Очевидно това е адресирано до Тигър, но аз искам да вметна нещо; моите уважения към мнението ти, аз съм принципно на твоята позиция, но не всичко е така, както казваш, а и както аз смятах. И с това искам малко да помръдна дискусията от това "затлачване", в което влезе и няма смисъл да стои така. Д взема пример от твоя коментар. Създадетлите на турски филми ги правят предвид даден тип аудитория, не я квалифицирам; същото се отнася и до авторите на споменатите книги; същото се отнася и до дадени музиканти. Да не гледаме от позицията на широката маса фенове. За кого, за какъв човек, е музиката на дадена група предназначена? Или книга предназначена? и т.н. Това, че много различни фенове с много различни мотиви и интереси биха слушали тази музика е отделен въпрос. Двата не съвпадат напълно. Авторът на книгата за БГ мафията иска да напише кратко, леко, спекулатнивно сензационно четиво, в което да залее читателя с недоказани конспиративни връзки и теории, обяснявайки набор от тези, така че читателят да цъка с език, че всичко е предопределено, той е прецакан, държавата е разграбена, всички са се наговорили, ограбили, забогатели и той сега, с тази книга, им е влязал в раклата/скрина и разровил тайните. Добре, да кажем, че това не е човек с афинитет към висока литература и култура и авторът тъкмо такъв иска да "върже". Неотдавна ми се случи да прочета една такава книга на крак в книжарница, по "диагоналната" система, прескачайки, но хванах сюжета. Не съм от типа читатели, към които е предназначена тази дори не и булевардна литература. При други обстоятелства дори бих я взел да я чета и у дома, макар и да не се хвана да чета книги от този стил, може просто конкретната да ме е хванала и т.н..
Аналогизирано с музикалните фенове, дори и да твърдим, че феновете на Меноуор са нискоинтелигентни скотове, вземам го от "анти" коментарите тук, да приемем, че Ди Майо си прави музиката, като свой бизнес, за този потребител, с онова, което би привлякло този потребител - Конан, войни, богове, мотори, е'ане, квото решиш. Но че и други хора, със съвсем друг, ако щеш, манталитет, попадат в категорията на слушателите, по различни специални за тях самите причини, е вече друго.
Викам да не се заковаваме баш в/у феновете.
Аз като не харесвам АС/DC, не е заради феновете; просто музиката им ме дразни ужасно много. Давам елементарен пример; искам да кажа, че в тая посока (феновете) по този начин няма нужда да продължаваме да копаем, винаги някой ще е недоволен от категоризацията на фенската маса на стила, който слуша; и категоризацията вероятно ще е и прекалено на едро, за да е вярна във всеки случай.
Edited by Jurisprudent, 24 май 2011 - 22:48 .