Jump to content

"Тотална омраза" или "Кои групи/стилове не харесвам"

243 replies to this topic

#161 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 24 май 2011 - 11:27

View PostValtyr, on May 24 2011, 01:10, said:

Британски средновековен?! Аз знам нещо съвсем друго. Английската думичка "manowar" се използва за голям двумачтов английски боен кораб с 30 и дори повече оръдия. Именно такъв кораб потапя Black Bart Roberts през 1722г.-един от най-успешните пирати; превзема повече от 400 търг. кораба. Възможно е да е разработен през Средновековието, но е използван и много след това, затова го срещаш в пиратските игри. :D Това просто, защото не можах да се сдържа да не се включа на историческа тематика. :)

За мен средновековие е до Ренесанса, а мановара със сигурност е създаден преди това. Вече хардкор историците може да имат и по-подробно разделение на периоди. Мисля че илядо шестотин и некоя се появява за пръв път тоя кораб.
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#162 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 24 май 2011 - 11:35

View PostТигър, on May 24 2011, 11:55, said:

@Jimmy Pop
При мен Manowar и Deep Purple* са ЛЮБИМИ групи, а и не само те, просто ги консумирам по различен начин. В последно време и двете си ги пускам относително рядко за сметка на други, не толкова любими групи, които са ми интересни, но не познавам на пръсти.
С доста от думите ти съм съгласен, с тази разлика, че поставям знак за равенство между нуждата от първична, директна музика и доста по-фина такава. И двете не са никак лесни за писане, нито пък за изпълнение. В интервюто си за сайта Николо Коцев казва, че музика като на AC/DC се пише изключително трудно и той не е способен на това, макар че се е опитвал. Това не е случайно.

---
*До преди Морз - не знам защо, обаче музиката им с него просто не можах да я възприема, въпреки че е убийствен китарист.

Няма спор, че и двата вида музика се пишат трудно. Но не съм съгласен, че между тях може да има знак на равенство. Просто защото се консумират по различен начин и с различна цел. И аз сушам солидно количество "директна" музика, не ме разбирай погрешно, че се изкарвам някакъв височайши ентелегент. И все пак твърдя, че при по-надарените интекетуално тази директна музика винаги върви и с друга - по-малко директна да я наречем. Поне при тези, които се интересуват от музика в действителност (защото има достатъчно достойни хора, на които всякакъв вид музика им минава през ушите). Пак казвам - това че Меноуър ти е любима група не те прави глупак в никакъв случай. Но ти не слушаш само Меноуър. Не можеш да отречеш, че Уориърите от стомана въздействат много по-първично и потенциалът им да привличат първични (като характер, емоции, интелект) фенове е огромен. Обратното - при Поркюпай Трий (произволен пример) този потенциал силно клони към нула (не е абсолютна нула, разбира се). Защо? Защото музикантите вплитат в музика и текстове в пъти повече и по-разчупени елементи - съобщения с много по-сложен код. А разкодирането им зависи най-вече от "шперца" на приемника, нали?

Не забравяй и за изключенията. :)

И все пак, ако ми позволиш личния въпрос, ми е интересно - има ли сантимент във Меноуър фенството ти или не?

#163 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 24 май 2011 - 11:41

View PostOverhate, on May 24 2011, 11:27, said:

За мен средновековие е до Ренесанса, а мановара със сигурност е създаден преди това. Вече хардкор историците може да имат и по-подробно разделение на периоди. Мисля че илядо шестотин и некоя се появява за пръв път тоя кораб.

Wikipedia

The man-of-war was developed in England in the 17th century.[1] It derived from the carrack ship design, which ultimately derived from the caravel. The caravel was a Portuguese type of ship invented for initiating the Discoveries, and then for trading and transporting goods to trading posts. Most of Europe used the cog for trading, until the Portuguese Prince Henry the Navigator built a larger version he called caravela or caravel. He built up a strong navy, not of powerful warships, but of scouting and trading ships, amounting to 300 caravels. In the late 15th century, Spain and other nations adapted the caravel and invented a new ship, the galleon. In the early 16th century, Portugal created a smaller galleon called the carrack (nau in Portuguese). Henry VIII of England adapted it and called it a man-of-war, but Sir John Hawkins developed the legitimate man-of-war. The man-of-war was so successful that Sir Francis Drake created a smaller version he called the frigott or frigate. During the next two centuries, the man-of-war became even more popular.

