Jump to content

Надъхвам се с...?в очакване на фестивалното лято!

829 replies to this topic

#241 marillion

I'm a Marquee veteran...

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 6135 posts
  • Interests:Progressive Rock

Posted 29 март 2011 - 21:44

View Postduende, on Mar 29 2011, 21:37, said:

Така ми се иска за новия албум Pendragon да са потърсили вдъхновение в старото си творчество.

Надявах се с времето тази твоя носталгия да отмине и да "прогледнеш" за красотата на Believe и Pure. Уви, при теб отношението към групата е трайно изградено и явно нещата са непоправими в това отношение... :worship:

Честно да си призная, именно последните два албума на групата възвърнаха вярата ми в тях. За мен албумът The World ще си остане най-любим, може би защото беше първият, който чух на Пендис. През следващото десетилетие тази група буквално запълни огромната дупка в сърцето ми оставена от раздялата на Фиш с Мерилиън. По същото време се борих и с приемането на H, като новото лице на една от любимите си групи. Pendragon ми дадоха много в онзи период през 90-те, но истината е, че с твърде личната изповед на Ник, нарисувана в Out Of This World нещо се пречупи в мен. Този албум все още считам за най-слабия в историята на групата. Повторенията и най-вече автоцитатите в тази тава са действително прекалено много. Осъзнавам, че съм един от малцината фенове на Пендис, който не харесва Out Of This World, но това е положението...

Believe беше като нов лъч надежда. Покрай излизането на албума се запознах с Ник и групата. Може би разговорите "за живота, вселената и всичко останало" с Барет ми повлияха, но все още обожавам Believe и считам, че това е най-важния албум в историята на Pendragon. Важен е, защото въведе групата в ХХІ-ви век с един нов звук и различна, модерна визия. Pure продължи възходящата линия, а Скоти се оказа изключително попадение във всяко едно отношение!! Пожелавам ти в най-скоро време да имаш възможност да видиш Пендис на живо. От начина, по който Ник свири и пее новите неща, по всяка вероятност ще "прогледнеш" за значението на този нов етап в развитието на групата върху този необикновен човек...

Аз също чакам, предложиха ми mp3 рип на албума, но не желая да го слушам - имам нужда от физическото копие, физическа нужда...

Дотогава:

Posted Image
18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion

#242 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 29 март 2011 - 21:54

View Postmarillion, on Mar 29 2011, 22:44, said:

Posted Image

Ха, в момента именно него слушам.

огромната дупка в сърцето ми оставена от раздялата на Фиш с Мерилиън.

Аз след толкова години продължавам да не приемам Марилиън без Фиш. Просто не мога. Кривя си душата, но не мога да чуя песен на Марилиън без гласа и текстовете на Фиш. Ти, нормално, сигурно си го преживял, ама за мен ще минат още доста годинки дотогава. И, точно както каза ти, ама буквално, Пендрагон сега ми пълнят душата така както Марилиън и Фиш могат. И се готвя за концерти и на двете групи (музиканти де, в случая с Фиш) с тяхната музика.
Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#243 duende

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1149 posts

Posted 29 март 2011 - 23:42

Надявах се с времето тази твоя носталгия да отмине и да "прогледнеш" за красотата на Believe и Pure. Уви, при теб отношението към групата е трайно изградено и явно нещата са непоправими в това отношение... :worship:

Чакай сега, ти къде видя да съм написал, че не харесвам Believe. Напротив - един от любимите ми албуми е.
Това е албумът, с който открих и заобичах Pendragon през 2005.

