Какви са критериите за истинско фенство?И важно ли е да притежаваш оригинални продукти на групи
Started by Satyr, сеп 06 2012 13:59
445 replies to this topic
Posted 18 септември 2012 - 18:17
Абе какво доказване бе хора? Това което и аз се опитвах кажа по отношение на дискове и всякакви празни приказки не се отнася до това да се докажеш като фен на другите, а да докажеш на себе си че си фен. Аз може да си купувам дискове, да нося фанелки, да се бия в гърдите че слушам тази и онази банда, но не за да се доказвам на останалите, а заради личната си потребност
HeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:
Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:
Posted 18 септември 2012 - 19:05
ping_pong_bitches, on 18 септември 2012 - 09:46 , said:
това ми е малко като "праведна" музика - винаги ме е избивало на смях
WeRock.bg - сайт за Праведна музика
Posted 18 септември 2012 - 19:09
Geddy, on 18 септември 2012 - 18:17 , said:
Аз може да си купувам дискове, да нося фанелки, да се бия в гърдите че слушам тази и онази банда, но не за да се доказвам на останалите, а заради личната си потребност
Hedniska Blod
Posted 18 септември 2012 - 19:10
Не знам защо, обаче в момента се сещам за една леко нецензурна песничка - или поне клипът беше нецензурен - със заглавие "I Am More Metal than You". В нея лирическият герой пееше "My cat's name is Manowar"...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Posted 19 септември 2012 - 07:45
Overhate, on 17 септември 2012 - 22:17 , said:
Т'ва е рекламна стратегия, целяща да ме накара да ги дръпна тез бозици от Замунда, но няма да ги бъде 
http://www.katehizis.com/news/shNews.php?id=22636
Posted 19 септември 2012 - 09:01
Geddy, on 18 септември 2012 - 18:17 , said:
Абе какво доказване бе хора? Това което и аз се опитвах кажа по отношение на дискове и всякакви празни приказки не се отнася до това да се докажеш като фен на другите, а да докажеш на себе си че си фен. Аз може да си купувам дискове, да нося фанелки, да се бия в гърдите че слушам тази и онази банда, но не за да се доказвам на останалите, а заради личната си потребност
Може и аз да не разбирам правилно зададената тема, но доколкото я разбирам, въпросните критерии за фенство, които се опитваме да избистрим, не са за това всеки да седне, да отвори ексела, да направи една таблица с групи и колони за: оригинални дискове, оригинални фланелки, перца, посещения на концерти, автографи, палки и т.н., да започне да слага чавки по тях и, като преброи накрая, да си каже - ето, черно на бяло е доказано, че аз съм по-фен на еди-коя си група, вместо на еди-друга си. А са за това отделните фенове да могат да бъдат сравнявани по външни, видими признаци, защото другото е индивидуално и недоказуемо.
А според мен има един единствен лесно оценим критерий за фенство и това е времето, което съответния фен прекарва слушайки въпросната група, четейки за нея, и изобщо извършвайки дейности свързани с нея. Защото времето е най-ценния невъзстановим и постоянно намаляващ ресурс, който можем да принесем в жертва.
... Through dreams I influence mankind...
Posted 19 септември 2012 - 09:22
Змей Горянин, on 19 септември 2012 - 09:01 , said:
А според мен има един единствен лесно оценим критерий за фенство и това е времето, което съответния фен прекарва слушайки въпросната група, четейки за нея, и изобщо извършвайки дейности свързани с нея. Защото времето е най-ценния невъзстановим и постоянно намаляващ ресурс, който можем да принесем в жертва.
Hedniska Blod
Posted 19 септември 2012 - 09:24
Змей Горянин, on 19 септември 2012 - 09:01 , said:
С тази разлика, че болшинството от хората правят редица други дейности, слушайки музика, т.е. това време те не го посвещават "ексклузивно" на съответната група.
Иначе - колко време прекарваш слушайки Металика също е физически критерий като този колко техни диска имаш. Просто не е материален. Бидейки нематериален и неструващ пари, хората го дават по-лесно. Питай някой фен, произволен човек, дори - какво предпочита - да стои един час и да тъпее, без да прави абсолютно нищо, или да ти даде 20 лв. Да видим на практика времето ли е най-ценното нещо за повечето хора
Posted 19 септември 2012 - 09:39
Знаеш какво имам предвид под ценност на времето. Пари се изкарват. Времето не се връща. Някой може да няма достатъчно акъл да прецени ценността на времето, но идва момент, в който ще съжалява, че го е пропилял по един или друг начин, или не го е оползотворил по най-добрия начин. За негово успокоение ще кажа, че времето тече еднакво бързо за всички, независимо как го оползвотворяват
Може да не прекарваш ексклузивно времето само в слушането на групата, а да вършиш и други неща - няма значение, брои се. То и да седиш и да слушаш музика пак не слушаш само музика, защото дишаш в това време, сърцетупкаш, седиш, мислиш, шаваш и т.н. 
