Jump to content

"Тотална омраза" или "Кои групи/стилове не харесвам"

243 replies to this topic

#141 Davidian

епископ

• Тамплиeри
  • PipPipPip
  • 361 posts

Posted 23 май 2011 - 18:12

Наистина хубава тема. Крайно време беше да се появи нещо ново из форума, та да подбуди подобаващо потребителите. :lol: Следя я от началото, та чак сега се наканих да пиша, предвид, че все не ми остава време през седмицата да напиша нещо по-изчерпателно.

Та, да кажа, че мразя някоя група е много силно казано. Преди мразех Металика. Не пропусках възможност да вляза в пререкания с всеки възвеличаващ ги фен. С времето просто престана да ми пука за тях. Рядко сега обръщам внимание на каквото и да е било, свързващо се с въпросната група или техните фенове.

Стилове абсолютно не мога да кажа, че дори ненавиждам. И това не поради факта, че слушам повечето разновидности и намирам нещо хубаво за себе си в тях. Просто в широкия диапазон, който обхваща, така наречената, праведна музика, наистина може да се каже, че се твори. А това изисква уважение, от всеки.

Е, има някои стилове, с които предпочитам да не влизам в допир. Пауър, хеви метъл и така нататък, в по-голямата си част ми се струват доста монотонни и лишени от въображение. Има няколко добри групи в жанра, които знаят какво правят, но всичко останало просто се опитва да им бъде копие. Не че не е така във всеки стил и течение, но при тези е повече от осезаемо. Освен това, както каза някой по-горе, тематиката на творчеството им и на мен ми идва доста ... абсурдна.

Захванали сте темата и за феновете на съответните стилове, като мога да се съглася с болшинството от вас, твърдящи, че въпросните фенове понякога могат да бъдат доста досадни. Аз бих казал, че изключително много се дразня на твърдения, че "кор-овете" били просто джангър или пък, че нямало никаква музика в тях. Ами, ще се откажа от коментар, относно тези твърдения, поне тук. Ако някой иска да говорим по този въпрос по-обстойно, да създава една такава тема от сега :worship:

А, и какво е "емокор"? Някои имена ако можете да ми изредите ...

Edited by Davidian, 23 май 2011 - 18:16 .

#142 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2000 posts

Posted 23 май 2011 - 18:17

View PostНещото което вие в нощта, on May 23 2011, 18:48, said:

Например, никой не би могъл да ме убеди, че интелектуалното ниво на една представителна извадка от истински фенове на Manowar и Dream Theater дори се доближава.
Всеки има право на грешно мнение...

Ами, принципно, това би било вярно само при едно условие, което хич не е налице и за повечето хора е далеч от валидно. А именно, че хората се стремят да *осъзнаят* музиката, която слушат. Само дето това е така, общо взето, само и единствено при сериозните музиканти. Каквото и да си говорим, човек, който не е хващал китара или друг инструмент през живота си, няма как да знае кое прави едно добро китарно соло добро. Тук съм напълно сериозен - не казвам, че хората, които не се занимават с музика, нямат право на мнение, далеч съм от тази мисъл, казвам, обаче, че при тях харесването/нехаресването на дадена група/стил/квототам зависи изцяло от субективни фактори. Един вид еди-кой-си им докосва еди-коя-си струна в душата и им действа по еди-кой-си начин. Което, впрочем, не зависи изобщо от интелекта на слушателя. На един фен на театралите може да му харесва гласът на ЛаБри като тембър и изобщо да не му дреме ни за техника, ни за нищо и именно заради това да ги харесва. Примерно. В общия случай е именно така - харесваш или не харесваш някого именно поради субективни причини, обикновено защото не си наясно с обективните. А дори и да си, субективните пак натежават, и то много. Далеч не за всички музиката е нещо, което подлежи на осъзнаване, и далеч не за всички е важно това, което прави Dream Theater, при цялото ми уважение, добри музиканти. За мен, например, не е. Слушал съм, осъзнал съм, знам, че подобно майсторство никога няма да постигна, но... Гласът на Джеймс ЛаБри ми лази по нервите. Буквално. Съжалявам. Не е като да не съм пробвал да си ги наложа - буквално - но просто не става. Знам, че са добри, уважавам ги и толкоз. Няма да си ги пускам вкъщи.

