Jump to content

"Kavarna Rock 2012"13-15.07.2012 г.

• You cannot reply to this topic
451 replies to this topic

#361 eddie

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 400 posts

Posted 17 юли 2012 - 22:47

Швеция и Швейцария са почти колкото нас, но сигурно правят десет пъти повече концерти.

Така че броят на населението в случая не е определящ. За мен основната причина е кризата + анцунга...

Edited by eddie, 17 юли 2012 - 22:49 .

#362 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 18 юли 2012 - 08:34

Винаги съм се забавлявал с механичното сравнение между доходите в България и тези да кажем в ЕС. Предполагам повечето хора от вас имат възможност да пътуват в Европа, все пак отминаха онези години на изолация, а и доходите се увеличиха макар и недостатъчно. Не ви ли прави впечатление, че цените в страните от ЕС са същите като тук, но в евро? Не ви ли прави впечатление какви са цените там на битовите услуги, цените в заведенията, цените на стоките от първа необходимост, наеми, осигуровки и т.н.? За данъци не питам, това е "черна дупка" за българина, който продължава да работи "на черно". Заплата от 2000-2500 евро в ЕС е абсолютно равносилна на заплата от 1000-1200 лева в България. Нещата са съвсем прости - хората с по-ниски доходи от посочените не могат да си позволят да ходят на концерти, както в България, така и в Западна Европа. Лошото е друго, някой по-горе го беше споменал... Лошото е, че някак свикнахме да работим "на черно" без осигуровки, следователно без да внасяме пълен размер на данък върху доходите в хазната. Не можем да отвикнем от навика вечно да търсим вариант как да "метнем" държавата и "да минем метър". Ама, това е съвсем различна тема...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#363 Metal Heart

silent water(s)

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1399 posts

Posted 18 юли 2012 - 08:48

http://www.facebook....&type=1

KAMELOT
преди 17 часа
Kavarna crowd! Thanks again Bulgaria!

На тази снимка може да се види колко сме били всъщност!

It's in your heart, it's in my soul, in your own reality
Vanquish the pain
Don't want to see it fail!

#364 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 18 юли 2012 - 08:48

^^Колко от хората в България (не в София) взимат 1000 лв. заплата? В колко семейства двама взимат по толкова? На колко човека се разпределят тези пари? За държавата, данъците, какво се дава и получава изобщо не ми се обсъжда.

В темата имаше въпрос към satanicart: "Ти наистина ли си на 40 години?". Аз ще го задам така: "На 40 години, със семейство, деца, понякога и възрастни родители, първата грижа ли е да тичаш по концерти и това ли е основното, за което да си даваш парите?" Разбира се, всеки решава за какво да си дава парите, но да се издига в култ да се мизерства в името на преследване на любима група, ми се вижда странно. Още по-странно, ако се принуждават да мизерстват и други, и почти престъпно, ако това са деца.

Edited by HeathenHeart, 18 юли 2012 - 08:50 .

Hedniska Blod

#365 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 18 юли 2012 - 09:00

Ами, нали вече казах, посочената от мен сума е екзистенц минимум. Не я получаваш, не ходиш по концерти. Просто е, болезнено за възприемане, но просто като фасул...

Аз съм на 42 г. Имам семейство и син на 16 г. Доходите са ми добри, но заплатата на съпругата ми е около 700-800 лева. За мен е по-добре тя да си стои вкъщи, ще ми излиза по-евтино, но тя е еманципирана. Преди години имах по-ниски доходи, но отново отделях пари за музика - дискове, дивидита, концерти... Да, не си позволявах два-три пъти годишно да ходя в чужбина на концерт, но кучето скача според тоягата. Не твърдя, че съм супер амбициозен, но от години съм постигнал ниво на доходи, което ми позволява да пътувам и да "хвърлям" средства за любимото си хоби. Според мен всеки може да го постигне, но трябва да го поиска и да се потруди, за да го получи...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#366 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 18 юли 2012 - 09:19

болезнено за възприемане
Не винаги, зависи от потребностите на човека и начина на живот. Има хора, които могат да си позволят да ходят на повече концерти, но не го правят.

Според мен всеки може да го постигне, но трябва да го поиска и да се потруди, за да го получи...
На теория е така, но на практика не се получава. Но и това е друга тема.
---

Опитвам се да погледна нещата по-общо, защото всеки сам за себе си е прав, но от един човек не може да се прави обобщение за всички. Пак отиваме към индукцията и дедукцията. :harhar:

Edited by HeathenHeart, 18 юли 2012 - 09:25 .

