Jump to content

"Тотална омраза" или "Кои групи/стилове не харесвам"

243 replies to this topic

#121 Valtyr

Artisan ov War

• Отлъчени
  • PipPipPip
  • 380 posts

Posted 22 май 2011 - 23:59

Аз не виждам защо трябва да намесваме феновете на дадена група, щом ще говорим колко и защо не ни харесва дадена банда. Аз например харесвам и някои електронни стилове, но както знаем, повечето, хора които слушат изцяло такава музика честичко обичат "да дръпват по някоя друга линийка"-нещо, което на мен ми е изключително противно и адски много ме дразнят такива, но това не ми пречи да си слушам от време на време такава музика. В кръга на шегата само ще кажа какво чух на Sonisphere малко преди да излезнат Мanowar. Цитирам:"Пусниети ми Маноуариту!!!"
NO SINGLE BOOK WERE BEHELDEN BY ME
OH, NO QUESTION I CANNOT DO ANSWER
ONLY ONE SINGLE LAMP DO SHOW ME THIS WAY
AND THAT IS THE EYE OF SATAN!

#122 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2145 posts

Posted 23 май 2011 - 00:29

View PostValtyr, on May 23 2011, 00:59, said:

В кръга на шегата само ще кажа какво чух на Sonisphere малко преди да излезнат Мanowar. Цитирам:"Пусниети ми Маноуариту!!!"
:lol:
Концерта на Мейдън 2007 - на трибуните до мен една групичка, след третата "чантичка" с бира, забравиха изобщо защо са там, обърнаха гръб на сцената, взеха да щракат с пръсти и да се връткат на гюбек.
Hedniska Blod

#123 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 23 май 2011 - 02:22

View PostHeathenHeart, on May 22 2011, 18:47, said:

Не съм съгласна. Най-ужасТен ужасТ има сред трю трашърите и феновете на олд-скул блека. Да ме прошават феновете на въпросните стилове, не казвам, че всички са такива, има и точно обратното.

Или аз съм тъп или ти не видя,че това Т накрая не случайно го сложих главно >.< Или може би вече спя и не мога да схвана(все пак е 3:22).

Да ме прощава голямата котка,ама все пак е тема в която можем да си злобеем,хейтим и т.н. колкото ни душа иска.А това че твоите познати,не са като гореспоменатите от мен,не променя факта,които лично мен ме е навел на тази мисъл.Бил съм на 2 тяхни концерта(първия и Сонито).Това мнение си е лично мое и не карам/настоявам някои да се съгласява с него.

Edited by Carlsberg, 23 май 2011 - 02:23 .

#124 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 23 май 2011 - 07:14

View Postdidogun, on May 21 2011, 00:39, said:

Аве Cult култова група ли е?

Не, ама Blue Oyster Cult е култова. :lol:

#125 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2145 posts

Posted 23 май 2011 - 10:39

View PostCarlsberg, on May 23 2011, 03:22, said:

Или аз съм тъп или ти не видя,че това Т накрая не случайно го сложих главно >.< Или може би вече спя и не мога да схвана(все пак е 3:22).

Да ме прощава голямата котка,ама все пак е тема в която можем да си злобеем,хейтим и т.н. колкото ни душа иска.А това че твоите познати,не са като гореспоменатите от мен,не променя факта,които лично мен ме е навел на тази мисъл.Бил съм на 2 тяхни концерта(първия и Сонито).Това мнение си е лично мое и не карам/настоявам някои да се съгласява с него.
Разбрах те, то хейтене, хейтене, ама и малко майтап си трябва.
Аз не го приемам лично, но по мои наблюдения не феновете на Меноър държат палмата на първенството по неандерталщина (което в крайна сметка, не е от особено значение).
Hedniska Blod

#126 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 23 май 2011 - 10:44

Глей ся, т'ва, че някой се държи просташки в дадена обстановка, не го прави простак задължително.
Както и съблюдаването на културни и интелектуални норми от снобарски причини не те прави интелигентен. :lol:
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#127 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 23 май 2011 - 10:51

Понеже доста се завъртя разговорът около феновете (нищо лошо), искам да вметна нещо. Като говорим за фенове - това е доста широко и недефинирано. Давам пример да илюстрирам идеята си.

