Muse – муза, революция, или шибана претенция?културна дискусия
Started by incarnate, авг 27 2012 11:21
263 replies to this topic
Posted 30 август 2012 - 09:03
^^ Е, аз нали точно това казвам по-горе. Посочвам актуална информация по темата. Лично аз не приемам въпросната класация за нещо повече от представителна извадка за вкусовете на читателите на NME в определен момент. Убеден съм, че след пет години резултатите биха били коренно различни. И все пак става дума за повече от половин милион души, а това всъщност е по-впечатляващото в случая...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
Posted 30 август 2012 - 09:03
marillion, on 30 август 2012 - 08:58 , said:
1. От моята уста няма да чуеш обидна дума или квалификация за музикален стил, група или почитател, от които не се интересувам
Никога и не съм прочел някой да е казвал нещо подобно за теб. Ти и не си такъв човек. По-скоро събеседниците ти се опитват нещо друго да ти кажат

Повече от половин милион човека в България биха посочили и "Излел е Дельо хайдутин". И?
Разликата е, че повече от половин милион човека у нас биха посочили тази песен сега, след 5 години, след 20 години или след 50 години. Сам казваш, че това с Muse едва ли ще се случи.
I don't know how I managed it...
Posted 30 август 2012 - 09:05
Ozzy, on 30 август 2012 - 08:08 , said:
Това нещо го пиша в този и предишния форум от.... Я да видим... Хм, май станаха вече около 9 години. 

marillion, on 30 август 2012 - 08:24 , said:
Принципно съм крайно скептичен по отношение на подобни класации. Споделям това защото става дума за реномирано музикално списание и извадката представлява вот на 500 000 души.
в този смисъл нямам притеснения, че подобни високопарни слова могат единствено да отблъснат потенциални фенове на тази музика, защото това просто не отговаря на истината
Hedniska Blod
Posted 30 август 2012 - 09:20
Ozzy, on 30 август 2012 - 09:00 , said:
Да, бе... И аз се чудя защо точно топ 20 на "NME" посочи... Защо не даде пример с топ 1000 за най-добра група на живо според читателите на Metal Hammer Германия? Там в 1000 (а не само някакви си 20) дали Muse щяха да влязат? Или пък топ 100 000 на Terrorizer?

Non Nobis Domine, Non Nobis... Sed Nomini Tuo Da Gloriam!
Posted 30 август 2012 - 09:21
marillion, on 30 август 2012 - 08:24 , said:
Далеч съм от мисълта да генерализирам. Принципно съм крайно скептичен по отношение на подобни класации. Споделям това защото става дума за реномирано музикално списание и извадката представлява вот на 500 000 души. Има твърде интересни имена в списъка...
http://www.nme.com/news/muse/65720
http://www.nme.com/news/muse/65720
whiplash159, on 30 август 2012 - 08:30 , said:
Посочената статия започва с това:
"NME" по принцип е списание със силно алтернативна насоченост, което логично предполага и с какви музикални предпочитания са потребителите на сайта им. От там насетне не мисля, че подобна класация може да се използва като какъвто и да е аргумент. Да не говорим колко спекулативни са подобни Интернет вотове.
P.S. Въобще не отричам качествата на групите включени във въпросното подреждане, а просто обобщавам защо е безсмислено да се посочват такива класации като доказателство-на-нещо-си.
"NME" по принцип е списание със силно алтернативна насоченост, което логично предполага и с какви музикални предпочитания са потребителите на сайта им. От там насетне не мисля, че подобна класация може да се използва като какъвто и да е аргумент. Да не говорим колко спекулативни са подобни Интернет вотове.
P.S. Въобще не отричам качествата на групите включени във въпросното подреждане, а просто обобщавам защо е безсмислено да се посочват такива класации като доказателство-на-нещо-си.
NME са пропагандатор на британска алтернативна рок музика и няма как да се представителни. Тяхната аудитория, независимо в какъв брой гласува, е показателна само за дадени музикални вкусове.
Plus Ultra.
"This world is totally fugazi."
"We will always be so much more human than we wish to be."
"From the Stars back to our Cities"
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Posted 30 август 2012 - 09:39
wolfy, on 29 август 2012 - 23:53 , said:
Както и да е, мисълта ми беше, че не бих искал да видя как от спора се ражда кавга, довеждаща до по-сериозни неща, като "няма да пиша повече тук, **** съм го... " и ще използвам случая да ви предложа да направим една форумна сбирка в удобно за всички време и на приятно място - нещо, което преди беше традиция, но с годините се промени... Ще ми се да се видя и с Дуенде, Сатир, Змея и с доста други хора. Помислете върху това и ако има желаещи, ще направим една тема, където да уточним подробностите 

