Jump to content

Какви са критериите за истинско фенство?И важно ли е да притежаваш оригинални продукти на групи

445 replies to this topic

#301 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7541 posts

Posted 21 септември 2012 - 10:37

Да, ама не! Сериозно :)

Има голяма разлика между това да си презапишеш плоча/касетка/диск или да ти ги запишат в студио и торентите. Можеш да сравниш положението от преди 20 години със сегашното, ако:

Купиш си плоча от чужбина. Отидеш на площад "Славейков", сложиш там един грамофон, вържеш за него 1000 дека и пуснеш безплатно хората, които си носят касетки, да си я презаписват. Даже и това не е сравнимо, трябва да направиш подобно нещо минимум във всички окръжни градове и минимум в още няколко държави.

Онова беше пиратство на дребно, а това е на едро. На МНОГО едро - в глобален световен мащаб.
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#302 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 21 септември 2012 - 10:39

Но пък:
Тогава пиратите на Славейков печелеха добри пари от нелегалните си касетки. Сега сийдърите на торенти не печелят нищо.
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#303 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 21 септември 2012 - 10:42

View Postwolfy, on 21 септември 2012 - 09:58 , said:

Според мен послъгваш немалко, като това при теб води до разхайтено словоблудство. :nono: Освен това и ти си крадльо, макар и само за проверка :lol2: Останалите ти проблясъци нямам време да коментирам.

Изключително слаба способност за мислене :lol: Откакто има МР3 - да, купувам си новите неща, които ми харесват когато ги чуя на МР3. Което ни най-малко не означава, че съм се сдобил с абсолютно всичко от 80-те и началото на 90-те - нещата които харесвам от този период са твърде много и все още продължавам да си пазарувам тези, които нямам - за да си попълвам липсите.

Че крада - аз и сам го казах. Разлики между моето крадене и това на другите ти естествено няма как да забележиш.

Дотук с теб, твърде скучен си ми :)

Да попитам ли пак? Кой от вас работи без да получава заплата за труда си (по собствено желание)?

#304 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7541 posts

Posted 21 септември 2012 - 10:46

View PostOverhate, on 21 септември 2012 - 10:39 , said:

Но пък:
Тогава пиратите на Славейков печелеха добри пари от нелегалните си касетки. Сега сийдърите на торенти не печелят нищо.
Да. Но пък и тогава ние давахме пари за тези касетки, а сега за нелегалния даунлоуд не се дава нищо.

И тогава, поне в началото, почти никой не осъзнаваше, че това е нелегална продукция и че така краде от групите и лейбълите. Докато сега има широки кампании против пиратството и почти няма човек, който да не знае за това.

#305 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2144 posts

Posted 21 септември 2012 - 10:48

View Postsatanicart, on 21 септември 2012 - 10:42 , said:

Изключително слаба способност за мислене :lol: Откакто има МР3 - да, купувам си новите неща, които ми харесват когато ги чуя на МР3. Което ни най-малко не означава, че съм се сдобил с абсолютно всичко от 80-те и началото на 90-те - нещата които харесвам от този период са твърде много и все още продължавам да си пазарувам тези, които нямам - за да си попълвам липсите.

Че крада - аз и сам го казах. Разлики между моето крадене и това на другите ти естествено няма как да забележиш.

Дотук с теб, твърде скучен си ми :)

Да попитам ли пак? Кой от вас работи без да получава заплата за труда си (по собствено желание)?
Престани да обиждаш хората! :angry:
Hedniska Blod

#306 wolfy

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1086 posts
  • Interests:Mother Nature

Posted 21 септември 2012 - 10:51

HeathenHeart, остави го Крадльо, той е на друго ниво :D
Non Nobis Domine, Non Nobis... Sed Nomini Tuo Da Gloriam!

#307 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7541 posts

Posted 21 септември 2012 - 10:57

ОК, нека не превръщаме тази хубава дискуския в махленска размяна на нападки.

#308 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 21 септември 2012 - 10:57

wolfy ти кога ще почерпиш за ШЛ бря :P
Изгубил се, открих нощта

#309 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 21 септември 2012 - 10:58

View PostSatyr, on 21 септември 2012 - 10:37 , said:

Да, ама не! Сериозно :)

Има голяма разлика между това да си презапишеш плоча/касетка/диск или да ти ги запишат в студио и торентите. Можеш да сравниш положението от преди 20 години със сегашното, ако:

Купиш си плоча от чужбина. Отидеш на площад "Славейков", сложиш там един грамофон, вържеш за него 1000 дека и пуснеш безплатно хората, които си носят касетки, да си я презаписват. Даже и това не е сравнимо, трябва да направиш подобно нещо минимум във всички окръжни градове и минимум в още няколко държави.

