Jump to content

"Kavarna Rock 2012"13-15.07.2012 г.

• You cannot reply to this topic
451 replies to this topic

#321 eddie

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 400 posts

Posted 16 юли 2012 - 13:32

Вторият ден беше по-рехав, мисля че първата и третата вечер бяха около 1500 човека. Но при всички положения имаше повече от 500.

П.С. Специално за капанчетата отвън - първият и вторият ден имаше много хора на тях, чакаше се по няколко минути и всички маси бяха окупирани. На третият бяха значително по-малко - взех си за ядене без да чакам и по масите имаше свободни места.

Понеже стана дума и за звука - най-балансиран беше на около 10-15 метра зад мишпулта, напред се губеха средите, особено на третата вечер, в която "децибелите бяха най-високи"....

Edited by eddie, 16 юли 2012 - 13:41 .

#322 Geddy

Спасителя в RUSH-та

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1053 posts
  • Interests:Progressive Rock, Progressive Metal, Heavy Metal, Hard Rock, Jazz, Jazz-Rock, Prog-Folk, Folk-Rock...

Posted 16 юли 2012 - 13:39

Като стана дума за лев и за лайнъп, все пак има една много важна подробност - хонорарите на групите, наема на апаратура и сценичен екип и т.н. са си една много сериозна сума (особено ако говорим за големи имена) - при всички случаи такава сума не е по джоба на която и да е община, особено по време на криза (а Каварна е малка община) - все пак говорим за бюджет - всяка община си има някакъв лимит и не може да харчи стотици хиляди за един концерт, при положение че трябва да дава за инфраструктура, ремонти, заплати, пенсии и какво ли още не. През годините тук са били публикувани (а и не само тук) интервюта с доста промоутъри и всички общо взето казват (по един или друг начин) че основното перо в бюджета на един фест идва от сериозни спонсори - като бири, комуникационни компании, електрически компании и т.н. Проблема обаче е че в тази криза спонсорите се оттеглят или отпускат по-малко пари или въобще не отпускат, при което промоутъра е принуден или да рискува или да залага на сигурно с по-евтини групи...при всички случаи риска си го има - ако нямаш сериозен финансов гръб, разчиташ само на продажби на билети (и някакъв мърч евентуално), само че ако не събереш достатъчно публика, може и да не успееш да покриеш разходите по концерта и хонорарите и тогава влизаш в сериозни проблеми. Впрочем ако правилно си спомням миналата година проваления Sonisphere беше без сериозни спонсори и точно тук (поне според мен) беше сериозния риск и провал на промоутъра, че за да покани големи имена (и да им плати хонорара), трябваше да сложи цени на билетите - непосилни и неприемливи за повечето фенове.
Та, ако правилно разбирам нещата, ЦЦ този път не е работил със сериозен спонсор, нито с някой опитен промоутър и единствения начин нещата да се случат е бил да поканят не толкова големи имена, които съответно струват и по-евтино...sad but true...
Разбира се има си някаква причина и Цонко вече да не работи с Джокер и с Loud (или с която и да е друга сериозна промотърска компания с връзки и опит), но ние простосмъртните едва ли ще разберем точно истината ;)

edit: гледам че отчасти е написано това, което и аз написах, ама докато го напиша, после чаках един час да натисна "post", че имах друга работа

Edited by Geddy, 16 юли 2012 - 13:43 .

View PostHeathenHeart, on 28 януари 2013 - 13:29 , said:

Бира, водка и прогресив са вредни за здравето. В най-добрия случай водят до тенис. :harhar:

#323 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 16 юли 2012 - 13:57

През двете години, през които имаше вече и "София Рокс", а "Лауд" правеха феста в Каварна (2010, 2011) - те спазваха едно желязно и много полезно правило - фестивалът в Каварна да е около месец след "София Рокс". Сега фестивалът бе направен само една седмица след "София Рокс". Греда...
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#324 eddie

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 400 posts

Posted 16 юли 2012 - 13:57

И според вас кой беше организаторът на концертите, че не е бил опитен? Това че името му не беше публично обявено не означава че Генчо Вефа от село Трепетликово е движел цялата работа...

