Jump to content

"Kavarna Rock 2012"13-15.07.2012 г.

451 replies to this topic

#381 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:15

данъците в западна Европа и съотношението им към тези в България

Който е имал прекрасната възможност да обикаля достатъчно, нека сподели, забелязва ли се къде се влагат тези данъци, или?

View Postmarillion, on 18 юли 2012 - 09:00 , said:

Според мен всеки може да го постигне, но трябва да го поиска и да се потруди, за да го получи...

Изобщо, ама съвсем никак, не съм съгласна. И концертите имат много общо с тази тема, най-вече - Каварна, за повечето българи (за мен, пътуването до морето се оказа най-голямата глезотия, която си позволявах всяка година).

Да оставим за момента категоричното ми вярване, че с честен труд не се забогатява. Професиите, които предлагат едновременно добри доходи, и поносими условия на работа, съвсем не са достатъчно много, и бих помолила тези, които са имали щастието да се реализират в такава, да не съдят толкова строго другите, които са преценили, че им липсват качествата и мотивацията да се заемат с подобна дейност. В крайна сметка, въпросът е основно на приоритети и умело разпределение, защото, както вече беше отбелязано, и безкрайните ресурси не могат да убедят някого да направи нещо, за което няма желание.

От (горчив) личен опит съм се уверила, че IT сферата, в момента, е комай единствената, в която се забелязва някаква активност, но е просто невъзможно всеки да се преквалифицира в тази насока, бих казала.
Don't mistake lack of talent for genius.

#382 Dio

Dehumanizer

• Енориаши
  • PipPip
  • 113 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:24

Темата за заплатите е ясна. Това е един много важен фактор за неуспешните фестивали в България. Хората просто нямат пари. Някои беше постнал списък за всички концерти в България от началото на годината. Еми, смешно малко са на брой. Например, толкова групи свирят в един малък шведски град (50 хиляди) за същият период от време. Така че безпаричието и нежеланието да се посети група различна от Metallica и АСDC води до логични резултати - скоро може и малкото мероприятия в страната да изчезнат.
iF you listen the fools - the mob rules!
-----

#383 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:24

View PostMor-Rioghain, on 18 юли 2012 - 12:15 , said:

От (горчив) личен опит съм се уверила, че IT сферата, в момента, е комай единствената, в която се забелязва някаква активност, но е просто невъзможно всеки да се преквалифицира в тази насока, бих казала.

Пак ще дам един бърз пример като изброя кой от колегите ми за какво е учил преди да се преквалифицира, за да се опитам да те убедя, че всичко е въпрос на мотивация и желание. Просто при някои хора е по-силно.
  • икономическа математика и туризъм
  • автоматика в МЕИ
  • цветни метали в ХТИ (не съм сигурна, че точно така се води специалността)
  • туризъм
  • руска гимназия
  • живопис в Худ. академия

#384 Roy

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 705 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:27

Имам познат който живее във Финландия, но не съм сигурен дали е в Хелзинки или е в по-малък град. Веднъж спомена, че ако си работил дори само една работа във Финландия и после я напуснеш, то до края на живота си би могъл да живееш от социални помощи. Тук изниква въпроса дали и до колко няма да бъде отхвърлен от останалите хора. "Какъв ли е този човек щом не работи, а само консумира?"

Условията в нашата родина са резултат от нашия манталитет. Не може да се промени едното, без да се промени и другото.
By and large, jazz has always been like the kind of a man you wouldn't want your daughter to associate with.

Duke Ellington

#385 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 18 юли 2012 - 12:31

И аз мисля, че всичко е въпрос на манталитет и..............................претенции, най-често крайно необосновани, както и оправдания - още по-често в неограничени количества, което си има и своите предимства - развива мисленето, да измисляш хиляди причини и следствия не е шега работа...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#386 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:36

всичко е въпрос на мотивация и желание

Аз в това съм си напълно убедена, друго имах предвид: защо да се налага на човек с подчертани интереси към изкуството, например, да се захваща с програмиране? @Тигър е напълно прав в това, което е написал по-назад в темата, освен факта, че, навсякъде по света, на музикантите им е необходимо първо да се преборят за договор, и т.н. Обаче, манталитетът на други народи е позволил поне на част от хората да се издържат от това, което искат и могат да правят. А нашите мъдрости включват "врати в поле", "учи, да не работиш"...

