Jump to content

Kavarna Rock Fest 201115-17 юли 2011

502 replies to this topic

#321 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 27 юни 2011 - 16:46

View PostMor-Rioghain, on Jun 27 2011, 07:34, said:

^ А кой ги "измисля"? :angry3:

Обективната реалност
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#322 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 27 юни 2011 - 16:50

^ Това пък какво е? :angry3:

Ние с Gamina и шепата излъгали се да отидат хора ще се забавляваме (депресирайки се), вие бройте хонорари, щом това е, което ви кара да се чувствате добре.

"Мир" го свалиха отдавна, да отбележа.
Don't mistake lack of talent for genius.

#323 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 27 юни 2011 - 17:19

View PostMor-Rioghain, on Jun 27 2011, 08:50, said:

^ Това пък какво е? :angry3:

Странен спор, не знам защо трябва да изливаме думи в/у азбучни неща. Ама айде:

А. Всеки човек има свой собствен вкус. Едни смятат Mayhem за най-великата група изобщо, макар много други изобщо да не подозират, че такава група съществува. Други псуват комерсиалните, в техните очи, U2, които излизат да пеят пред огромна публика на Гластънбъри, и затова отиват в малък ъндърграунд клуб и слушат DeadSoul Tribe, считайки ги за една от най-оригиналните, интересни и креативни групи на епохата ни. Нищо ново по света. Едно момче седи, мята камъчета в локвата и си казва: Parkway Drive забиват много здраво, такива като тях няма. Минава човек, който пък си мисли - никога няма да се появи група с размаха на Led Zeppelin. Отгоре дядо им маха с патерица и се тюхка, че след Beatles музика вече няма.
Много вкусове, субективни, никой не е над друг.

Б. Обаче. Ето едно нещо казано другаде от мен:

View PostJurisprudent, on Apr 27 2011, 02:32, said:

Всичко извън природните науки и областите на човешки закономерности е субективно. Може да бъде обявено за обективно нещо само когато оценяващият субект, чрез своя авторитет, наложи субективното си виждане и то бива прието за обективно, макар да не става реално такова.

Тоест. Идвам и казвам: никога на таз грешна земя няма да се роди музикант като Моцарт. Друг идва и ми казва: за кво ми е като сме имали Чък Шулдинър! Две равнопоставени, неверифицируеми мнения. Сега, ако вземем това, че аз съм известен музикален познавач и анализатор, с авторитета сред хората, които ме приемат, ставам обективен фактор и наоколо почват да кимат: е да, естествено, Моцарт...

Но, противоположно на това мое мнение, извън субективния вкус, при концертите си имаме и някои измервателни инструменти. Т.е. може да тестваме на коя група ще има голям концерт, на коя не. Нещо повече. На база на това, плюс продажбите, може да направим заключение, аджеба, кои са групите в света, които:
- могат самостоятелно да напълнят Маракана, Уембли, големите "арени" из Америка
- голяма европейска или американска зала/ хедлайнер на европейски фест
- малка зала/част от фест
- клуб(че)

Когато за ден се разпродават турнета, това е очевидно случай на групи, които са изключително търсени, актуални, харесвани, легендарни, подобни белези. Може да са се събрали за пръв път от много години. Може да са на върха на славата си с най-добрия си албум изобщо. Как е търсена една група и как е определена в рамките на различни фестивали и т.н. е обективно нещо и базирано на обективни фактори. Не на мнението ми за Бъфи Клиро, които са хедлайнери на Сонисфиър в Англия. Те може в моите очи да са срам за човешката раса, но за очевидно огромно множество е преценено, че това е привлекатена група.

Така че, макар да съм бил на Opeth, Pаradise Lost, Katatonia, да харесвам тези групи и тази музика, не мога да си изкривя душата и да привнеса моите вкусове над обективните неща. Не си спомням Paradise Lost да са разпродали турне на няколко континента или да са станали хедлайнери на Rock in Rio. И ако можехме да ги попитаме, съмнявам се, че те биха казали, че са в най-горните ешелони на групите по света. Но вероятно са доволни от нишата, която имат, и феновете, които ги подкрепят.