Би трябвало да си прав
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#164 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 24 май 2011 - 13:01

Според мен много от вас бъркат понятия като интелект и характер. Даден човек може да е безкрайно интелигентен и същевременно търсенията му в музиката да не са насочени към екзистенциалните проблеми на битието, лутането ни между живота и смъртта и това колко нищожни прашинки от Вселената сме. Този човек може просто да се вълнува от теми като битки, подвизи и силни мъже и не виждам защо този му интерес да го прави глупав. От тази гледна точка въпросният индивид не иска да го товарят със сериозни проблеми, а да се забавлява и затова има уклон към групи, които пеят за това, включително например и Manowar.
По посочената вече логика мога да дам прост пример - за мен Хиподил и наследниците им Светльо и Легендите са въплъщение на огромна простащина и творческа импотентност и би трябвало да приемам всеки, който ги слуша, за простак и селтак, но познавам много интелигентни хора, които са им фенове. Така и не разбрах защо, но е факт.
Отделно на абсолютно всеки концерт, на който съм била, съм виждала не един и двама дебилни индивиди, независимо от групата, която свири в този момент.
Крайно нелогично е да се твърди, че умственият потенциал на някой предопределя стила на музиката, която слуша, какво остава за хората, които изобщо не се вълнуват от това изкуство и просто слушат радио?

Edited by Rebel, 24 май 2011 - 13:02 .

The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#165 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2000 posts

Posted 24 май 2011 - 13:14

View PostRebel, on May 24 2011, 14:01, said:

+1 за всичко, Хиподил включително.

@Jimmy Pop
Не съм сигурен, че разбирам какво имаш предвид под "сантимент", така че не знам как точно да ти отговоря. Започнах да слушам Manowar, понеже обложките им ми приличаха на кориците на книгите за Конан, а точно тогава бях леко побъркан по историите за варварина. Носеха ми и абсолютно същото усещане - нещо, което много ценя. С времето, обаче, Конан спря да го прави, а Manowar продължиха. Докато успяват да ми действат така, ще ги харесвам.
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#166 Valtyr

Artisan ov War

• Отлъчени
  • PipPipPip
  • 380 posts

Posted 24 май 2011 - 13:14

View PostRebel, on May 24 2011, 14:01, said:

Според мен много от вас бъркат понятия като интелект и характер. Даден човек може да е безкрайно интелигентен и същевременно търсенията му в музиката да не са насочени към екзистенциалните проблеми на битието, лутането ни между живота и смъртта и това колко нищожни прашинки от Вселената сме. Този човек може просто да се вълнува от теми като битки, подвизи и силни мъже и не виждам защо този му интерес да го прави глупав. От тази гледна точка въпросният индивид не иска да го товарят със сериозни проблеми, а да се забавлява и затова има уклон към групи, които пеят за това, включително например и Manowar.

Съгласен съм, обаче някак си възклицанията "Kings of metal", Warriors of the world" и обложките тип "Конан Варварина" ми изглеждат неправдоподобни и фалшиви, но това е нормално за американската култура. Като чуя, че американци свирят блек или паган или фолк метъл, просто това не ми звучи никак добре. И ако погледнем скандинавските викинг метал банди и техните селтик метал колеги, които също пишат лирики на такава тематика, нещата изглеждат малко по-различно в сравнение с Manowar, които са просто епични за масите, ако така мога да се изразя.

Edited by Valtyr, 24 май 2011 - 13:15 .

NO SINGLE BOOK WERE BEHELDEN BY ME
OH, NO QUESTION I CANNOT DO ANSWER
ONLY ONE SINGLE LAMP DO SHOW ME THIS WAY
AND THAT IS THE EYE OF SATAN!

#167 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 24 май 2011 - 13:18

Да, абсолютно вярно, няма и как да има място за сравнение между скандинавци и американци в което и да е отношение. Факт.

Edited by Rebel, 24 май 2011 - 13:19 .

The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#168 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 24 май 2011 - 13:37

Още нещо. Даваме примери с групи с широка маса фенове, взимам пример от АС/DC по-горе. Може ли някой да типизира феновете на AC/DC, така че това, което важи за част, да важи за всички и да ги квалифицираме еднакво. Може да определим нещо за музиката им, но много и то кардинално различни хора могат да слушат AC/DC, което важи и за маса други утвърдени хард рок, хеви, траш и т.н. групи. Ако гледаме по-тесни стилове, вероятно е по-лесно да кажеш, че феновете именно на стила еди-кой-си, вие изберете, са такива и такива. И оттам слушащите го са прости, свини и т.н.
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#169 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 24 май 2011 - 13:40

View PostТигър, on May 24 2011, 14:14, said:

+1 за всичко, Хиподил включително.

