Jump to content

"Kavarna Rock 2012"13-15.07.2012 г.

451 replies to this topic

#401 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 18 юли 2012 - 13:35

Съвсем случайно, се намират и нерегистрирани безработни, и хиляди, да не кажа - милион, които са принудени да живеят извън България. А моите данни са напълно практически (ситуацията на Carlsberg е от най-обнадеждаващите, и му желая скоро да се разреши напълно). Хора с по няколко висши образования и десетилетия опит не могат да се справят.

Цитираният въпрос за чужбина беше реторичен. :) Моят собствен отговор е, че, колкото по на запад отивате, толкова по-голямо значение се отдава на парите, което няма как да не получи своето отражение. Наречете го мързел, "славянска душа" (макар да засяга по-голямата част от света), такива са хората, и никой няма правото да иска от тях да се променят. Все пак, ако няма кой да недоволства, няма и кой да предизвиква прогреса.

излиза, че е швед

Пък аз си мислех, че е от италиански произход. :( Но българският му е учудващо добър, при всички случаи.
Don't mistake lack of talent for genius.

#402 Dio

Dehumanizer

• Енориаши
  • PipPip
  • 113 posts

Posted 18 юли 2012 - 13:35

View PostHeathenHeart, on 18 юли 2012 - 13:11 , said:

@Dio: разбирам, че си американец, но, все пак, ми звучи абсудно, когато някой българин се дистанцира по такъв начин. :)

Добре, неправилно се изразих, аз също се включвам в това число когато споменавам "българинът". Искам да допълня, че само в България хората се оправдават с "късмет" и с това, че някои им пречи. Който е излязал и работил в чужбина може да го потвърди. Тук хората работят и работят здраво. В същото време постоянно учат и се усъвършенстват. Изразът "учи за да не работиш" го има само в България и е символ на българския мързел. Друг е въпросът че нищо не се учи. Уменията които се придобиват са крайно недостатъчни и разликата между чужденците и нас българите е огромна. Затова и в България нищо не върви, нищо не се произвежда и средната заплата е 400лв. Тъжно е, но е факт!

Edited by Dio, 18 юли 2012 - 13:39 .

iF you listen the fools - the mob rules!
-----

#403 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 18 юли 2012 - 13:41

Ами написал съм го.Съмнявам се и да съм единствения,който мисли по този начин.Имаш пари за сметки,ядене,дрехи и малко лукс като море примерно за теб,за жена ти и за децата ти=спадаш към втората група.

Колко хора не успяват да си позволят скромна почивка на море? Колко хора едва връзват двата края? Колко хора нямат деца,защото нямат възможност да му осигурят нормално детство и така нататък? Колко семейства при двама работещи родители едва осигуряват най-необходимото за своето дете и то с много лишения? Колко хора едва заделят пари за дрехи,пък да не говорим за почивка? И макар тук,в София да е малко по-добре в сравнение с по-малките градове,не мислите ли,че хората с доход над 1000 лева месечно не са толкова много?

А защо България нетърпимо върви към град-държава? Имам предвид,че не е сериозно от 7 милиона население,2-3 милиона да са в един град.Това е смешно,но и тъжно.

Радвам се,че има хора в този форум които взимат над средното за България,но не мога да се съглася с тях,че не е сложно всеки да стигне до тук.

Едит: Хайде да не ползвате тия клишета от соца,а имено "учи за да не работиш".Отдавна не сме на този принцип.Нито ги има коцеме-та,нито кремиковци и т.н. където аз лично знам как са им минавали смените и как са изписвали спирт за го пият с кола.
Също така,тук не работим по-малко отколкото в чужбина.Престанете с тези простотии.Там не работиш по 200 часа месечно(че и повече).Там ти плащат извънредния труд,докато тук в повечето случаи не.Тук ти сцепват шушоните за жълти стотинки и ти си принуден да търпиш,защото на работодателите им е лесно да те заменят,особенно сега.Там имаш права и условия на труд.Тук нямаш или ако много държиш на тях ти посочват вратата.Там на -20 никой няма да те държи на 12 часа,а тук да.Това лично последното съм го изпитвал на гърба си тази зима.

Edited by Carlsberg, 18 юли 2012 - 13:52 .