Всъщност съм съгласен, че това какво обичаш да слушаш, гледаш и четеш говори много за теб. Не и за интелекта ти, обаче. Понеже аз си падам по "презрени" филмови жанрове като "китайската авиация", самурайските филми и т.н. Филми с бой, най-общо. Хайде сега, кажи ми, това, че съм способен напълно буквално да разпозная голяма част от известните хонконгски хореографи на бойни сцени по стила - т.е. съм достатъчно наблюдадетелен и съобразителен, за да забележа, запомня и извадя при нужда кой на какви движения разчита, какъв тайминг използва, кои стилове в бойните изкуства предпочита, как подрежда ударно-блоковата игра и така нататък... Та кажи ми, това за глупост ли ти говори? Ако да, защо? Ако не, за какво и защо?
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#143 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 23 май 2011 - 18:22

View PostDavidian, on May 23 2011, 18:12, said:

Аз бих казал, че изключително много се дразня на твърдения, че "кор-овете" били просто джангър или пък, че нямало никаква музика в тях. Ами, ще се откажа от коментар, относно тези твърдения, поне тук. Ако някой иска да говорим по този въпрос по-обстойно, да създава една такава тема от сега :lol:

И тук може да обсъждаш "кор-овете", стига да влизат в категорията нехаресвани стилове (мисля, че някои се изказаха против тях вече); виж колко се изприказва против Manowar и прогресив покрай другите коментари. Казвам го за да не разнасяме негативната тема и по други теми, да не се разводнява, като се коментира негативно, поне да е на едно място.
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#144 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 23 май 2011 - 18:26

Напълно подкрепят тезата, че има релация между музиката, която един човек харесва и неговия интелект.

Кат оставим настрана грешката (предполагам втората дума трябва да е подкрепяМ :lol: ), ще си позволя да не се съглася с вас, колега.
Първо, има различни типове интелект. Най-основно имаме 2 вида - математическо мислене (логическо познание) и абстрактно мислене (интуитивно познание).
Съответно тези, които са силни в първото, често търсят в музиката ред и структура, а не "фийл" и "груув".
Второ, чисто емоционалната потребност на различните хора е различна, съответно много често не можеш да разбереш какво дава дадена музика на феновете си, просто защото нямаш техните потребности. Малко ли пъти си чувал тезата, че интелигентен човек няма как да харесва (използвам твойта дума) Хиподил?
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#145 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 23 май 2011 - 18:36

View PostТигър, on May 23 2011, 19:17, said:

Всеки има право на грешно мнение...

Включително и ти...

View PostТигър, on May 23 2011, 19:17, said:

Всъщност съм съгласен, че това какво обичаш да слушаш, гледаш и четеш говори много за теб. Не и за интелекта ти, обаче. Понеже аз си падам по "презрени" филмови жанрове като "китайската авиация", самурайските филми и т.н. Филми с бой, най-общо. Хайде сега, кажи ми, това, че съм способен напълно буквално да разпозная голяма част от известните хонконгски хореографи на бойни сцени по стила - т.е. съм достатъчно наблюдадетелен и съобразителен, за да забележа, запомня и извадя при нужда кой на какви движения разчита, какъв тайминг използва, кои стилове в бойните изкуства предпочита, как подрежда ударно-блоковата игра и така нататък... Та кажи ми, това за глупост ли ти говори? Ако да, защо? Ако не, за какво и защо?

Ще кажа, че вероятно си част от стохастичната грешка, която при една представителна извадка ще бъде сведена до минимум. Обаче ако беше написал например, че "Последният ергенски запой" е любимият ти филм, то нямаше как да говорим за грешка, защото нещата щяха да бъдат напълно ясни.
Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

#146 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 23 май 2011 - 18:54

View PostOverhate, on May 23 2011, 19:26, said:

Малко ли пъти си чувал тезата, че интелигентен човек няма как да харесва (използвам твойта дума) Хиподил?

