Jump to content

Muse – муза, революция, или шибана претенция?културна дискусия

263 replies to this topic

#161 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 05 септември 2012 - 12:30

Ами... Не бих казал, че точно на '82 ми звучи. Аз принципно винаги съм намирал "Hot Space" за най-слабия албум на Queen. Във всяко едно отношение, но най-вече композиционно.
Не знам точно на кой Queen ми звучи. Не се наемам да определям на кой период на групата ми напомня. На теб може би ти звучи като "Hot Space" защото парчето на Muse е с доста електронно звучене. "Hot Space" звучи така на моменти - доста изкуствено-електронен. Абе, не го харесвам този албум и това е! B)
Дискарско-педалски ми е. :lol2:
I don't know how I managed it...

#162 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 05 септември 2012 - 12:41

Което пък ме подсети за онзи надпис "No synthesizers were used on this album", който беше отпечатан на всяка плоча на QUEEN до албума "The Game" - странно, но нито една CD версия по-късно не съдържаше това изречение...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#163 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 05 септември 2012 - 22:26

Не знам какво мислят форумните колеги, но поне според мен...се задава могъщ албум.
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#164 Davidian

епископ

• Тамплиeри
  • PipPipPip
  • 361 posts

Posted 08 септември 2012 - 11:06

Така, това, което ще напиша няма нищо общо с Muse(май), но предвид, че тук стана въпрос за майсторство при инструментализъм, композиране и така нататък ми е интересно какви ще са коментарите ви за това:

Тъй де, да видим. Знам, че повечето не сте в добри отношения със стила ама сигурно може да кажете нещо по въпроса. :D

#165 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 08 септември 2012 - 11:14

Както обичат да казват в една световна медия: "Коментарът на BBC е, че не прави коментар..."
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#166 Valtyr

Artisan ov War

• Отлъчени
  • PipPipPip
  • 380 posts

Posted 08 септември 2012 - 13:18

Ами, аз не съм BBC и затова ще си позволя да коментирам подобна "пошла" и "пещерна" музика.
Първо, много готини панталонки има вокалът.
Не си падам по пост хардкор, определено съм привърженик на олд скуул вълната, с изключения като Have Heart и Casey Jones,които съм споменавал в друга тема, но пък и те не спадат към тази категория, така или иначе. Добре се справят момчетата за жанра. Ако трябва да оценявам музиката, без личните ми пристрастия, постигат това, което аз уважавам в музикално отношение- простички рифчета, които обаче задават една запомняща се мелодия. И все пак, не бих могъл да се запаля по подобно звучене.

И поздравления за ревюто на Expectations! :)

Edited by Valtyr, 08 септември 2012 - 13:20 .

NO SINGLE BOOK WERE BEHELDEN BY ME
OH, NO QUESTION I CANNOT DO ANSWER
ONLY ONE SINGLE LAMP DO SHOW ME THIS WAY
AND THAT IS THE EYE OF SATAN!

#167 Davidian

епископ

• Тамплиeри
  • PipPipPip
  • 361 posts

Posted 08 септември 2012 - 14:46

^А, благодаря за отделеното внимание! :D
О, тук интересни групи си споменал, при положение, че се кефиш на Have Heart и Jones предполагам си наясно и, примерно, с More Than Life, Champion, Bane?
Доколкото до Napoleon - ще отбележа само едно нещо. Определено рифовете, както и който и да е аспект от тази песен, не са простички. Казвам ти го като музикант, а и именно заради сложността на тази песен от техническа гледна точка, която пък не пречи точно на запомнящите мелодии, постнах тази песен тук. Защото музиката тук е на изключително високо ниво, погледнато от всеки ъгъл. Ето, даже ти е направило впечатление, въпреки че не си фен. Не е малко :D

И благодаря, радвам се, че ти е харесало :)

#168 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 08 септември 2012 - 15:25

Честно казано, подозирам, че с чист вокал тази песен щеше да ми хареса. Страхотна инструментална част, обаче този тип пеене просто не ми допада и това си е.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#169 Davidian

епископ

• Тамплиeри
  • PipPipPip
  • 361 posts

Posted 08 септември 2012 - 16:08

Мда, именно, какъвто и стил да харесваш и слушаш, в случаи, като този, не може да не се отчете качеството. А иначе, ако харесваш технична, мелодична музика, но я търсиш с чисти вокали - препоръчвам ти да чуеш целия "Hours" на Funeral For A Friend, да видиш дали Goodbye My Love на LoveHateHero ще ти хареса, пък и внимание на последния Black Veil Brides да обърнеш, че предвид наблюденията ми върху музикалните ти предпочитания те може най-много да ти харесат(нищо, че са доста страшни на външен вид) :D.