Сравнително малка част от старите муцуни сме активни наоколо и заради това, а и по ред други причини, компанията от онези времена няма как да бъде събрана.
Но това по никакъв начин не би следвало ни отказва от организирането на форумна среща. Пък и целта на форумните срещи не е да се събира тесен приятелски кръг. Това, така или иначе, се случва доста често. Благодарение на този форум през годините се създадоха много и страхотни приятелства /и всякакъв род други взаимоотношения/, които си живеят собствен живот извън форума.
Целта и е да събере на живо хора, виртуално обединени от някаква кауза - в случая рок музика/рок сайт. Пък дали ще са стари или нови, какво значение има. Купонът е такъв, какъвто си го направиш. Все няколко познати кримки ще сме там.
-----------------------------------------
Слушай силно!
Слушай силно!
Posted 30 август 2012 - 09:46
Аз също съм навит (не че някой ме пита де
), а и никога не съм бил на сбирка на Katehizis.Ако има предложения...

What we need right now, is a miracle on earth
Let out hearts cry out, so our voices can be heard
Let us walk away together
From the never ending rain,
'Til the sun will shine for all of us again
Posted 30 август 2012 - 11:49
Уважаеми прогреасари,
аз, а вижда се и други по-крайни фенове, винаги чета всички безкрайно дълги прогресарски теми и всички неизброими отклонения от други теми избиващи в прогресарска посока. А широкоскроените прогресари, види се не четели изобщо блек метъл темите. Започвам да се плаша, че някои фундаментални положения за музикалните стилове и съответните им фенове са изцяло погрешни
аз, а вижда се и други по-крайни фенове, винаги чета всички безкрайно дълги прогресарски теми и всички неизброими отклонения от други теми избиващи в прогресарска посока. А широкоскроените прогресари, види се не четели изобщо блек метъл темите. Започвам да се плаша, че някои фундаментални положения за музикалните стилове и съответните им фенове са изцяло погрешни

... Through dreams I influence mankind...
Posted 30 август 2012 - 11:53
man on a mission, on 30 август 2012 - 09:46 , said:
Аз също съм навит (не че някой ме пита де
), а и никога не съм бил на сбирка на Katehizis.Ако има предложения...

Ето, скоро е концерта на най-слушаната във форума група - Mu.. пардон... Marduk - идеален повод са сбирка

... Through dreams I influence mankind...
Posted 30 август 2012 - 12:59
violator, on 30 август 2012 - 09:39 , said:
Сравнително малка част от старите муцуни сме активни наоколо и заради това, а и по ред други причини, компанията от онези времена няма как да бъде събрана.
Но това по никакъв начин не би следвало ни отказва от организирането на форумна среща. Пък и целта на форумните срещи не е да се събира тесен приятелски кръг. Това, така или иначе, се случва доста често. Благодарение на този форум през годините се създадоха много и страхотни приятелства /и всякакъв род други взаимоотношения/, които си живеят собствен живот извън форума.
Целта и е да събере на живо хора, виртуално обединени от някаква кауза - в случая рок музика/рок сайт. Пък дали ще са стари или нови, какво значение има. Купонът е такъв, какъвто си го направиш. Все няколко познати кримки ще сме там.
Напълно съм съгласен, мисля, че е дошло време да се направи една мощна сбирка на целия форум! Благодарение на него (още в първоначалния си вид) се запознах с доста хора, с някои от тях станахме близки приятели, с други се чуваме и виждаме по концерти или различни поводи и до днес. Научих не една група и разширих доста музикалния си кръгозор. А среща на хората, пишещи на едно място и събрани от общи музикални интереси е повече от приятна

Змей Горянин, on 30 август 2012 - 11:49 , said:
Уважаеми прогреасари,

Тор слезе от Валхала и порази прогресарите с легендарния си чук!

