HeathenHeart, on 16 юли 2012 - 17:12 , said:
Това не е така, особено сред по-младото поколение
Добре, нека бъде така... и отново остава същият въпрос - за какво пренасищане може да се говори? Колко концерта има годишно за толкова многото разностранно фенстващи хора? Има ли повече от 15? Хайде нека са 20... толкова много ли е това? Когато обявиха примерно Slayer за Loud, доста често срещан коментар беше "Тия па, колко пъти ще идват тук?". Ами тия свирят в България общо за 4-ти път в цялата си кариера. В Германия например са свирили 4 пъти за 4 дни поне 50 пъти - и въпреки това хората там продължават да ходят. Имам познати немци, които са били на концерти на любимата си група по 200 пъти през последните 25 - 30 години, просто обикалят с тях по време на цялото им турне. И доводът, че видиш ли стандартът там бил далеч много по-висок, макар и верен, не изчерпва всичко - хората просто имат далеч повече желание. За тях също не е особено лесно да обиколят страната в 10 последователни дни и да присъстват на всеки един концерт - но го правят. Ако наистина харесваш дадена група (без значение коя точно е тя) - след като си ги гледал/а 3 пъти няма да задаваш въпроса "Колко пъти ще идват тия?" А подобен въпрос се задава масово за всяка една група, която е идвала повече от 1 път тук...
Изобщо на нас като цяло ни е любимо занимание да не харесваме нещо - групите които идват за първи път, многото пъти които идват други групи, мястото на провеждане, промоутъра, цената на билета, публиката, плаката, началния час, разположението на звездите по време на сета на тоя или оня, възрастта на басиста на тия, младостта на китариста на ония, това, онова и всъщност абсолютно всички останало...
И тук стигаме до втория въпрос:
HeathenHeart, on 16 юли 2012 - 17:12 , said:
Интересно ми е някой да даде данни каква чест от населението на България слуша рок и метъл. Концертите като бройка не са много, но към интереса на колко хора са насочени? Това би дало някакъв обективен отговор за пренасищането, но не би повлияло на посещаемостта.
Не знам колко хора слушат такава музика, но знам много добре колко от тях ходят по концерти - много, много малко. Обективният отговор по отношение на пренасищането си си го дал/а сам/а - "Концертите като бройка не са много". Малката бройка не може да води до пренасищане - само голямата може да го направи. Практически обаче прогнозите ми за посещаемост на почти всички концерти са много близо до истината, рядко бъркам, а това е донякъде притеснително защото аз съм просто фен, нищо повече. Когато отида на дет/бек/траш концерт обаче, обикновено познавам лично половината посетители, а другата половина съм виждал по 10 пъти - на други подобни концерти. Т.е. на концерти по принцип ходят едни и същи хора, почти без изключение. Изключенията всъщност са наистина големите имена без значение от стила, където огромният процент от хората ходят не защото толкова харесват групите, а от елементарен интерес към нещо наистина популярно навсякъде по света или пък (още по-лошо) - за да може после да каже "Аз бях там".
Аз например много бих искал всеки месец в България да има поне по 5-6 (бих казал и доста повече, но хайде да не прекалявам) концерти на дет и траш метъл групи. Наистина много ми се иска защото това са двата ми любими стила и искам да гледам силните групи в тези стилове колкото се може по-често. Наясно съм, че това няма как да стане. Наясно съм и с причината - хората просто не се интересуват от такива неща. Като следствие разходите или не се избиват, или се избиват с много трудности, или в най-добрия случай остава някое единично левче. Има Youtube, МР3-ките са безплатни, къде ти ще ходят на концерти... или пък ще купуват оригинални дискове да кажем. Важното е да е на аванта, другото е от значение за твърде малко хора.
Иначе това, на което му викат "атмосфера" в Каварна по същество е нещо, което го има на всеки концерт, стига да ти остане време да му се посветиш между групите. Да се събереш с познати, да се запознаеш с нови хора, да си пийнете и да си поговорите за любимите си групи и разни други неща докато някъде вътре някоя от тези групи свири за тези, които са се прецакали да си купят билет - това е прочутата каварненска атмосфера
Edited by satanicart, 16 юли 2012 - 18:44 .