П.С. според мен ниската посещаемост се дължи на ред причини. Сатир е написал междувременно едната.

Edited by eddie, 16 юли 2012 - 13:59 .

#325 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 16 юли 2012 - 14:04

View PostДамаджан Петров, on 16 юли 2012 - 13:24 , said:

"Между 1500-2000 души посетиха стадион "Калиакра" на 15 юли" (Екип на "Metal Katehizis") Последно?

На 14-ти със сигурност повече от 500-600 човека нямаше (говоря за сета на Себастиан Бах и Dokken). На 15-ти, по време на Rhapsody of Fire и в първите 30 минути на Kamelot - преко сили 600-700 човека. Който не вярва, да види снимките по-долу. Правени са по времето когато Rhapsody of Fire са на сцената (19:30 - 21:00). Ако някой вижда на тези снимки 2000 човека - очен лекар му е майката! След 30-тата минута на Kamelot си тръгнах.

Гледайте снимките, сравнявайте с минали години и преценявайте.

Attached Files

• Attached File  1.JPG   159,89K   92 downloads
  • Attached File  2.JPG   175,36K   105 downloads
  • Attached File  3.JPG   144,22K   110 downloads
  • Attached File  4.JPG   191,87K   116 downloads
  • Attached File  5.JPG   168,44K   128 downloads
  • Attached File  6.JPG   170,09K   123 downloads
  • Attached File  7.JPG   161,54K   97 downloads

I don't know how I managed it...

#326 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 16 юли 2012 - 14:14

View PostSatyr, on 16 юли 2012 - 13:57 , said:

Сега фестивалът бе направен само една седмица след "София Рокс". Греда...
От финансова гледна точка, може и да си прав, макар че от 10 човека познати на София Рокс, цифром и словом само 1 си беше купил билет. Всички останали бяха или +1 или с билети по партийна линия. В случая, поне при хората, с които обикновено ходим в Каварна, определено причината не беше тази, а групите.

#327 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 16 юли 2012 - 14:23

View PostSatyr, on 16 юли 2012 - 13:57 , said:

През двете години, през които имаше вече и "София Рокс", а "Лауд" правеха феста в Каварна (2010, 2011) - те спазваха едно желязно и много полезно правило - фестивалът в Каварна да е около месец след "София Рокс". Сега фестивалът бе направен само една седмица след "София Рокс". Греда...

На мен упорито ми се струва, че правилото беше: "фестивалът в Каварна да предлага все по-различни групи от тези в София". Докато, тази година, Loud Concerts си доведоха съответния формат в столицата, а най-апетитното име от 80-те също не стигна до морето.

П.П. Нямам представа кой е написал репортажа, както и все по-голяма част от материалите за концерти, нито пък се очертава да се кандидатирам за автор, обаче, все повече ми се иска да се пробвам като коректор. :pardon:
Don't mistake lack of talent for genius.

#328 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 16 юли 2012 - 14:48

View PostOzzy, on 16 юли 2012 - 14:04 , said:

Гледайте снимките, сравнявайте с минали години и преценявайте.

Пфу, че готино, баш като за прог фест изглежда е била картинката... :)
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#329 Digger

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 430 posts

Posted 16 юли 2012 - 15:09

Чак пък провал??? Фестът си беше супер. Ако посещаемостта на едно събитие е критерият за успех, то всички бг организатори трябва да се гръмнат...

#330 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 16 юли 2012 - 15:19

Нали за концерти и фестивали се продават билети? Това е един вид продукт. А критерият за успеваемост на всеки един продукт са именно продажбите му...

