Jump to content

"Kavarna Rock 2012"13-15.07.2012 г.

451 replies to this topic

#341 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 16 юли 2012 - 17:34

View PostDigger, on 16 юли 2012 - 17:24 , said:

И аз мога да отида на стадиона в определен час, да направя няколко снимки и да почна да обяснявам "Хората ходят в Каварна заради атмосферата, а не заради групите", там, където му е мястото - в света на фантазиите."
Това е факт. Не отричам. Но не можеш да направиш обратното - да отидеш в друг час, да направиш снимки, на които се вижда полупретъпкан стадион, и да защитиш обратната теза ;)
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#342 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 16 юли 2012 - 17:37

^
Е, дайте да ги видим тези снимки, на които се виждат 2-3 хиляди вътре в стадиона и което е по-важно - снимки, на които ситуацията ПРЕД стадиона да не е като в гробището.
I don't know how I managed it...

#343 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 16 юли 2012 - 17:39

ЕВРИКА! - Тази година хората са били в Каварна заради гробищната атмосфера* :D

* За неходилите в Каварна - градското гробище е почти в непосредствена близост до стадиона.

#344 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 16 юли 2012 - 17:51

View Posteddie, on 16 юли 2012 - 17:30 , said:

Все пак си мисля че най-важният фактор е финансовата криза. Цената на самите билети според мен е напълно нормална за въпросният фест, но все пак трябва да се отдели сума за хотел / квартира, храна, пътни и прочие и тогава вече сметката става друга.
+1
Ако не най-важният, един от важните фактори.

View Posteddie, on 16 юли 2012 - 17:30 , said:

Просто таргет-групата на хората, слушащи въпросните групи
Според мен част от групите нямаха никакви или много малки таргет-групи слушатели у нас, като сред тах бяха хедлайнерите на втория и третия ден. Също много важен фактор за ниската посещаемост.
Hedniska Blod

#345 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 16 юли 2012 - 18:36

Преди да ме нападнете с камъни (хехе), искам да кажа че съм ходил в Каварна на доста концерти/фестивали и ми харесва да ходя - влизам на самите концерти, не стоя отвън (всъщност тази година за пръв път пропускам фестивала).
Та това което искам да кажа е че от много коментари по форуми, мнения по блогове и разговори с различни хора в мен започна да се оформя една доста странна дефиниция на "Фестивалната атмосфера в Каварна". А именно - огромен брой хора, които не виждат смисъл да си дават парите за билети, но искат да слушат музика на аванта (няма значение дали ще са някакви известни групи свирещи на стадиона или безкрайно въртяната колекция касетки на Deep Purple и ACDC от близката "кръчма"), като паралелно с това тази огромна група хора виси в Каварна 1-2 дена преди и след фестивала, изпива промишлени количества алкохол, изяжда промишлени количества кебапчета, виси по плажове, опъва палатки или направо пада да спи където свари, плющи се на воля, смесва се с останалата част от ОГРОМНАТА/МНОГОБРОЙНАТА тълпа отишла за да влезе на концерта или да виси отвън...цялата работа общо взето прилича на селски събор, купон или ваканция или нещо подобно, но аз някак не мога да нарека това нещо фестивална атмосфера (пак казвам, това си е мое мнение, не искам и нямам намерение да засягам никого). А тази година тази така наречена фестивална атмосфера явно е липсвала поради простата причина, че явно е липсвала огромната тълпа отвън, както и вътре е имало много малко хора - дали е заради кризата, заради не толкова големите групи или нещо друго, аз не мога да кажа. Факт е само че познавам много хора които винаги ходят за да пият отвън, а тази година си измислят някакви оправдания...Само че...де да знам, ако ще е само до алкохола, кебапчетата, плажа и секса - има доста по-приятни местенца. :)

Edited by Geddy, 16 юли 2012 - 18:38 .