Задачката с чакането е манипулативна. По същия начин може да попиташ един адвокат дали предпочита да работи за хонорар 1 час, или да тъпее и да му дадеш 20 лева и може да получиш по-различен отговор
Задачката с чакането е манипулативна. По същия начин може да попиташ един адвокат дали предпочита да работи за хонорар 1 час, или да тъпее и да му дадеш 20 лева и може да получиш по-различен отговор
Posted 19 септември 2012 - 09:39
Satyr, on 19 септември 2012 - 09:24 , said:
С тази разлика, че болшинството от хората правят редица други дейности, слушайки музика, т.е. това време те не го посвещават "ексклузивно" на съответната група.
Но, не е задължително да бъде точно така. Лично аз слушам музика по два начина:
1. В офиса от лаптопа, който е снабден със сравнително читави колонки и суб;
2. В къщи от уредбата.
Първият начин не коментирам, слушам, но реално не чувам. Вторият начин обаче е от друга категория. Преди да пусна CD-то задължително се затварят всички врати и прозорци на стаята, за да се постигне максимално добра шумоизолация. В стаята не присъства никой друг освен мен. Аз имам определено място от което слушам музика. Това място е точно в средата на стаята, за да получа усещането за пространствен звук. Обикновено чета текстовете от книжката докато слушам. Никога и за нищо на света не спирам CD-то преди да е стигнало до последния звук от албума. Ако тези дейности спадат към графата "редица други дейности", значи мога се впиша в предложената категория от теб, на надали...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
Posted 19 септември 2012 - 09:50
Змей Горянин, on 19 септември 2012 - 09:39 , said:
Това с ценността на времето е клише. Не можеш да отречеш, че цялата тази популярност на торентите, цялата тази агресивност на даунлоудърите, ако някой им застраши "правото" да даунлоудват, се дължи на това, че даунлоудът е безплатен. Хората свикнаха и не искат да плащат за музиката, дори и на любимците си.
А и за каква загуба на време говорим, като човек прекарва 1/3 от живота си в сън. В нашия случай - не знам колко време в пътуване от точка А до точка Б, често през точка Ц и обратно, всеки ден. Писане по форуми, висене по опашки, по спирки, в задръствания и т. н. почти всеки ден. Всеки един човек може, общо взето, да се изкъпе за пет минути. Много хора, особено от женски пол, висят в банята 10-15 и доста повече минути. Пак всеки ден. Ако се загледаш в себе си, ще видиш и колко още време похабяваш всеки ден за какво ли не. Еми, като ти е толкова ценно - пести глобално
marillion, on 19 септември 2012 - 09:39 , said:
Нали за това казвам "болшинството хора". Щото е пределно ясно, че има и малцинство, при което не е така
Posted 19 септември 2012 - 10:27
Хората свикнаха и не искат да плащат за музиката, дори и на любимците си
A дали това е правилно или грешно, е обект на сериозен философски спор. Съществува тезата, че ако всичката музика стане безплатна, групите ще спрат да издават албуми, защото няма да могат да си връщат инвестициите; съществува и контратезата, че ще спрат само тези групи, които издават албуми за печалба, докато тези, които творят за идеята, ще продължат, дори и на финансова загуба - демек ще се получи един вид 'изгонване на търговците от храма'. Коя от двете тези е по-логична и вярна, не се наемам да кажа.
Обратно към темата, нека разгледаме следните 2 случая. Фен А на група Z е средноинтелигентен екстроверт. За него музиката на Z е просто "най-яката жица". Фен А ходи на концерти на групата из цяла Европа, купува си фен-артикули, скача да лови перца от китариста, посещява "мийт&грийт"-ове, снима се с групата. От гледна точка на групата, той е истински фен - те усещат съществуването му - както физически, така и финансово.