Hedniska Blod

#367 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 18 юли 2012 - 09:56

Може ли темата за паричните доходи да се премести някъде другаде?
Има какво да се каже по нея, обаче не е за тук.

Що се отнася до останалото - не, не съм се преситил на любимите си групи, най-малкото защото не съм имал възможността да ги гледам толкова, че да ми писнат. Не са идвали толкова пъти, не за друго. Но по концерти - особено по концерти с пет или шестцифрен брой публика - далеч не ходят само хора, на които концертиращата група е любима. Хората, на които групата не е любима, ще отидат веднъж-два пъти да я видят ей така, от чист интерес, но няма да тръгнат да я преследват на турнето й, нито ще си дават парите за нея десетки пъти. Особено ако е група като Metallica или AC/DC, за които съм останал с впечатлението, че правят страхотни, но твърде еднакви концерти. (Моля феновете да не се обиждат. Не ми е цел и ако греша, приемам поправката.) Хората, на които групата не е любима, в крайна сметка ще се преситят. А дори сред най-големите фенове са малко хората, готови да потрошат куп пари за едно и също пет-шест пъти.

Що се отнася до това, което Мерилиън каза за меломаните - че биха гледали любимците си всеки месец - не знам. Един месец е малко време. :) Няма групи, които да слушам всеки месец, пък какво остава да инвестирам време и пари, за да ги гледам - колкото и да ги харесвам. За това да следвам някоя група из Европа или из целия свят не ми се е удавала възможност, но и, честно казано, не вярвам да тръгна да го правя, дори милиардер с всичкото свободно време на света да съм.

Що се отнася до Каварна... Единственият път, когато съм бил там, атмосферата си я имаше - става дума за 2008 година. Само че тогава помним кои бяха групите и какво направиха. Имаше изпълнители, които харесвам, и в следващите години, но ми бяха в неудобно време. Тази, обаче, единствените изпълнители, към които имах някакъв интерес, се оказаха по същество кавър-група, па макар и съставена от музиканти на огромно ниво. Е, сори, ама петстотин километра за такава не бих пропътувал. В случая покрай познати на баща ми можеше да се намери чалъм със семейството да отидем безплатно, но не го направихме. Просто нямаше за какво.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#368 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 18 юли 2012 - 10:18

View Post2+2=5, on 17 юли 2012 - 20:52 , said:

"Понастоящем неквалифициран работник с ниски доходи получава месечно 1.823 евро." Това изрових от първия попаднал ми линк за заплатите в Германия. Но предполагам, че той е около 10 пъти по-работлив, умен и така нататък от българския си вариант.

Близо си до истината. Според стойността на БВП на глава от населението - 8 пъти по-работлив, или ако предпочиташ създаващ 8 пъти повече от българския си вариант. И само между другото, немците са доста далеч от челните места в това отношение. Не колкото нас естествено защото предпочитат да вършат нещо пред това да страдат и да оплакват нещастната си съдба ежедневно и целодневно. Но на кой ли му пука за това, то не е важно. Важното е, че на нас все някой/нещо ни пречи да си изявим невероятния потенциал. Разбира се самите ние никога нямаме никаква вина за мизерията си.

Carlsberg, данни за процента от населението, което слуша някакъв вид музика в дадена държава не са били изваждани на показ. Така че тази теория увисва във въздуха. Естествено съвсем логично е колкото по-голямо е населението на дадена държава толкова повече като бройка да са хората слушащи рок/метъл. Е, шведите примерно са 9 и половина милиона, но както и да е... Няма как да не се съглася с ето това:

View PostCarlsberg, on 17 юли 2012 - 22:07 , said:

Анцузите+джапанки преобладават.
Особено в съзнанието на повечето хора.

#369 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 18 юли 2012 - 10:29

View PostHeathenHeart, on 18 юли 2012 - 08:48 , said:

Разбира се, всеки решава за какво да си дава парите, но да се издига в култ да се мизерства в името на преследване на любима група, ми се вижда странно.

Ще се радвам ако ме цитираш да казвам подобно нещо :)

Колкото до мен (понеже явно предизвиквам някакъв нездрав интерес) - далеч съм от милионер, работя за съвсем нормални пари и тези пари ми стигат за всичко, включително и да ходя на концерти. Особено пък при положение, че тук в България концертите буквално с лопата да ги ринеш, всеки ден идват чужди рок/метъл групи. Оправям се и не, не мизерствам. Много хора (като бройка, не като процент) не мизерстват. Какви са причините останалите да го правят - оставям да решите вие. А, да... работодателите, правителството, клингоните, Халеевата комета, злите гризачи... сетих се.