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#346 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 16 юли 2012 - 18:41

View PostHeathenHeart, on 16 юли 2012 - 17:12 , said:

Това не е така, особено сред по-младото поколение

Добре, нека бъде така... и отново остава същият въпрос - за какво пренасищане може да се говори? Колко концерта има годишно за толкова многото разностранно фенстващи хора? Има ли повече от 15? Хайде нека са 20... толкова много ли е това? Когато обявиха примерно Slayer за Loud, доста често срещан коментар беше "Тия па, колко пъти ще идват тук?". Ами тия свирят в България общо за 4-ти път в цялата си кариера. В Германия например са свирили 4 пъти за 4 дни поне 50 пъти - и въпреки това хората там продължават да ходят. Имам познати немци, които са били на концерти на любимата си група по 200 пъти през последните 25 - 30 години, просто обикалят с тях по време на цялото им турне. И доводът, че видиш ли стандартът там бил далеч много по-висок, макар и верен, не изчерпва всичко - хората просто имат далеч повече желание. За тях също не е особено лесно да обиколят страната в 10 последователни дни и да присъстват на всеки един концерт - но го правят. Ако наистина харесваш дадена група (без значение коя точно е тя) - след като си ги гледал/а 3 пъти няма да задаваш въпроса "Колко пъти ще идват тия?" А подобен въпрос се задава масово за всяка една група, която е идвала повече от 1 път тук...

Изобщо на нас като цяло ни е любимо занимание да не харесваме нещо - групите които идват за първи път, многото пъти които идват други групи, мястото на провеждане, промоутъра, цената на билета, публиката, плаката, началния час, разположението на звездите по време на сета на тоя или оня, възрастта на басиста на тия, младостта на китариста на ония, това, онова и всъщност абсолютно всички останало...

И тук стигаме до втория въпрос:

View PostHeathenHeart, on 16 юли 2012 - 17:12 , said:

Интересно ми е някой да даде данни каква чест от населението на България слуша рок и метъл. Концертите като бройка не са много, но към интереса на колко хора са насочени? Това би дало някакъв обективен отговор за пренасищането, но не би повлияло на посещаемостта.

Не знам колко хора слушат такава музика, но знам много добре колко от тях ходят по концерти - много, много малко. Обективният отговор по отношение на пренасищането си си го дал/а сам/а - "Концертите като бройка не са много". Малката бройка не може да води до пренасищане - само голямата може да го направи. Практически обаче прогнозите ми за посещаемост на почти всички концерти са много близо до истината, рядко бъркам, а това е донякъде притеснително защото аз съм просто фен, нищо повече. Когато отида на дет/бек/траш концерт обаче, обикновено познавам лично половината посетители, а другата половина съм виждал по 10 пъти - на други подобни концерти. Т.е. на концерти по принцип ходят едни и същи хора, почти без изключение. Изключенията всъщност са наистина големите имена без значение от стила, където огромният процент от хората ходят не защото толкова харесват групите, а от елементарен интерес към нещо наистина популярно навсякъде по света или пък (още по-лошо) - за да може после да каже "Аз бях там".

Аз например много бих искал всеки месец в България да има поне по 5-6 (бих казал и доста повече, но хайде да не прекалявам) концерти на дет и траш метъл групи. Наистина много ми се иска защото това са двата ми любими стила и искам да гледам силните групи в тези стилове колкото се може по-често. Наясно съм, че това няма как да стане. Наясно съм и с причината - хората просто не се интересуват от такива неща. Като следствие разходите или не се избиват, или се избиват с много трудности, или в най-добрия случай остава някое единично левче. Има Youtube, МР3-ките са безплатни, къде ти ще ходят на концерти... или пък ще купуват оригинални дискове да кажем. Важното е да е на аванта, другото е от значение за твърде малко хора.

Иначе това, на което му викат "атмосфера" в Каварна по същество е нещо, което го има на всеки концерт, стига да ти остане време да му се посветиш между групите. Да се събереш с познати, да се запознаеш с нови хора, да си пийнете и да си поговорите за любимите си групи и разни други неща докато някъде вътре някоя от тези групи свири за тези, които са се прецакали да си купят билет - това е прочутата каварненска атмосфера :lol2:

Edited by satanicart, 16 юли 2012 - 18:44 .

#347 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 16 юли 2012 - 18:45

View Postsatanicart, on 16 юли 2012 - 18:41 , said:

На колко години си? В смисъл - помниш ли, когато в България имаше по 2-3 рок/метъл концерта в годината?

#348 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 16 юли 2012 - 18:48

40 навършени. Да, помня.

#349 eddie

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 400 posts

Posted 16 юли 2012 - 18:50

View PostSatyr, on 16 юли 2012 - 18:45 , said:

На колко години си? В смисъл - помниш ли, когато в България имаше по 2-3 рок/метъл концерта в годината?
Ееее, и ти сега....
Помниш ли полските фиатчета - с едно такова пътувахме от Варна до Несебър четирима човека (аз бях на задната седалка) и всичките бяхме високи по 1,80.
А с едно трабанче веднъж пътувах отиване и връщане до Пловдив и на връщане изгоря кажи-речи два пъти повече бензин... после се усетихме, че това е било заради насрещният вятър, който духаше....