Non Nobis Domine, Non Nobis... Sed Nomini Tuo Da Gloriam!
Posted 30 август 2012 - 13:26
Змей Горянин, on 30 август 2012 - 11:49 , said:
Уважаеми прогреасари,

Да, накрая фондация "Затворено общество" се оказа при почитателите на друг жанр.

Защо не спря дотам
Веднага ти отговарям. Аз никога не спирам, защото аз, очевидно за разлика от теб, чета и тези теми за тези групи/жанрове, които са ми неприятни. Познавам това, което харесвам, но и това което не, за да знам защо не го харесвам. Интересувам се от нещата, които обичам и тези които искрено мразя. Наречи го любознателност, жажда за знание или просто откачена мания на човек, който си няма друга работа. Твоя воля. Аз знам защо не харесвам Muse, защото имам представа какво представляват и споделям мнението си.
Това за обидите е много хитро. За да обидиш някого, не е нужно да споменаваш името му.Имаше едно изказване, но не мога да го намеря, което съм запомнил сравнително добре. Говореше се за цивилизацията и как нейното проявление е прогресивът във всичките му форми, а се твърдеше, че всичко останало е първобитно и не търпи развитие. Почти сигурен съм, че ти беше авторът, но тъй като не успявам да намеря и да цитирам, не твърдя категорично нищо. Само си помисли за едно такова изречение и какво казва то.
Не ти налагам мнение.

Edited by Valtyr, 30 август 2012 - 13:27 .
NO SINGLE BOOK WERE BEHELDEN BY ME
OH, NO QUESTION I CANNOT DO ANSWER
ONLY ONE SINGLE LAMP DO SHOW ME THIS WAY
AND THAT IS THE EYE OF SATAN!
Posted 30 август 2012 - 13:45
Valtyr, on 30 август 2012 - 13:26 , said:
Говореше се за цивилизацията и как нейното проявление е прогресивът във всичките му форми, а се твърдеше, че всичко останало е първобитно и не търпи развитие.

Edited by HeathenHeart, 30 август 2012 - 13:47 .
Hedniska Blod
Posted 30 август 2012 - 13:45
Valtyr, on 30 август 2012 - 13:26 , said:
Имаше едно изказване, но не мога да го намеря, което съм запомнил сравнително добре. Говореше се за цивилизацията и как нейното проявление е прогресивът във всичките му форми, а се твърдеше, че всичко останало е първобитно и не търпи развитие. Почти сигурен съм, че ти беше авторът, но тъй като не успявам да намеря и да цитирам, не твърдя категорично нищо. Само си помисли за едно такова изречение и какво казва то.
Не ти налагам мнение.
Не ти налагам мнение.

http://forums.katehi...481
И наистина е доста обидно изказване.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.
Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 30 август 2012 - 14:21
wolfy, on 30 август 2012 - 12:59 , said:
Напълно съм съгласен, мисля, че е дошло време да се направи една мощна сбирка на целия форум! Благодарение на него (още в първоначалния си вид) се запознах с доста хора, с някои от тях станахме близки приятели, с други се чуваме и виждаме по концерти или различни поводи и до днес. Научих не една група и разширих доста музикалния си кръгозор. А среща на хората, пишещи на едно място и събрани от общи музикални интереси е повече от приятна 

Ето, че темата се оказа не толкова безсмислена, колкото беше прогнозирано в началото й.
От друга страна антипрогресарската реторика стигна сияйни висини, а всичко което е крайно АНТИ ме дразни. Господа, все пак говорим за прогресив РОК, дайте да си храчим Мюзя, все пак темата има известна конкретика.

