marillion, on 18 юли 2012 - 08:34 , said:
Винаги съм се забавлявал с механичното сравнение между доходите в България и тези да кажем в ЕС. Предполагам повечето хора от вас имат възможност да пътуват в Европа, все пак отминаха онези години на изолация, а и доходите се увеличиха макар и недостатъчно. Не ви ли прави впечатление, че цените в страните от ЕС са същите като тук, но в евро? Не ви ли прави впечатление какви са цените там на битовите услуги, цените в заведенията, цените на стоките от първа необходимост, наеми, осигуровки и т.н.? За данъци не питам, това е "черна дупка" за българина, който продължава да работи "на черно". Заплата от 2000-2500 евро в ЕС е абсолютно равносилна на заплата от 1000-1200 лева в България. Нещата са съвсем прости - хората с по-ниски доходи от посочените не могат да си позволят да ходят на концерти, както в България, така и в Западна Европа. Лошото е друго, някой по-горе го беше споменал... Лошото е, че някак свикнахме да работим "на черно" без осигуровки, следователно без да внасяме пълен размер на данък върху доходите в хазната. Не можем да отвикнем от навика вечно да търсим вариант как да "метнем" държавата и "да минем метър". Ама, това е съвсем различна тема...
От прословутата криза насам,не бих казал,че доходите ни са се увеличили.Даже напротив.Във момента е много сложно да си намериш работа,а дори и да успееш някакси,работодателите се оправдават с кризата и предлагат жълти стотинки(не е сериозно да ти предлагат почти навсякъде,заплата от около 400-500 лева).Дори с 700 е сложно да се живее,но както и да е.
Относно цените.Със малки изключения,там почти всичко е като тук,като имам предвид,че стока там примерно е 2 евро,а при нас 3,50 лева примерно.Дори и да беше два пъти по-скъпо,пак е сложно да сравняваш средна заплата от около 1000 евро,и заплата от 500 лева.
Преди няколко години работих като тенекеджия в фабира за бойлери.Имахме модерни фрези,преси,стругове,гилотини,абкант и каквото се сетите(с изключение на ъглошлайфове и бормашини) от 30-те години на миналия век.Със подобни съоражения е сложно,но да кажем,че някакси се справяхме.Следва заплатата.Седмично взимах 120(сто и двадесет) лева,и то при 6 дневна работна седмица.Квалифициран персонал,примерно заварчик или стругар взимаше около 150 лева пак за същите дни седмично.Това се случи преди 4 години.Във въпросната фирма работих 5 месеца.През тези месеци видях около 40-50 човека да се сменят.Но тогава беше по-лесно да си намериш работа.
През 2009-та се хванах в хипермаркет за стройтелни материали.Заплатите бяха както следва: Касиери 780 брутно(610 чисто) и продавач консултанти 850 брутно(650 чисто),това в София в другите градове като Стара Загора примерно заплатите бяха около 400 чисто.Като в това число бяха много хора между 30 и 50 години.Всеки ден имаше поне по 50 кандидатури за работа.Във другите подобни вериги дават съответно между 400 и 500 лева чисто.А колко хора работят в подобни вериги? Във Хранителните стоки е още по-зле.Във магазините за черна и бяла техника не е по-различно.
Къде са тея средни заплати от около 700-1000 лева не знам.Аз завърших средно и висше ДВГ.Като монтъор не мога да си намеря работа,защото нямам поне 5 години трудов стаж.Е все пак имах възможност да се хвана като такъв за 580 лева брутна заплата.Естествено не го направих,сами може да се сетите,че това ми беше обидно.
Edited by Carlsberg, 18 юли 2012 - 12:17 .