И малко по-сериозно - всеки един човек над определена възраст, който има нещо в главата може да се справи с финансовите си проблеми. Кой по-добре, кой не толкова - според конкретния човек. А между другото именно в моменти на криза като сегашната за един човек с качества е далеч по-лесно да си намери добре платена работа. Е, за анцузите и джапанките е трудно винаги :P

#370 2+2=5

Blasteroid

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 254 posts

Posted 18 юли 2012 - 10:48

Тази висока производителност не се дължи на работниците, а на техниката, с която работят.Не смятам, че обикновения работник е виновен, че му се налага да използва много по-остарели технологии и машини. Не всички хора са еднакви на някои им липсват ум, амбиция, късмет или нещо друго. Не може всички хора да са успели. Трябва да има и обикновени бачкатори. Но каквото и да си говорим условията тук са направо плашещи ако тръгнем да ги сравняваме с нормалните държави .Пълно е с хора принудени да работят като луди за жълти стотинки, докато техния еквивалент на запад може да си осигури един нормален и спокоен живот.
One Shih Tzu ... Seven Psychopaths

#371 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 18 юли 2012 - 10:57

View Post2+2=5, on 18 юли 2012 - 10:48 , said:

Пълно е с хора принудени да работят като луди за жълти стотинки, докато техния еквивалент на запад може да си осигури един нормален и спокоен живот.
+1

View Postsatanicart, on 18 юли 2012 - 10:29 , said:

А между другото именно в моменти на криза като сегашната за един човек с качества е далеч по-лесно да си намери добре платена работа.
:lol2: :lol2: :lol2:
Hedniska Blod

#372 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts

Posted 18 юли 2012 - 10:58

^^ Аз пак да попитам, какво се разбира под "техния еквивалент на запад може да си осигури един нормален и спокоен живот"? Въобще не съм съгласен, че всеки жител на западноевропейска страна може да си позволи всичко, включително да ходи на концерти. Продължавам да твърдя, че разлика между средностатистически българин и средностатистически западноевропеец по отношение на покупателна способност в държавата на пребиваване няма, дори може да се окаже, че ние живеем по-добре в някои отношения. Всичко е въпрос на внимателна преценка, а не механично приравняване и сравняване на цени и доходи...
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#373 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 18 юли 2012 - 11:43

Ние, всъщност, имаме ли средностатистически българи? И колко са те? Средната класа у нас, която, според мен, трябва да отговаря на средностатистическия българин е толкова свита, че изобщо не може да става за генерални сравнения. И, както казва съвсем правилно HeathenHeart, едно е да си германец и пенсионираните ти родители да обикалят света с пенсиите си, друго е да си българин и пенсиите на родителите ти да стигат само за лекарствата. А по въпроса с феновете, дето ходели след групите и обикаляли покрай тях света - това сигурно на 70% са фенки, младежки изпонавлюбени в музикантите от групата, а другите 30% са момчета, изпонавлюбени във въпросните фенки :)
... Through dreams I influence mankind...

#374 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 18 юли 2012 - 11:43

View Postmarillion, on 18 юли 2012 - 09:00 , said:

Според мен всеки може да го постигне, но трябва да го поиска и да се потруди, за да го получи...

И малко по-сериозно - всеки един човек над определена възраст, който има нещо в главата може да се справи с финансовите си проблеми. Кой по-добре, кой не толкова - според конкретния човек. А между другото именно в моменти на криза като сегашната за един човек с качества е далеч по-лесно да си намери добре платена работа. Е, за анцузите и джапанките е трудно винаги :P
Мисля, че точно в тези два цитата се крие тайната. Работя в малка софтуерна (като брой хора) фирма и наскоро ни се наложи да потърсим нов човек за сравнително елементарна дейност, като единственото ни изискване беше да има основни познания по материята. Държа да подчертая, че никога образованието не е било условие, за да наемем някого на работа. Понеже нямаме такова животно HR интервютата ги провеждаме с колеги, да се разбира говорим си съвсем лежерно с кандидатите. Няма да изпадам повече в подробности, но от 30 CV-та (сред които настоящи шофьори на мотокари, работник в мандра и т.н) звъннахме на 3ма, от които 1 изобщо не благоволи да дойде, а останалите 2ма (без дори да покриваха половината от изискванията) имаха претенции до небесата.
Та в този ред на мисли, не е лошо да искаш да получаваш 2000+ заплата, но е редно да имаш нещо насреща, заради което да ти ги плати някой. Кризи, али бали за мен единствено са оправдание, за да не си напрегнеш мозъка и да се квалифицираш достатъчно, за да получаваш добри пари.