...And through the window in the wall
Comes streaming in on sunlight wings
A million bright ambassadors of morning
And no one sings me lullabies
And no one makes me close my eyes
So I throw the windows wide
And call to you across the sky
Comes streaming in on sunlight wings
A million bright ambassadors of morning
And no one sings me lullabies
And no one makes me close my eyes
So I throw the windows wide
And call to you across the sky
Posted 30 август 2012 - 15:09
HeathenHeart, on 30 август 2012 - 13:45 , said:
Ми възвишени са хората, краката им не стъпват по земята, носовете им в облаците, ти къде си тръгнал с тая чернотия Ur Jordens Djup? 

Абсолютен трол!

Тигър, on 30 август 2012 - 13:45 , said:
А, да! Благодаря ти! Именно за това говоря...
NO SINGLE BOOK WERE BEHELDEN BY ME
Posted 30 август 2012 - 16:17
В крайна сметка едно му убягва. Твърди се, че Мюз са (незаслужено) прехвалени. Кой ги хвали? Не познавам, с изключение на един човек, хора, които да дават възторжени квалификации на Мюз като "революция" и т.н., нито си спомням да съм чел, чувал или виждал такива. Разбирам да се дразни човек от нещо, което непрестанно му се натрапва отвсякъде, което се излива всеки ден от телевизора/радиото, но Мюз не ми изглежда точно това...
Plus Ultra.
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Jazz fusion audio centre
1001 albums online
Posted 30 август 2012 - 16:48
И на мен не ми изглежда точно така, но нали разбираш, че трябва да има начини да се изрази "хейтърството"...
What we need right now, is a miracle on earth
Posted 30 август 2012 - 17:18
Jurisprudent, on 30 август 2012 - 16:17 , said:
В крайна сметка едно му убягва. Твърди се, че Мюз са (незаслужено) прехвалени. Кой ги хвали? Не познавам, с изключение на един човек, хора, които да дават възторжени квалификации на Мюз като "революция" и т.н., нито си спомням да съм чел, чувал или виждал такива. Разбирам да се дразни човек от нещо, което непрестанно му се натрапва отвсякъде, което се излива всеки ден от телевизора/радиото, но Мюз не ми изглежда точно това...
А може да разгледаш и тази тема от преди три години:
http://forums.katehi...se&fromsearch=1
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Срещнах милиони хора
Блог
The Painting
Posted 30 август 2012 - 17:29
Jurisprudent, on 30 август 2012 - 16:17 , said:
"революция"
То "революция в музиката" е почти изцяло субективно понятие. Един разбира едно, друг разбира друго. Няма разписана правдоподобна дефиниция на определението, за да може да се даде точен отговор: ДА, едикояси група е ревюлюция или НЕ, не е революция.
От обективните /измеримите/ критерии - продажби, присъствие в класации, количество на фенската маса, присъствие в медии, мащаб на концертна дейност и прочие..., според мен само следните са действителни:
- мнение на професионална критика и гилдия,
- количествено влияние върху други групи,
- брой, разнородност и разностиловост на направените кавъри на съответната група.
А субективните /неизмеримите/ могат да са доста:
- създаване на подстил/стил/жанр,
- драстично модифициране на подстил/стил/жанр,
- въвеждането на нови изразни средства,
- качествено влияние върху други групи,
- културно влияние,
- тематично влияние,
- влияние върху други области на изкуството,
- качество и ниво на фенската маса,...
Вероятно пропускам нещо, то това си е за отделна тема...
От групите, за които лично аз бих казал, че правят някаква революция в музиката, само една е създадена след 1990 г. Всъщност e създадена точно 1990 г.
Не бих казал, че Muse са точно революция, но в моите очи са много близо до това. С какво са толкова уникални и различни по твое виждане, ще попита някой!? Ето с какво:
Съчетаването на стилове и дори жанрове при тях е направо на титанично равнище. Те сe разполагат удобно и се чувстват комфортно в няколко стила едновременно. Имат музикантския и интелектуалния потенциал да сливат нещата така, че дори в рамките на една песен те да звучат естествено. Това е едно на милион.
Да, Queen сполучливо правеха почти същото. Но според мен Muse го издигат на едно много по-високо и съвременно ниво.

-----------------------------------------
Слушай силно!
Слушай силно!
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users