Фен Б на същата група е високоинтелигентен асоциален интроверт. Той не обича тълпи, не вижда смисъл в показно идолизиране на изпълнители като ловене на перца и носене на тениски, съответно не ходи по концерти. Цялата му дискография на групата е свалена от Замунда/Дъ Пайрът Бей. Групата си няма и идея за неговото съществуване, камо ли за факта, че той им е фен. Фен Б, обаче, възприема музиката на група Z в дълбочина. Той вижда повече от "яката жица", вживява се в емоцията на всяка една песен, изживява най-тъмните и мрачни моменти от живота си, както и най-екзалтираните, с музиката на група Z, асоциира личните си преживявания с текстовете на отделни песни.
Кой е "по-големият" фен от двамата?
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя
Изгубил се, открих нощта
Posted 19 септември 2012 - 10:34
Satyr, on 19 септември 2012 - 09:50 , said:
Posted 19 септември 2012 - 10:45
Overhate, on 19 септември 2012 - 10:27 , said:
Posted 19 септември 2012 - 10:50
Overhate, on 19 септември 2012 - 10:27 , said:
Фен А - при него има взаимна изгода - хем той се кефи, хем допринася за групата. Фен Б използва музиката на групата само за лична консумация. Освен това, фен А, като по-екстровертен, има по-голям шанс да спечели още фенове на групата, като я похвали пред приятели и познати.
Змей Горянин, on 19 септември 2012 - 10:34 , said:
Нещо като филма In time (който още не съм гледал
)
Hedniska Blod
Posted 19 септември 2012 - 11:32
Да, аз вече казах, че от гледна точка на групата и на пръв поглед фен А е по-ценен. Въпросите са:
Това прави ли го по-голям фен?
Гледната точка на групата ли е най-важната?
Дали все пак, ако в някой момент групата разберат за фен Б и колко музиката им значи за него, това няма да им се стори по-голямо постижение на музикалния им талант, отколкото генерирането на някой като А?
Дали все пак, ако в някой момент групата разберат за фен Б и колко музиката им значи за него, това няма да им се стори по-голямо постижение на музикалния им талант, отколкото генерирането на някой като А?
Изгубил се, открих нощта
Изгубил се, открих нощта
Posted 19 септември 2012 - 13:43
Overhate, on 19 септември 2012 - 11:32 , said:
Да, аз вече казах, че от гледна точка на групата и на пръв поглед фен А е по-ценен. Въпросите са:
Сигурно на групата би им станало приятно, че има такива като фен Б, но за да продължат да съществуват, трябва да има такива като фен А. Излиза, че за да има фен Б, трябва да има фен А, който подкрепя групата финансово, те да продължават да правят страхотната си музика, която фен Б толкова дълбоко приема и разбира.
Двата типа фенове са доста крайни, повечето фенове са нещо средно, например ходят на концерти, купуват дискове и друг мърч, когато могат, разбират музиката в различна степен, според характера и интелекта.
Hedniska Blod
Posted 19 септември 2012 - 13:48
Ясно, че са крайни, то това беше целта на примера - да съпостави двете крайности.
Тезата ми е, че никой не може да отнеме правото на фен Б да се нарича фен на групата, нито да го нарече по-малък фен, спрямо А. А че винаги има и от двата типа е неизбежно.
Тук също може да се спори, справка оригиналния ми пост.
Тезата ми е, че никой не може да отнеме правото на фен Б да се нарича фен на групата, нито да го нарече по-малък фен, спрямо А. А че винаги има и от двата типа е неизбежно.
но за да продължат да съществуват, трябва да има такива като фен А
Изгубил се, открих нощта
Изгубил се, открих нощта
Posted 19 септември 2012 - 14:02
Overhate, on 19 септември 2012 - 13:48 , said:
Тезата ми е, че никой не може да отнеме правото на фен Б да се нарича фен на групата, нито да го нарече по-малък фен, спрямо А.
Overhate, on 19 септември 2012 - 13:48 , said:
Hedniska Blod
Posted 19 септември 2012 - 14:51
E нали, все пак, темата е: "Какви са критериите за истинско фенство?И важно ли е да притежаваш оригинални продукти на групи"
Да се твори за идеята са необходими пари, но те може да идват не от продукта на идеята, а от съвсем различни начинания, вкл. и немузикални.
Да се твори за идеята са необходими пари, но те може да идват не от продукта на идеята, а от съвсем различни начинания, вкл. и немузикални.
Изгубил се, открих нощта
Изгубил се, открих нощта
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users