#170 Valtyr

Artisan ov War

• Отлъчени
  • PipPipPip
  • 380 posts

Posted 08 септември 2012 - 16:47

View PostDavidian, on 08 септември 2012 - 14:46 , said:

^А, благодаря за отделеното внимание! :D
О, тук интересни групи си споменал, при положение, че се кефиш на Have Heart и Jones предполагам си наясно и, примерно, с More Than Life, Champion, Bane?
Доколкото до Napoleon - ще отбележа само едно нещо. Определено рифовете, както и който и да е аспект от тази песен, не са простички. Казвам ти го като музикант, а и именно заради сложността на тази песен от техническа гледна точка, която пък не пречи точно на запомнящите мелодии, постнах тази песен тук. Защото музиката тук е на изключително високо ниво, погледнато от всеки ъгъл. Ето, даже ти е направило впечатление, въпреки че не си фен. Не е малко :D

И благодаря, радвам се, че ти е харесало :)

Как да се изразя? Аз в смисъла на "простичък" влагам нещо различно- не харесвам невероятните оркестрации, прелюдии,сола и т.н. пилежи и разходки по грифа. Прекомерната музикална помпозност ме отблъсква, както е случаят с главните герои в тази тема.Разбира се, това важи само, когато говорим за праведната музика, да не си помислите, че съм музикален талибан като цяло. :D Затова и сигурно харесвам неща като блек, RAC, хардкор и т.н. Със сигурност не всеки може да изсвири и измисли това, аз не съм музикант и е естествено да влагам единствено емоционалност в епитетите, с които описвам дадена група.

От групите, които ми спомена, съм чувал само Bane. При мен хардкорът не е само въпрос на музика, става дума и за онези хиксчета. :)

Edited by Valtyr, 08 септември 2012 - 16:57 .

NO SINGLE BOOK WERE BEHELDEN BY ME
OH, NO QUESTION I CANNOT DO ANSWER
ONLY ONE SINGLE LAMP DO SHOW ME THIS WAY
AND THAT IS THE EYE OF SATAN!

#171 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 10 септември 2012 - 13:32

View PostDavidian, on 08 септември 2012 - 16:08 , said:

... внимание на последния Black Veil Brides да обърнеш, че предвид наблюденията ми върху музикалните ти предпочитания те може най-много да ти харесат(нищо, че са доста страшни на външен вид) :D.
хахахаха - това е много вярно, тъй като външния вид на Black Veil Brides съвсем сериозно може да откаже от слушане на музиката им. Така че ако случайно някой случайно реши да последва тази препоръка нека не гледа клипове, снимки и обложки на групата поне докато не изслуша последния им диск поне два пъти :D
ПИСУК!

#172 Davidian

епископ

• Тамплиeри
  • PipPipPip
  • 361 posts

Posted 10 септември 2012 - 16:10

View PostValtyr, on 08 септември 2012 - 16:47 , said:

Със сигурност не всеки може да изсвири и измисли това, аз не съм музикант и е естествено да влагам единствено емоционалност в епитетите, с които описвам дадена група.

От групите, които ми спомена, съм чувал само Bane. При мен хардкорът не е само въпрос на музика, става дума и за онези хиксчета. :)

А, аз просто отбелязвам, че музиката е доста сложна, нищо повече, разбирам гледната ти точка иначе.
Относно хардкора - и при мен нещата са така. Тъй де, то хардкора се слуша до голяма степен и заради идеология и разбирания, не само заради музиката. То посланията при групите там може да са различни, ама са все стойностни, така че дай шанс на някои от изброените групи, мисля, че ще ти допаднат :)

View Postwhiplash159, on 10 септември 2012 - 13:32 , said:

хахахаха - това е много вярно, тъй като външния вид на Black Veil Brides съвсем сериозно може да откаже от слушане на музиката им. Така че ако случайно някой случайно реши да последва тази препоръка нека не гледа клипове, снимки и обложки на групата поне докато не изслуша последния им диск поне два пъти :D

Точно! :D Много е важно в случая на Black Veil Brides да не подхождаш с много предразсъдъци, че... Просто от имиджа малко страда музиката им сред феновете, ама това е друго. Сещаш се обаче, че от толкова натъртване да не се обръща внимание на външния им вид, това ще бъде първото нещо, което ще направят повечето като ни четат постовете :D

#173 Roy

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 705 posts

Posted 10 септември 2012 - 16:29

Кое е сложното в музиката на тези младежи?
By and large, jazz has always been like the kind of a man you wouldn't want your daughter to associate with.

Duke Ellington

#174 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 10 септември 2012 - 16:30

View PostDavidian, on 10 септември 2012 - 16:10 , said:

Сещаш се обаче, че от толкова натъртване да не се обръща внимание на външния им вид, това ще бъде първото нещо, което ще направят повечето като ни четат постовете :D
Тъй стана. Изгледах първия им клип, който ми попадна пред погледа:

Всъщност песента ми допадна. Подозирам, че сестра ми ще им се зарадва повече, обаче, включително и на имиджа...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#175 Davidian

епископ

• Тамплиeри
  • PipPipPip
  • 361 posts

Posted 10 септември 2012 - 16:38

View PostRob Roy, on 10 септември 2012 - 16:29 , said:

Кое е сложното в музиката на тези младежи?