#404 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 18 юли 2012 - 13:55

View PostDio, on 18 юли 2012 - 13:35 , said:

Искам да допълня, че само в България хората се оправдават с "късмет" и с това, че някои им пречи.
Това не е вярно. Навсякъде хората са недоволни, аке не от едно, от друго. Може тяхното недоволство в нашите очи да изглежда глезотия, но за тях си е проблем.

Проблемът в България е ниският стандарт на живот, това рефлектира върху всичко. Това, че българинът бил мързелив, са стари приказки и у нас много хора работят здраво, но резултатът, макар и по-добър от без хич, не е задоволителен.
Hedniska Blod

#405 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 18 юли 2012 - 13:58

^^ Така и не ми отговори с цифри, а беше важно. Беше важно за теб, а не за мен. Човек трябва да може да се оцени в пари, да оцени собствените си възможности. Едва тогава може да си поставя цели, които да стреми да постигне в бъдеще време. Тези общи приказки от рода на "имаш пари за сметки,ядене,дрехи и малко лукс като море примерно за теб,за жена ти и за децата ти=спадаш към втората група", демек ти си богат, съжалявам за израза, но са пълен шит... Парите никога не стигат, повярвай ми. Лично аз през последните двадесет години многократно увеличих месечните си доходи, но парите пак не ми стигат. Всяко едно излизане за концерт за няколко дни през годината ми струва поне 1000-1200 евро. Всяко едно планирано пътуване под формата на лятна почивка, обезателно съчетано с посещение на концерт, ми струва поне 2500 евро. Сега някой ще каже - имаш ги, даваш ги... Да, ама не е баш така, защото когато свикнеш на подобен живот не можеш да си представиш да го загубиш, а оттам измамното чувство "на бедност" те обзема неминуемо рано или късно. Затова отдавна спрях да мисля за пари, дори на последната си месторабота оставих СД да реши каква заплата да ми предложат. Всичко е една измама, важно е как човек се чувства, а лишения винаги ще има. Ето, искаше ми се да отида и на някой от концертите на MUSE тази година, но няма как след като вече пътувах до Германия за SW, до Италия за Боса, а предстои и пътуване до Барселона за Коледа... Няма пълно щастие, затова и моят съвет към по-младите е да престанат да сравняват собствените си доходи и начин на живот с този на хората в Западна Европа, защото там се живее много по-трудно, а външното лустро има блясък само в началото и твърде бързо разбираш колко повече лишения от нашите тук се крият под него...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#406 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 18 юли 2012 - 13:59

И за да не правя предишния ми постинг,хептен като книга,ще напиша нов.

Един познат нямам,който да е отишъл в чужбина и да се е прибрал.А повярваите ми имам доста познати зад граница.Там ако си късаш гъза от работа си добре,тук не е сигурно.

marillion какво да ти кажа.На 3 членно семейство 1000 лева не стигат.Не съм много на ти с цифрите,но определено знам,че със средна заплата от 500-600 лева(а в момента заплати от 600 не дават навсякъде) си беден.Моето виждане за беден е-да не можеш да изкараш месеца без лишения.

А да и колко точно хора могат да си позволят 1200 евро годишно за почивка? Нека не ползвам 2-те хиляди като пример.

Аз да да отида на концерт в чужбина(нямам деца,нямам жена,квартира не плащам само сметки и т.н.)събирам с месеци за да си го позволя и то с зверските лишения.

Edited by Carlsberg, 18 юли 2012 - 14:14 .

#407 Dio

Dehumanizer

• Енориаши
  • PipPip
  • 113 posts

Posted 18 юли 2012 - 14:12

View PostHeathenHeart, on 18 юли 2012 - 13:55 , said:

Проблемът в България е ниският стандарт на живот, това рефлектира върху всичко. Това, че българинът бил мързелив, са стари приказки и у нас много хора работят здраво, но резултатът, макар и по-добър от без хич, не е задоволителен.

Ниският стандарт в БГ не е проблем, а е резултат от съчетанието на факторите- мързел, некомпетентност и необразованост на мениджъри и работници, нежеление за отстояване на някаква позиция а при повечето от нас и тотален профанизъм. Не е въпросът да работиш здраво (на хартия по над 200ч) а трудът ти да има някакъв резултат. С малки излючение (предимно в София) повечето фирми в България само симулират дейност и не създават нищо.

eдит:мисля да спра спорът тук, всеки си има лично мнение и си го сподели , почваме да се повтаряме вече :)

Peace and Long live rock n roll !!!