И всичко това не означава, че
- музиката на тези групи е лоша или слаба
- че те не са качествени
- че не трябва да бъдат харесвани
Това са субективни неща, личен избор, фенско пристрастие

По принцип не ми е ясно защо трябва да спорим за неща, които са абсолютно ясни. Мен ако ме питаш, и 2ма фена не трябва да има на AC/DC. Ама мен не ме пита никой; 60 000 пълнят националния стадион, а аз си стоя в къщи, въртя DeadSoul Tribe и хич няма кой да ме убеди, че не са велика група. Така се върти и планетата от край време, мисля си аз.

Edited by Jurisprudent, 27 юни 2011 - 17:26 .

Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#324 Gamina

mindreader

• Енориаши
  • PipPip
  • 82 posts

Posted 27 юни 2011 - 17:25

И аз се чудя защо изобщо се почва спор... даже малко насила :angry3:
Коментарът ми към dani1948 беше именно заради личното му мнение за бандите ("групите за мен са от средно ниво надолу"). Иначе на мен ми е все едно към какъв "ешалон" спадат, ако ще и да са пети или осми, аз си ги харесвам :blink:

Няма за какво да се спори изобщо.

#325 Mor-Rioghain

bean sídhe

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 451 posts

Posted 27 юни 2011 - 17:55

^ Редно е да помоля за извинение, че те намесих, но не помня някой друг от писалите на последните няколко страници да е присъствал на миналогодишния фестивал.

не знам защо трябва да изливаме думи в/у азбучни неща
Не мога да намеря и да цитирам това, което беше написал за сарказма по тукашните краища, обаче, целият замисъл беше да стане ясно доколко не ме интересува така наречената "обективна реалност," няма никакво основание да се занимаваме с това. Мога да се поинтересувам, все пак, какво да правя, при положение, че смятам U2 за най-великата група изобщо, и не псувам, понеже съм културна, обективните фактори, поради които съм гледала Mayhem само веднъж, и ги чух приблизително 0,3 пъти.

Сред всичките неща, които не съм разбрала, основното ще да е, кому е нужно да се "измислят" ешелони в музиката, с каква цел? Най-тържествено обещавам, когато доведат творци от най-висшия ешелон, като Лейди Гага и Бритни Спиърс, да присъствам на всяка цена. И, несъмнено, облечена с блузката си с моряшко райе, която така предвидливо ми подариха наскоро.

П.П. Би трябвало всеки да знае как се пише и чете Biffy Clyro, те са обективно значими, нали така? :angry3:
Don't mistake lack of talent for genius.

#326 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts

Posted 27 юни 2011 - 18:07

Ще затънем в безцелен спор. Аз ще отоговоря и спирам.

View PostMor-Rioghain, on Jun 27 2011, 08:55, said:

Сред всичките неща, които не съм разбрала, основното ще да е, кому е нужно да се "измислят" ешелони в музиката, с каква цел?

Никой не ги е измислял

Най-тържествено обещавам, когато доведат творци от най-висшия ешелон, като Лейди Гага и Бритни Спиърс, да присъствам на всяка цена.

Никой не твърди, че са творци от най-висш ешелон. Просто са едни от най-купуваните, търсени изпълнители на музика.

