marillion, on 23 септември 2012 - 17:08 , said:
Преди две страници се обсъжда липсата на търговски характер при обмена на торенти, което обуславя и липса на престъпление от гледна точка на материалното. Това добре, но се пропуска ролята на торент тракера, който се поддържа от хора с изцяло търговска цел. Въпрос на време е да се намери начин за технологична защита от пиратството, което пък ще уравновеси съществуващият към настоящия момент дисбаланс между законодателна и житейска реалия в тази сфера...
Само принципно, шефът на Арената твърди, че приходите от реклами на сайта отиват основно за поддръжката му. Другото, което казва, е, че рекламодателите твърде често биват тормозени от Явор Колев и четата му.
Честно казано, нищо не разбирам от това, не знам колко пари се печелят от рекламите, не знам колко са необходими за сайта и дали действително се печели от него, не знам и дали наистина Колев тормози хората, рекламиращи в арената и Замунда.
Не ме и интересува. Знам, че някои от българските киноразпространители работят с тези сайтове. Ей така, тези, които уж губят заради Арена и Замунда, си рекламират филмите при тях. Или поне така беше до скоро. Знам, че когато носител на авторско право подаде основателен сигнал, продуктът му бива свален от горе-долу всеки тракер, който посещавам, с изключение на thepiratebay.org. На същия принцип и по същите причини работи и youtube.com. Затова в момента в Замунда не можете да намерите сериала "Игра на тронове", например. Точно при него, между другото, беше интересно това, че носителите на авторските му права за България практически използваха тракерите, за да го рекламират - торентите с промо-материали си стояха месеци наред, макар че епизодите се триеха буквално минути, след като биваха ъплоуднати. Сега не се намират, но това, подозирам, се дължи на факта, че са им свършили сийдърите - в крайна сметка бяха качени там преди две години.
Знам и че пиратството, особено на музика и филми, не може да бъде победено по никой начин. Откакто го практикувам колкото повече са се опитвали, толкова по-трудно за контрол са го правели. Убиха сървърите от рода на data.bg и се нароиха торент-тракери. Тръгна срещу тях и се появиха магнитите. И така... Когато малоумниците на Явор Колев затвориха читанка.инфо, само я превърнаха от сайт, известен на ограничено количество хора, в един от най-популярните сайтове в България, да не говорим, че сега хиляди хора държат на компютрите си съдържанието на цялата библиотека.
И преди съм го казвал, пиратството не може да бъде победено и това няма да стане. Единственото, което засегнатите от него могат да направят, е да намерят начин да се възползват от него.