Jump to content

Религия vs. АтеизъмДядо Боже vs. Баба Аминокиселина

210 replies to this topic

#101 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 25 декември 2011 - 17:48

View PostHeathenHeart, on Dec 25 2011, 17:26, said:

И като свършат аргументите, почват обидните квалификации...

Реално погледнато, солидаризирането по какъвто и да било начин с религията е обидна самоквалификация. :rolleyes:
-----------------------------------------
Слушай силно!

#102 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 25 декември 2011 - 18:07

View Postviolator, on Dec 25 2011, 16:34, said:

Не се хващайте за една дума, това не е правна тема, а принципна. Чиста проба издребняване е тва с думата "официален". Още първия път не я употребих в терминологичен смисъл, а просто като определение....
Разбирам какво имаш предвид под "официален". Така има смисъл в тезата ти.
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#103 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 25 декември 2011 - 18:32

View Postviolator, on Dec 25 2011, 17:48, said:

Реално погледнато, солидаризирането по какъвто и да било начин с религията е обидна самоквалификация. :rolleyes:
Нищо не извинява липсата на добро възпитание.
Hedniska Blod

#104 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 25 декември 2011 - 18:40

View PostHeathenHeart, on Dec 25 2011, 18:32, said:

Нищо не извинява липсата на добро възпитание.

Да кажеш на някой, че му е разкопчан ципа на гащите, не е липса на добро възпитание, а си е цяла услуга.

Пък и когато добре възпитаните хора кажат "дотук съм", не се описват повече. :rolleyes:
Слушай силно!

#105 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 25 декември 2011 - 19:09

View Postviolator, on Dec 25 2011, 18:40, said:

Да кажеш на някой, че му е разкопчан ципа на гащите, не е липса на добро възпитание, а си е цяла услуга.

Пък и когато добре възпитаните хора кажат "дотук съм", не се описват повече. :rolleyes:
Когато на добре възпитани хора им говорят, те отговарят.

Също е услуга, като на някой му кажат, че се опитва да се напъха (пък и другите) в тясна дрешка.
Hedniska Blod

#106 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 25 декември 2011 - 19:27

View PostHeathenHeart, on Dec 25 2011, 19:09, said:

Когато на добре възпитани хора им говорят, те отговарят.

Само ако преди това не са се оттеглили на всеослушание. Отстъпването от най-миниатюрната принципна позиция разклаща авторитета чак до основите.

Също е услуга, като на някой му кажат, че се опитва да се напъха (пък и другите) в тясна дрешка.

Тясната дрешка е далеч по-релевантна на съвременните условия от широкото расо. Да не говорим колко е по-секси. :rolleyes:
Слушай силно!

#107 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 25 декември 2011 - 20:15

View Postviolator, on Dec 25 2011, 19:27, said:

Само ако преди това не са се оттеглили на всеослушание. Отстъпването от най-миниатюрната принципна позиция разклаща авторитета чак до основите.
Тъй като и отговарянето и неотговарянето биха се сметнали за едно и също, аз рискувам да си поразклатя малко авторитета. Освен това не съм привърженик на вечното статукво, а на развитието.

View Postviolator, on Dec 25 2011, 19:27, said:

Тясната дрешка е далеч по-релевантна на съвременните условия от широкото расо. Да не говорим колко е по-секси. :rolleyes:
Точно това и очаквах да отговориш.
Нима съм се напъхала в расо? Не го харесвам колкото и ти. Но тясната дреха сковава движенията и като ти е малка не е секси.
Между двете тесни крайни пътечки на атеизма и религията има широк царски път, който определено предпочитам.
Hedniska Blod

#108 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 25 декември 2011 - 20:40

View PostHeathenHeart, on Dec 25 2011, 20:15, said:

Нима съм се напъхала в расо? Не го харесвам колкото и ти.

Ок, мир да има! :rolleyes:
Всъщност спорът с теб ми достави удоволствие, рядко попадам на интелигентни и грамотни опоненти по този въпрос. Проблемът е, че позициите ни не се различават в принципната си, а в практическата си част. А и разговорът беше превърнат в мерене на понятия, което е грешка. Измества нивото на спора. Но това е неизбежно в този тип теми.

Между двете тесни крайни пътечки на атеизма и религията има широк царски път, който определено предпочитам.

В институционално отношение е така, но от психологическа гледна точка широкият е пътят на свободния от суеверия разум.

Аз не приемам атеизма като крайна форма на убеждение. Дори смятам за излишно да наричам себе си "атеист", защото пак е изразяване на някаква принадлежност.

Разсъждаващият човек вярва в подредбата на обстоятелствата. Неразсъждаващият вярва в късмет, карма, съдба, магии и уруки.
Слушай силно!