Да кажем. С приятел отивам на Whitesnake и Def Leppard, 2008. Веднага след концерта той заминава за Каварна, мисля, че Manowar беше на следващия ден. Той е запален фен на Manowar. Но той ходи и на Whitesnake, Def Leppard, Motley Crue, би отишъл на Бон Джоуви, много харесва глем. В коя категория ще го поставим? Ако от него съдим по феновете на Manowar, то също толкова може по него да съдим и за глем феновете. Ако тръгнем с тезата "те са Х - да кежем прости, некултурни, и т.н. (феновете на Manowar)", a "феновете на глема са У", човека трявба да го разцепим на две и да стигнем до абсурд или противоречие, или да намерим критерий да да го поставим изцяло само в едната от двете групи (т.е. той е много фен на единия стил, по-скоро на единия стил, изцяло на единия стил и т.н.) Ако това е вярно, категоризирането и генерализирането по феновете на дадени стилове и групи стават много относителни и съмнителни.

Още нещо в добавка. Ако човекът е фен на Manowar и кажем, че като фен на тази група е простак и го видим един контекст като такъв, а в друг го вдим като фен на Bon Jovi, какво, той ще трябва да пренесе по този начин простотията върху феновете на глема и по този човек ще съдим и за тях? Много широко става.

Edited by Jurisprudent, 23 май 2011 - 11:12 .

Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#128 Rozanna

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 85 posts

Posted 23 май 2011 - 11:20

Jurisprudent, аз например съм почти като твоя приятел. С кеф отивам на концерт както на на ДиСи, така и на Стрейтс. Е, да ама със същия този кеф ще отида и на концерт на Енсиферум, харесвам също Меноър, Мейдън, Джудас...Ако имах възможност бих отишла да гледам и Канзас или Бон Джоуви или пък Уитин Темптейшън, пак с удоволствие.
Много ми е любопитно мен към коя категория биха ме поставили? Понеже аз самата не си поставям категории и граници, а просто се разхождам из подстиловете. И дали защото харесвам Мейдън и Меноър, трябва да се причисля към категорията на грубите, недодялани, невъзпитани и ниско интелигентни фенове?
Иначе ниско интелигентни, некултурни и груби люде има навсякъде...музиката не е критерий, нито пък предпочитането на някоя рок/метъл група, която и да е тя.

Edited by Rozanna, 23 май 2011 - 11:21 .

Този който се усмихва, вместо да се гневи, е винаги по-силният!

#129 Valtyr

Artisan ov War

• Отлъчени
  • PipPipPip
  • 380 posts

Posted 23 май 2011 - 11:23

View PostHeathenHeart, on May 22 2011, 18:47, said:

Не съм съгласна. Най-ужасТен ужасТ има сред трю трашърите и феновете на олд-скул блека. Да ме прошават феновете на въпросните стилове, не казвам, че всички са такива, има и точно обратното.

Ако можем да кажем, че трашърите са "по-волни души" (в което няма нищо лошо), не съм съгласен, че феновете на олд скуул блека или на блека въобще са такива. ОК, ако в България се срещат подобни индивиди, то това не е показателно за стила, чиято идея е съвсем друга. Но не знам де, в моето "метъл обкръжение" няма хора, които като мен да слушат блек, така че не мога да отговоря категорично, че не е така. В крайна сметка всичко си е до човека и неговите разбирания за културно и не дотам културно.
Но като гледам ника и подписа ти, все пак не забравяй, че именно от блека се раждат любимите ти стилове, колкото и странно да звучи това, но някак си така са се развили нещата. :lol:
NO SINGLE BOOK WERE BEHELDEN BY ME
OH, NO QUESTION I CANNOT DO ANSWER
ONLY ONE SINGLE LAMP DO SHOW ME THIS WAY
AND THAT IS THE EYE OF SATAN!

#130 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2000 posts

Posted 23 май 2011 - 11:40

Има един много важен момент, между другото. В музиката на групи като Manowar, Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden и т.н. има прекалено много общо и в общия случай ако човек харесва една от тези групи, харесва и някои от останалите. Или поне аз с такова впечатление съм останал. Феновете на Manowar не са фенове *само* на Manowar, нито пък феновете на някоя от останалите групи са фенове *само* на тази група. А и, според наблюденията ми, специфичните белези по отношение на феновете са на ниво жанр, а не на ниво група - т.е. има си характерно за хевиметълите като цяло облекло, поведение и т.н. В този смисъл, ако кажеш, че феновете на Manowar са свине, това автоматично означава, че го казваш и за феновете на останалите групи. Което идва неприятно вече.

