Jump to content

Какви са критериите за истинско фенство?И важно ли е да притежаваш оригинални продукти на групи

445 replies to this topic

#161 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 14 септември 2012 - 23:01

View Postmarillion, on 14 септември 2012 - 22:38 , said:

Продължава да слуша прог рок от интернет и си мисли, че чува нещо...

Това е все едно някой музикант да обобщи - "тоя пък не може да свири на нищо и няма никаква теоретична и практическа музикантска основа и продължава да слуша прогресив, мислейки си, че чува и разбира какво се случва през повечето време".

Това би било вярно в някакъв много тесен аспект, но в общи линии е предразсъдък. Също като сляпото робуване на оригиналността и вида на музикалния носител/възпроизводител.
-----------------------------------------
Слушай силно!

#162 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 15 септември 2012 - 10:41

View Postviolator, on 14 септември 2012 - 23:01 , said:

Това би било вярно в някакъв много тесен аспект, но в общи линии е предразсъдък. Също като сляпото робуване на оригиналността и вида на музикалния носител/възпроизводител.

Знаеш мнението ми по този въпрос. Аз също така добре зная твоето. Говорили сме нееднократно по темата, но отново ще ти кажа, че няма как да ме убедиш в достоверността на думите си. Ще го повторя пак... Няма начин да сложиш знак на равенство между звук от колонките на PC-то и звук от качествена музикална уредба. Няма как да сложиш знак на равенство между звук от mp3 и звук от матрично CD. Отделно от това ти много добре знаеш, че музиката, която основно слушам, изисква пространствен звук. В последните години звук 5.1 се налага като стандарт за този тип музика. Този звук не може да излезе с високо качество от конвенционално PC, независимо от технологиите. Все още стандарт за подобен звук е добър плейър възпроизвеждащ CD/SACD/DVD-A формат, снабден с качествен усилвател и тонколони. Очевидно този формат също така изисква физически носител от типа SACD/DVD-A/DVD-V. Нямам нищо против mp3, но го ползвам единствено за запознаване. Първото нещо което сторих в понеделник беше да запиша получените mp3 файлове с новия албум на marillion на аудио CD, което слушам и в този момент през уредбата. Дори и този все още неофициален вариант на албума е по-добър от звук идващ от PC-то ми...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#163 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 15 септември 2012 - 11:33

View Postmarillion, on 15 септември 2012 - 10:41 , said:

Говорили сме нееднократно по темата, но отново ще ти кажа, че няма как да ме убедиш в достоверността на думите си.

Напротив. Ти съзнателно или подсъзнателно си убеден в правотата на лично моите думи. Инак с ръка на сърцето би могъл да кажеш "Боря не чува музиката". И всеки наш общ познат, пък и не само, ще се плесне за челото при тези думи, не ли!? Защото знаеш, че аз от десетки години слушам музика предимно в mp3 и flac формат. Имам купища дискове, много от които оригинални, но просто не ги слушам. Седят и събират прах. За мен това е неудобен, остарял и почти напълно излишен формат. Изключително рядко посягам към диск. Да не говорим за касета, а като чуя някой да превъзнася хрипливия звук на плочите и ми иде да се гръмна. На 5+1 уредбата си гледам само концерти и филми.
В мрежата е тъпкано с висококачествени mp3 и flac издания на всичко, за което можеш да се сетиш. Рилийзи, при звука на които разликата с оригиналния носител може да бъде установена само от специализирана звукоинженерна техника. Когато след малко изляза от вкъщи, в джоба си ще имам около 80 албума с чудно качество. Не ми казвай, че няма да ги чувам, защото прекрасно знаеш, че това няма да е вярно, приятелю. Не ми и казвай, че аз съм изключение, защото това също няма да е вярно.

От три дена въртя "Sounds That Can`t Be Made" на mp3 формат с не особено оптимално качество. Вече съм си извадил и си свиря някои от линиите и солата на Rothery. Как ли се получава това "без да съм го чул"!? И да ти кажа - грам не ми трябва по-качествен рилийз, за да мога, ако реша, да му спретна анализ, от който ще ти се завие свят. Без да съм го чул... ;)
-----------------------------------------
Слушай силно!

#164 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 15 септември 2012 - 11:57

това е неудобен, остарял и почти напълно излишен формат

Подкрепям с 2 ръце, 2 крака и среден крак.
Слушането на дискове, касети и винили, според мен, се практикува изключително и само по носталгично-сантиментални причини; теорията за по-добрият им саунд е опит за рационализация на ирационалното.