#331 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 1998 posts

Posted 16 юли 2012 - 15:24

^Все пак е добре да се вземат предвид целите на фестивала. Т.е. колко публика са очаквали организаторите. Понеже силно се съмнявам някой да е очаквал точно тези групи да съберат хиляди хора.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#332 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 16 юли 2012 - 15:31

Какво значи "цел" на фестивала? Няма промоутър на света, който да не започва подобна инициатива с идеята да продаде максимално допустимото количество билети +1. Виж, когато предварително се бюджетира подобно събитие, тогава прогнозите за евентуална посещаемост са в основата на всички сметки. Според мен, до този момент фестивалите бяха сравнително успешно бизнес начинание у нас единствено благодарение на големите спонсори. Странно, но по-лесно се намира спонсор за фестивал тип "манджа с грозде", отколкото за самостоятелен концерт на голяма група/изпълнител. Тази "странност" е на път да изчезне, както и бройката на организираните в страната фестивали ще намалее по естествен път през следващите години. Както няколко пъти вече повтарям, навлизаме в ерата на бутиковите концерти, което не е никак лошо от моя гледна точка...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#333 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 16 юли 2012 - 15:55

View PostТигър, on 16 юли 2012 - 15:24 , said:

^Все пак е добре да се вземат предвид целите на фестивала. Т.е. колко публика са очаквали организаторите. Понеже силно се съмнявам някой да е очаквал точно тези групи да съберат хиляди хора.
Явно е очаквал или поне така е казал:

Разпродадени са много билети. Очакваме общо за трите дни над 10 000 души да посетят изданието на фестивала.
http://www.focus-news.net/?id=f21747

Да си напиша и аз компетентното мнение :harhar: за каварненското положение:
Групите, криза, отдалечена дестинация, много фестивали за кратко време, пренасищане на феновете, сериозна конкуренция от съседните страни. Най-вече групите - отдавна отмина времето, когато може да се привлекат хора с "новогодишна програма тип късен соц", т.е. със позагубили блясък звезди.

И още нещо - явно интерес привличат групите с 10-20 годишна история, които имат верни фенове и най-големите имена, които се радват на широк интерес. Писах го и другаде - българинът предпочита да чуе нещо познато, групи, които не са добре познати не привличат публика просто от любопитство.

Edited by HeathenHeart, 16 юли 2012 - 16:01 .

Hedniska Blod

#334 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 16 юли 2012 - 16:38

Да дам и аз моето скромно мнение - то касае не само каварненския фестивал, а фестивалите в България по принцип.

Като изключим обективните причини за известно оттегляне на феновете от концертите, провеждани в България (а именно икономическата криза, лошият подбор на групи на буквално всички фестивали, най-разнообразни промоутърски идиотии - в това БЕК категорично заемат първото място, неподходящи места на провеждане, охрана тип "аз съм олигофрен и се гордея с това", все по-благоприятните възможности за посещение на наистина качествени фестивали в чужбина) има и още един фактор, който аз категорично отказвам да проумея, а именно

View PostHeathenHeart, on 16 юли 2012 - 15:55 , said:

пренасищане на феновете

За какво пренасищане по дяволите може да става въпрос в нашата страна?!!! Та тук от гледна точка на хард рок/метъл феновете в най-добрия случай можем да говорим за 3 фестивала и около 15-на концерта на чужди групи годишно?!!! При това едва ли има човек, който да проявява интерес към всички тези толкова много на брой събития. Да дам за пример двата ми любими стила - дет и траш метъл. Какво има за такъв тип фен тук? Нека ги изброя (с уговорката, че макар да е малко вероятно, все пак е възможно до края на годината да бъдат добавени още 1-2 концерта):
- Opeth - 01.03.2012
- Krisiun / Malevolent Creation / Vital Remains - 02.03.2012
- Loud Festival - 02-03.06.2012
- Exodus - 11.07.2012
- Marduk / Immolation - 06.09.2012
- Kreator / Morbid Angel / Nile / Fueled By Fire - 19.11.2012
- Tankard - 08.12.2012

Това са цифром и словом 8 (осем!!!) дни в годината, в които има групи, които евентуално биха могли да представляват интерес за почитателите на тази музика. Е, как по дяволите това може да бъде наречено пренасищане?!!! В поне 25 града в Западна Европа такова количество концерти от тези стилове има в 15 произволно избрани поредни дни от годината!!!