Edited by Dio, 18 юли 2012 - 14:21 .

-----

#408 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 18 юли 2012 - 14:19

View Postsatanicart, on 18 юли 2012 - 10:18 , said:

Carlsberg, данни за процента от населението, което слуша някакъв вид музика в дадена държава не са били изваждани на показ.

Според това изследване от началото на 2010 г., рок слушащите българи са 34%. В нея още се казва, че:

Въпреки че рок музиката се подрежда на четвърто място по слушаемост, тя има най-много твърди почитатели. Рокът заема второто място в класацията за най-любим музикален стил сред българите, изпреварен единствено от поп музиката. (Каквото и да значи това).

Както и:

Висшистите, както и българите с висок материален статус са най-сериозните фенове на рок музиката. (Което си го знаем :))

Доколко това проучване е адекватно и представително, не се наемам да предположа.

#409 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 18 юли 2012 - 14:24

Dio човек като ти чете постингите направо се ядосва.
Къде в Европа си на 2-3 позиции едновремено и взимаш пари само за една.Тук ако нямаш за момента работа веднага ти намират нещо.Управителите(най-вече селяндурски тарикати с голямото самочувствие) се държат с теб като с боклук,и ако все пак не си мълчиш намират начин да те махнат.Ама много са ми смешни тия твойте писания.
Къде в европа те водят на 4 часа пък работиш 12.Къде в Европа ти удържат за щяло и не щяло пари,без да се водиш материално отговорен и без съответното съгласие за което написано и подписано лично от теб че си съгласен.

Хайде аз се махам,че като чета подобни небивалици и направо се ядосвам.

Edited by Carlsberg, 18 юли 2012 - 14:26 .

#410 Dio

Dehumanizer

• Енориаши
  • PipPip
  • 113 posts

Posted 18 юли 2012 - 14:56

Дано си отстояваш личното мнение и пред работодателите а не само по форумите. Лек ден!
-----

#411 didogun

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 133 posts

Posted 18 юли 2012 - 15:12

Дискусията е отвяла Каварна и е влязла в морето гледам.
Аз си мисля, че нещата са малко по-прости. Естествено засегнатата тематика в последните постове е от значение. Но. Главното според мен са очакванията от предстоящото събитие. Хората имат ли големи очаквания, в играта са. Нямат ли, не са. И не са виновни хората, че промоутърите се опитват да ги лъзгат на общо основание. Събери-чарк фестове, хиподруми, нивя, аерогари, цени, келяв звук, келява бира, мочурища пред сцената, инфраструктура etc.

#412 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 18 юли 2012 - 15:19

View PostDio, on 18 юли 2012 - 14:56 , said:

Дано си отстояваш личното мнение и пред работодателите а не само по форумите. Лек ден!

Да правя го и това е главната причина през последните 4 години да си търся работа за 6-ти път.Като най продължителната беше 2 години през които имах доста разправии с началниците,но управителя беше свестен и беше един от малкото които не се държат като хванали дедо за шлифера.Но той напусна и малко след което ми казаха,че е най добре да си напиша едно листче такова,по взаимно съгласие...Не съм удобен явно.

Edited by Carlsberg, 18 юли 2012 - 15:22 .

#413 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 18 юли 2012 - 15:25

Леле, бая неща сте изписали... ще взема отношение само по 2-3, без да цитирам, за да не изпиша цял роман.

Първо - късметът. Когато чуя някой да съчетава в едно изречение думите "работа" и "късмет" в съзнанието ми винаги изниква едно единствено определение - неудачник. Съжалявам, но при работата късмет няма - има придобиване на образование, придобиване на умения, търсене на подходящо работно място и след намирането му полагане на сериозен труд. Всичко останало са извинения на хора, които по една или друга причина не могат да се справят с живота си. Странно как липсата на късмет обикновено съвпада с липсата на елементарни работни умения, нали?

Второ - изразът "Аз за Х лева няма да им работя на тези". В прав текст това означава, че казалият го ще живее по-добре с месечен доход от 0 лева отколкото с тези Х лева, били те и само 400 примерно. Дано тези 0 лева покриват ако не парите за билети за концерти, то поне тези за битови разходи. Очевидно поне за месечната такса за интернет стигат, така че явно и с 0 се живее някак.

