Jump to content

Какви са критериите за истинско фенство?И важно ли е да притежаваш оригинални продукти на групи

445 replies to this topic

#261 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 20 септември 2012 - 18:52

View Postsatanicart, on 20 септември 2012 - 18:29 , said:

Обаче определено ми харесва как се променя основната тема. Пиратите в атака :lol:
Като гледам как си защитаваш позицията, наистина атакуваш. :lol2:
Hedniska Blod

#262 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 20 септември 2012 - 18:54

Трябва и да обяснявам ли?

Колко са приблизително наистина харесваните от теб албуми и колко от тях имаш на законен носител? Колко албума на Manowar харесваш наистина и колко от тях имаш на оригинален носител? Колко пъти е имало в България концерти на групи които харесваш и на колко от тях си бил?

Или ще се хващаме буквално за всяка дума? Hammer edition-а вече не можел да бъде намерен... при желание можеше да го намериш без никакъв проблем. Е, поне с извиненията също никога няма проблем - лесно се намират. "Вече може да се намери само втора ръка", "не ми се пазарува по интернет", "може и да си го купя, ама ще видим"...

View PostHeathenHeart, on 20 септември 2012 - 18:52 , said:

Като гледам как си защитаваш позицията, наистина атакуваш. :lol2:

Е, доброто чувство за хумор си е добро чувство за хумор :)

#263 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 20 септември 2012 - 19:02

^Съвсем директно, да си меря оригиналните носители с непознати по интернет никога не ми е било приоритет.
За любимите си групи аз или някой друг от семейството ми, понеже сме с относително еднородни вкусове, сме потрошили доста пари.
Дори само един оригинален диск да имах, а те са повече, повярвай ми, това пак изпраща цялото ти "не биха дали и стотинка" в кофите.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#264 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 20 септември 2012 - 19:02

View Postsatanicart, on 20 септември 2012 - 18:54 , said:

Трябва и да обяснявам ли?

Колко са приблизително наистина харесваните от теб албуми и колко от тях имаш на законен носител? Колко албума на Manowar харесваш наистина и колко от тях имаш на оригинален носител? Колко пъти е имало в България концерти на групи които харесваш и на колко от тях си бил?

Или ще се хващаме буквално за всяка дума? Hammer edition-а вече не можел да бъде намерен... при желание можеше да го намериш без никакъв проблем. Е, поне с извиненията също никога няма проблем - лесно се намират. "Вече може да се намери само втора ръка", "не ми се пазарува по интернет", "може и да си го купя, ама ще видим"...
Тук си в грешка, или си се объркал, или не си разбрал нещо. Върни се и виж написаното от Тигър.
Hedniska Blod

#265 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 20 септември 2012 - 19:31

Загуба на време. Пределно ясно е, че няма никакъв смисъл да водя подобни разговори с хора с такава настройка :) Но пък напоследък имам малко време за губене :lol:

#266 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 20 септември 2012 - 19:48

Aз си признавам най-откровено - пари за нещо, което е налично безплатно, не бих дал; икономист съм по образование все пак :rtfm:
Изключение правя за български групи и то от сантиментални причини - и аз съм имал група и знам к'ва е мизерия у нас.
Всъщност днес точно разсъждавах, че ако критерия за фенство са притежавани оригинални албуми, то любимата ми група следва да са Балканджи :russian:
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#267 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 20 септември 2012 - 20:21

View PostOverhate, on 20 септември 2012 - 19:48 , said:

Всъщност днес точно разсъждавах, че ако критерия за фенство са притежавани оригинални албуми, то любимата ми група следва да са Балканджи :russian:

И при мен нещата стоят по подобен начин. По този критерий моята най-любима група е .... Ер Малък. Защото притежавам оригинална 100% от дискографията им. Демек - и двата албума. :lol:
Инак, сега чекнах и се оказа, че най-много оригинални албуми имам на ....U2. Мръсни капиталисти. <_< Цели шест броя. Но пък са едва половината от дискографията им. По-добрата половина, разбира се. ;)

Не употребявам нито един от тези носители. :no:
-----------------------------------------
Слушай силно!