#109 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 25 декември 2011 - 20:51

Повече не мога да се въздържам от цитиране на Прачет. :rolleyes:

This is very similar to the suggestion put forward by the Quirmian philosopher Ventre, who said, "Possibly the gods exist, and possibly they do not. So why not believe in them in any case? If it's all true you'll go to a lovely place when you die, and if it isn't then you've lost nothing, right?" When he died he woke up in a circle of gods holding nasty-looking sticks and one of them said, "We're going to show you what we think of Mr Clever Dick in these parts...
И честита Прасоколеда на всички, да. :harhar:

Иначе, нямам никаква представа какво и на кого се опитвам да докажа в тази тема.
Don't mistake lack of talent for genius.

#110 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 25 декември 2011 - 21:41

View Postviolator, on Dec 25 2011, 20:40, said:

Ок, мир да има! :harhar:
Всъщност спорът с теб ми достави удоволствие, рядко попадам на интелигентни и грамотни опоненти по този въпрос. Проблемът е, че позициите ни не се различават в принципната си, а в практическата си част. А и разговорът беше превърнат в мерене на понятия, което е грешка. Измества нивото на спора. Но това е неизбежно в този тип теми.

В институционално отношение е така, но от психологическа гледна точка широкият е пътят на свободния от суеверия разум.

Аз не приемам атеизма като крайна форма на убеждение. Дори смятам за излишно да наричам себе си "атеист", защото пак е изразяване на някаква принадлежност.

Разсъждаващият човек вярва в подредбата на обстоятелствата. Неразсъждаващият вярва в късмет, карма, съдба, магии и уруки.
И за мен беше удоволствие. Posted Image :harhar:

Широкият път, поне за мен, е пътят на свободния личен избор. (Даже да вярва или не някой в суеверия.)
Аз също не обичам да се "прилепям" към някаква принадлежност.

По последния ред на цитата може да се води спор, но той рискува да стигне до началото на темата. (А мнението ми е пак третото възможно. :rolleyes: И ще стигнем пак до "Проблемът е, че позициите ни не се различават в принципната си, а в практическата си част.")

Edited by HeathenHeart, 25 декември 2011 - 21:42 .

Hedniska Blod

#111 Parabellum

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 58 posts

Posted 25 декември 2011 - 22:05

View Postviolator, on Dec 25 2011, 00:53, said:

Ако Васил Божков, Маргините, Румен Овчаров, Ахмед Доган и Ковачки са затвора - на хората по-добре ли ще им стане?

Така като гледам - ти сигурно не виждаш причина да са там. :rolleyes:
Църквата е отделена от държавата. Да, получава държавна субсидия, но такава получават и другите "традиционни" вероизповедания в страната. Реално БПЦ ще може спокойно без нея, стига да й се възстановят напълно имотите отпреди 90.09.1944 г. Затова не виждам защо хората се месят какви коли карали и какви часовници носели. Все едно да правиш сметка на шефовете на частна фирма какво карат и какво носят. Това са фактите. Нека църквата си плаща данъците, изключение не бива да има, но да се месим на висшите й сановници е смешно. Мигар някой прави забележка на католическите кардинали, че се возят в последни модели Мерцедеси?

А относно гореспоменатите персони, не виждам връзката им с темата. Те и без това се возят в ултраскъпи лимузини, без някой да го е еня от това. Обаче щом стане дума за митрополити, явно представата на някои хора е да ходят възседнали дръгливи мулета, със скъсани раса и по възможност да просят от милостиня от добрите хора по площадите.
Ами няма да стане - за добро или за лошо и на който не му изнася да си търси друга религия или да става атеист.

#112 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 25 декември 2011 - 22:30

View PostParabellum, on Dec 25 2011, 22:05, said:

Църквата е отделена от държавата. Да, получава държавна субсидия, но такава получават и другите "традиционни" вероизповедания в страната. Реално БПЦ ще може спокойно без нея, стига да й се възстановят напълно имотите отпреди 90.09.1944 г. Затова не виждам защо хората се месят какви коли карали и какви часовници носели. Все едно да правиш сметка на шефовете на частна фирма какво карат и какво носят. Това са фактите. Нека църквата си плаща данъците, изключение не бива да има, но да се месим на висшите й сановници е смешно. Мигар някой прави забележка на католическите кардинали, че се возят в последни модели Мерцедеси?

А относно гореспоменатите персони, не виждам връзката им с темата. Те и без това се возят в ултраскъпи лимузини, без някой да го е еня от това. Обаче щом стане дума за митрополити, явно представата на някои хора е да ходят възседнали дръгливи мулета, със скъсани раса и по възможност да просят от милостиня от добрите хора по площадите.
Ами няма да стане - за добро или за лошо и на който не му изнася да си търси друга религия или да става атеист.