Впрочем, познавам бая интелигентни блекаджии. Всъщност почти всичките ми познати почитатели на този тип музиката имат доста акъл в главата. Друг е въпросът, че на абсолютно всеки концерт, на който съм бил в последните пет години, се забелязват доста хора от онези, които създават лоша слава на стила - онези с десетте кила корпспейнт по физиономиите, обкичените с обърнати кръстове и пентаграми, и т.н. Веднъж забелязах един, който си водеше приятелката на каишка като куче...
Света аз цял обходих
и изправен гордо пак стоя.
Срещнах милиони хора
и на всичките им взех ума.

Блог
The Painting
Случаят с изтрития спомен
РЕВЮ: „The Lord of the Rings: The Rings of Power”

#131 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 23 май 2011 - 11:46

Ох ама ме мързи да обяснявам какво точно имах предвид.И все пак ще конкретизирам(въпреки че ме мързи).Става на въпрос за онези с големите гриви,кожените гащи х100+ килца,пиещи биричка по същия начин,които ни демонстрира Де Майо на сонито.Достатъчно ли е или да продалжавам?
Явно 100 пъти трябва да кажа, ЧЕ ТОВА Е МОЕТО МНЕНИЕ И НЕ КАРАМ/НАСТОЯВАМ НИКОИ,АМА НИКОИ ДА СЕ СЪГЛАСЯВА С НЕГО.
Дайте сега да изядем човека с "шитните" :lol:

Edited by Carlsberg, 23 май 2011 - 11:46 .

#132 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 23 май 2011 - 11:53

В горните постове според мен има верни тези. Да пробваме следната формулировка:

Дали може да кажем, че дадена група (Х) повлиява феновете си така, че да ги квалифицираме като некултурни, прости и т.н. или изобщо да ги квалифицираме по някакъв начин? Дали музиката, посланието, идеите, ценностите, ако щете, субкултурата, която носи дадена музика, води до "еди-какво-си" на феновете?
Ако е възможно, отнася ли се и до музиката на даден стил?

Със сигурност въпросът изглежда прозаичен и съфорумниците може да отговорят веднага "да, естествено..." Обаче. Като все говорим за Manowar, айде критикуващите да приложат това уж очевидно разсъждение в/у тази или друга група, и да видим отговора. Като се коментира дадена група, какво у нея, групата като такава (или стила), се вързва с изявеното поведение на фена (т.е. поведение, което не е причина само на неговите лични характеристика, а е свързано с музиката, която харесва, дори субкултурата, на която симпатизира)?

Тези въпроси имат смисъл, останалото ще е чисто мнение и плюене. Ако могат тия елементи да се навържат (не казвам, че може да заковем един обективен отговор), дискусията има добър смисъл.

Edited by Jurisprudent, 23 май 2011 - 11:54 .

Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#133 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2145 posts

Posted 23 май 2011 - 12:08

View PostValtyr, on May 23 2011, 12:23, said:

Ако можем да кажем, че трашърите са "по-волни души" (в което няма нищо лошо), не съм съгласен, че феновете на олд скуул блека или на блека въобще са такива. ОК, ако в България се срещат подобни индивиди, то това не е показателно за стила, чиято идея е съвсем друга. Но не знам де, в моето "метъл обкръжение" няма хора, които като мен да слушат блек, така че не мога да отговоря категорично, че не е така. В крайна сметка всичко си е до човека и неговите разбирания за културно и не дотам културно.
Но като гледам ника и подписа ти, все пак не забравяй, че именно от блека се раждат любимите ти стилове, колкото и странно да звучи това, но някак си така са се развили нещата. :lol:
От ника и подписа не съди за годините. :worship: Авататърт ми също съдържа закачка, нали сме тук да се забавляваме.
Аз също послушвам блечец понякога, като ми дойде настроение, по-скоро блек-фолк или симфоник-блек.
Индивидите, за които говоря не слушат "твоя" блек.
Hedniska Blod

#134 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2000 posts

Posted 23 май 2011 - 12:13

2008 и аз след концерта на Мановар пих бира в стила на Ди Майо на стадиона, впрочем. Имам си и голяма грива(т.е. огромна - ако има някой във форума с по-дълга коса от моята, ще се учудя сериозно)...

