The Crimson Idol, on May 21 2011, 12:27, said:
Ей тва му мразя на прогресива - че хората слушащи го в повечето случай се имат за нещо повече от тези, които не слушат такъв тип музика.Едва ли не "не слушащ прог"=тъп...
Стига - и ти, и аз сме срещали вмирисани пропадняци с фланелки на Manowar... може би прекалено често. Такива, които се кефят на бандите, които изброих, аз не познавам. Изопачаваш думите ми доста - специално споменах, че не генерализирам. Музиката е начин да се забавляваш, а не да доказваш някакво интелектуално превъзходство (познавам хора, доста по-напред от мен в умствено отношение, които се кефят на брутални чалгии). Освех това снощи пих с един пичага, който се кефеше на Manowar, и той си беше интелигентен и порядъчно кариерно развит. Но просто няма как да не забележиш тенденцията... определени банди имат преимуществено фенове с по-развита мозъчна дейност и това са преимуществено по-малки банди, които правят по-нестандартна и амбициозна музика (изобщо не говоря само за прог).
Друг е въпросът дали да си по-интелигентен въобще е плюс - както отбеляза stavrogin. Не казвам също, че феновете на подобни банди не могат да си имат и проблеми с развитието на други човешки качества
Нз защо Тигър се противопостави на моето мнение, като същевременно каза тъкмо това, което аз казах - при най-известните банди, които са придобили някакъв специален ореол или култов статус, има повече плява от гледна точка на фенове. Сългасен съм и за примерите с Флойд и Тиътър.
Ето още един пример: разказ на познат от предишния концерт на Металика: дългокоса двойка (мъж и жена) си куфеят, размятайки коси. Друга двойка - този път "цивилна" (само жената е с дълга коса) стои зад тях и люпи семки. Втората двойка решава, че куфеещите им пречат на гледката с куфеенето си. Мацката от първата двойка културно се опитва да обясни на другата жена, че това е обичаен начин за изразяване на съпричастие и радост към музиката и там нз кво си още. Другата мацка обаче не разбира от дума и продължава да настоява хората от пред да престанат да размятат коси. Става скандал, стига се почти до бой.
Такива екземпляри (като втората двойка) просто няма никакъв, ама никакъв шанс да се срещнат на концерт на Poprcupine Tree, примерно. И на още доста специализирани банди с доста по-малка аудитория от големите рок и метъл имена.
П.С. HeathenHeart, Rozanna, прави сте, нямах предвид истинска дълбока омраза, а просто чувство на раздразнение. Не изпитвам истинска омраза към нищо в музикална форма, дори и към Лили Иванова