violator, on Dec 26 2011, 14:14, said:
Църквата открай време изкарва пари практически по измамен начин. Усвоявайки и експлоатирайки материални блага, придобити заради лъжливи функции и извършвайки суеверни ритуали.
И ако беше дораснало - претенции към нея щеше да има цялото общество, барабар с правораздавателните органи.
Хайде да оставим именно на правораздавателните органи да решат кое е измамно и т.н. и да избягваме гръмките квалификации?
Щото примерно и всички хазартни игри изкарват пари по
измамен начин, спекулирайки с надеждите на хората, но обществото е решило, че има нужда от тях.
Jurisprudent, on Dec 26 2011, 14:48, said:
- напоследък наблюдавам как трайно се настанява идеята, че всичко е най-розово, когато се счита за частно предприятие. Че ако и обществените въпроси се управляват като частен бизнес, то това е правилно. А аз лично смятам, че обществените въпроси, включително вероизповеданията и институциите им, са достатъчно част от обществения живот, а не частния, че да се интересуваме всички какво става там, и не приличат на частната фирма, където се работи за икономическа изгода. Иначе може да се прекръсти на "търговски синод" и да станат агенция за недвижими имоти (що ли ми се струва, че всъщност вече са)
Църквата в България е отделена от държавата (статутът й на "традиционна религия" е термин за замазване на очите и на практика почти не значещ нищо). Защо обществото се интересува от Църквата и делата й, при положение, че самото то не иска да е свързано с нея? Откъде накъде? Ако БПЦ беше посочена за "държавна религия" нещата щяха да са други. И тогава гражданството, независимо вярващи или невярващи, резонно щеше да има право да изисква и да се интересува, най-малкото защото тя щеше да присъства в държавния живот и да се издържа от държавата.
Jurisprudent, on Dec 26 2011, 14:48, said:
- наистина няма защо аз да съм религиозен и вярващ, за да се вълнувам от случващото се с тази или онази религиозна институция. Имайки влияние над вярващите, представителите на институцията могат да оказват влияние и над обществения живот. Това без значение ли е - не. Неслучайно има и държавна регулация над вероизповеданията. Не се позволява всеки да ходи и проповядва каквото си иска, защото частните убеждения влизат и в обществения живот.
Държавна регулация има и трябва да има, но не виждам как хора, нямащи нищо общо с Църквата, освен че може би съвсем формално се числят за православни ще имат претенциите да решават какво, къде и кога трябва да става.
В България всеки разбира от политика, жени и футбол, оказа се, че разбираме и от църкви.
То затова сме я закършили така.
Повярвайте ми, последният проблем на БПЦ са линкълните или скъпите часовници. Последният!
Иначе, ако направят Църквата да се издържа от данъците на вярващите, както е в много страни по света, съм сигурен, че никой от тук пишещите няма да се пише православен, за да не плаща, обаче акъл е лесно да се дава...
Edited by Parabellum, 26 декември 2011 - 17:45 .