ping_pong_bitches, on 18 септември 2012 - 09:46 , said:
Единственият "критерий" (това ми е малко като "праведна" музика - винаги ме е избивало на смях) за истинско фенство е дали музиката/изкуството харесва на даден човек истински.
Аз споделям това мнение, но тук спорът не е това дали отделният индивид определя сам себе си за фен, а как да ДОКАЖЕ на другите, че е фен, или, което е още по-опасното, как да се прецени кой е по-по-най-фен

@Geddy - хубаво си се опитал да систематизираш, но посочените от теб категории се размиват тотално с навлизането на 3/4 феновете 7/8 феновете и всички производни, до фенове на отделни песни, сола, интрота и т.н.

Аз се чудя за себе си - фен ли съм на Sepultura, при условие, че харесвам истински единствено Beneath The Remains, обаче този албум го считам за НАЙ-ДОБРИЯ ТРАШ албум за всички времена? По-добър от всяка една Металика, от Agent Orange и от каквото се сетите? И стигаме до извода, че аз не съм фен на Sepultura, не съм фен и на Enslaved и на Emperor и на Ulver, Hecate Enthroned, Cradle of Filth, Dimmu Borgir, Mayhem, Borknagar, DarkThrone, Immortal и още десетки и десетки групи, които съм харесвал, но от които в даден етап съм се разочаровал. Не съм и фен на блек метъла, защото не всичко, или дори не повечето от depressive black, нито folk black, нито raw black, нито viking, нито thrash-black, нито death-black, нито ambient black, electronic, post и каквото там. Излиза, че съм просто фен на определени албуми, сътворени от определени групи, в определен стил. В крайна сметка на едно голямо нищо

В този ред на мисли, направо ме изумяват хора - истински фенове, които харесват цялата дискография от-до на любимите си групи. И то не 4-5 албума, ами 20! Респект!

А по отношение на развитието на групите и феновете им - много е рядко една група да се развие в същата посока, в която се развива и фена. Обикновено фена се развива следвайки развитието на групата, но не знам какво прави тогава с всички групи, които е харесвал до сега, но не са се развили баш в тази посока. Аз лично съм спрял да се развивам музикално и нямам нищо против групите ми също да не го правят. Но и да го направят - групите си идват и си отиват, легендарните албуми, направени някога, някъде, от някого остават завинаги и това е всъщност важното. Не ми пука кой коя група е напуснал, кой къде за коя песен е гостувал. Има само едно важно нещо - крайния продукт.
... Through dreams I influence mankind...