@Jimmy Pop
Не съм сигурен, че разбирам какво имаш предвид под "сантимент", така че не знам как точно да ти отговоря. Започнах да слушам Manowar, понеже обложките им ми приличаха на кориците на книгите за Конан, а точно тогава бях леко побъркан по историите за варварина. Носеха ми и абсолютно същото усещане - нещо, което много ценя. С времето, обаче, Конан спря да го прави, а Manowar продължиха. Докато успяват да ми действат така, ще ги харесвам.

Под 'сантимент" имам предвид да си се запалил по тях по някакъв по-особен начин. Най-често под тази категория попада първата рок/метъл група, която някога си чул и с нея си се запалил по жанра/стила. Но може и да е да речем свързано с някакъв красив момент от живота ти, който не искаш (или не можеш) да забравш - гадже, приятел, филм и т.н. С други думи - причината за фенството е по-скоро външна.

Така, според мен, дадена група може да ти е наистина любима, без да ти импонира особено на личността. Не казвам, че при теб случаят е такъв, нито го отричам (макар че ми се струва по-скоро първото :) ). Просто разсъждавам и ми беше любопитно. :D

#170 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 24 май 2011 - 13:49

От кога Тигъра,не спада към семейство Котки?Факт е че го наричат най-голямата котка в нашата планетата :)

Никъда до момента,не съм писъл,че феновете на Менуър са тъпаци,задръстени лумпени и т.н. Едиственото което засегнах е селяндурския им начин на държание.

Edited by Carlsberg, 24 май 2011 - 14:07 .

#171 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2145 posts

Posted 24 май 2011 - 13:52

View PostValtyr, on May 24 2011, 14:14, said:

Като чуя, че американци свирят блек или паган или фолк метъл, просто това не ми звучи никак добре. И ако погледнем скандинавските викинг метал банди и техните селтик метал колеги, които също пишат лирики на такава тематика, нещата изглеждат малко по-различно в сравнение с Manowar, които са просто епични за масите, ако така мога да се изразя.
У американците липсва усет и мяра до къде би било правдоподобно и от къде става фалш и бутафория. Но те просто няма как да ги имат, защото пресъздават чужд фолклор и имат повърхностен поглед.
Hedniska Blod

#172 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 24 май 2011 - 15:03

Хиподил и наследниците им Светльо и Легендите

За мен между двете има голяма разлика. Хиподил бяха идейни и директно вулгарни, Легендите са някаква жалка пародия на Обратен Ефект, явно създадени от желанието за слава и кинти на бившия хиподилски вокал.

Факт е че го наричат най-голямата котка в нашата планетата

Най-голямата котка е лигър, кръстоска между лъв и тигър

http://en.wikipedia.org/wiki/Liger

Edited by Overhate, 24 май 2011 - 15:04 .

Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#173 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 24 май 2011 - 16:53

View PostТигър, on May 23 2011, 12:40, said:

Веднъж забелязах един, който си водеше приятелката на каишка като куче...

Признавам си, не намирам подходящ емотикон за конкретния случай...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#174 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 24 май 2011 - 16:55

View PostOverhate, on May 24 2011, 16:03, said:

За мен между двете има голяма разлика. Хиподил бяха идейни и директно вулгарни, Легендите са някаква жалка пародия на Обратен Ефект, явно създадени от желанието за слава и кинти на бившия хиподилски вокал.

Между другото, напълно споделям това твое твърдение. Хиподил бяха нещо свещо, на ръба да е тотална простотия, но наистина идейно и с интересни аранжименти и хрумвания. Легендите, особено с втория им албум, са направо покъртително жалки, за идейност въобще не може да става и дума.

#175 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9479 posts

Posted 24 май 2011 - 19:18

А не може ли да кажем, че аз проявих достатъчно уважение към теб и останалите юзъри тук, та да не ви преиначавам подигравателно никнеймовете, и бих очаквал същото?
Абсолютно си прав.

View PostCarlsberg, on May 24 2011, 14:49, said:

От кога Тигъра,не спада към семейство Котки?Факт е че го наричат най-голямата котка в нашата планетата :)
Искрено се надявам, че повече няма да оригиналничиш на тази тема.
I don't know how I managed it...