#268 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 20 септември 2012 - 20:31

По ирония на съдбата, точно Ер Малък преди време си пуснаха цялата дискография за свободен даунлоуд.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#269 Belbo

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 30 posts

Posted 20 септември 2012 - 21:02

Понеже не прочетох за случай като моя, да попитам - купувал съм дискове от различни места по света, като за някой от тях не съм сигурен дали са оригинални.В такъв случай фен ли съм или не.Или просто балък.Или по-скоро питането ми е, какво е по-важно - да си платиш за харесваната музика или да си платиш и постъпленията от това да отидат за групата.И ако е второто, трябва ли да се чувствам виновен, че някой търговец ме е прекарал с нелицензирано копие?

#270 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 20 септември 2012 - 21:08

Аз не познавам човек, който да не може да различи оригинален от пиратски диск...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#271 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 20 септември 2012 - 21:09

View PostBelbo, on 20 септември 2012 - 21:02 , said:

Има елементарен начин да разбереш дали купуваш оригинален или пиратски диск - цената. Пиратките вървят няколко пъти по-евтино, това им е идеята. Ако някой продава пиратка на цена на оригинал - той е прекалено смел и едва ли би го правил дълго, просто пазарът ще го отстрани.

Иначе, за пореден път казвам - никой никъде и по никакъв начин не твърди, че си фен, само ако си купуваш дискове. Става дума, че това е един от сбор от критерии.
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#272 Belbo

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 30 posts

Posted 20 септември 2012 - 21:28

View Postmarillion, on 20 септември 2012 - 21:08 , said:

Аз не познавам човек, който да не може да различи оригинален от пиратски диск...
Това мислех да не го коментирам, но не успях да устоя.Мога да ти покажа дискове, които не са оригинални и са по-добре оформени примерно от лицензираното издание за България на "Death Magnetic" на Metallica.По-скоро съм съгласен със Сатир, но цената не винаги е напълно определяща.Купувал съм от щандове за разпродажба от музикални и не такива магазини в Бразилия и Щатите дискове на цена, по-ниска отколкото от Китай или Русия например.

#273 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 20 септември 2012 - 21:38

Ако искаш да познаеш диск, който държиш в ръце, белезите не са само оформлението - книжка, щампа и др. От долната страна на самото CD има разни кодове на производителя, независимо от диска, а на оригиналните едно съвсем мъничко номерче, започващо с IFPI. Аз поне не съм виждал пиратдски диск, който да е копирал и този номер. Такъв на пиратките изобщо липсва.

В САЩ едва ли има магазин, който продава пиратки. За Бразилия - не знам. В повечето случаи пиратките се продават на улицата, под щанда и чрез други алтернативни методи.

#274 wolfy

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1086 posts
  • Interests:Mother Nature

Posted 20 септември 2012 - 21:39

View Postsatanicart, on 20 септември 2012 - 15:43 , said:

Не, аз също крада. Единствената разлика между мен и другите крадци е в това, че каквото от откраднатото не ми допада - изхвърлям го, а каквото ми допадне - купувам си го. Един вид, крада за проверка.

Наистина ли си купуваш всичко, което ти допадне? Позволи ми да се усъмня в думите ти. Защото или слушаш 10-20 групи накръст, или ако преслушваш дори една трета от това, което минава през мен, би трябвало да харесаш поне 20-30%, което е доста сериозна бройка и следователно имаш още по-сериозна финансова възможност, за да си позволиш да си купиш всичко това на оригинален носител. Това, че крадеш само за проверка също е крайно подозрително. Другият вариянт е да си свръхкапизен и да харесваш по 2 албума годишно :D

View Postsatanicart, on 20 септември 2012 - 15:43 , said:

В съвременния свят лесно се намира всичко, което не е изчерпано към дадения момент. В България могат лесно да бъдат намерени много дискове на безброй групи. Ако тук ги няма - има ги както самият ти казваш в чуждестранни магазини, при това на съвсем приемливи цени.