Трето - защо няма да им работя на тези за Х лева? Защото заслужавам далеч повече. Странно колко често неповторимите умения на определен тип хора остават загадка за света... Трудът на даден човек струва точно толкова колкото е най-високата предлагана му в даден момент заплата. Имаш качества да работиш за повече - намери къде да прилагаш тези качества. Талантът винаги пробива.

Ще дам и аз един пример за интервю с потенциален работник, само защото той е абсолютно типичен за повечето хора търсещи работа. Добре оформено CV, европейски формат, снимка, ала бала. Езици - отличен писмен и говорим английски, перфектен писмен и говорим немски. Компютърна грамотност - в общи линии включваше умения за работа с всякакъв софтуер, май липсваше само умение за работа с торент клиенти... но пък имаше графичен дизайн. Други умения - десетина на брой, едно от тях "ориентация в сложни обстановки" (каквото и да означава това...). Очевидно обаче сложните обстановки, в които се бе ориентирал до момента пичът не бяха включвали проверка на езиковите и компютърни умения без предварително оповестяване. Превод на половин страничка елементарен текст от български на английски - "Ами в момента не съм готов за това, не съм ползвал езика от 3 месеца". Очевидно език се забравя доста бързо, но както и да е... Работа с Excel - "Съжалявам, но ще може ли да проверите уменията ми след да кажем 1 седмица". Ами не, съжалявам, но няма да може... Графичен дизайн (там съм неук, но ще разберете примера) - за какъв срок приблизително ще можеш да оформиш по даден начин ето този материал? "Амииииии.... около месец вероятно". да, добре, обаче ние имаме човек, който срещу скромно заплащане го прави за 3 дни... "Амиииии... нали знаете как е, отнема време, първо човек трябва да се настрои за работа, бла, бла, бла". Мда, не отричам - и аз имам нужда да се настроя за работа. Всяка сутрин имам нужда от такава настройка - отнема ми около 5 минути с чашка кафе и цигара. Та накратко - бъгът на неверните данни представени в едно CV.

Пак казвам - давам примера не защото е изключение, а защото е ежедневна практика. Някакви хора могат да вършат някакви неща, само дето не могат да ги вършат точно сега, и смятат, че трудът им заслужава еди колко си лева. Липса на елементарни умения. Липса на връзка с реалността. Липса на много неща всъщност, но никога "аз" не съм виновен - все някъде другаде е причината... Управителите са все селяндури и все се държат с теб като с боклук... наистина ли? Всички? Повечето?

Познавам много хора, които са положили сериозни усилия да станат добри в това което искат да работят и (за съжаление) твърде много хора, които буквално не са си мръднали пръста в тази насока. От първите няма нито един, който да се оплаква. От вторите - всички го правят. И винаги вината е в някой друг. Странно съвпадение, нали?

#414 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 18 юли 2012 - 15:28

View PostCarlsberg, on 18 юли 2012 - 15:19 , said:

това е главната причина през последните 4 години да си търся работа за 6-ти път

А сега си представи, че утре ти си работодател, който е пуснал обява за свободно работно място. Какво ще направиш със сивито на човек, който е сменил 6 работни места през последните 4 години?

#415 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 18 юли 2012 - 15:43

Човек вземи се успокой малко.

Ако ти си съгласен да си късаш гъза за 300 лева без никаквси социални пакети и без грам права,е честито,аз не съм.

Edited by Carlsberg, 18 юли 2012 - 15:45 .

#416 jasta

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 260 posts

Posted 18 юли 2012 - 16:01

Айде и аз да се включа.Като толкова е лесно,някой да ми намери работа в София за поне 750 лева(тва ми е мин. за там),може и повече.Без обаче да ми иска 3 езика+минимум 2 години на същата позиция,при положение,че никъде не ти се дава шанс,а всеки иска опит.Е,откъде да го напрупаш този опит,след като с висше образование трябва да работиш неща,които може да ги работи почти всеки.И не съм само аз така,доста хора вишисти познавам в Бургас,никой не работи нещо престижно.Кой в парфюмерии(момичетата),кой в Била(човек с висше-счетоводство).Един приятел работеше в общината(за Бургас говорим) и заплатата му беше 350 лева.(работата му я намериха с връзки естествено)Иначе е журналистика по образование.Еми сори,ама желание има у всеки,ама нали е криза,работа или няма или е такава за тъпунгери.Едва ли не трябва да се радваш,че въобще си имал късмета да почнеш някъде,нали е криза,желаещи за работата много и всеки е доволен на смешна залпатка.И "големите" заплати ги бавят по 2 месеца или ти ги дават на 4-5 пъти.И всеки ти казва,трябват връзки.Все пак не всеки може да е завършил в чужбина или американския университет примерно,където още докато излезеш и почваш от 1000 лева минимум.Няма такива,имаш ли опит...ала-бала.