Да се сравняват функциите на църквата с тези на частна фирма е цинично. Именно това имах предвид с горния пример. Че безразличието на народа към аномалиите в социалния статус на духовенството започна да се приравнява с безнаказаността на институциите към престъпните структури. А това говори за наличие на проблем в църквата. Чиято функция, за разлика от тази на фирмите, има изцяло морален и нестопански характер.

Всеки наблюдателен човек вижда, че църковните празници в последно време са се превърнали в търговски празници. А нужно ли е да припомням, каква точно е позицията на самия патрон на християнската църква по отношение на търговците в храма?

Никой не е казал, че духовниците трябва да се возят на мулета. Но показността и рязкото разминаване на социалния им стандарт с този на паството, е в гигантско противоречие с принципите на вярата им.
Слушай силно!

#113 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 25 декември 2011 - 22:31

View PostParabellum, on Dec 25 2011, 22:05, said:

за добро или за лошо и на който не му изнася да си търси друга религия или да става атеист.
Значи или траете попове с линкълни, или марш от православието.
Аферим! Машалла!
Ако Кара Ибрахим от "Време разделно" беше взел един такъв като теб, щеше да свърши работата с отричане от християнството и съответно помохамеданчване, с най-много 2-3 отрязани зелки (и то на мераклии да гепят линкълна). :rolleyes:
Hedniska Blod

#114 Parabellum

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 58 posts

Posted 25 декември 2011 - 22:57

View Postviolator, on Dec 25 2011, 22:30, said:

Да се сравняват функциите на църквата с тези на частна фирма е цинично.
Защо да е цинично? Защото имаш едни определени представи за религията ли? Хайде приеми, че не говорим за частни фирми, а просто за едни напълно независими организации.

Че безразличието на народа към аномалиите в социалния статус на духовенството започна да се приравнява с безнаказаността на институциите към престъпните структури. А това говори за наличие на проблем в църквата. Чиято функция, за разлика от тази на фирмите, има изцяло морален характер.
Народа?!? Какво е народа? Гражданите на Р България? Паството?
Църквата е отделена от държавата. Църковните дела са изключително дело на вярващите (паството) и клира. Не виждам как мнозинството граждани могат да имат претенции към БПЦ, при положение, че не ходят на църква, не спазват каноните и въобще реално погледната нямат никакво отношение към църковните дела. Ако паството, нисшия и средния клир не одобряваха това положение (или поне не се примиряваха) щеше да има някакъв натиск и съответно резултат. Такъв обаче няма. Има само мрънканици на хора, които не са свързани с Църквата в смисъл да са вярващи, но които се изживяват като морални съдници и само се чудят за какво да мрънкат и по комунистически за всичко все религията им е виновна.

Всеки наблюдателен човек вижда, че църковните празници в последно време са се превърнали в търговски празници. А нужно ли е да припоням, каква точно е позицията на самия патрон на християнската църква по отношение на търговците в храма?
Евтин популизъм е това. Всъщност църковните празници винаги са били търговски празници. Винаги. Поне от V-VІ век насам.

View PostHeathenHeart, on Dec 25 2011, 22:31, said:

Значи или траете попове с линкълни, или марш от православието.
Аферим! Машалла!
Ако Кара Ибрахим от "Време разделно" беше взел един такъв като теб, щеше да свърши работата с отричане от християнството и съответно помохамеданчване, с най-много 2-3 отрязани зелки (и то на мераклии да гепят линкълна). :rolleyes:
И какво каза сега? Нищо!
Празни приказки. Апропо, "Време разделно" е от 1987 г. и силно поръчков (не че е лош, просто е правен с определена цел), годината вече е почти 2012...

Edited by Parabellum, 25 декември 2011 - 23:01 .

#115 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 25 декември 2011 - 23:10

View PostParabellum, on Dec 25 2011, 22:57, said:

В стремежа си да изпишеш вежди на църквата, избождаш очите й дори повече от мен. :rolleyes:
Слушай силно!

#116 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 25 декември 2011 - 23:21

View PostParabellum, on Dec 25 2011, 22:57, said:

И какво каза сега? Нищо!
Празни приказки. Апропо, "Време разделно" е от 1987 г. и силно поръчков (не че е лош, просто е правен с определена цел), годината вече е почти 2012...
Хахахахахаха! Дето нищо не си разбрал, простено да е, но поне не продавай на краставичар краставици. :rolleyes:

ПС: За краставичаря се отнася за това, че филма е поръчков и т.н.

Edited by HeathenHeart, 25 декември 2011 - 23:43 .

Hedniska Blod

#117 Parabellum

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 58 posts

Posted 26 декември 2011 - 11:34

View Postviolator, on Dec 25 2011, 23:10, said:

В стремежа си да изпишеш вежди на църквата, избождаш очите й дори повече от мен. :rolleyes:
Нищо не се опитвам да изпиша или избода.
Просто ми е смешно как хората имат едни нагласи от учебниците от V клас и си ги защитават.