#176 Digger

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 430 posts

Posted 24 май 2011 - 19:48

Гледам тука, голямо палене.... защото някой не харесвал нещо си и много го мразел, пък другите били не знам кви си. Много важно :)
Като не ми харесва нещо, го пускам по канала и точка.
Но има една песен, която не мога да понасям и това е "Hotel California" на Eagles. Значи, заради тази песен, групата трябва първо да се одере жива, после да се обеси, след това да се удави и накрая да се разстреля от упор. Това нещо - "Hotel California" трябва да бъде забранено със закон!!! И всички, които си позволят дори да си помислят за нея, да се унищожават.

Edited by Digger, 24 май 2011 - 19:49 .

#177 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9479 posts

Posted 24 май 2011 - 20:09

View PostDigger, on May 24 2011, 20:48, said:

Това нещо - "Hotel California" трябва да бъде забранено със закон!!! И всички, които си позволят дори да си помислят за нея, да се унищожават.
Леле... А колко хрисим и добър изглеждаш по принцип... :)
I don't know how I managed it...

#178 Valtyr

Artisan ov War

• Отлъчени
  • PipPipPip
  • 380 posts

Posted 24 май 2011 - 20:32

View PostHeathenHeart, on May 24 2011, 14:52, said:

У американците липсва усет и мяра до къде би било правдоподобно и от къде става фалш и бутафория. Но те просто няма как да ги имат, защото пресъздават чужд фолклор и имат повърхностен поглед.

A, ето това много ми хареса. Бих добавил само, че им липсва национална идентичност и историческа памет, затова се получава така. Ето защо никога не бих могъл да харесам тяхната метал сцена.

Edited by Valtyr, 24 май 2011 - 20:33 .

NO SINGLE BOOK WERE BEHELDEN BY ME
OH, NO QUESTION I CANNOT DO ANSWER
ONLY ONE SINGLE LAMP DO SHOW ME THIS WAY
AND THAT IS THE EYE OF SATAN!

#179 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 24 май 2011 - 21:32

View PostOverhate, on May 24 2011, 16:03, said:

Най-голямата котка е лигър, кръстоска между лъв и тигър

http://en.wikipedia.org/wiki/Liger
Това за първи път го чувам.Е хубвато е човек да научи нещо ново >.<

View PostOzzy, on May 24 2011, 20:18, said:

Искрено се надявам, че повече няма да оригиналничиш на тази тема.

Ужас как се палите за нищо.Не е реално просто.Разбирам да бях го бях нареък нещо обидно ама....както и да е,тук в този форум трябва да сме изтънчени и при никакви обстоятелста да не се пускат шеги.

#180 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 24 май 2011 - 21:46

@Нещото, което вие в нощта
А сигурен ли си, че можеш да категоризираш с лека ръка хората, които харесват чалга, и тези, които харесват класика? Аз изобщо не съм, понеже. Има много причини за това, голяма част от които вече изброих в предишните си постове. Отново казвам, че за повечето хора осъзнаването на музиката не е никакъв, ама НИКАКЪВ приоритет. Тук е музикален форум, в който поне половината хора живеят, за да ходят по концерти, да чуят нови групи, да си обогатят музикалната култура като цяло, и т.н. Навън не е така. Навън хората обикновено изобщо не се интересуват от музика - слушат това, което е модерно, което се пуска по дискотеките и кръчмите, което ще им помогне да се отпуснат, на фона на което ще им е лесно да пият, и тъй нататък. Което е чалга. И слушането й и дори харесването й отново нямат нищо общо с интелекта на слушащия.

Мислех да не пиша повече по тази тема, защото ми се струваше, че се въртим в омагьосан кръг, но в един момент осъзнах, че ти си прав, а аз греша.
Наистина е напълно погрешно така лекомислено човек да дава квалификации и да категоризира "с лека ръка" цели групи от хора.
Например хората благодарение на които турските сериали дълго време бяха с един от най-високите рейтинги и които вероятно са същите, които направиха така, че романи като "BG Кръстника" и "Тайните на империята ВИС" месеци наред да окупират класацията на десетте най-продавани книги в "Хеликон", най-вероятно са високоинтелигентни, но уплътняват свободното си време с подобни "разтоварващи" занимания, защото работата им е свързана със сериозен стрес от който искат да избягат(животоспасяващи операции, поддръжка на АЕЦ "Козлодуй", сключване на сделки за милиони на стоковата борса...). Също така и феновете на Manowar, които вмирисаха целия сектор пред сцената на Sonisphere, сигурно са занемарили грижата за тялото, защото са насочили всичките си усилия към търсения в областта на духовното.
С това наистина моето участие в тази тема приключва. Хубаво е когато се постигне консенсус. :)
Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users