Онова беше пиратство на дребно, а това е на едро. На МНОГО едро - в глобален световен мащаб.
Честно да ти кажа, доста често в youtube слушам песни, които имат под 20 прослушвания за 2 години, да речем. Така че разликите в мащабите, макар и правилни по принцип, не са общовалидни. От торенти не свалям музика, защото да свалиш нещо от торент с 3 сийдъра си е жив мазохизъм. :)
... Through dreams I influence mankind...

#310 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 21 септември 2012 - 11:00

Аз не съм взимал заплата от фервуари. Моят случай е по-особен, не уникален, но не е и масов. Нямаше да го спомена, ако не държеше толкова да ти каже някой. Ако те интересуват подробности, понеже сигурно се съмняваш с думите ми мога да ги изложа.

И повечето хора влагат много време, често и работа, в хобитата си, от които не извличат материална печалба.
... Through dreams I influence mankind...

#311 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7541 posts

Posted 21 септември 2012 - 11:04

View PostЗмей Горянин, on 21 септември 2012 - 10:58 , said:

Честно да ти кажа, доста често в youtube слушам песни, които имат под 20 прослушвания за 2 години, да речем. Така че разликите в мащабите, макар и правилни по принцип, не са общовалидни. От торенти не свалям музика, защото да свалиш нещо от торент с 3 сийдъра си е жив мазохизъм. :)
Това не пречи. Това в примера с грамофона и 1000-та дека е като една плоча да си я запишат само 20 души. Нормално е да има и такива групи/албуми. Това не виждам какво променя.

#312 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 21 септември 2012 - 11:05

Прекаляваш! Не стига, че си противоречиш непрекъснато и правиш гръмки изводи на базата на чисто субективни наблюдения, ами и обиждаш в прав текст опонентите си. Ако искаш да продължиш участието си в темата, преразгледай поведението си.

Около 90% от работещите българи не получават заплата в истинския смисъл на думата заплата. Това, което получават, е по-близо до смисъла на понятието социална помощ. Да не говорим за пенсионерите. Близко е до акъла, че в такава ситуация не можеш да търсиш справедливо съотношение при разпределението на блага, интелектуална собственост и прочие.
А и да сравняваш ползването с нетърговска цел на пиратска продукция с материална кражба е абсолютно неоснователно. И от практическа, и от правна гледна точка.
-----------------------------------------
Слушай силно!

#313 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 21 септември 2012 - 11:06

View PostHeathenHeart, on 21 септември 2012 - 10:48 , said:

Престани да обиждаш хората! :angry:

Аз? Това е шега, нали? Прочети неговите мнения - и не само тези към мен.

#314 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 21 септември 2012 - 11:10

Oчевидно не е шега, след като на много различни хора с различни възгледи по темата им прави впечатление едно и също нещо.
Изгубил се, открих нощта

#315 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 21 септември 2012 - 11:11

Както и да е, аз приключих с тази тема :)

#316 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7541 posts

Posted 21 септември 2012 - 11:16

View Postviolator, on 21 септември 2012 - 11:05 , said:

А и да сравняваш ползването с нетърговска цел на пиратска продукция с материална кражба е абсолютно неоснователно. И от практическа, и от правна гледна точка.
Не съвсем. Има материална кражба, при която крадецът после препродава стоката, но има и такава, при която я запазва за себе си.

#317 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 21 септември 2012 - 11:21

Виолатора по-скоро има предвид, че материалната кражба е престъпление по НК, докато нелегалният даунлоуд в най-лошия случай е закононарушение по Търговския закон.
Изгубил се, открих нощта

#318 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 21 септември 2012 - 11:24

View PostSatyr, on 21 септември 2012 - 11:16 , said:

Не съвсем. Има материална кражба, при която крадецът после препродава стоката, но има и такава, при която я запазва за себе си.

При употребата на пиратска продукция с нетърговска цел не се осъществява пряко и измеримо посегателство върху собствеността на музиканта. Не се упражнява намаляване на стойността и/или унищожаване на актива. Каквото осъществяваш, ако откраднеш вибратора от шкафа му. Независимо дали ще го препродадеш после или ще си го ползваш.
-----------------------------------------
Слушай силно!

#319 mutant

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 71 posts

Posted 21 септември 2012 - 11:30

това пък с краденето на музика кой го измисли :> няма такъв филм

#320 Satyr

Администратор

• Велики Магистри