Мисля че тези коли не ми липсват сега :)

Edited by eddie, 16 юли 2012 - 18:50 .

#350 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 16 юли 2012 - 18:53

View Postsatanicart, on 16 юли 2012 - 18:48 , said:

40 навършени. Да, помня.
Питам единствено и само, защото ми звучеше като човек на 20, който не помни. Може и като комплимент да го приемеш :)

View Posteddie, on 16 юли 2012 - 18:50 , said:

Помниш ли полските фиатчета - с едно такова пътувахме от Варна до Несебър четирима човека (аз бях на задната седалка) и всичките бяхме високи по 1,80.
А сега има smart-чета и подобни, не ти е правилна аналогията.
Прочее, аз не попитах, защото ми липсват или нещо такова онези времена. Вече уточних.

#351 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 16 юли 2012 - 18:57

View Postsatanicart, on 16 юли 2012 - 18:41 , said:

В Германия например са свирили 4 пъти за 4 дни поне 50 пъти - и въпреки това хората там продължават да ходят. Имам познати немци, които са били на концерти на любимата си група по 200 пъти през последните 25 - 30 години, просто обикалят с тях по време на цялото им турне. И доводът, че видиш ли стандартът там бил далеч много по-висок, макар и верен, не изчерпва всичко - хората просто имат далеч повече желание. За тях също не е особено лесно да обиколят страната в 10 последователни дни и да присъстват на всеки един концерт - но го правят.
Съжалявам, обаче това сравнение е просто безумно от логическа и статистическа гледна точка. Първо, населението на Германия е поне десет пъти по-голямо от населението на България - което при същото съотношение на метъли към не-метъли като у нас би означавало, че метълите са поне десет пъти повече.
Второ, Германия има много по-сериозни традиции от България както в метъл-музиката, така и в организирането на концерти и фестивали, което освен всичко друго, означава и че процентът на метълите е дори по-висок от нашия.
Което пък означава, че там Slayer могат да отидат доста повече пъти, преди да писнат на публиката, отколкото тук.
Трето, извън коментарите към новините тук, не съм виждал никого да недоволства от това, че Slayer идвали за трети или четвърти път, а, доколкото знам, сега на Лауд феста пак събраха колкото събират обикновено на концерт у нас - т.е. около пет хиляди човека.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#352 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 16 юли 2012 - 19:01

Аз и изглеждам на 20 :lol: Е, не чак на 20, но както и да е.

Изводът е повече от очевиден - в България имаме нужда от 2/3 концерта на година. Задължително на големи имена. Но пък слава богу, че и в чужбина има концерти :)

View PostТигър, on 16 юли 2012 - 18:57 , said:

Съжалявам, обаче това сравнение е просто безумно от логическа и статистическа гледна точка.

Съжалявам, обаче нямам намерение да си губя времето с отговор :)

#353 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 16 юли 2012 - 19:01

Предупреждавам че поста ми няма никакво намерение да започва война София-провинция, просто си правя едни разсъждения/анализи.
Като чета спора за пренасищането си мисля едно нещо...нямам представа какъв процент от хората в Каварна са софиянци и какви от останалите градове, но съм останал с впечатление че повечето са от София. Аз самия не ходя често на концерти и основната причина е финансова - по голямата част от концертите в България се провеждат в София - за мен това означава не само билет за концерт, а и спане, път, хапване - нещо, което средния софиянец, който ходи по концерти може да си спести. И като казвам хапване, имам предвид че ако си от София, можеш да хапнеш и вкъщи преди/след концерта, докато аз трябва да хапна на улицата и ако държа да не прекарам концерта в нужника, е по-добре да хапна в по-читаво (съответно по-скъпо) заведение. От друга страна ако живеех в София, мисля че щях да посещавам повече концерти. (забравих да спомена и фактора време - софиянеца губи време за концерта и да отиде до там, аз губя още 13-14 път отиване и връщане
Та - в София има немалко концерти и предполагам доста народ от София (и близките градове) ходи често. Възможно ли е при това положение да се е получило някакво пренасищане? И то като казвам пренасищане имам предвид следното - ако любимата ми група идва да свири 2-3 пъти, винаги ще я гледам, но да речем че от всичките групи които идват, около 10% са ми любими, а останалите 90% са в графата "не толкова любими, които нямам против да видя и на които имам един албум и не са лоши..." Ако има глад за концерти (както преди години) щях да посещавам всичките 100%. Ако съм се нагледал на много концерти, ще се наситя и ще започна да подбирам - няма да ходя на всичко наред, а само на това което ми е наистина интересно, това което не съм гледал, или пък любима група, по която съм вманиачен.
Аз разсъждавам по този начин...ами ако голяма част от хората разсъждават по същия начин? Тогава дори няма значение от кой град си - дори ако имаш времето и парите да идеш до другия край на България, ще се замислиш сериозно, ако по-голямата част от лайнъпа не представлява сериозен интерес...