Откакто през 2005-та Хиподил се завърнаха с един концерт в "Маската", почти не съм пропускал тяхно или на Легендите мероприятие в София и мога да ти кажа, че там можеш да попаднеш на рядко срещана измет. :lol:
с поредния номер и код.

#147 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 23 май 2011 - 18:59

View PostНещото което вие в нощта, on May 23 2011, 19:54, said:

Откакто през 2005-та Хиподил се завърнаха с един концерт в "Маската", почти не съм пропускал тяхно или на Легендите мероприятие в София и мога да ти кажа, че там можеш да попаднеш на рядко срещана измет. :worship:

О, спор няма, ма дали т'ва е дефиниращо?
Според детайли от разузнаването, на концерта на Анатема пък било пълно с нечистоплътни типове :lol:
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#148 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 23 май 2011 - 19:28

View PostНещото което вие в нощта, on May 23 2011, 18:54, said:

Откакто през 2005-та Хиподил се завърнаха с един концерт в "Маската", почти не съм пропускал тяхно или на Легендите мероприятие в София и мога да ти кажа, че там можеш да попаднеш на рядко срещана измет. :lol:

View PostOverhate, on May 23 2011, 18:59, said:

О, спор няма, ма дали т'ва е дефиниращо?

View PostJurisprudent, on May 23 2011, 11:53, said:

Дали може да кажем, че дадена група (Х) повлиява феновете си така, че да ги квалифицираме като некултурни, прости и т.н. или изобщо да ги квалифицираме по някакъв начин? Дали музиката, посланието, идеите, ценностите, ако щете, субкултурата, която носи дадена музика, води до "еди-какво-си" на феновете?
Ако е възможно, отнася ли се и до музиката на даден стил?

Като се коментира дадена група, какво у нея, групата като такава (или стила), се вързва с изявеното поведение на фена (т.е. поведение, което не е причина само на неговите лични характеристика, а е свързано с музиката, която харесва, дори субкултурата, на която симпатизира)?

Ако гледаме от феновете към групата, а не обратно, никакво заключение не може да направим. Намример. Джаз феновете, които познавам, са безумни кухи псевдоинтелигенти с голямо самочувствие и преливащ дебилизъм, желаещи да се абонират за уважението на околните чрез емблемите джаз и класическа музика; ако ги гледах такива, никога нямаше да се захвана с тая музика и да я харесам. Ако гледам много самопровъзгласени фенове на Депеш Мод, които знаят 5 техни песни, знаем кои, и тази група трябваше да я изпусна.
Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#149 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2000 posts

Posted 23 май 2011 - 19:37

View PostНещото което вие в нощта, on May 23 2011, 19:36, said:

1. Включително и ти...

2. Ще кажа, че вероятно си част от стохастичната грешка, която при една представителна извадка ще бъде сведена до минимум. Обаче ако беше написал например, че "Последният ергенски запой" е любимият ти филм, то нямаше как да говорим за грешка, защото нещата щяха да бъдат напълно ясни.
1. Така е. Въпросът е дали греша в конкретния случай. Не мисля така, понеже.

2. Аз пък ще кажа, че това вероятно се дължи на факта, че харесвам жанра и съм си направил труда да гледам внимателно. Което няма общо с интелекта, а с интереса ми. Напълно е възможно някой да разбира добре някоя област и да е пълен галфон навсякъде другаде. А кое ще е представителна извадка? Аз лумпени manowarrior-и не познавам, въобще. Срещал съм само един, който влиза в съответната категория, понеже заяви, че Ди Майо е изобретил електрическата китара, иначе звучеше като доста точен човек.

Пак го казвам, самото *харесване* на някой музикант няма НИЩО общо с интелекта на харесващия. Евентуалното *осъзнаване* какво му харесваш на музиканта би имало нещо общо, но не и фактът, че го харесваш, сам по себе си.