#375 Змей Горянин

стъписващо зъл

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 892 posts

Posted 18 юли 2012 - 11:47

Не оспорвам горчивия ти опит, но ето на какво станах аз свидетел последните месеци. Записах се на безплатен HTML + Javascript курс към академията на Телерик, ей така, от интерес и за уплътняване на времето. Записаните на въпросния курс бяха 2600 (две хиляди и шестстотин) човека. Като как липсват хора с елементарни познания за вашата работа - идея нямам. :) Ти не казваш и всъщност какво е естеството на елементарната дейност де...
... Through dreams I influence mankind...

#376 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 18 юли 2012 - 11:49

Много хора (като бройка, не като процент) не мизерстват. Какви са причините останалите да го правят - оставям да решите вие. А, да... работодателите, правителството, клингоните, Халеевата комета, злите гризачи... сетих се.
Именно заради подобни приказки помолих финансовите дискусии да са в друга тема.
Защото това, да ме извиняваш, са пълни глупости.
Не те знам какво работиш, не те знам и колко си добър. Съвсем сериозно и без злоба ти казвам, че се радвам, че успяваш да се справяш добре.

Обаче да пишеш по подобен начин е просто грозно. Съжалявам. Първо, познавам достатъчно хора на уж много добра спрямо софийските стандарти, които, обаче, заплати не взимат с месеци, а смяната на работното място въобще не е тривиална поради адски много причини. За това повече няма да говоря, понеже не е за форум. Само ми се ще да кажа, че в подобна ситуация са сигурно десетки хиляди българи. Какво, те ли са си виновни? Второ, далеч не всеки е учил и е подготвен в програмиране, право или другите, да ги наречем, доходни професии. Има учители, има хора на науката, има ги какви ли не. И преди съм го казвал, на мен в БАН ми предложиха работа като математик срещу 140 лева месечно. Буквално, ей така. Не съм изтървал нулички, нито други цифри. Вярно, бях студент все още, но... 140 лева... По-малко от цената на фронтстейдж билет за концерт на Стинг... Ако бях завършил бакалавър, щях да взимам двойно повече. Йей, огромната заплата... Можете да потърсите и вече изтеклата обява на Роженската обсерватория, та да видите срещу какви изисквания колко плащат. Ако искаш, можеш да провериш колко взима един преводач. "Бард", дето са най-голямото българско издателство, специализирало се в развлекалената литература, плащат, доколкото знам, по три лева на страница. Надявам се, не е нужно да обяснявам колко смехотворна сумичка е това. А те са най-големите. А какво остава за работник, чиято работа НЕ МОЖЕ да бъде измерена количествено и НЕ ЗАВИСИ изцяло от него? Учител в държавно училище, да речем? Давате примери с държави от Западна Европа. Там даскалите принудени ли са да дават частни уроци, за да могат да си вържат гащите на края на месеца? Защото тук в доста случаи е така, а далеч не по всички предмети се търсят частни уроци. Има и хора на изкуството, за които направо ми е неудобно да говоря. Сериозно. Поговорката "Музикант къща не храни" само в България я има.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#377 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 18 юли 2012 - 11:50

View Postmarillion, on 18 юли 2012 - 08:34 , said:

Винаги съм се забавлявал с механичното сравнение между доходите в България и тези да кажем в ЕС. Предполагам повечето хора от вас имат възможност да пътуват в Европа, все пак отминаха онези години на изолация, а и доходите се увеличиха макар и недостатъчно. Не ви ли прави впечатление, че цените в страните от ЕС са същите като тук, но в евро? Не ви ли прави впечатление какви са цените там на битовите услуги, цените в заведенията, цените на стоките от първа необходимост, наеми, осигуровки и т.н.? За данъци не питам, това е "черна дупка" за българина, който продължава да работи "на черно". Заплата от 2000-2500 евро в ЕС е абсолютно равносилна на заплата от 1000-1200 лева в България. Нещата са съвсем прости - хората с по-ниски доходи от посочените не могат да си позволят да ходят на концерти, както в България, така и в Западна Европа. Лошото е друго, някой по-горе го беше споменал... Лошото е, че някак свикнахме да работим "на черно" без осигуровки, следователно без да внасяме пълен размер на данък върху доходите в хазната. Не можем да отвикнем от навика вечно да търсим вариант как да "метнем" държавата и "да минем метър". Ама, това е съвсем различна тема...

