Мамка му, тва цял ден се опитвам да го осмисля:
Meshuggah в България?

Никога дори не съм си го и мечтал, толкова невероятно звучи... При това положение няма сила, която да ми попречи да посетя Loud Festival 2012!
Мешугите са ултра брутални на живо, ужасно много ги харесвам и нямам търпение да забият и у нас. Преди три и половина години (Олелеее, как лети времето...) имах щастието да ги гледам на живо на ей това мероприятие:
Ще си позволя да споделя с вас част от записките ми от онзи луд тридневен post-hardcore-experimental-math-jent-metal престой в Прага, които така и видяха бял свят... Тук съм се ограничил само до шоуто на
Meshuggah, надявам се да добиете представа за каква сеч става дума.
Докато сцената се преподреждаше за шведските величия в приложната математика Meshuggah, огромна част от публиката се понесе към баровете за пенлива кехлибарена течност. Това беше и моментът, в който най-обезпокоявано се пренесохме точно пред сцената, на която някъде около 21:00 ч. се появиха въпросните господа от Швеция за да направят следващия един час от живота ми може би най-трудния за разказване. Все пак смятам да се пробвам, а дали ще се получи вие ще прецените... Като за начало ще спомена, че Meshuggah са една от най-любимите ми групи и за мен концертът си беше сбъдната мечта от където и да го погледнеш, но ще се опитам да запазя някаква степен на обективност.
Моментът, в който Meshuggah се появиха на все още тъмната сцена бе съпроводен от мощните викове, аплодисменти и т.н. на събралите се над 1000 души. В предните редове, където бяхме и ние, положението беше доста напечено. Веднага след първия тон на откриващата “Perpetual Black Second” от излезлият през 2002 г. албум “Nothing”, хората пред сцената заформиха толкова яко пого, че беше доста трудно човек да запази равновесие. В крайна сметка, както е казал народа: “Който го е страх от мечки да не ходи в гората.” Ако трябва да следвам тази аналогия, ние се бяхме навряли в най-гъстия лес, при това съвсем целенасочено! YouTube е пълен с клипчета, които можеш да си гледаш на спокойствие, но да присъстваш на концерт на зверовете Meshuggah не се случва толкова често, особено ако живееш по нашите географски ширини. Музиката на групата има няколко особености: тотална липса на емоции, характерна за машина от тежката индустрия, която без дори да трепне превръща в прах всичко, попаднало между зъбните колела; ритмични постройки, по-близки като усещане до сложните математически зависимости, които имахме нещастието да учим в Техническия Университет, от колкото до стандартното разбиране за музика и не на последно място – уникална концепция за визия и сценично поведение. Всичко това няма как да не се прехвърли върху хората в публиката, които като обезумели дори за няколко секунди не спираха за почивка. Също както и музикантите – песните следваха една след друга с максимално кратки паузи помежду им.
За самите парчета, които бяха изсвирени: Meshuggah определено забиха най-размазващите си песни! Едва ли бих могъл да опиша какво чудо беше по време на “Bleed” и “Rational Gaze”, няма и да се опитвам. Само ще споделя, че още на третата песен бях съвършено мокър! Нищо излишно, нищо, което да носи усещането за “пълнеж” в сетлиста. Но пък усетих липса. Не беше изсвирена нито една песен от любимия ми “Catch 33”. Не бих казал, че това по някакъв начин ми е развалило удоволствието, тъй като го очаквах, но все пак се надявах... Все едно. Направи ми впечатление, че “Pravus” – сигурно най-откачената песен от последния им албум “obZen”, на живо е чувствително по-бавна от колкото в студийния запис. Това като че ли маааалко ме разочарова, или по-скоро озадачи? Но пък за сметка на това картечните барабани на “Bleed” бяха изпълнени 1:1! По отношение на бисовете положението беше същото, като при The Dillinger Escape Plan – такива просто нямаше. Някак си не мога да си представя тези петима мощни шведи, свирещи чисто деструктивна музика, да вземат да се захласват по това, кооолко сърцераздирателно им ръколпяскат хората и да им направят кефа с още 1-2 песни. Би било тъпо.
Eто и пълният сетлист:
01. Perpetual Black Second
02. Bleed
03. Stengah
04. The Mouth Licking What You’ve Bled
05. Electric Red
06. New Millennium Cyanide Christ
07. Suffer In Truth
08. Pravus
09. Rational Gaze
10. Straws Pulled At Random
11. Future Breed Machine