Я виж ти каква хубава дискусия сте спретнали преди да се усетя, и то баш по любими теми.
Rob Roy, on Jan 28 2012, 17:09, said:
^ А какво харесваш на Bowie?
Не харесвам много ранния Бауи. Харесвам Ziggy Stardust. Най-много харесвам "Берлинската трилогия", вероятно защото там са пипали и Eno, Fripp, Belew, изобщо любими герои по принцип. Харесвам Aladdin Sane и Diamond Dogs, както и отделни неща от 80-те. Принципно свалям шапка на Бауи, че е един от големите хамелеони, които са винаги различни във всяка епоха и винаги надушват вълните.
За New Order:
Кавърът на Orgy е супер, не знаех за него, но ми харесва. Помня Orgy като добра група по времето, когато прохождах в по-твърдата музика. Явно ти си от поколението, хванало върха на "ню" вълната, докато аз хванах чак последните й пръски пяна. Виж едно
кавърче и на Джонатан Дейвис по този въпрос. Мерси за двата микса, не ги бях слушал, но са супер.
New Order е особено любопитна група. Никога не е била твърде напред по популярност, но реално е свръх влиятелна. Веднъж четох едно интервю на един от първите диджеи от 80-те, които почват да пускат и миксират електронна музика - дядото на днешните хаус, техно и т.н., в Чикаго и Детройт. Та на въпрос кои групи/музиканти са били най-силно влияние за миксовете му и кои е ползвал, посочва в следния ред - Kraftwerk, Depeche Mode, New Order. А като единична песен за миксиране посочва Blue Monday. Клипчето от 1984, което бях пуснал, ме спечели за тази песен, особено заради шумния бас на Hookey, върху електронния ритъм. Не знам защо това ми направи преди няколко години такова впечатление, но фактът е, че обожавам това специално изпълнение. Също и
това на друга една песен.
Rob Roy, on Jan 29 2012, 09:29, said:
New Order - Movement (1981)
Призракът на Ian Curtis се мярка на две места:
Macclesfield Cemetery
... и в дебютния албум на New Order. Респектиращо е на колко различна музика повлиява творчеството на Joy Division и New Order. Първите бих ги нарекъл
"втората най-влиятелна алтернативна банда след The Velvet Underground".
Не знам дали си личи и дали има нужда да казвам, но лично аз имам свръх личен култ към Joy Division. Така че всяко мнение на тази тема от мен би било пристрастно, но въпреки това от много време считам, опитвайки се да погледна някак обективно на въпроса, че наистина влиянието на Joy Division върху именно алтернативните подстилове е колосално. Личната легенда на Иън Къртис (и призракът му, който наистина броди из Макълсфийлд все още, уверявам те; дори и в къщата, в която се е обесил, призракът му си седи под простора, на който е виснал Иън) също има такова въздействие.
Впрочем, за Joy Division и New Order и т.н. филмът на М. Уинтърботъм "24 Hour Party People" е доста добро описание, макар не навсякъде напълно точно откъм факти.
А сега пускам посочения и от теб първи албум на New Order