От прословутата криза насам,не бих казал,че доходите ни са се увеличили.Даже напротив.Във момента е много сложно да си намериш работа,а дори и да успееш някакси,работодателите се оправдават с кризата и предлагат жълти стотинки(не е сериозно да ти предлагат почти навсякъде,заплата от около 400-500 лева).Дори с 700 е сложно да се живее,но както и да е.

Относно цените.Със малки изключения,там почти всичко е като тук,като имам предвид,че стока там примерно е 2 евро,а при нас 3,50 лева примерно.Дори и да беше два пъти по-скъпо,пак е сложно да сравняваш средна заплата от около 1000 евро,и заплата от 500 лева.

Преди няколко години работих като тенекеджия в фабира за бойлери.Имахме модерни фрези,преси,стругове,гилотини,абкант и каквото се сетите(с изключение на ъглошлайфове и бормашини) от 30-те години на миналия век.Със подобни съоражения е сложно,но да кажем,че някакси се справяхме.Следва заплатата.Седмично взимах 120(сто и двадесет) лева,и то при 6 дневна работна седмица.Квалифициран персонал,примерно заварчик или стругар взимаше около 150 лева пак за същите дни седмично.Това се случи преди 4 години.Във въпросната фирма работих 5 месеца.През тези месеци видях около 40-50 човека да се сменят.Но тогава беше по-лесно да си намериш работа.

През 2009-та се хванах в хипермаркет за стройтелни материали.Заплатите бяха както следва: Касиери 780 брутно(610 чисто) и продавач консултанти 850 брутно(650 чисто),това в София в другите градове като Стара Загора примерно заплатите бяха около 400 чисто.Като в това число бяха много хора между 30 и 50 години.Всеки ден имаше поне по 50 кандидатури за работа.Във другите подобни вериги дават съответно между 400 и 500 лева чисто.А колко хора работят в подобни вериги? Във Хранителните стоки е още по-зле.Във магазините за черна и бяла техника не е по-различно.

Къде са тея средни заплати от около 700-1000 лева не знам.Аз завърших средно и висше ДВГ.Като монтъор не мога да си намеря работа,защото нямам поне 5 години трудов стаж.Е все пак имах възможност да се хвана като такъв за 580 лева брутна заплата.Естествено не го направих,сами може да се сетите,че това ми беше обидно.

Edited by Carlsberg, 18 юли 2012 - 12:17 .

#378 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 18 юли 2012 - 11:55

View Postmarillion, on 18 юли 2012 - 10:58 , said:

дори може да се окаже, че ние живеем по-добре в някои отношения.
Това е вярно
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#379 Roy

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 705 posts

Posted 18 юли 2012 - 11:58

View PostCarlsberg, on 18 юли 2012 - 11:50 , said:

Относно цените.Със малки изключения,там почти всичко е като тук,като имам предвид,че стока там примерно е 2 евро,а при нас 3,50 лева примерно.Дори и да беше два пъти по-скъпо,пак е сложно да сравняваш средна заплата от около 1000 евро,и заплата от 500 лева.

А ще има ли няколко думи (и числа) за данъците в западна Европа и съотношението им към тези в България?
By and large, jazz has always been like the kind of a man you wouldn't want your daughter to associate with.

Duke Ellington

#380 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 18 юли 2012 - 12:02

View PostЗмей Горянин, on 18 юли 2012 - 11:47 , said:

Ти не казваш и всъщност какво е естеството на елементарната дейност де...
Не исках да конкретизирам, за да не изпадам в подробности, но след като питаш... :) Трябваше ни човек да тества софтуера с освновни познания по CSS, JavaScript и PHP + английски език. И под основни, наистина имам предвид основни, защото имаме практиката ние да си обучаваме хората. Колкото и невероятно да звучи, предпочитаме хора без опит. За Телерик само съм чувала легенди, но от тези 2600, които си изброил я ми кажи колко точно го завършват курса(произволен от всички, които предлагат)? А и до колкото знам, от завършилите го, те си обират хората, които им вършат работа и си ги наемат.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users