В тази насока - под "купуване на оригинална продукция" влиза ли платен даунлоуд на албума в мп3 формат?
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#165 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 15 септември 2012 - 12:00

View PostOverhate, on 15 септември 2012 - 11:57 , said:

В тази насока - под "купуване на оригинална продукция" влиза ли платен даунлоуд на албума в мп3 формат?
Абсолютно да.
И както казах по-назад в темата - ако скоро да си купиш оригинален албум означава не CD, а опакована по привлекателен начин флашка с книжка и др. екстри - все същото :)
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#166 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 15 септември 2012 - 12:09

Да, де, ама платения даунлоуд не е опакован - просто превеждаш "едни пари" от пейпал или кредитна карта и получаваш опция да свалиш мп3ките на песните от албума. Толкоз. Няма обложки, текстове и др. (апропо, обложките и текстовете в наши дни ги има на официалните сайтове на групите).
Изгубил се, открих нощта

#167 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 15 септември 2012 - 12:17

^ Зависи. Лично аз притежавам албум свален през платен даунлоъд, който съдържа цялата книжка в pdf формат, както и предна и задна обложка за CD, които можеш да си разпечаташ, поставиш в бокс и в крайна сметка да получиш завършено CD...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#168 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 15 септември 2012 - 18:23

View Postmarillion, on 14 септември 2012 - 22:38 , said:

И с другото ти заключение съм изцяло съгласен, днешните младежи предпочитат да слушат mp3 от отвратителни колонки/слушалки. Сега ще кажа нещо, което звучи невероятно. Преди няколко месеца предложих на едно младо момче запалено по прог рока да му подаря старата си 5.1 уредба Филипс. Той е от тези с по-малкото възможности, знаем се от социалната мрежа... Както и да е, не знам как да го кажа, но на практика той отказа да вземе уредбата. Съвсем сериозно, няколко пъти уж се уговаряхме да се видим, за да му я дам, но така и все нещо се случваше и той отлагаше срещата... Нямам думи! Продължава да слуша прог рок от интернет и си мисли, че чува нещо...

Цял (кратък) живот слушам музика като твоя млад приятел от социална мрежа и нито се оплаквам, нито се чувствам ощетен...и мисля, че си чувам добре каквото трябва
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#169 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 16 септември 2012 - 21:07

Да забравим за момент всякакви дискове, концерти и т.н. В съседната тема (Manowar-Lord of Steel) се появи един спор, в който човека твърди че харесва само първите 4 албума и въпреки това се смята за фен.
Та замислих се какъв аджеба трябва да е критерия за това да си фен, спрямо броя албуми които харесваш и актуалността на тези албуми. Имам предвид следното - сред метъл феновете едни от най-срещаните коментари са следните:
- Аз съм фен на Metallica до Master of Puppets/Justice for all/Черния албум
- Аз съм фен на Iron Maiden до Live after Death/Fear of the dark
- Аз съм фен на Manowar до Kings of Metal
- и така нататък
Никой не е длъжен да харесва всичко на една банда, в това отношение според мен може да се раделят теоретично 4 групи фенове:
1. харесват всичко
2. мразят 1-2 конкретни албума
3. харесват всичко след еди кой си албум
4. харесват всичко до еди кой си албум

Първата група е ясна - фенове са
Втората група може да е изпитала разочарование от дадени албуми (често става когато дадена банда претупа даден албум или реши да експериментира и резултата не се харесва на феновете или пък бандата претърпи сериозни промени)
При третата група е ясно - ако си съвременник на групата, то щом не си харесвал първите албуми, значи просто не си бил фен тогава, а си станал фен, когато бандата е пуснала албум, който вече си започнал да харесваш. В такъв случай, ако даден човек е бил фен до определен албум, а оттам нататък нищо не му харесва, то този човек има ли основание да се нарече фен? И нямам предвид дали другите го смятат за фен, имам предвид дали самия той се смята за фен или по-скоро за бивш фен? В края на краищата, когато кажеш че си фен на дадена група, това означава че си фен на групата, такава каквато е сега, само че ако сега тази група издава албуми, които не ти харесват, какво означава това?
Ще дам конкретен пример със себе си (и не виждам смисъл този пример да става причина за спор - всеки си има подобни примери) - харесвах Metallica до Черния албум. След това излезе Load (и него го имам като оригинално издание) и не ми допадна много. След това постепенно започнах да се разочаровам. В момента рядко ги слушам, не бих си дал зор да ходя да ги гледам специално (на Sonisphere ги гледах, но там бях заради Megadeth и Slayer). И до днес следя какво правят, но без особен интерес. Това прави ли ме фен? Ами аз не се смятам за фен.

Интересно ми е Satyr как се определя по отношение на Manowar, защото той твърди че дълги години е бил фен, следял е сериозно групата и т.н. Но сега е разочарован от последните творения. Тоест определяш ли се като фен или като бивш фен и дали въобще може да се използва понятието "бивш фен".