За нещастие бях около шейсет кила с мокри(от бирата) дрехи и кожи не нося, иначе сигурно влизах одма в категорията "свинчо"...

Това, че съм го направил там, под влияние на адреналина, емоциите и откачалника, който крещи от сцената, не означава, да му се не знае, че си пия бирата така принципно. Неикономично е, най-малкото... А и, вероятно заради липсата на тренинг в този начин на пиене, ми влезе в носа, което беше доста неприятно :lol:

За да не стават обърквания, да кажа, че на мен хората, които позират *през цялото време*, независимо дали го правят като фенове на Бойния кораб(Manowar означава точно това, бтв - вид викингски боен кораб), други хевита, блекаджии, трашъри, глемъри или квототам, са ми неприятни на принципно ниво. Писал съм по-подробно за това в една от темите, към които Rob Roy, мисля, даде линкове по-горе.

Случвало ми се е да *спра* почти напълно да слушам дадена група, защото благодарение на част от феновете й съм започнал да я асоциирам с нещо, което мразя, въпреки че все още уважавам музикантите и първоначално направо съм се влюбил в творчеството им. Групата е Епизод и не съм си пускал тяхна музика от месеци, понеже всеки път в главата ми изниква групичка патриотарски настроени отрепки с тениски "България над всичко". *Мразя* псевдопатриотизма, и то много. Това е просто пример, но мисля, че ме разбирате.

Edited by Тигър, 23 май 2011 - 12:13 .

Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#135 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 23 май 2011 - 16:14

View PostТигър, on May 23 2011, 13:13, said:

Бойния кораб(Manowar означава точно това, бтв - вид викингски боен кораб)

Стана ми любопитно, понеже за първи път чувам такова нещо, а се занимавам доста със скандинавски езици, култура и прочие, чела съм подробно за корабите на викингите и там няма такъв, та би ли ми казал откъде го знаеш това? Аз намирам само кораб от 15 век с това име, когато викинги вече отдавна няма. Най-малкото техните кораби са с нордски имена и ми се струва невъзможно нещо като man of war да е скандинавско наименование.

P. S. Намерих ей това впоследствие http://en.wikipedia....wiki/Man-of-war

Съжалявам за офф топика, не правя опит да се конфронтирам, просто ми стана интересно.

Колкото до темата, мога да кажа само в подкрепа на мненията за фенове - мен лично са ме отблъсквали групи точно заради досадните им фенове, а не заради самата им музика или поведение. Има хора, които в стремежа си да докажат колко велико е това, което слушат и боготворят, са способни да те накарат да се изприщиш само като чуеш името на толкова хвалената група.

Edited by Rebel, 23 май 2011 - 16:25 .

The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#136 Тигър

кардинал

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2000 posts

Posted 23 май 2011 - 16:34

Каза го Слави Трифонов, когато представяше Джоуи ди Майо преди три години. Тогава счетох, че за нещо подобно не би сбъркал кардинално и съответно не си направих труда да го проверя*... А сега като напиша в гугъл "Man O' War viking ship" ми изкарва само някакви сайтове за играчки или нещо подобно :lol:
А за фрегатата с подобно заглавие научих по друга линия, обаче изобщо не съм го свързвал с man-of-war, не знам защо...

---
*Това, впрочем, беше последният брой на това предаване, който гледах, понеже... Ясно е какво съм очаквал от Ди Майо - простотия, позьорщина, брутално самоизтъкване и т.н. глупости, с които е световно известен. А до Трифонов изглеждаше като *скромен* *улегнал* *джентълмен*. И Слави не му даде да каже повече от пет думи без да го прекъсне. Да изглеждаш като брутален позьор на фона на Ди Майо само по себе си е постижение, но доста ме отврати...

Edited by Тигър, 23 май 2011 - 16:36 .

Света аз цял обходих
Срещнах милиони хора

Блог
The Painting

#137 Rebel

Dein Negativ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 745 posts

Posted 23 май 2011 - 16:41

То пред Слави Трифонов всеки изглежда джентълмен. Никак не се съмнявам, че не е дал думата на човека. А и даже не съм офф - неговата "музика" е нещото, което абсолютно ме отвращава.