Още повече, че различните музиканти си поставят различни цели и да ги мериш с един аршин би било просто слабоумно. Да поставяш феновете на еди-кои-си-жанрове-или-групи в категории по интелект е, най-малкото, грешно, понеже не можеш да ги прецениш. Ами хората, които изобщо не се интересуват от музика? Тях къде ги ръгаш тогава? Или тези, които харесват както елементарната, надъхваща, удряща със силата на чук музика на самообявилете се Крале, така и фината, виртуозна, феноменално изсвирена музика на Петручи и компания, именно защото едните са директни, първични и мощни, а другите са феноменални инструменталисти. Познавам доста такива хора, не за друго. От различните групи аз вадя различни усещания. И не съм само аз, повечето хора, които познавам като меломани, са такива.

Преди време го казах на Ставрогин, казвам го и сега - подобно нещо би било валидно единствено ако допуснем, че феновете на интелектуалната група X и плебейската група Y са непресичащи се множества. Ама те се пресичат, при това прекалено много.

Edited by Тигър, 23 май 2011 - 19:55 .

Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#150 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts

Posted 23 май 2011 - 20:04

View PostТигър, on May 23 2011, 19:37, said:

Или тези, които харесват както елементарната, надъхваща, удряща със силата на чук музика на самообявилете се Крале, така и фината, виртуозна, феноменално изсвирена музика на Петручи и компания, именно защото едните са директни, първични и мощни, а другите са феноменални инструменталисти. Познавам доста такива хора, не за друго. От различните групи аз вадя различни усещания. И не съм само аз, повечето хора, които познавам като меломани, са такива.

Преди време го казах на Ставрогин, казвам го и сега - подобно нещо би било валидно единствено ако допуснем, че феновете на интелектуалната група X и плебейската група Y са непресичащи се множества. Ама те се пресичат, при това прекалено много.

За последното си логически и практически прав. Личен пример - съвместявам без проблем и двете следващи неща:

Множествата се пресичат. Трябва да се търсят други обяснения.

Edited by Jurisprudent, 23 май 2011 - 20:07 .

Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#151 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 23 май 2011 - 22:13

Знаех си,че не е хубаво да пиша за Меноуър хххх.Ама не мога да се стърпя >.<

Добре,да кажем котарак,че си на мое място,но не харсваш свинчовци.Какво искам да кажа.Хора който се ръгат като прасетата в кочинката.Ьора които трябва да покажат че са истрински фенове.А именно:Трябва да се гледа грозно.Да се ходи наперено,по възможност и да буташ околните,нали си супер пич,иснтински фен на тази(и подобни)група.Трябва да се заливаш обилно с бира,иначе не става.Кожените и камуфлажните дрехи(да не кажа колко е яко лятото и колко хубаво охраеш)трябва да обкичени с каквито се сетиш синджири,катинари,капси и прочие.Как би реагирал на мое място?

Като изключим дрехите,за които нямам нищо против,всичко друго ме отвращава.Естествено не са всички такива,но има доста подобни индивиди.Не ми се занимаваше да обяснявам,че нямах предвид умствения им капацитет,а селяндурския манталитет.

Edited by Carlsberg, 23 май 2011 - 22:14 .

#152 stormbringer

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 535 posts

Posted 23 май 2011 - 22:39

значи темата тотално се пренесе от групи и стилове на фенове ... което до някъде е доста жалко, тъй като стереотипа който всеки от нас си изгражда за феновете на конкретен стил идва най-вече от личните ни контакти с такива хора ... които по една или друга причина може да са много ограничени, например чисто хипотетично: в моето обкръжение човек с IQ над 180 и изключително висока култура на поведение да слуша почти само (явно, че това е вървежно тук) Manowar ... за сметка на това ... имам двама познати .. "прости момчета", обаче незнайно защо са попаднали като малки на плоча/касетка/диск с RUSH и една/един на DT и слушат единствено прог ... и сега какво си мисли моят хипотетичен персонаж в тази ситуация за феновете на едните и другите?
аз съм виждал малоумници на всякакви концерти и всякакви културни събития като се замисля, така че спокойно мога да сложа в 1 кюп феновете на почти всичко що се сещате от рок/прог/метъл, почитатели на класическа и симфонична музика, любители на "independent" киното, футболни запалянковци и каквото още ви дойде на акъла .. защото реално - боклуци има навсякъде .. можем да спорим къде са повече и къде са по-малко ... обаче ги има навсякъде .. и почти никога не са всички от дадено (под)общество ... а и аз сам предостатъчно пъти в живота си съм се докарвал до алкохолен делириум ... при който реално не съм бил в състояние да контролирам действията си (е това от своя страна води до повече забавни истории от колкото до нещо друго, но това е съвсем друга тема), за да съдя толкова лесно и прибързано кой какъв е от едно впечатление