Разбира се аз споменах фен групи 3 и 4, подразбирайки че те са били съвременници на дадената група и нейните албуми. Има обаче и ситуация, в която някой попада по-късно на дадената банда и наведнъж се запознава със всичките и албуми излезли до този момент.
Ако харесаш последните няколко албума, възможно е да станеш фен, вкл. да си фен на бандата, такава каквато е в момента. Аз примерно се запознах с Opeth по-късно, но се смятам за фен, въпреки че първите един два албума ми идват в повече резачките, но пък последните ми харесват.
Какво става обаче в обратната ситуация - ако харесаш само част от албумите, без последните няколко, си ли фен или не си, при положение че преди не си бил фен и съответно няма как да се наречеш бивш фен на дадената банда?

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#170 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 16 септември 2012 - 21:34

^По твойта класификация излиза, че изобщо не съм фен. Нямам група, на която да харесвам всичко, а за повечето групи не влизам в нито една от 4-те категории.
Hedniska Blod

#171 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 16 септември 2012 - 22:08

Въведи категория полу-фен за тези, които харесват половината от албумите на Менъуор/Металика/Мейдън, а другата половина - не :)

Вече казах, че Менъуор са ме изгубили като фен. Което пък ми помага още по-обективно да оценявам новите им албуми, защото, въпреки разочарованието преди това, ги слушам с надеждата поне малко да ми харесат. Така поне съм свободен от задължението да превъзнасям по форуми и паланки новите албуми и да си налагам да ги харесвам. С една дума - кеф :beach:

#172 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 16 септември 2012 - 22:29

Аз нещо друго си мисля - тук в темата се каза няколко пъти - аз съм фен на еди-коя си част от дискографията на дадена група или аз вече се разочаровах и не съм фен и т.н. Дали това не е защото много от нас са били фенове на дадени групи в определена възраст или етап на живота си и след това са спрели да бъдат фенове просто защото те са се променили, може би пораснали, може би изменили интересите си, мирогледа си, т.н. ?
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#173 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 16 септември 2012 - 22:33

View PostSatyr, on 16 септември 2012 - 22:08 , said:

Въведи категория полу-фен за тези, които харесват половината от албумите на Менъуор/Металика/Мейдън, а другата половина - не :)
Много съм щастлива, че си намерих категория - аз съм цял полу-фен. :lol2:
Но сега възниква въпросът има ли четвърт-фенове, или те вече минават към не-феновете.
Както има жанрове и поджанрове на метъла, редно е и феновете да отвърнем на удара с подробна и объркана класификация на фенството. :harhar: :harhar:

View PostJurisprudent, on 16 септември 2012 - 22:29 , said:

много от нас са били фенове на дадени групи в определена възраст или етап на живота си и след това са спрели да бъдат фенове просто защото те са се променили, може би пораснали, може би изменили интересите си, мирогледа си, т.н. ?
Това определено го има, поне при мен може да се каже и за цели поджанрове на метъла. С времето съм изгубила интерес или е възнинал интерес към други групи/стилове. Например в края на 80-те имаше период да слушам глем-метъл, но после изгубих интерес и повече не съм се връщала към този стил. Към фолк метъла интересът ми се появи в първите години на 21-ви век.

Edited by HeathenHeart, 16 септември 2012 - 22:38 .

Hedniska Blod

#174 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 16 септември 2012 - 23:49

View PostHeathenHeart, on 16 септември 2012 - 21:34 , said:

^По твойта класификация излиза, че изобщо не съм фен. Нямам група, на която да харесвам всичко, а за повечето групи не влизам в нито една от 4-те категории.
е, в общия случай само си чешем езиците ;) Моята класификация е субективна, както и всяко друго мнение относно фенщината, така както и самоопределянето като фен е въпрос на собствена гледна точка...така и хора харесващи единствено "баладите" на Metallica се определят за фенове на групата, макар че не понасят останалите им песни

Явно трябва да се направят стандарти (и по БДС :D) за да се определи колко процента харесвани песни са нужни за да си четвърт фен, колко за да си половин, колко за 3/4, за 7/8, 8/9 и съответно за 100% тру фен ;)

Edited by Geddy, 16 септември 2012 - 23:59 .

