Mor-Rioghain, on Jun 27 2011, 08:50, said:
^ Това пък какво е?

Странен спор, не знам защо трябва да изливаме думи в/у азбучни неща. Ама айде:
А. Всеки човек има свой собствен вкус. Едни смятат Mayhem за най-великата група изобщо, макар много други изобщо да не подозират, че такава група съществува. Други псуват комерсиалните, в техните очи, U2, които излизат да пеят пред огромна публика на Гластънбъри, и затова отиват в малък ъндърграунд клуб и слушат DeadSoul Tribe, считайки ги за една от най-оригиналните, интересни и креативни групи на епохата ни. Нищо ново по света. Едно момче седи, мята камъчета в локвата и си казва: Parkway Drive забиват много здраво, такива като тях няма. Минава човек, който пък си мисли - никога няма да се появи група с размаха на Led Zeppelin. Отгоре дядо им маха с патерица и се тюхка, че след Beatles музика вече няма.
Много вкусове, субективни, никой не е над друг.
Б. Обаче. Ето едно нещо казано другаде от мен:
Jurisprudent, on Apr 27 2011, 02:32, said:
Всичко извън природните науки и областите на човешки закономерности е субективно. Може да бъде обявено за обективно нещо само когато оценяващият субект, чрез своя авторитет, наложи субективното си виждане и то бива прието за обективно, макар да не става реално такова.
Тоест. Идвам и казвам: никога на таз грешна земя няма да се роди музикант като Моцарт. Друг идва и ми казва: за кво ми е като сме имали Чък Шулдинър! Две равнопоставени, неверифицируеми мнения. Сега, ако вземем това, че аз съм известен музикален познавач и анализатор, с авторитета сред хората, които ме приемат, ставам обективен фактор и наоколо почват да кимат: е да, естествено, Моцарт...
Но, противоположно на това мое мнение, извън субективния вкус, при концертите си имаме и някои измервателни инструменти. Т.е. може да тестваме на коя група ще има голям концерт, на коя не. Нещо повече. На база на това, плюс продажбите, може да направим заключение, аджеба, кои са групите в света, които:
- могат самостоятелно да напълнят Маракана, Уембли, големите "арени" из Америка
- голяма европейска или американска зала/ хедлайнер на европейски фест
- малка зала/част от фест
- клуб(че)
Когато за ден се разпродават турнета, това е очевидно случай на групи, които са изключително търсени, актуални, харесвани, легендарни, подобни белези. Може да са се събрали за пръв път от много години. Може да са на върха на славата си с най-добрия си албум изобщо. Как е търсена една група и как е определена в рамките на различни фестивали и т.н. е обективно нещо и базирано на обективни фактори. Не на мнението ми за Бъфи Клиро, които са хедлайнери на Сонисфиър в Англия. Те може в моите очи да са срам за човешката раса, но за очевидно огромно множество е преценено, че това е привлекатена група.
Така че, макар да съм бил на Opeth, Pаradise Lost, Katatonia, да харесвам тези групи и тази музика, не мога да си изкривя душата и да привнеса моите вкусове над обективните неща. Не си спомням Paradise Lost да са разпродали турне на няколко континента или да са станали хедлайнери на Rock in Rio. И ако можехме да ги попитаме, съмнявам се, че те биха казали, че са в най-горните ешелони на групите по света. Но вероятно са доволни от нишата, която имат, и феновете, които ги подкрепят.
И всичко това не означава, че
- музиката на тези групи е лоша или слаба
- че те не са качествени
- че не трябва да бъдат харесвани
Това са субективни неща, личен избор, фенско пристрастие
По принцип не ми е ясно защо трябва да спорим за неща, които са абсолютно ясни. Мен ако ме питаш, и 2ма фена не трябва да има на AC/DC. Ама мен не ме пита никой; 60 000 пълнят националния стадион, а аз си стоя в къщи, въртя DeadSoul Tribe и хич няма кой да ме убеди, че не са велика група. Така се върти и планетата от край време, мисля си аз.
Edited by Jurisprudent, 27 юни 2011 - 17:26 .