Брех, добър сетлист (в смисъл, че повечето песни даже ги знам, хаха), почвам да се замислям дали да не си взема билет.

Но можеха да увеличат времето и на другите банди, а не Д2 да свирят един час, колкото и всички останали...
Иначе Вайпърфиш са попадение сред подгряващите от българска страна. За другите обаче без коментар...
Змей Горянин, on 05 юли 2012 - 09:41 , said:
Според мен, няма начин едни условия, посочени на сайта на продавача, да имат приоритет пред това, което е написано на билета, представляващ сам по себе си писмен договор.
Но ти преди да си купиш билета трябва да се запознаеш с общите условия и да се съгласиш с тях. Т.е. преди да държиш билета си в ръцете, условията трябва да ги има някъде, в случая на сайта. В момента, в който получиш билета и прочетеш какво пише на гърба, ти вече си платил и сделката е факт. Не мога да отида в билетния център, да си купя билет и да кажа, "Ааа, не, не съм съгласен с условията на гърба на билета, върнете ми парите", защото аз със самата покупка съм декларирал, че съм съгласен с условията.
Но както казах по-рано, би трябвало да важат условията такива, какви са били когато съм цъкнал "Съгласен съм с условията" и потвърди. Ако ги променят впоследствие, мен това не ме грее, защото вече съм сключил договор при определени условия.
Друг е въпросът може ли да се докаже какво точно е пишело на сайта, когато аз съм си купил билет.
Иначе Сатир с право попита кога според мен се сключва самият договор.
Това зависи от вида на договора.
При продажба, договорът обикновено е двустранен, неформален (като има изключения), консенсуален и комутативен. Т.е. договорът се сключва по взаимно съгласие и оттам нататък страните поемат определени задължения, а именно продавачът се задължава да прехвърли собствеността на продадената вещ и да предаде вещта, а купувачът да плати цената и да получи вещта.
Договорът може да бъде и реален, т.е. да се осъществява при получаване на вещта, но според мен случаят с пазаруването онлайн не е такъв.
Т.е. моментът на сключване на договор е точно моментът, когато потвърждавам поръчката на сайта, защото реално тогава е покупката и оттам нататък от Ивентим се задължават да ми доставят билета, като това вече се осъществява в бъдеще посредством куриер. Т.е. договор между мен и Ивентим вече има, но не на хартиен носител. А билетът реално не е самият договор, а продуктът, който съм си поръчал. И той може да пристигне след два, три или пет дни, но аз вече съм си платил онлайн и покупката е извършена (или съм поел ангажимента да платя и впоследствие го правя чрез куриера).
Като пазаруваш онлайн, би трябвало да пише нещо от рода на
"Настоящите общи условия представляват договор между потребителя и сайта", т.е. като се съгласиш с условията ти подписваш договора, принтираш си страницата, която потвърждава поръчката и реално тя ти е догворът, а билетът е нещо отделно, предназначено да послужи пред трето лице, в случая БЕК.
Възможно е обаче да има някакъв специален закон за билетите за концерти, както например билетът за автобус би трябвало да действа като писмен договор. Само че там този договор е директно между теб и фирмата за превоз, докато при концертните билети говорим за договора между купувача и ивентим, а не между купувача и БЕК.
Пък и работата с автобусните билети също не е много ясна (или поне на мен не ми е), защото в ЗАвтП (закон за автомобилните превози) пише, че "
(2) (Доп. - ДВ, бр. 92 от 2005 г.) Действителността на договора за превоз на пътници по автобусни линии не зависи от издаването, редовността или изгубването на билета."
ПП Не обсъждам въпроса, защото одобрявам или не одобрявам политиката на Ивентим или БЕК, просто ми стана интересен казусът.
Edited by Vaskes, 05 юли 2012 - 14:55 .