Да дам и аз моето скромно мнение - то касае не само каварненския фестивал, а фестивалите в България по принцип.
Като изключим обективните причини за известно оттегляне на феновете от концертите, провеждани в България (а именно икономическата криза, лошият подбор на групи на буквално всички фестивали, най-разнообразни промоутърски идиотии - в това БЕК категорично заемат първото място, неподходящи места на провеждане, охрана тип "аз съм олигофрен и се гордея с това", все по-благоприятните възможности за посещение на наистина качествени фестивали в чужбина) има и още един фактор, който аз категорично отказвам да проумея, а именно
HeathenHeart, on 16 юли 2012 - 15:55 , said:
За какво пренасищане по дяволите може да става въпрос в нашата страна?!!! Та тук от гледна точка на хард рок/метъл феновете в най-добрия случай можем да говорим за 3 фестивала и около 15-на концерта на чужди групи годишно?!!! При това едва ли има човек, който да проявява интерес към всички тези толкова много на брой събития. Да дам за пример двата ми любими стила - дет и траш метъл. Какво има за такъв тип фен тук? Нека ги изброя (с уговорката, че макар да е малко вероятно, все пак е възможно до края на годината да бъдат добавени още 1-2 концерта):
- Opeth - 01.03.2012
- Krisiun / Malevolent Creation / Vital Remains - 02.03.2012
- Loud Festival - 02-03.06.2012
- Exodus - 11.07.2012
- Marduk / Immolation - 06.09.2012
- Kreator / Morbid Angel / Nile / Fueled By Fire - 19.11.2012
- Tankard - 08.12.2012
Това са цифром и словом 8 (осем!!!) дни в годината, в които има групи, които евентуално биха могли да представляват интерес за почитателите на тази музика. Е, как по дяволите това може да бъде наречено пренасищане?!!! В поне 25 града в Западна Европа такова количество концерти от тези стилове има в 15 произволно избрани поредни дни от годината!!!
ОК, макар и много малка част, но все някаква част от хората, които харесват тези стилове харесват и по нещо от по-леките течения - такъв например съм аз. И какво толкова ми предизвика / ще предизвика интереса ми? Fates Warning и Accept. Брееей, станаха цели 10 концертни дни...
Ако говорим за фенове, които отдават предпочитанията си на хард рок / хеви метъл - нима нещата там стоят по особено различен начин? 3 фестивала и още 5-6-7 концерта, същата история.
Билетите за въпросните концерти се продават достатъчно отрано за да могат дори хората, които не са особено добре финансово да си направят разчет и да съберат необходимите средства.
Концертите на българските групи не събират никаква публика, а и струват жълти стотинки - не са причина за отлив от посещения на чужди групи.
И изобщо, дори да приемем, че някои хора са почитатели на повече и по-разнообразни стилове (а такива определено са изключително малцинство) и да удвоим посочените от мен бройки концерти в рамките на 1 година - наистина не мога да схвана за какво по-точно пренасищане става въпрос... това е просто смешно...

Edited by satanicart, 16 юли 2012 - 16:41 .