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#175 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 17 септември 2012 - 09:54

И ти се променяш, и групата се променя, така че е трудно да се каже с точност къде е повече.
Логиката сочи, че групата в общия случай се променя повече - най-често са повече от един човек и доста често съставът се мени с годините.
Всъщност групата е доста странно и лепкаво понятие. Същината на групата се изразява в някаква симбиоза, постигната между дадена група хора, докато, от друга страна, законово погледнато групата е някакви абстрактни права, които се лашкат насам-натам. Например, има ли, реално и ефективно, група Сепултура след напускането на Макс Кавалера? Официално - да; за мен и за много други - не. И ако съм бил фен на групата преди, а за мен тя вече не съществува, трябва ли да се водя бивш фен, само защото технически някакви продължават да мъчат името; респективно трябва ли да съм фен на тия, дето мъчат името, само за да не стана бивш фен?
Изгубил се, открих нощта

#176 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 17 септември 2012 - 21:41

Ами сега? :shok:

http://www.katehizis...ws.php?id=22621

#177 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 17 септември 2012 - 22:17

Т'ва е рекламна стратегия, целяща да ме накара да ги дръпна тез бозици от Замунда, но няма да ги бъде :nono:
Изгубил се, открих нощта

#178 ping_pong_bitches

star sucker

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 270 posts

Posted 18 септември 2012 - 09:46

Единственият "критерий" (това ми е малко като "праведна" музика - винаги ме е избивало на смях) за истинско фенство е дали музиката/изкуството харесва на даден човек истински. Дали някой има или няма оригинални продукти, най-често, е въпрос на извървяни стъпала в пирамидата на потребностите. Ако човек трудно удовлетворява физиологичните и екзистенциални си такива, трудно би могъл да има оригинални продукти и въбще да му е до такива. Но пък именно музиката на любимата му група, да му "помага" да отлепи от кота нула. Предполагам, все пак, той не е истински фен?

#179 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 18 септември 2012 - 11:24

View Postping_pong_bitches, on 18 септември 2012 - 09:46 , said:

Единственият "критерий" (това ми е малко като "праведна" музика - винаги ме е избивало на смях) за истинско фенство е дали музиката/изкуството харесва на даден човек истински.
Аз споделям това мнение, но тук спорът не е това дали отделният индивид определя сам себе си за фен, а как да ДОКАЖЕ на другите, че е фен, или, което е още по-опасното, как да се прецени кой е по-по-най-фен :)
@Geddy - хубаво си се опитал да систематизираш, но посочените от теб категории се размиват тотално с навлизането на 3/4 феновете 7/8 феновете и всички производни, до фенове на отделни песни, сола, интрота и т.н.:) Аз се чудя за себе си - фен ли съм на Sepultura, при условие, че харесвам истински единствено Beneath The Remains, обаче този албум го считам за НАЙ-ДОБРИЯ ТРАШ албум за всички времена? По-добър от всяка една Металика, от Agent Orange и от каквото се сетите? И стигаме до извода, че аз не съм фен на Sepultura, не съм фен и на Enslaved и на Emperor и на Ulver, Hecate Enthroned, Cradle of Filth, Dimmu Borgir, Mayhem, Borknagar, DarkThrone, Immortal и още десетки и десетки групи, които съм харесвал, но от които в даден етап съм се разочаровал. Не съм и фен на блек метъла, защото не всичко, или дори не повечето от depressive black, нито folk black, нито raw black, нито viking, нито thrash-black, нито death-black, нито ambient black, electronic, post и каквото там. Излиза, че съм просто фен на определени албуми, сътворени от определени групи, в определен стил. В крайна сметка на едно голямо нищо :) В този ред на мисли, направо ме изумяват хора - истински фенове, които харесват цялата дискография от-до на любимите си групи. И то не 4-5 албума, ами 20! Респект! :)
А по отношение на развитието на групите и феновете им - много е рядко една група да се развие в същата посока, в която се развива и фена. Обикновено фена се развива следвайки развитието на групата, но не знам какво прави тогава с всички групи, които е харесвал до сега, но не са се развили баш в тази посока. Аз лично съм спрял да се развивам музикално и нямам нищо против групите ми също да не го правят. Но и да го направят - групите си идват и си отиват, легендарните албуми, направени някога, някъде, от някого остават завинаги и това е всъщност важното. Не ми пука кой коя група е напуснал, кой къде за коя песен е гостувал. Има само едно важно нещо - крайния продукт.
... Through dreams I influence mankind...

#180 ping_pong_bitches

star sucker

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 270 posts

Posted 18 септември 2012 - 16:11

View PostЗмей Горянин, on 18 септември 2012 - 11:24 , said:

Аз споделям това мнение, но тук спорът не е това дали отделният индивид определя сам себе си за фен, а как да ДОКАЖЕ на другите, че е фен, или, което е още по-опасното, как да се прецени кой е по-по-най-фен :)

Усети колко е смешно и нелепо някой да влага енергия в доказване, на подобно нещо, на "другите" :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users