определено споделям казаното от Overhate някъде по-нагоре - музиката или се усеща или се търси някакъв ред и структура в нея .. в МУЗИКАТА .. не във феновете ѝ ... спокойно може да се прекръсти темата на "фенове на кои стилове/групи не харесвам"

преди малко се отвори един интересен offtopic който не съм очаквал да видя в този форум .. явно незнание какво означава Manowar и от къде идва .. ами те хората си пеят в едноименното парче "Manowar born to live forever more the right to conquer every shore" .. и не, те не са любимата ми група, но не са и група, чиято музика бих зачеркнал просто така, защото някой ми е казал, че те пеели само за мечове, чукове, братя и метъл, а аз дори без да съм си направил труда да ги чуя - знам, приказвам по въпроса .. и разпръсквам (както явно е модерно да се казва) "хейт"

Edited by stormbringer, 23 май 2011 - 22:44 .

Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.

#153 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 23 май 2011 - 22:41

View PostТигър, on May 23 2011, 20:37, said:

Още повече, че различните музиканти си поставят различни цели и да ги мериш с един аршин би било просто слабоумно. Да поставяш феновете на еди-кои-си-жанрове-или-групи в категории по интелект е, най-малкото, грешно, понеже не можеш да ги прецениш.

Ако мога например да категоризирам хората, които наистина харесват класическа музика и тези, които наистина харесват чалга и да направя изводи и съпоставки между едните и другите, защо да не мога да го направя и за други стилове, ако приемем, че имам достатъчно сериозни наблюдения?
А кой от музикантите какви цели си поставя има много малко отношение към заформилия се спор, касаещ феновете, така че не разбирам за какви аршини говориш.

И тай като все пак темата е за омразата и нехаресването, то мога да кажа, че освен пънка, не мразя друг стил от дефинираните в началото. Не харесвам хард рок, хеви, пауър, глем и всякакви подобни, но тях по-скоро ги игнорирам. Извън пънка, изпитва искрена неприязън към определени групи или изпълнители като Manowar, Кид Рок, Motley Crew, Боно в частност, но не и U2 като група... Откровено не харесвам AC/DC, но чак да ги мразя не бих казал.
с поредния номер и код.

#154 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2145 posts

Posted 23 май 2011 - 22:41

View PostCarlsberg, on May 23 2011, 23:13, said:

Знаех си,че не е хубаво да пиша за Меноуър хххх.Ама не мога да се стърпя >.<

Добре,да кажем котарак,че си на мое място,но не харсваш свинчовци.Какво искам да кажа.Хора който се ръгат като прасетата в кочинката.Ьора които трябва да покажат че са истрински фенове.А именно:Трябва да се гледа грозно.Да се ходи наперено,по възможност и да буташ околните,нали си супер пич,иснтински фен на тази(и подобни)група.Трябва да се заливаш обилно с бира,иначе не става.Кожените и камуфлажните дрехи(да не кажа колко е яко лятото и колко хубаво охраеш)трябва да обкичени с каквито се сетиш синджири,катинари,капси и прочие.Как би реагирал на мое място?

Като изключим дрехите,за които нямам нищо против,всичко друго ме отвращава.Естествено не са всички такива,но има доста подобни индивиди.Не ми се занимаваше да обяснявам,че нямах предвид умствения им капацитет,а селяндурския манталитет.
За съжаление подобно поведение се среща прекалено често и съвсем не се ограничава с фенове на определена метъл група.

Edited by HeathenHeart, 23 май 2011 - 23:24 .

Hedniska Blod

#155 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 23 май 2011 - 23:59

View PostHeathenHeart, on May 23 2011, 23:41, said:

За съжаление подобно поведение се среща прекалено често и съвсем не се ограничава с фенове на определена метъл група.