Edited by Rebel, 23 май 2011 - 16:41 .

The mind is its own place, and in itself
Can make a Heav'n of Hell, a Hell of Heav'n
What matter where, if I be still the same?

#138 Overhate

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 508 posts

Posted 23 май 2011 - 16:57

Не е викингски, а британски средновековен, има го по всички пиратски и колонизационни PC игри :lol:
Останал сам, прегърнах здрача
Изгубил се, открих нощта
На твоя гроб не ще да плача
Пред твоя кръст не ще скърбя

#139 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts

Posted 23 май 2011 - 16:59

Въпреки оффа, аз също мислех да питам Тигър откъде е това за кораба, и аз никога не съм го чувал, доста се занимавам с историята и т.н. на групи и стилове, без да съм специалист по Manowar. Та рекох, че ти знаеш и си прав. Аз винаги съм смятал, че идва от man o' war, което е стар израз за warrior, т.е. воин. Ако съдиш за името по представянето в Шоуто на Слави и не си го срещал от друг източник, не виждам защо man o' war viking ship ще е вид кораб, а не просто название, което някой е дал в някой справочник и екипа на Слави е извадил, или самия Джоуи някога е използвал за име, но не защото се отнася за кораба сам по себе си, а защото значи просто воин. Все едно да отвориш една детска енчиклопедия, в нея има картинка на рицар и пише: "средновековен рицар". Думата средновековен обаче не върви по принцип с рицар и има самостоятелно значение.
Но ако се потвърждава и от други източници, значи си прав.

ПС, сега открих, не четете горното
Ето каква е работата:
http://en.wikipedia....wiki/Man-of-war

Edited by Jurisprudent, 23 май 2011 - 16:59 .

Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#140 Нещото което вие в нощта

Принц

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 689 posts

Posted 23 май 2011 - 17:48

View PostТигър, on May 23 2011, 13:13, said:

Случвало ми се е да *спра* почти напълно да слушам дадена група, защото благодарение на част от феновете й съм започнал да я асоциирам с нещо, което мразя, въпреки че все още уважавам музикантите и първоначално направо съм се влюбил в творчеството им. Групата е Епизод и не съм си пускал тяхна музика от месеци, понеже всеки път в главата ми изниква групичка патриотарски настроени отрепки с тениски "България над всичко". *Мразя* псевдопатриотизма, и то много. Това е просто пример, но мисля, че ме разбирате.

Говорейки за позьорщина, "Епизод" са напълно съизмерими с Manowar. Това в пълна степен се отнася и до феновете им. Тъй като едно време аз също ги харесвах(най-вече покрай "Българският Бог") и ходех на техни концерти, то имах възможност да стана свидетел на невероятни гледки. Още си спомням един концерт в читалище "Христо Ботев", когато един "фен" точно пред сцената така се раздаде, че не знаех дали да гледам групата или него. Самите "Епизод" плюха на патриотичната идея с участие в предизборни концерти на БСП под патронажа на Вигенин и странни изявления на официалната си страница като например, че българите трябва да се чувстваме изключително задължени на евреите, като за мен не стана ясно защо точно на тях(най-вероятно защото и те се чувстват задължени на някой евреин, който им е дал малко пари). Българският патриотизъм/национализъм в годините след прехода, като се започне от Гелеменов, мине се през Расате, Сидеров и "Нова Сила" :-) и се стигне до "Епизод" е пълна смехория.

Напълно подкрепят тезата, че има релация между музиката, която един човек харесва и неговия интелект. Нарочно избрах думата "харесва", а не "слуша", за да изолирам случаите в които определени хора "слушат" джаз, класика, прогресив и т.н. с цел да постигнат някаква елитарност, както по-рано някой спомена. Убеден съм, че музиката, киното и литературата, които наистина харесва един човек говорят страшно много за него като личност. Например, никой не би могъл да ме убеди, че интелектуалното ниво на една представителна извадка от истински фенове на Manowar и Dream Theater дори се доближава. И това не го казвам като фен на Theater, защото музиката, която наистина харесвам е много по-различна.

Edited by Нещото което вие в нощта, 23 май 2011 - 17:49 .

Ние ще влезем в забравата
с поредния номер и код.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users