Satyr, on Jan 8 2012, 10:32, said:
вие сте напълно свободни да нямате доверие на такъв организатор и да си мрънкате

Аз до момента не съм мрънкал, та ще използвам случая да се включа
Засега нямам оплаквания от Лауд, във всеки случай не и сериозни. Имам им доверие по отношение на това, че ще проведат каквото са обявили, както са обявили - т.е. като цяло добре. Те обаче засега са обявили само 3 групи. Нямам им никакво доверие обаче по отношение на групите, които ще поканят, като не казвам, че проблемът е само в тях - дори по-скоро е в мен самия защото слушам само определени групи (вярно, не малко на брой, но все пак...) и категорично не слушам определени стилове, т.е. да приемем, че имам доста ограничен кръгозор. Същото обаче важи, при това в много по-голяма степен, за 99 % от метъл феновете тук. Като се добави и цената от 100 лв. за двата дни, която в много случаи е равна на 1/5 или 1/10 от месечната заплата на тези хора, сделката става неизгодна. Тогава вече се намесват и т.нар. ПР трикове, които съвсем нормално дразнят всички средно и високоинтелигентни хора.
Едно уточнение - говоря не за себе си, а по принцип, тъй като ми е повече от ясно какво поражда недоволството на повечето хора. Лично за себе си вече съм взел решение, че ще посетя въпросния фестивал, тъй като дори само трите обявени до момента три групи за мен оправдават исканата цена. W.A.S.P. винаги са били любимата ми хард рок/хеви метъл група и ще ходя на техни концерти дори ако такива има всяка седмица, обичам първите два албума на Annihilator и дори да ми изсвирят примерно 2 песни от тях ще съм доволен, а Behemoth - въпреки че конкретната група така и не можах да я харесам/оценя, все пак е сред водещите представители на любимия ми стил, така че все е нещо. От тук малко, от там малко - и ето ми достатъчно. Естествено иска ми се да бъдат поканени още групи, които бих се радвал да видя, дано това стане, но в крайна сметка - каквото такова. Повечето хора обаче разполагат с доста ограничени средства, а доста от тях ще имат и допълнителни разходи в сравнение с мен (пътни, нощни, ала бала), така че приемам за напълно нормално дори да харесват всички обявени групи много (което е малко вероятно предвид различния стил) обявеното до момента да им се струва недостатъчно по отношение на цената. Напълно естествено е при това положение именно тези ПР игрички да ги вбесяват.
Както казах, аз съм в общи линии доволен, само че това е за мен - не за повечето хора. За повечето хора стигаме до ето това:
eddie, on Jan 8 2012, 10:48, said:
Това обаче не означава, че народопсихологията на българина автоматично може да се смени, и той да плати нещо, дето още не го виждал. "Око да види, ръка да пипне" - тая поговорка май няма западен аналог.
Това не е народопсихологията на българина - това е народопсихологията на човешките същества. Споменаването на западни фестивали, които се разпродават или напълно или поне достатъчно добре когато са обявени само малка част от участващите групи не е нещо, което се е случвало при първите няколко издания на тези фестивали - то започва да се случва след години упорит труд. Споменатата поговорка може да няма западен аналог, но на запад тя се реализира практически. Вакен не се разпродава без да са обявени всички групи от примерно 1995 г., същото важи и за всеки друг фестивал. Т.е. очите на хората на запад вече са видели, а ръцете им са пипнали, при това не веднъж. Тогава вече започва и купуването един вид "на сляпо" - не в началото. Тук нито очите са видели кой знае колко, нито ръцете са пипнали кой знае какво, добавяме финансовата страна на въпроса (едва ли някой ще спори, че тя е близка до тази на западняците) и стигаме до съвсем закономерното недоволство.
Колкото до масовото недоволство и коментарите в сайта - ако изключим вече изброените обективни фактори за недоволство, остава и още един друг. За мен поне това е и основната причина като държава да сме на този хал - мрънкането и недоволството като професия. Това вече е характерна черта за народопсихологията на българина и както е тръгнало, не виждам оправяне... Във всеки случай обаче не бих отдавал особено значение на тези коментари - всички са наясно, че огромният процент подобни коментари идват от хора, които така или иначе в никакъв случай не биха посетили въпросния фестивал.
Edited by satanicart, 08 януари 2012 - 12:39 .