Пак говориш наизуст. Не, не се намира лесно. Точно пък в България не намирам около70% от групите си. И в ибей много неща няма. Именно по тези причини снощи например писах на Рейзърбек Рекърдс с молба да закупя директно от тях два диска на група, която те са издавали. Тъй като не можах да намеря въпросните албуми никъде. Отговориха ми, че съжаляват, но всичко е продадено и няма да има повече бройки. Ами сега? Колко такива случаи има, знаеш ли? А колко от нещата са издавани в много малък тираж и нямат намиране, освен на огромни цени. Следя за един албум на любима група, който накрая се появи на цена от грубо 150 долара, а за винила да не ти казвам каква цена хвърчеше. Как да си го купя, като това е половин средна заплата. Ами когато някои заглавия ги няма изданени? Да, освен че съм пират си купувам и истински неща, повечето са албуми със сантиментална стойност, които искам да притежавам и на оригинален носител. Но да съдиш и сравняваш другите по себе си е леко тъпо, още повече, че аз сериозно се съмнявам как точиш МП3ци от замунда и блогове само за проверка :lol2:
Non Nobis Domine, Non Nobis... Sed Nomini Tuo Da Gloriam!

#275 Belbo

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 30 posts

Posted 20 септември 2012 - 21:53

View PostSatyr, on 20 септември 2012 - 21:38 , said:

Ако искаш да познаеш диск, който държиш в ръце, белезите не са само оформлението - книжка, щампа и др. От долната страна на самото CD има разни кодове на производителя, независимо от диска, а на оригиналните едно съвсем мъничко номерче, започващо с IFPI. Аз поне не съм виждал пиратдски диск, който да е копирал и този номер. Такъв на пиратките изобщо липсва.

В САЩ едва ли има магазин, който продава пиратки. За Бразилия - не знам. В повечето случаи пиратките се продават на улицата, под щанда и чрез други алтернативни методи.
Със сигурност си прав.Все пак с това се занимаваш.По-скоро питането ми беше, и то не точно към теб, каква е разликата между мен, който се е излъгал да си купи нелицензирано копие заради невежество и този, който е успял да различи оригинала.И естествено имам предвид фенската страна, ясно е за постъпленията към артиста.

#276 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 20 септември 2012 - 22:04

Моята теза е, че слушаш даден албум или песни от него и той ти харесва толкова, че си казваш "Е т'ва ше си го купя!". Или е някаква абсолютна класика, която искаш да имаш във фонотеката си. Излизаш, намираш и купуваш. Или виждаш албума случайно и го купуваш. Не мислиш за печалби за изпълнителя/лейбъла/пирата.

#277 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 20 септември 2012 - 22:27

За техническата страна на въпроса Сатир ти е отговорил, но аз ще ти отговоря относно това твърдение:

View PostBelbo, on 20 септември 2012 - 21:28 , said:

Мога да ти покажа дискове, които не са оригинални и са по-добре оформени примерно от лицензираното издание за България на...

В моята колекция подобни дискове липсват. Само веднъж са ми показвали "лицензирано издание за България" на едно CD и ми беше достатъчно, за да "забравя" за подобна опция. Тази простотия се появи след непрестанните хленчове на една мацка, която се вживява в ролята си на първопроходец в материята за страната, но е много далеч от истината. Вярно, успя да договори по-ниски лицензни такси, което свали цените, но всичко това се случи за сметка на качеството. Дори нямам желание да пиша още по тази тема, онези от вас, които купуват оригинални дискове знаят за какво точно говоря...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#278 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 20 септември 2012 - 22:39

"Dance of Death" на Мейдън например съм си го купил баш на БГ лицензен диск. За него не бих дал повече пари и едно такова издание ме удовлетворява напълно.

#279 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 20 септември 2012 - 22:45

Не знам, аз пак да кажа, че средна цена от 15 до 25 лева за оригинален диск, закупен онлайн с поръчка или от официален магазин в България, отдавна не попада в категорията "космическа цена" и всеки работещ би трябвало да може да си го позволи...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#280 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 20 септември 2012 - 22:49

View Postmarillion, on 20 септември 2012 - 22:45 , said:

Не знам, аз пак да кажа, че средна цена от 15 до 25 лева за оригинален диск, закупен онлайн с поръчка или от официален магазин в България, отдавна не попада в категорията "космическа цена" и всеки работещ би трябвало да може да си го позволи...
При положение, че няма други неща с по-висок приоритет за купуване.
Изобщо да се прави сметка на чужд джоб... не знам как да го нарека, но не е добре.
Hedniska Blod

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users