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#354 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 16 юли 2012 - 19:07

View Postsatanicart, on 16 юли 2012 - 19:01 , said:

Съжалявам, обаче нямам намерение да си губя времето с отговор :)
10х.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#355 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 16 юли 2012 - 19:43

View PostGeddy, on 16 юли 2012 - 19:01 , said:

Ако съм се нагледал на много концерти, ще се наситя и ще започна да подбирам - няма да ходя на всичко наред, а само на това което ми е наистина интересно, това което не съм гледал, или пък любима група, по която съм вманиачен.
Аз разсъждавам по този начин...ами ако голяма част от хората разсъждават по същия начин? Тогава дори няма значение от кой град си - дори ако имаш времето и парите да идеш до другия край на България, ще се замислиш сериозно, ако по-голямата част от лайнъпа не представлява сериозен интерес...
Според мен, доста хора разсъждават по този начин.
На практика си написал, това което щях на отговоря на satanicart. Не авантата, а описаните от теб причини са водещи при избор дали да идеш или не на концерт.

Edited by HeathenHeart, 16 юли 2012 - 19:48 .

Hedniska Blod

#356 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 16 юли 2012 - 22:27

Само едно не мога да разбера.Как можеш да дадеш за пример Германия,и колко пъти свирили там,било то и 3-4 дена поред.И не само парите(а това винаги си е главната причина.И да аз на концерт няма да отида,ако освен билет имам 1 лев в джоба),а и населението-колко милиона народ е Германия и колко България.Сега.Да кажем че 30% от немците и 40% от българите(което не е така,но да кажем) слушат рок/метал.Колко милиона са тия 30% и колко милиона са тия 40%.

Аз,не съм я усетил тая Каварненска атмосфера,но сигурно щото съм ходил само 2 пъти(последния път беше миналата година).Аз ходя за групите.Купона можеш да си го направиш навсякъде,без да се налага да биеш 500 километра примерно.Мога да отида на някой събор някъде и да се орезиля,че и музика ще има.Мога да отида и на планина(горичка,езерце) и с още 20-30 приятелчета/познати да се направим мармалад.Това,разбира се си е мое лично мнение,но като ви слушам магията на Каварна се удавила някъде.

#357 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 16 юли 2012 - 22:30

^ Geddy, поставя много интересен въпрос. Лично аз съм мислил върху него доста пъти, дори имам собствени наблюдения и опит. Веднага давам пример. След като видях Anathema преди години в Атина, се бях зарекъл да не ходя повече на техен концерт. Музиката ме кефи, но живото им изпълнение куца. Това е лично мнение, да не наскачат анатемосаните сега. Обаче, когато се зададе техен концерт в София, не издържах и си купих билети още в първия ден. Сега мисля пак да ги гледам. Същата работа с поляците от Riverside. Бях се зарекъл да не ходя на втория им концерт, още не мога да простя на групата липсата на поне една композиция от "Трилогията" по време на първата им изява в София. Да, ама отидох, пак си купих билети още в първия ден...