Edited by jasta, 18 юли 2012 - 16:04 .

#417 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 18 юли 2012 - 16:14

Carlsberg, аз съм си съвсем спокоен :) И не, не съм съгласен и за доста повече от 300, но пък и нямам такава необходимост. По всичко личи обаче, че ти имаш - сам казваш, че си безработен... Да попитам още 1 път - с 0 лева по-добре ли си живееш отколкото би го правил с 300?

Jasta, а изобщо нещо трябва ли да иска някой работодател от теб? В смисъл, какво по-точно ще правиш за да изкарваш на въпросния работодател минимум 1000 лева месечно, та да е горе-долу на нулата от теб?

Edited by satanicart, 18 юли 2012 - 16:15 .

#418 jasta

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 260 posts

Posted 18 юли 2012 - 16:21

Еми да,пак казвам,ако не си с 5 години опит и 3 езика не става.Последния път,като бях на интервю в София,за централния офис на "Еврофутбол",оная от човешки ресурси ми изцепи "а,ама ти от Бургас ли си,ама защо си дошъл тука,вие там нали си имате море,хотели"?И какво трябва да отговоря на такава пача?Ако знаех,че нямаше да ме вземат щях да и кажа,някои неща,щото такива патки,дето задават малоумни въпроси по интервюта,много ги "обичам".Да не говорим,че такава работа,като нейната и аз мога я върша,че и по-добре от нея.

#419 Parabellum

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 58 posts

Posted 18 юли 2012 - 16:49

Стига сте се препирали за глупости, бе хора!

Малък пазар, с ниска покупателна способност, неудачни промоутърски решения, липса на традиции в рок музиката, липса на традиции по отношение на концертна и фестивална култура, икономическа криза и пр. обективни обстоятелства правят това, което е концертния живот в България днес.

#420 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 18 юли 2012 - 16:52

Satanicat то и за това всеки ни се подиграва.Хората мълчат и работодателите ни тъпчат.Извинявай но да,предпочитам да търся упорито работа която да ми покрива разноските,отколкото да давам 200 лева за път и храна и реално да работя за 100 с които да се чудя как да си платя сметките(дори и да си носиш храна от вкъщи пак трябва да я копуваш нали?.

От горното най вече произлиза и омразата между хората от София и хората от провинцията.Макар и аз лично да нямам нищо против тях,други не са на това мнение.Не е тайна,че много хора от малки градове,села или други градове са склони да си мълчат и да работят за по-малко пари.Тези хора са удобни на работодателите.Не са по-мързеливи от Софиянци,не са по-тъпи от тях,и същевремено са склони за по малко да си продават труда.Кой печели от цялата работа?

А добре нека се дам като пример.Завърших техникума в кв. Редута "Дж. А. Макгахан" с задоволителни оценки.Приеха ме след това в МЕИ(е с малко връзки,но все пак успях).Завърших с добър резултат,вярно не отличен,но не и среден.

Сега образование имам,но стаж нямам.Къде да го натрупам? Разни социални програми,които са най-вече на хартия колкото за усвояването на едни пари....
Където и да кандидатсвах по специалност ми изискват минимум 5(пет) години стаж по специалност.....ем хубаво как?

Склонен съм да се хвана на специализация с доста скромна заплата и да го натрупам този стаж....но къде?

Това,че ти примерно проблем с работата нямаш,мен лично ме радва.Но картината в нашата прекрасна родина не са толкова цветущи,колкото ни се иска.Аз съм млад човек и има още на къде да се развивам,но имам ли възможност? Това е главната причина за изтичането на "мозъци",което е очеизвадна реалност последните години.Пък и реално погледнато не виждам правителството да взима мерки.

Edited by Carlsberg, 18 юли 2012 - 16:54 .

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users