Апропо, интересно ми е - колко от вас посещават църква поне веднъж седмично, постят (не се отнася само до храната), причестяват се, изповядват се и т.н.

Аз си признавам - не го правя и поради тази причина претенции към Църквата не мога да имам. Не давам оценка как си вършат работата, какви коли да карат, каква да е ролята им в обществото и т.н. поради една проста причина - аз не съм си свършил "моята" част. Точка! Единствените претенции към БПЦ могат да бъдат дали си плащат данъците и пр. тривиализми.

#118 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 26 декември 2011 - 14:14

View PostParabellum, on Dec 26 2011, 11:34, said:

Аз си признавам - не го правя и поради тази причина претенции към Църквата не мога да имам. Не давам оценка как си вършат работата, какви коли да карат, каква да е ролята им в обществото и т.н. поради една проста причина - аз не съм си свършил "моята" част. Точка!

Това значи ли, че един вегетарианец не може да изразява мнение за месото? Или че един музикант не може да коментира футбол?

Ти нали осъзнаваш, че се намираш във форум. Средството, чрез което форумите функционират, е дискусията по дадена тема. Не са направени да им се радваме на белите страници.

Единствените претенции към БПЦ могат да бъдат дали си плащат данъците и пр. тривиализми

Ако живеехме в 5 век, вероятно щеше да е така. Само че в 21 в. някои могат да разсъждават.

Църквата не е търговско предприятие, което се издържа със стандартна икономическа дейност, за да и се търси сметка само при нарушение на финансовите закони. Църквата открай време изкарва пари практически по измамен начин. Усвоявайки и експлоатирайки материални блага, придобити заради лъжливи функции и извършвайки суеверни ритуали.
И ако беше дораснало - претенции към нея щеше да има цялото общество, барабар с правораздавателните органи.
Слушай силно!

#119 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 26 декември 2011 - 14:48

^
Aко мога нещо да прибавя, въз основа на казаното от violator, без да го възпроизвеждам, защото така или иначе съм зад същата мисъл. Всъщност, не едно, а две неща

- напоследък наблюдавам как трайно се настанява идеята, че всичко е най-розово, когато се счита за частно предприятие. Че ако и обществените въпроси се управляват като частен бизнес, то това е правилно. А аз лично смятам, че обществените въпроси, включително вероизповеданията и институциите им, са достатъчно част от обществения живот, а не частния, че да се интересуваме всички какво става там, и не приличат на частната фирма, където се работи за икономическа изгода. Иначе може да се прекръсти на "търговски синод" и да станат агенция за недвижими имоти (що ли ми се струва, че всъщност вече са)

- наистина няма защо аз да съм религиозен и вярващ, за да се вълнувам от случващото се с тази или онази религиозна институция. Имайки влияние над вярващите, представителите на институцията могат да оказват влияние и над обществения живот. Това без значение ли е - не. Неслучайно има и държавна регулация над вероизповеданията. Не се позволява всеки да ходи и проповядва каквото си иска, защото частните убеждения влизат и в обществения живот. И какви са хората, които проповядват или застават зад дадени идеи - това, по тази логика, също има значение. И не на последно място - религиозните институции се ползват с дадени привилигировани възможности поради своето качество на играещи роля в живота на вярващите в дадената религия, ерго въздействащи в обществения живот. Аз и г-н Х може да не се ползваме с дадени привилегии, да плащаме данъци (т.е. даваме в общия кюп), но не виждам защо да не се интересуваме какво се случва с онези, които нещо получават от общия кюп, което ние не получаваме, най-малкото дали заслужават да го получават.

Edited by Jurisprudent, 26 декември 2011 - 14:48 .

Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#120 Roy

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 705 posts

Posted 26 декември 2011 - 16:28

View Postviolator, on Dec 26 2011, 14:14, said:

Само че в 21 в. някои могат да разсъждават.

...но добре, че разсъждават различно. Колко скучно би било ако всички разсъждаваха еднакво. Да не говорим какъв зор биха били разпределенията за така наречената длъжност "оператор на биологична единица"... Posted Image

Jurisprudent said:

Неслучайно има и държавна регулация над вероизповеданията. Не се позволява всеки да ходи и проповядва каквото си иска, защото частните убеждения влизат и в обществения живот.

Това не е точно така. Политиците ни са престъпно либерални към наличието, основаването и функционирането на всевъзможни секти, които пък са едно от малкото неща към които не питая абсолютно никаква толерантност.
By and large, jazz has always been like the kind of a man you wouldn't want your daughter to associate with.

Duke Ellington

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users