Изобщо, баланса "работа-забавления" всеки си го постига самостоятелно.

#387 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:45

Всичко е въпрос на късмет, това мотивация, желание, таланти са само приказки.
Hedniska Blod

#388 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:46

View PostHeathenHeart, on 18 юли 2012 - 12:45 , said:

+1

#389 Roy

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 705 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:47

Професионалната преориентация при артистите я виждам като избор когато самите те не могат да предложат нещо заради което да им бъде заплатено. Мисля, че същото важи и за останалите професии. А дали и до колко изкуството се котира в днешна България е друга тема.
By and large, jazz has always been like the kind of a man you wouldn't want your daughter to associate with.

Duke Ellington

#390 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:47

И двамата звучите като треньорите на българските футболни отбори, които като загубят и все нямат късмет :)

#391 Dio

Dehumanizer

• Енориаши
  • PipPip
  • 113 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:53

Естествено, при българина всичко опира до късмета, причината за неуспеха никога не е в него - той винаги е най-начетения и можещ но все някой му пречи или късмета му е обърнал гръб.
iF you listen the fools - the mob rules!
-----

#392 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:53

Ми то си е късмет да си намериш работа в момента.Аз лично в момента,от около 3 седмици съм без работа.Образование имам,някакъв стаж и него го имам,но това не ми помага много.Обаждам се тук там,пускам през джобса и за сега греда....с(м)отаджия за 350 лева с извънредните и кибичене 12 часа на крак като тупан няма да стана та каквото ще да е.Уви това е единственото нещо,за което мога да си намеря работа бързо в момента.

Много разводнихме темата.Но средна класа в България няма.Или си богат(по наше му) или си беден.Със 400-500 лева определено е сложно сам да се изхраниш,пък да не говорим ако трябва и семейство да храниш.

#393 Roy

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 705 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:56

View PostHeathenHeart, on 18 юли 2012 - 12:45 , said:

Значи вярваш в съдбовната предопределеност? Защото думата късмет идва от арабския език и означава "съдба". Без да омаловажавам значението на страничните фактори, все пак вярвам в силата на човека и ролята на избора. Много ми харесва следната мисъл: "Когато човек наистина иска нещо, то той търси, намира или създава начин за постигането му. Когато не иска нещо - търси, намира или създава оправдания."

Duke Ellington

#394 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:58

View PostCarlsberg, on 18 юли 2012 - 12:53 , said:

Много разводнихме темата.Но средна класа в България няма.Или си богат(по наше му) или си беден.Със 400-500 лева определено е сложно сам да се изхраниш,пък да не говорим ако трябва и семейство да храниш.

Дай ми дефиниция за богат човек. Например ти, при каква месечна заплата би се определил като богат човек?
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#395 Roy

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 705 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:59

View PostCarlsberg, on 18 юли 2012 - 12:53 , said:

Ми то си е късмет да си намериш работа в момента.Аз лично в момента,от около 3 седмици съм без работа.Образование имам,някакъв стаж и него го имам,но това не ми помага много.Обаждам се тук там,пускам през джобса и за сега греда....с(м)отаджия за 350 лева с извънредните и кибичене 12 часа на крак като тупан няма да стана та каквото ще да е.Уви това е единственото нещо,за което мога да си намеря работа бързо в момента.

Съгласен съм с теб, че в България средната класа е размита, но не мисля, че е късмет да си намериш работа или поне не и в София. Проблемите в търсенето започват при поставянето на различни изисквания и условия от страна на търсещия. Поне в София има предостатъчно широк пазар на труда.

