези сайтове. Ей така, тези, които уж губят заради Арена и Замунда, си рекламират филмите при тях. Или поне така беше до скоро. Знам, че когато носител на авторско право подаде основателен сигнал, продуктът му бива свален от горе-долу всеки тракер, който посещавам, с изключение на thepiratebay.org. На същия принцип и по същите причини работи и youtube.com. Затова в момента в Замунда не можете да намерите сериала "Игра на тронове", например. Точно при него, между другото, беше интересно това, че носителите на авторските му права за България практически използваха тракерите, за да го рекламират - торентите с промо-материали си стояха месеци наред, макар че епизодите се триеха буквално минути, след като биваха ъплоуднати. Сега не се намират, но това, подозирам, се дължи на факта, че са им свършили сийдърите - в крайна сметка бяха качени там преди две години.

Знам и че пиратството, особено на музика и филми, не може да бъде победено по никой начин. Откакто го практикувам колкото повече са се опитвали, толкова по-трудно за контрол са го правели. Убиха сървърите от рода на data.bg и се нароиха торент-тракери. Тръгна срещу тях и се появиха магнитите. И така... Когато малоумниците на Явор Колев затвориха читанка.инфо, само я превърнаха от сайт, известен на ограничено количество хора, в един от най-популярните сайтове в България, да не говорим, че сега хиляди хора държат на компютрите си съдържанието на цялата библиотека.

И преди съм го казвал, пиратството не може да бъде победено и това няма да стане. Единственото, което засегнатите от него могат да направят, е да намерят начин да се възползват от него.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#352 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 23 септември 2012 - 19:18

Пиратството може да бъде преборено много лесно, но просто няма политическа воля за това или пък за нечие щастие/нещастие такъв ход противоречи на някакви по-основни законови положения.

Достатъчно е да направиш закон, с който задължаваш провайдърите да не те допускат до сайтове с пиратско съдържание и - край. От днес за утре. Появява се нов метод - провайдърите го филтрират на другия ден. Просто като фасул :)

#353 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 23 септември 2012 - 19:25

Все си мисля, че ако беше толкова просто, щяха да са го направили до сега.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#354 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 23 септември 2012 - 19:34

Толкова просто е. И така го правят в страни като Иран и т. н. "Белите" държави вероятно за това не искат, за да не заприличат на тях :D

#355 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 23 септември 2012 - 19:47

Какво правят в Иран не знам. Дали техните мерки срещу пиратството са ефективни? В смисъл, един сайт като youtube.com, където качената музика с неуредени авторски права е в пъти повече от качената по който и да е тракер на планетата, дали им е забранен? Не питам, за да се заяждам, просто този сайт е фрашкан с песни, епизоди от сериали, аудиокниги и дори цели филми, за които със стопроцентова сигурност качилите ги не са уредили правата.

Бтв...
http://torrentfreak....ncludes-110203/
http://www.webcafe.bg/id_1467740031

И двата линка надали ще убедят някого в каквото и да било, но са нещо като алтернативно мнение.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#356 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 23 септември 2012 - 20:03

YouTube е един от първите сайтове, които се цензурират в подобни страни, и то не заради пиратското съдържание там. А огромната разлика с торентите е, че масовият потребител само слуша и гледа в YouTube, а не сваля от там.

Че в отделни случаи, включително и при метъл банди, пиратството помага и така те повишават продажбите си, отдавна не е новина. Но намалелите продажби на музикални дискове в глобален мащаб са безспорен факт. Също и че "Замунда" директно удря киноразпространението в България. Защо умряха видеотеките? Един съвсем легален и полезен бизнес. Не и заради "позитивния" ефект на пиратството :)

#357 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 23 септември 2012 - 20:08

Тук има малко объркване, според мен. Видеотеките и дисковете умират не заради пиратството, а защото технологията им е остаряла и неефективна. Дори и да махнем пиратския елемент, легален он-лайн даунлоуд на дигитални формати е реалното настояще.
Изгубил се, открих нощта

#358 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 23 септември 2012 - 20:15

Видеотеките, които умряха, честно казано, имам чувството, че се изхранваха от пиратски филми. Поне някакви такива спомени имам от средата и края на 90-те - видеотеки къде ли не, и навсякъде се намираха невнесени легално филми с Джеки Чан или анимета, или...
После се преместих да живея в малък град, където филми съм гледал само по телевизията, `щото кина нямаше, а после, като се върнах в София, в края на 2001 година, пиратството вече беше започнало да набира сила.
Да не говорим, че сега DVD-та се продават навсякъде. Има ги по реповете, има поне по един стелаж с такива в почти всеки голям супермаркет, намират се и по книжарници, и по всякакви други магазини, а и принципно начините за закупуване на филми са далеч повече, отколкото бяха преди десет години.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#359 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 23 септември 2012 - 20:24

Не, нямам предвид пиратските видеотеки от началото на 90-те, имам предвид легалните, които ги замениха по-късно и съществуваха допреди 6-7 години, като дори тук-там още могат да се намерят последни мохикани.

Можем да говорим за това, че DVD-та се продават навсякъде. Това е така. Но това ли според теб е причината за изчезването на видеотеките?

View PostOverhate, on 23 септември 2012 - 20:08 , said:

Тук има малко объркване, според мен. Видеотеките и дисковете умират не заради пиратството, а защото технологията им е остаряла и неефективна. Дори и да махнем пиратския елемент, легален он-лайн даунлоуд на дигитални формати е реалното настояще.
А? Легалният даунлоуд на филми е станал хитов, без да разбера?

#360 stormbringer

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 535 posts

Posted 23 септември 2012 - 20:29

View PostSatyr, on 23 септември 2012 - 20:03 , said:

Защо умряха видеотеките? Един съвсем легален и полезен бизнес. Не и заради "позитивния" ефект на пиратството :)
eй точно за тези видеотеки ми е нещо в главата от началото на тази тема - аз, като човек, чиято степен на фенство не искам да изчислявам, имам следния проблем - аз ИСКАМ да гледам ЛЕГАЛНО Blu Ray филми, но не мога да разбера как и дали изобщо в България някой предоставя тази възможност .. като изкл. да си купя конкретния диск, е да де, ама аз не съм навит за всеки филм който искам да гледам да купувам Blue Ray диск ... едно време като имаше видеокъщи, през 90те, всеки ден съм наемал филми на касета, после и на DVD ... нали това беше легалния начин? аз не мога да разбера едно нещо .. от къде накъде някой ще иска да НЕ тегля филми, след като на мен варианта да ги наемам вече не ми се предлага?
Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users