Първо.Направил съм многооо правописни грешкки,пфф така е когато човек бърза.Ама такива фрапатни грешки...охае...боже
Второ.И всичко започна от моето скромно мнение,че не харсвам феновете на Менуър,толкова ли лошо,грозно и немислимо,някой да не харесва дадена фен маса?

#156 Valtyr

Artisan ov War

• Отлъчени
  • PipPipPip
  • 380 posts

Posted 24 май 2011 - 00:10

View PostOverhate, on May 23 2011, 17:57, said:

Не е викингски, а британски средновековен, има го по всички пиратски и колонизационни PC игри :)
Британски средновековен?! Аз знам нещо съвсем друго. Английската думичка "manowar" се използва за голям двумачтов английски боен кораб с 30 и дори повече оръдия. Именно такъв кораб потапя Black Bart Roberts през 1722г.-един от най-успешните пирати; превзема повече от 400 търг. кораба. Възможно е да е разработен през Средновековието, но е използван и много след това, затова го срещаш в пиратските игри. ;) Това просто, защото не можах да се сдържа да не се включа на историческа тематика. :D
NO SINGLE BOOK WERE BEHELDEN BY ME
OH, NO QUESTION I CANNOT DO ANSWER
ONLY ONE SINGLE LAMP DO SHOW ME THIS WAY
AND THAT IS THE EYE OF SATAN!

#157 windowpane

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 113 posts

Posted 24 май 2011 - 00:57

Аз пък нямам проблеми с това да се опитам да слушам банда, чиито познати за мен фенове по някакъв начин ме отблъскват. Даже понякога в миналото ми е разпалвало любопитството, един вид нещо от сорта на: "Уау, какви сдухани, отблъскващи диваци! Я чакай да видя на какво дивеят всъщност..." :) Така примерно съм стигал дотам да си пускам олдскуул норвежки блек банди (друга атракция бяха култовите им интервюта). Покрай тези неща, които никога не успях да приема насериозно - не че съм се и опитвал, обаче стигнах до някои банди, идващи от или имали някога нещо общо с този стил, които харесвам и до днес.

Отново искам да отбележа, че не генерализирам и съм 100% сигурен, че има много готини, красиви, умни и успели хора, които харесват олдскуул блек. Просто давам пример.

#158 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 24 май 2011 - 07:18

Тук в разсъжденията според мен се прави една основна грешка. Изтъква се, че има фенове на, да речем Меноуър, които слушат и Поркюпай Трий, както и обратното, и на базата на това се твърди, че не могат да се правят някакви категоризации на типове хора според това, което слушат. Аз обаче съвсем не подкрепям тази теза. Защото: има много голяма разлика за всеки един от нас между всичката плеяда от групи, които слушаме. Разлика в позиционирането им в нашата имагинерна скала на любимост (ако мога лаишки така да я нарека). По-горе Overhate даде един прекрасен пример - Хиподил. Аз се кефя на Хиподил доста. Но им се кефя по един коренно различен начин от начина, по който се кефя на Аморфис, да речем. Хиподил задоволява у мен потребността за малко приемлива простотия (за да не се взимаме твърде на сериозно през цялото време..., не че го правя често :D ). Но Хиподил не ми е ЛЮБИМА група и в същото време ми е любима. Дано ме разбирате какво искам да кажа. И да - масата ФЕНОВЕ на Хиподил е отпадъчна. Което не ми пречи да ги слушам. Аморфис пък задоволява потребността ми за МУЗИКА. Тая вътрешната - "душевната" (ония химическите глупости) - потребност. Не първичната (повърхностна) такава - която изпитва и най-интелигнетния човек (в една или друга степен). И двете трябва да бъдат задоволявани някак. Срещу природата не се върви.

От друга страна един Мановарец може и да понаслушва Поркюпайн Трий. Макар че от така наречените "трю уориъри ъф стийл" (нека приемем, че под "мановарец" визирам именно дай-хард фен на групата) аз поне не познавам такъв пример. Но ако има - преполагам, че положението ще е подобно на моето с Хиподил, само че с обърнати полюси. Просто взаимовръзката между харесвана музика и интелект (интелектуални потребности, ако щете) е налице и никой не може да ме убеди в обратното. Поне до момента никой не е успял. Разбира се никога не е късно и за това.