Duke Ellington

#396 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 18 юли 2012 - 13:06

А-ха, значи, виновен е този, който е доволен да работи каквото и да е, а не този, който има всевъзможни претенции, само защото дава някакви пари? Не смятам, че в чужбина е особено различно, и продължавам да се измъчвам с въпроса, защо изглежда, че в определени държави, все пак, се живее по-добре?

И ми е безкрайно любопитно, от къде точно произлизат данните ви за пазара на труда?

@Dio: разбирам, че си американец, но, все пак, ми звучи абсурдно, когато някой българин се дистанцира по такъв начин. :)

Edited by Mor-Rioghain, 18 юли 2012 - 13:38 .

#397 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 18 юли 2012 - 13:11

View PostRob Roy, on 18 юли 2012 - 12:56 , said:

Значи вярваш в съдбовната предопределеност? Защото думата късмет идва от арабския език и означава "съдба". Без да омаловажавам значението на страничните фактори, все пак вярвам в силата на човека и ролята на избора.
Определено вярвам в известна съдбовна предопределеност. В същото време вярвам и в силата на човека. Но не вярвам, че без късмет става каквото и да било.

View PostRob Roy, on 18 юли 2012 - 12:59 , said:

Поне в София има предостатъчно широк пазар на труда.
Това изобщо не е вярно.

View PostMor-Rioghain, on 18 юли 2012 - 13:06 , said:

@Dio: разбирам, че си американец, но, все пак, ми звучи абсудно, когато някой българин се дистанцира по такъв начин. :)
От написаното под аватара, излиза, че е швед. :harhar:
Hedniska Blod

#398 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 18 юли 2012 - 13:13

View Postmarillion, on 18 юли 2012 - 12:58 , said:

Дай ми дефиниция за богат човек. Например ти, при каква месечна заплата би се определил като богат човек?

Доста общо понятие,но ако можеш да издържаш семейството си материално,без да се лишавате от най необходимото,че и да заделиш някой лев и същевременно да не броите стотинките в края на месеца преди заплата,по мое му спадаш към първата графа.

Роб претенции нямам,но това пак не ми помага при намирането на работа.Кандидатствам за каквото ми падне,стига да знам,че мога да се справя с нея.Както споменах съм монтъор по образование,но почти всичко ми е теория без особена практика,а всичко което намерих по тази професия изисква стаж и то поне няколко години.Следователно се отказах от амбицията да си намеря работа по професия.Пускам,обаждам се и какво ли не,но греда поне за момента.Не се отчайвам ,че някога ще намеря нещо,това така,но кога не се знае.Последния път бях без работа 4 месеца през които не съм си търсил работа само събота и неделя.Шанс май му се вика.

Edited by Carlsberg, 18 юли 2012 - 13:15 .

#399 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 18 юли 2012 - 13:16

View PostMor-Rioghain, on 18 юли 2012 - 13:06 , said:

Не смятам, че в чужбина е особено различно, и продължавам да се измъчвам с въпроса, защо изглежда, че в определени държави, все пак, се живее по-добре?

И ми е безкрайно любопитно, от къде точно произлизат данните ви за пазара на труда?
Тук има официална статистика - обобщена, а тук по-подробно ако ти се занимава да четеш. Аз лично на тези статистики не им вярвам много, защото има доволно количество хора, които и без работа не се регистрират в бюрата.

А на въпроса защо в чужбина се живее по-добре. Манталитетът им е различен от нашия, всичко е организирано по-добре и основно произвеждат, докато в БГ като цяло "произвеждаме" услуги (в голямата си част, доста некачествени - пример сектор Туризъм).

#400 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 18 юли 2012 - 13:24

View PostCarlsberg, on 18 юли 2012 - 13:13 , said:

Доста общо понятие,но ако можеш да издържаш семейството си материално,без да се лишавате от най необходимото,че и да заделиш някой лев и същевременно да не броите стотинките в края на месеца преди заплата,по мое му спадаш към първата графа.

Не, съвсем не е общо понятие. Това, което ти си написал е твърде общо. Пак ще те попитам, какви месечни доходи ще те направят богат в собствените ти очи? Дай цифра, да бъдем конкретни...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users