Не съм "блекаджия" или специалист по блек метъла, но ще добавя и аз няколко заглавия.
Darkthrone - Transilvanian Hunger (1994) Когато става въпрос за култови блек метъл албуми не може да не се спомене този албум.
Satyricon - The Shadowthrone (1994) Satyricon вече бяха споменати, но да наблегна на любимият ми техен албум.
Satyricon & Enslaved - The Forest Is My Throne / Yggdrassil (1995) Този сплит ми е любимият запис на Enslaved.
Cradle Of Filth - The Forest Whispers My Name (1994) Дебютният Cradle си ми остава любим, заради по-суровото си звучене, макар да липсва пищното им звучене с което ги припознават в последвалите им класически за тях албуми.
Graveworm - As the Angels Reach the Beauty (1999) Първият ми блек метъл албум. Макар да предпочитам по-суровото звучене, това е един разкошен симфоничен блек албум. Бандата също ми харесва, макар че не съм слушал нещата им след 2003 година. Поне първите им три албума бих препоръчал с ръка на сърцето.
Marduk - Panzer Division Marduk (1999) Не знам дали това им се води класика, но имам хубави спомени от този албум, а групата ми е фаворит, заедно с Darkthrone, от по-бруталните блек метъл банди.
Limbonic Art - нещата до 2002 година, включително. Последните им два албума не съм ги слушал, но предишните считам като връх в симфоничния блек метъл.
Carpathian Forest - Defending the Throne of Evil (2003) Най-вече заради последната песен от албума - блек метъл трип-хоп mindf*ck.
А по темата:
Cynic - Carbon-Based Anatomy (EP) (2011)
Още по-олекотено звучене от преди. Не е лошо, но поне мен не ме впечатлява особено. Липсват ми и "роботизираните" вокали. Като цяло настроението е много Cocteau Twins-ко. Eтно мотивите (и женските вокални партии) ми напомнят и за Dead Can Dance, докато мъжките са кахърни в стил "Steven Wilson".
By and large, jazz has always been like the kind of a man you wouldn't want your daughter to associate with.
Duke Ellington