С което не искам да обидя феновете на Мановар в тоя форум. Изключенията са необходимост за доказване на правилото, както знаем. А и съм убеден, че една част от съфорумниците тук са фенове на Меноуър от САНТИМЕНТИ (първа чута рок група и т.н.). Аз не мразя Меноуър. Игнорирам ги. Смешни са ми. Не ми пречат. Освен това ги чух на по-късен етап и оценката ми за тях е изцяло освободена от сантименти, предубеждения и предварителни нагласи.

За сметка на това обичам Блъдхаунд Генг! Те не могат да свирят, не могат да пеят, простовати са, направо са си тъпаци. Но са ми една от първите големи зарибявки. Никнеймът ми е името на вокалиста им. Сантименти. Убийте ме с камъни (особено Меноуърците). :) Но и направете справка с първия пасаж...

Edited by Jimmy Pop, 24 май 2011 - 07:21 .

#159 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts

Posted 24 май 2011 - 07:42

^
Това за градирането на харесването на музика и че тя отговаря на определени потребности, от нормални граници на простотия до интелектуални забежки е вярно. Именно и затова казах по-горе, че критерият трябва да се смени, много хора слушат много групи и спектърът какво човек слуша не е показателен напълно за това какъв фен ще бъде в нашата категоризация тук и т.н. Затова бях казал следното:

View PostJurisprudent, on May 23 2011, 10:51, said:

Ако тръгнем с тезата "те са Х - да кежем прости, некултурни, и т.н. (феновете на Manowar)", a "феновете на глема са У", човека трявба да го разцепим на две и да стигнем до абсурд или противоречие, или да намерим критерий да да го поставим изцяло само в едната от двете групи (т.е. той е много фен на единия стил, по-скоро на единия стил, изцяло на единия стил и т.н.) Ако това е вярно, категоризирането и генерализирането по феновете на дадени стилове и групи стават много относителни и съмнителни.

Въпросът е в критерий, чрез който да определим един човек, който слуша н-броя групи и стилове, как част от тях са централни за музикалните му интереси и чак оттам може да съдим за него къде попада и да го определяме като някакъв. Ако някой слуша Меноуор и траш, той трю брадър ли е, трашър ли, какъв е? Оттам, ако смятаме, че трю брадърите са "еди какви си", може да го причислим към тях само и единствено когато сме сигурни, че той наиситна би се идентифицирал с тях. Иначе няма как да го сложим в кюпа с хората, за които се казва, че били, да кажем, некултурни, само защото той в определени моменти слуша дадена група.
Например. Аз много харесвам Sisters of Mercy и други групи, които често определят като готик. Не бих се наракъл "гот" в смисъла на готик фен. Харесвам, слушам често, но ако вземеш едно мнение за готик феновете (че са еди какви си) и го лепнеш на мой гръб, ще е вероятно тотално неправилно.
Същото разсъждение важи и за останалите дефиниции. И пак казвам, трябва да вържем поведението на феновете с музиката, която харесват и слушат, т.е. тя как ги навежда до това поведение,
Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#160 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2000 posts

Posted 24 май 2011 - 10:55

View PostCarlsberg, on May 23 2011, 22:13, said:

Добре,да кажем котарак,че си на мое място,но не харсваш свинчовци.
А не може ли да кажем, че аз проявих достатъчно уважение към теб и останалите юзъри тук, та да не ви преиначавам подигравателно никнеймовете, и бих очаквал същото?
А не може ли да кажем и че ако ще водим дискусия, ще е добре да се четем внимателно, понеже на това, което си написал, вече беше отговорено, при това няколко пъти?

Съжалявам, човече, но като те чета, оставам с впечатлението, че онзи концерт на Manowar, за който говориш, е единственият, който си имал шанса да посетиш. Не че аз съм се утрепал от ходене по концерти, за последните две години и половина нямам нито един, всъщност, но съм видял достатъчно, за да знам, че отрепките, които описваш - които, всъщност, извън концерта може да са си напълно нормални хора, бтв - ги има на всеки концерт, на който се пие бира, независимо от жанра. Няма значение рок ли е, метъл ли е, какво е... Няма изключения от това правило.