П.П. Би трябвало всеки да знае как се пише и чете Biffy Clyro, те са обективно значими, нали така? :angry3:

Аз никъде не съм говорил за "значимост" на групите/музикантите. Оттам следва, че никъде не съм казал, че Biffy Clyro е обективно значима група. Дадох пример с белези като търсени, актуални, харесвани, легендарни или други такива. Никъде не съм използвал "значими", нарочно. Кой е творец, кой е значим, кой е влиятелен е различно от популярен, атрактивен, продаван и т.н.
Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#327 garigazari

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 138 posts

Posted 27 юни 2011 - 18:12

View PostMor-Rioghain, on Jun 27 2011, 17:34, said:

^ А кой ги "измисля"? :blink:
Конкретно се захванах с изцепката ти, че групите от Sonisphere са "от средно ниво много надолу".
По какви критерии се категоризира "величието" на групите е много дискусионно и не ми се занимава да навлизам в излишен оффтопик. Имаше някаква такава тема, там има безкрайни философски съждения.
Идеята ми беше, ако групите от Sonisphere са "от средно ниво много надолу", то кои са на много високо? (не ми отговаряй, риторичен въпрос) :angry3:

Edited by garigazari, 27 юни 2011 - 18:14 .

#328 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 27 юни 2011 - 18:25

Според мен Mor-Rioghain има нещо друго предвид. Тя иска да каже, че за нея е все едно колко велика, влиятелна, популярна и т.н. е въпросната група. За Mor-Rioghain е по-важно какво е мястото на тази група в нейното съзнание и в този смисъл тя задава риторичен въпрос...
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#329 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 27 юни 2011 - 18:56

Влизам във форума и гледам - последно е писано в темата за Каварна. Няма лошо. Кой е последният писал? marillion :angry3: :blink:
Градивно мнение, разбира се. И вярно. Нападате (в добрия смисъл на думата) момичето, без да се опитате да вникнете какво има предвид. Така поне на мен ми се струва.

И... Дайте го по весело и лежерно, де. Какви са тия философствания, какво е това чудо :o За едни дадени групи са средни, за други не. Но тук не говорим за лични пристрастия. Наясно ли сме с това?
Карате ме да съжалявам, че съм използвал израза в интервюто, въпреки, че преди миналогодишното такова Мартин Стоянов също използва точно тези думи.
I don't know how I managed it...

#330 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 27 юни 2011 - 19:22

View PostMor-Rioghain, on Jun 27 2011, 18:55, said:

Сред всичките неща, които не съм разбрала, основното ще да е, кому е нужно да се "измислят" ешелони в музиката, с каква цел?

Нужно е на няколко групи хора - на самите музиканти, на мениджърите им и на издателите на албумите им. Целта естествено е пари.

View Postmarillion, on Jun 27 2011, 19:25, said:

Тя иска да каже, че за нея е все едно колко велика, влиятелна, популярна и т.н. е въпросната група. За Mor-Rioghain е по-важно какво е мястото на тази група в нейното съзнание и в този смисъл тя задава риторичен въпрос...

Аз разбрах въпроса по същия начин. Така погледнато - напълно е прав/а. Естествено, че е прав/а. На никой не му пука колко "голяма", популярна или "велика" група е която и да било група, която той/тя не харесва. На никой не му пука и колко "малка", непопулярна или "смотана" група е която и да било група, която той/тя харесва. Съвсем нормално. Личен вкус, нищо повече.

И за да се върнем малко към основната тема - за мен Opeth и Suicidal Angels са много големи и велики групи. Прави ли ги това такива? Естествено, че не. Обективно погледнато не. Личен, субективен вкус - нищо повече. Прави ги обаче причина (заедно с още няколко групи на този фестивал, които са ми повече или по-малко интересни) аз да си купя билет за три дни и да посетя отново Каварна. Ако там щяха да свирят обективно големи групи и изпълнители като например U2, Rolling Stones и посочените Lady Gaga и Britney Spears - нямаше да отида дори при безплатен вход и платени пътни разходи.

Наистина се учудвам как от нещо толкова дребно се разразяват такива спорове... всеки има право на лично мнение, както и да го изкаже (е, стига разбира се да спазва елементарни правила на общуване)... за мен е странно хора да се връзват на някакви изрази за любимите си групи... Моята любима група примерно винаги е била Possessed, но ако някой (който и да е) ги нарече "боклук" - не виждам причина да ми пука.