За себе си съм направил извод, че онзи, който принципно ходи на концерти и това е част от живота му, ще отиде да гледа любима своя група/изпълнител дори и ако тази група/изпълнител изнася концерт в родния му град всеки месец. Същото важи и за концерт в пределите на страната, поне аз не бих пропуснал подобно събитие за нищо на света, колкото и пъти да съм гледал тази група/изпълнител. Но, това е валидно за ограничен тип меломани. Не казвам, че тази група меломани е по-добра от онези които предпочитат да си спестят повторно посещение. Просто казвам, че това е отделна, ограничена и специфична група от хора, за които пътуването и посещенията на концерти отдавна са се превърнали в начин на живот. Мамка му, хващам се, че от няколко години насам планирам лятната си отпуска около съответното турне, което ме интересува през годината...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#358 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 17 юли 2012 - 19:38

View PostCarlsberg, on 16 юли 2012 - 22:27 , said:

Само едно не мога да разбера.Как можеш да дадеш за пример Германия,и колко пъти свирили там

Понеже очевидно има повече от един, който не е схванал - изобщо не давам за пример Германия или която и да било друга държава. Явно това не сте успели да разберете. Давам за пример хора, които в продължение на 2-3 десетилетия си ходят на концерти и изобщо не са се преситили. Можеш спокойно да смениш "немци" с французи, холандци, американци и какви ли още не. И не става въпрос за една група, не става въпрос чак в такава степен и за пари защото преди 25 години примерно тези хора са били на по 16 - 19 годишна възраст и не са имали кой знае колко много в джоба, но буквално са си преследвали любимите групи из цялата страна и са мизерствали за да направят това. Всяка група си има die hard фенове, разликата е, че тук такива почти няма, поне в това отношение. Твърде малко са хората, които ходят на концерти и купуват т.нар. оригинален мърч.

Интересно ми е едно нещо. Предполагам ти и Тигъра си имате любима група, или пък не само една, а две-три, колкото-толкова. Според прочетеното тук от него дори мисля, че знам коя е неговата, но все пак... Кои са тези групи? Колко пъти сте били на техен концерт/и? Преситихте ли се?

Всъщност всичко което написах е една камара безсмислено многословие, всичко може да се каже и с едно единствено изречение:

View Postmarillion, on 16 юли 2012 - 22:30 , said:

За себе си съм направил извод, че онзи, който принципно ходи на концерти и това е част от живота му, ще отиде да гледа любима своя група/изпълнител дори и ако тази група/изпълнител изнася концерт в родния му град всеки месец.

За жалост изключително вярно е и това:

View Postmarillion, on 16 юли 2012 - 22:30 , said:

Но, това е валидно за ограничен тип меломани.

И да, напълно разбирам довода за финансовата пречка, особено за хората живеещи извън София. Има обаче и два фактора, които буквално никой не отчита когато става въпрос за нея. Първо, концертите тук са единици, а не стотици. Второ, винаги има съвсем ясно определена причина за наистина ниските доходи. И тази причина не е в никой друг, освен в получаващия ги. Изобщо не е случайно, че като цяло сме с най-нисък среден доход в цяла Европа. Напротив, за почти всеки един човек това е съвсем закономерно отражение на личните му качества :)

#359 2+2=5

Blasteroid

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 254 posts

Posted 17 юли 2012 - 20:52

"Понастоящем неквалифициран работник с ниски доходи получава месечно 1.823 евро." Това изрових от първия попаднал ми линк за заплатите в Германия. Но предполагам, че той е около 10 пъти по-работлив, умен и така нататък от българския си вариант. Лично според мен причината за ниската посещаемост на концертите в България е очевидна. Криза е, хората нямат пари, а сме гледали много по-интересни концерти от това, което ни беше предложено тази година. Специално групите в Каварна определено бяха много под нужното ниво за да се получи нещо повече от подобие на фестивал. Хората обедняват, а броят на концертите расте.
One Shih Tzu ... Seven Psychopaths

#360 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 17 юли 2012 - 22:07

Еми дали Франция,Германия или която и да е било друга стана,говорим за цифри.То лесно могат и по 5 дена да свирят в тези страни.Едно е страна примерно с 80 милиона население,от което 20 слушат рок метъл,от тях 100 хиляди харесват примерно Слеър,от които 70 хиляди биха отишли на концерт ако е в тяхния или близък град,други 5 хиляди пък са диви-те фенове и ги следват по петите.Това естествено си е мое виждане.Пък и реално погледнато,аз ако взимам около 2000 евро,мии и 30 пъти да ми дойде любимата група и да имам възможност да я гледам,и 30-те ще съм на концерт.Как примерно да си позволя да го правя с тея нашите перфектни заплати(ако си късметлия и все пак имаш работа де).Пък и не само аз мисля.

П.П. Аз съм убеден,че не повече от 1 милион Българи(може и по-малко) слушат рок/метъл.половината от които не ходят по концерти или поне не го правят често.

Анцузите+джапанки преобладават.

Edited by Carlsberg, 17 юли 2012 - 22:11 .

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users