ОК, макар и много малка част, но все някаква част от хората, които харесват тези стилове харесват и по нещо от по-леките течения - такъв например съм аз. И какво толкова ми предизвика / ще предизвика интереса ми? Fates Warning и Accept. Брееей, станаха цели 10 концертни дни...

Ако говорим за фенове, които отдават предпочитанията си на хард рок / хеви метъл - нима нещата там стоят по особено различен начин? 3 фестивала и още 5-6-7 концерта, същата история.

Билетите за въпросните концерти се продават достатъчно отрано за да могат дори хората, които не са особено добре финансово да си направят разчет и да съберат необходимите средства.

Концертите на българските групи не събират никаква публика, а и струват жълти стотинки - не са причина за отлив от посещения на чужди групи.

И изобщо, дори да приемем, че някои хора са почитатели на повече и по-разнообразни стилове (а такива определено са изключително малцинство) и да удвоим посочените от мен бройки концерти в рамките на 1 година - наистина не мога да схвана за какво по-точно пренасищане става въпрос... това е просто смешно...

Edited by satanicart, 16 юли 2012 - 16:41 .

#335 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 16 юли 2012 - 17:12

View Postsatanicart, on 16 юли 2012 - 16:38 , said:

И изобщо, дори да приемем, че някои хора са почитатели на повече и по-разнообразни стилове (а такива определено са изключително малцинство)
Това не е така, особено сред по-младото поколение, но за съжаление се споделя и от доста от организаторите на концерти. Което има отношение към една страна на споменатото от мен пренасищане - каненето на едни и същи групи.

Пренасищането се отнасяще най-вече към броя фестивали за кратко време - 3 за месец и половина, от което Каварна "изтегли късата кламка" да е последен. Спирит ъв Бургас не го броя, защото той е адресиран към по-разнообразна публика, не само рок и метъл.

Интересно ми е някой да даде данни каква чест от населението на България слуша рок и метъл. Концертите като бройка не са много, но към интереса на колко хора са насочени? Това би дало някакъв обективен отговор за пренасищането, но не би повлияло на посещаемостта.
Hedniska Blod

#336 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 16 юли 2012 - 17:14

Ако не друго, то тазгодишният фестивал "Kavarna Rock", прати твърдението "Хората ходят в Каварна заради атмосферата, а не заради групите", там, където му е мястото - в света на фантазиите. Ако това твърдение беше вярно, миналия уикенд в "морската ни рок столица" щеше да има в пъти повече публика. Отдавна повтарям, че 90% от хората ходят в Каварна САМО заради групите, а не заради някаква си ИЗВЪНЗЕМНА АТМОСФЕРА, която, разбираш ли, я имало само там. Е, видяхме наплива за тази АТМОСФЕРА, когато групите не са Heaven & Hell, Motorhead, Slayer, Dream Theater, Scorpions, Whitesnake, Helloween, DIO и т.н.

Каварненската АТМОСФЕРА пред стадиона беше по-мъртва от гробището, което се намира в съседство.

