Почти всичко е казано вече, като гледам, особено за Нирвана, голямо бистрене е било за албум от 3 акорда.

Това в кръга на майтапа, естествено.

Песните са опростени, нищо особено от музикална гледна точка, запомнящи се мелодийки с леко нестандартна подредба, но с подходящото звучене и изкрякване на Кърт, този албум успя да отбележи началото на края на олдскуул метъла и идването на новото полупънкарско, полухипарско, полуметълско дживение с подходящото име гръндж. Това чудо изтрая сравнително кратко време, но беше толкова силно и заразително, че успя да преебе много качествено градени с години музикални стилове. Оттам нататък метълът придоби по-нов и (уж) зрял вид и се изроди в какви ли не безумни неща, като така се стигна до сегашния бульон, в който се плацика съвременният метъл-фен. И всичко това от един албум - Невърмайнд. Доста влиятелен, наистина... оказа се впоследствие такъв и върху самия му съзадател. Никога не ме грабна цялата тая работа, но при мен е разбираемо

Поне аз така виждах нещата тогава, така ги чувствам и сега.
Влиятелни албуми от стиловете, които предпочитам, вече бяха казани някои, като Bathory - Hammerheart, Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas, Dimmu Borgir - Enthrone Darkness Triumphant и няколко други... Не бяха казани шедьоври, като Blessed Are The Sick на Morbid Angel, който разтресе всичко с излизането си и действително уникалният Necroticism ... на Carcass, с който пък те шокираха всички, че могат да свирят и то как! От този албум тръгна симбиозата между грайнд и дет метъл, оттам тръгна и заиграването с мелодиите, довели до така популярният отдавна мелодичен дет. За траша няма какво да се каже през 90-те, там всичко беше казано предишното десетилетие... с изключение може би на Anacrusis - Manic Impressions - това беше свеж и по-прогресивен опит да се съживи стила, но така или иначе опитите на тези изключителни музиканти останаха недооценени. Може би щеше да излезе нещо, като разклонение на траша в прогресивния вид на Anacrusis, но точно тогава се появи грънджа и прецака всичко. Включително и Слейър!

Така или иначе Anacrusis винаги са били недооценена група, на която най-силният албум си остана 88-ма.
Vulgar Display Of Power несъмнено също е епохален албум, въпреки, че аз никога не съм харесвал Pantera, но с него зададоха параметрите на нещо наистина силно и влиянието му се вижда и до днес в не една група.
Някой беше споменал Theatre of Tragedy. Да, Velvet Darkness They Fear e образцов готик с прекрасно съчетание и допълване между дамски и мъжки вокали. Дали не ги последваха един куп банди след това?
Тук бих сложил и A Deeper Kind Of Slumber на Tiamat. Eдинственият им албум, който наистина успя да ме впечатли с тежкото си депресивно звучене и бавните, мрачни мелодии. A Deeper Kind Of Slumber беше различен от другите им неща и си остана единствен. Не че други групи не бяха свирели бавно и тежко и преди. Просто в този албум имаше истинска душа и дълбочина, както и накои новаторски неща, които ме карат да го чувствам, като задължителен за темата.
Rammstein - Herzeleid. С този албум се започна нещо, което нямаше еталон до тогава. Нека му отдадем заслуженото място, колкото и Rammstein да са недолюбвани от тру рокаджии и метъли.
Има, разбира се и немалко други, но те вече бяха казани и няма смисъл да ги повтарям...
Edited by wolfy, 27 юли 2011 - 03:48 .