Карайте малко по-весело наистина :angry3:

#331 stormbringer

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 535 posts

Posted 27 юни 2011 - 19:27

View Postsatanicart, on Jun 27 2011, 19:22, said:

Моята любима група примерно винаги е била Possessed, но ако някой (който и да е) ги нарече "боклук" - не виждам причина да ми пука.
Какво става, като някой ги нарече "боклук" ...
питам от любопитство просто ... "как да реагираме като се заяждат с любимата ни група?" ... тема за размисъл :angry3:
Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.

#332 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 27 юни 2011 - 19:30

View Poststormbringer, on Jun 27 2011, 20:27, said:

питам от любопитство просто ... "как да реагираме като се заяждат с любимата ни група?" ... тема за размисъл :angry3:

Ами лично при мен става това, че си го премествам в другия крачол... който иска да ги нарича както си иска. Аз ги наричам "любимата ми група", ти можеш да ги наречеш както ти харесва на теб.

#333 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 27 юни 2011 - 19:36

View Postsatanicart, on Jun 27 2011, 20:22, said:

Наистина се учудвам как от нещо толкова дребно се разразяват такива спорове...
Точно за това нещо се чудя и аз :yes:

питам от любопитство просто ... "как да реагираме като се заяждат с любимата ни група?"
Това е лесно, особено, ако се има предвид ТОЗИ форум. Отговорът е: Обърни се към моделатор :harhar:
Има ли нещо конкретно, което имаш предвид и аз не съм забелязал?
I don't know how I managed it...

#334 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 27 юни 2011 - 19:37

"как да реагираме като се заяждат с любимата ни група?"
Отсвирваме ги като мизерни червеи, неспособни да разберат КОЛКО велика е любимата ни група поради очевидна мозъчна недостатъчност :yes:
:harhar:
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#335 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 27 юни 2011 - 19:40

:harhar: Именно.

Edited by satanicart, 27 юни 2011 - 19:40 .

#336 dani1948

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 421 posts

Posted 27 юни 2011 - 20:10

Уф, каква драма се разиграла... Хора, не може да спорите с дума като ешелон (или ешалон, признавам, че ми е трудно да намеря точен отговор на този въпрос). Нямах предвид, че групите в Каварна са по-слаби или по-зле в музикално отношение, имах предвид, че не са толкова популярни, нещо, което самият организатор казва вече втора поредна година.
When a Man Lies He Murders
Some Part of the World
These Are the Pale Deaths Which
Men Miscall Their Lives
All this I Cannot Bear
to Witness Any Longer
Cannot the Kingdom of Salvation
Take Me Home

#337 didogun

кюре

• Енориаши
  • PipPip
  • 133 posts

Posted 27 юни 2011 - 22:35

На Каварна силата и е бивши членове на клуб "първи ешалон". От настоящи бат' Цонко не се вълнува на принципа всяка жаба да си знае гьола.

#338 foreigner

cream puff

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1436 posts

Posted 27 юни 2011 - 23:25

Всички такива твърдения (макар и не безпочвени) се обезсмислят напълно от името на Опет в списъка за тази Каварна. :harhar:
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.

#339 stormbringer

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 535 posts

Posted 28 юни 2011 - 02:27

View Postforeigner, on Jun 27 2011, 23:25, said:

Всички такива твърдения (макар и не безпочвени) се обезсмислят напълно от името на Опет в списъка за тази Каварна. :harhar:

според мен от line-up-а в последните 2 години като цяло
Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.

#340 Gamina

mindreader

• Енориаши
  • PipPip
  • 82 posts

Posted 28 юни 2011 - 02:47

View Postmarillion, on Jun 27 2011, 19:25, said:

Според мен Mor-Rioghain има нещо друго предвид. Тя иска да каже, че за нея е все едно колко велика, влиятелна, популярна и т.н. е въпросната група. За Mor-Rioghain е по-важно какво е мястото на тази група в нейното съзнание и в този смисъл тя задава риторичен въпрос...

Ъхъ, баш!

И що ни е тоя целия джангър.... :harhar:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users