Attached Files

• Attached File  08.JPG   167,1K   73 downloads
  • Attached File  09.JPG   162,45K   81 downloads
  • Attached File  10.JPG   168,39K   83 downloads
  • Attached File  11.JPG   161,06K   89 downloads
  • Attached File  12.JPG   140,19K   83 downloads

#337 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7533 posts

Posted 16 юли 2012 - 17:23

Преди фестивала:

"Анти-каварненци" - слаби са групите, никой няма да отиде
"Про-каварненци" - там не се ходи заради групите, а заради атмосферата

След фестивала:

"Анти-каварненци" - нямаше хора
"Про-каварненци" - това не е най-важното и не това измерва успеха на един фестивал

:D

#338 Digger

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 430 posts

Posted 16 юли 2012 - 17:24

И аз мога да отида на стадиона в определен час, да направя няколко снимки и да почна да обяснявам "Хората ходят в Каварна заради атмосферата, а не заради групите", там, където му е мястото - в света на фантазиите."
Защото ако преди не си разбирал за какво става въпрос, не можеш и сега да го разбереш. Хората бяха там заради атмосферата, групите отново бяха бонус и според думите на мнозина - страхотен при това. Имах възможност да разговарям с много от посетителите - 90 на сто от тях твърдяха, че така - с по-малко хора и с по-бутикови, ако искате ги наречете, групи - си е много по-добре. А не тълпи от мрънкарници, които само търсят кусури...

Edited by Digger, 16 юли 2012 - 17:24 .

#339 eddie

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 400 posts

Posted 16 юли 2012 - 17:30

Хората, които се интересуваха само от атмосферата, стояха извън стадиона, пукаха бири с кебапчета и слушаха музика на аванта. Не може да се отрече че сянката в горичката е много добра, повечето палатки бяха разпънати именно там. :)
Иначе споделям на 100% поста на satanicart. Все пак си мисля че най-важният фактор е финансовата криза. Цената на самите билети според мен е напълно нормална за въпросният фест, но все пак трябва да се отдели сума за хотел / квартира, храна, пътни и прочие и тогава вече сметката става друга. Просто таргет-групата на хората, слушащи въпросните групи е различна от феновете на по-новите групи - едно е семеен човек със намаляли доходи, друго е по-млад човек, който освен за собственият си задник да не трябва да мисли за никой друг. Иначе ако говорим за успеваемост - за Соларфеста в Несебър май имало продадени над 30,000 билета до момента, ама това е друга тема...

А това делене на анти и про каварненци (новите срещу старите групи) (дизел срещу бензин по автомобилните форуми, многолентови озвучителни тела срещу фул рейндж) го има само в българските форуми. Хубаво бях спрял по едно време да пиша...

Edited by eddie, 16 юли 2012 - 17:34 .

#340 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 16 юли 2012 - 17:34

View PostDigger, on 16 юли 2012 - 17:24 , said:

Хората бяха там заради атмосферата

Да, де, ама нещо не ги видях тези хора. А имам изпуснат само един фестивал от всичко проведено до сега в Каварна. И нали забелязваш, че аз групите изобщо не ги обсъждам? Нищо лошо не съм казал за представянето им, въпреки, че имам своите си забележки.
Моментът на снимките изобщо не е произволен. Той е в съботния ден (неработен - традиционно с най-високата посещаемост в Каварна), между 19:30 и 21:00 (т.е. пълнежа и подгряващите са приключили) и е по времето на изпълнението на една от най-чаканите групи за този фестивал. Не знам по кое време трябва да отида, за да улови фотоапаратът ми орди от метъли, но смятам, че снимките говорят достатъчно. И пак да повторя - не обсъждам групите и тяхното представяне.
Аз също говорих с огромно количество приятели и познати - всички бяха УЖАСЕНИ от това, което виждат. А това са хора, които за разлика от мен, твърдо застъпваха тезата, че 90% от посетителите в Каварна ходят там заради някаква си атмосфера.
Всеки, който някога е бил на концерт в Каварна знае какво ставаше пред стадиона. Когато пред сцената имаше 4-5-6 хиляди човека, то отвън имаше 1- 2-3 хиляди. Мисля, че снимките ми показват ясно, какво се случи тази година с атмосферата пред стадиона.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users