Ако това е адресирано към Napoleon:

От интрументална гледна точка - много са малко хората, които могат да изсвирят това. Въобще музика, която да съдържа в себе си толкова различни прийоми, комбинирани по такъв начин, можеш ли да ми покажеш? :)
От композиторска - навява ли ти асоциации с някоя група, звучи ли ти познато? Интересно ще ми е много, ама МНОГО, да разбера къде са им корените. :)

View PostТигър, on 10 септември 2012 - 16:30 , said:

Тъй стана. Изгледах първия им клип, който ми попадна пред погледа:

Всъщност песента ми допадна. Подозирам, че сестра ми ще им се зарадва повече, обаче, включително и на имиджа...

Знаех си аз :D. Така де, както каза и Whiplash, изслушай последния им диск няколко пъти, има си достойнствата. Аз от външния им вид съм един от най-отвратените де :D

Edited by Davidian, 10 септември 2012 - 16:41 .

#176 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 10 септември 2012 - 16:47

^^ Това, което си набарал е от дебюта им. Новият се казва "Set the World on Fire" и е доста по-силен. Примерчета:

... и спирам защото ще ни бият за offtopic ;)
ПИСУК!

#177 Roy

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 705 posts

Posted 11 септември 2012 - 11:31

View PostDavidian, on 10 септември 2012 - 16:38 , said:

Ако това е адресирано към Napoleon...

Да, точно за група Napoleon ми беше питането.

За да бъде наречена музиката им сложна би могло да има две основни причини: лично отношение (фенщина?) и/или ограничена база на сравнение (ако музиката на Napoleon е сложна, то какво да кажем за музиката на Frank Zappa или Gentle Giant?). Предполагах, че при теб е първото, но явно е и второто. Разбира се, няма нищо лошо в това за теб тази музика звучи сложна, но има разлика между субективното мнение и обективния факт. Музиката на Napoleon би могла да бъде сложна, но само спрямо другите групи от стила в който свирят. Относно корените им, предполагам, че са в хардкор музиката. Не бих могъл да ти препоръчам група като Napoleon.

Толкова по темата от мен.Posted Image
By and large, jazz has always been like the kind of a man you wouldn't want your daughter to associate with.

Duke Ellington

#178 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 11 септември 2012 - 12:09

Аз не съм фен на Manowar и AC/DC, ама тези Napoleon ми идват доста затормозяващи. Трудни са ми за слушане с този насечен ритъм, направо ме измъчват. Не знам сложна ли е музиката им, но, някак си, не се "лее плавно"...
... Through dreams I influence mankind...

#179 Davidian

епископ

• Тамплиeри
  • PipPipPip
  • 361 posts

Posted 11 септември 2012 - 12:34

View PostRob Roy, on 11 септември 2012 - 11:31 , said:

Да, точно за група Napoleon ми беше питането.

За да бъде наречена музиката им сложна би могло да има две основни причини: лично отношение (фенщина?) и/или ограничена база на сравнение (ако музиката на Napoleon е сложна, то какво да кажем за музиката на Frank Zappa или Gentle Giant?). Предполагах, че при теб е първото, но явно е и второто. Разбира се, няма нищо лошо в това за теб тази музика звучи сложна, но има разлика между субективното мнение и обективния факт. Музиката на Napoleon би могла да бъде сложна, но само спрямо другите групи от стила в който свирят. Относно корените им, предполагам, че са в хардкор музиката. Не бих могъл да ти препоръчам група като Napoleon.

Толкова по темата от мен.Posted Image

Мисля си, че единственото субективно нещо тук са критериите ти кога подобна музика може да се нарече сложна. А тази на Napoleon e такава, именно поради обективни факти. От инструментална гледна точка е изключително сложна. Факт. Композирането на нещо подобно - също. Съпоставките към други групи са напълно абсурдни, имаш дадена песен, достатъчна е за оценка, без да бъде сравнявана към каквото и да е било. Е, да де, определено имам ограничена база, не отричам. Не отричам и че едва ли имам капацитет да оценя и разбера истинското изкуство, ама приеми и моето простодушно мнение. :D

#180 Roy

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 705 posts

Posted 11 септември 2012 - 14:23

Давид: Група Наполеон прави баси сложната музика!
Робърт: Кое й е сложното на музиката им?
Давид: "...много са малко хората, които могат да изсвирят това. Въобще музика, която да съдържа в себе си толкова различни прийоми, комбинирани по такъв начин..."

Това са общи приказки, Давиде. Не става ясно защо окачествяваш музиката като сложна, нито какви са тези толкова различни прийоми. Затова ти предложих решение: твърдението ти може и да е вярно, но само в рамките на стила в който свирят тези момчета. Сравнението с Франк Запа и Джентъл Джайънт бе именно за да подчертае, че техничността на групата е само в рамките на нейния стил, но не и на музиката като цяло.

Duke Ellington

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users