Не знам дали съм го казал, но да повторя - нямам против това, че не харесваш еди-коя-си-група или феновете й. Имам против това да се опитваш да се оправдаваш с откровени глупости. Ако беше написал просто, че не харесваш Manowar и/или феновете им, точка, нито аз, нито някой друг щеше да седне да си губи времето да ти отговаря. Обаче, да ме извиняваш, но да напишеш, че феновете на някоя група са свине и да очакваш никой от феновете на тази група да не ти отговори, е, хм, глупаво. Най-малкото. Това, че си е твое мнение и не искаш да ангажираш с него, няма абсолютно никакво значение - ако не искаш да ангажираш, просто не пиши.

@Нещото което вие в нощта
А сигурен ли си, че можеш да категоризираш с лека ръка хората, които харесват чалга, и тези, които харесват класика? Аз изобщо не съм, понеже. Има много причини за това, голяма част от които вече изброих в предишните си постове. Отново казвам, че за повечето хора осъзнаването на музиката не е никакъв, ама НИКАКЪВ приоритет. Тук е музикален форум, в който поне половината хора живеят, за да ходят по концерти, да чуят нови групи, да си обогатят музикалната култура като цяло, и т.н. Навън не е така. Навън хората обикновено изобщо не се интересуват от музика - слушат това, което е модерно, което се пуска по дискотеките и кръчмите, което ще им помогне да се отпуснат, на фона на което ще им е лесно да пият, и тъй нататък. Което е чалга. И слушането й и дори харесването й отново нямат нищо общо с интелекта на слушащия. Отделен проблем са върлите чалгаджии, обаче тук се намесва един друг, при това изключително важен фактор - чалгата не е музикален жанр. Тук не говоря от позицията на човек, който не я харесва, а го заявявам като факт. Чалгата няма никакви определени характеристики, спрямо които човек да си каже "Ето, в тази песен има това и това, значи е чалга". Единственото, което я дефинира, е некадърността на изпълнителите, а и външният им вид. Абсолютно нищо друго. Едно време думата "фолк" в словосъчетанието "поп-фолк" имаше някакво значение, но това отдавна не е така. Така става, когато масово се крадат поп и рок песни, бтв. Жанрът губи своята идентичност и се превръща в нещо, което просто не е жанр, а какво е и то самото не знае.

Впрочем, ако в България имаше свестни издатели на музика, които да се постараят да наложат и друго, освен чалга, положението с чалгата щеше да е много по-добро. Сега обаче почти никой извън форума не може да ти каже заглавието на някоя свястна българска рок-група на по-малко от 15 години. Сериозните музиканти от форума могат да обяснят доста по-добре от мен защо това е така, ако желаят. Сега едно нещо, дето не се знае к`во е, доминира навсякъде, а и понеже това нещо, наречено поп-фолк, откъм текстове, визия и музика може да се охарактеризира единствено с думата "пошлост", създава доста неприятни изкривявания. Не говоря за моралната страна на нещата, бтв, понеже откъм простотия или простащина рокът и метълът са способни да наврат чалгата в миша дупка, без дори да се препотят.

@Jimmy Pop
При мен Manowar и Deep Purple* са ЛЮБИМИ групи, а и не само те, просто ги консумирам по различен начин. В последно време и двете си ги пускам относително рядко за сметка на други, не толкова любими групи, които са ми интересни, но не познавам на пръсти.
С доста от думите ти съм съгласен, с тази разлика, че поставям знак за равенство между нуждата от първична, директна музика и доста по-фина такава. И двете не са никак лесни за писане, нито пък за изпълнение. В интервюто си за сайта Николо Коцев казва, че музика като на AC/DC се пише изключително трудно и той не е способен на това, макар че се е опитвал. Това не е случайно.

---
*До преди Морз - не знам защо, обаче музиката им с него просто не можах да я възприема, въпреки че е убийствен китарист.
Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users