Още щом чух The wisdom of Solomon, Sou' by Sou'west (почит към Greg Lake) се влюбих до уши, а на At the edge of the world (към която често съм пускал линкове и тук) си пророних издайническа larme.
Да не говорим, че обожавам обложката му. Пропадащият (или реещ се, зависи от гледната точка) татуиран и досега се нарежда сред най-вдъхновяващите образи, върху които съм сложил взор в изобразителното изкуство.
Че на мен не ми стигат хвалебствията за този албум, а ти ме чакаш да "прогледна" за красотата му.
Чак след като се наситих да слушам на екс Believe посегнах към старите албуми, без да знам какво пиршество ме очаква там.
Пендрагон са особен казус в нео-прога, за разлика от всеобщите любимци Мерилиън (и Хогартилиън после)
Пендрагон или ги обожаваш, или не можеш да ги понасяш. Среден вариант, похаресване тук-там, "Не са лоши..." - при тях това не важи.
Или магията на Ник ти действа, или отсичаш, че "тоз не мож да пее" и толкоз.
Аз толкова завиждам на феновете, които са априори податливи на неговия чар, които тепърва ще открият групата. Спомням си колко окрилен бях тогава. Слушах само Pendragon по цял ден.

Но на въпроса:
Има една съществена разлика между "Believe" и "Pure", поне в моите очи:
Believe e разкошно късче модерен нео-прог, изпъстрен от откриването до залеза със силни, запомнящи се мелодии и идеи.
А Pure е пълна скука. Ама пълна! Изслушах го мъчително пет пъти от началото до края и не мога да отделя нито едно парче, което да ми въздейства като Wisdom of Sollomon, Sou', Two Roads да не говорим за Edge...

Не мога да ги слагам под общ знаменател, под етикета "новата посока", защото за мен не са близки. Pure не е стъпка в същата посока, той е празна стъпка.

че с твърде личната изповед на Ник, нарисувана в Out Of This World нещо се пречупи в мен. Този албум все още считам за най-слабия в историята на групата.

Ай ся глупости!

Осъзнавам, че съм един от малцината фенове на Пендис, който не харесва Out Of This World, но това е положението...

Като намеря още един фен на Pendragon освен теб, Брат Свил, Jurisprudent и мен, ще се съберем и ще си спретнем анкета (а може и един бридж) :harhar:
Jurisprudent ще пише.

Айде още един осемдесетарски Б-сайд бисер:

Searching
Туй наистина е само за фенове.

#244 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 30 март 2011 - 00:04

View Postduende, on Mar 30 2011, 00:42, said:

Пендрагон или ги обожаваш, или не можеш да ги понасяш. Среден вариант, похаресване тук-там, "Не са лоши..." - при тях това не важи.

Аз не виждам защо да е така. Лично мен ме грабнаха много наскоро и буквално веднага. Абсолютно веднага, без никаква информация за групата мигновено звука на тяхна песен ми се свърза с Марилиън, все едно чух началото на Misplaced Childhood или края на The Last Straw. После попрочетох за групата и съвсем я свързах с неопрога. Но не виждам защо да причинява такива противоположни мнения.

Аз толкова завиждам на феновете, които са априори податливи на неговия чар, които тепърва ще открият групата. Спомням си колко окрилен бях тогава. Слушах само Pendragon по цял ден.

Мда, това е моето състояние в момента (последните дни-седмици)

Като намеря още един фен на Pendragon освен теб, Брат Свил, Jurisprudent и мен, ще се съберем и ще си спретнем анкета (а може и един бридж) :worship:
Jurisprudent ще пише.

Ми ще пиша, щом казваш

От мен
Дяволски добро

Edited by Jurisprudent, 30 март 2011 - 00:06 .

Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#245 duende

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1149 posts

Posted 30 март 2011 - 00:37

View PostJurisprudent, on Mar 30 2011, 01:04, said:

Аз не виждам защо да е така. Лично мен ме грабнаха много наскоро и буквално веднага. Абсолютно веднага, без никаква информация за групата мигновено звука на тяхна песен ми се свърза с Марилиън, все едно чух началото на Misplaced Childhood или края на The Last Straw. После попрочетох за групата и съвсем я свързах с неопрога. Но не виждам защо да причинява такива противоположни мнения.

С това само потвърждаваш моята теза.

Мда, това е моето състояние в момента (последните дни-седмици)

Ми освен да кажа, че искрено се радвам за теб.
Поздрав с една много специална песен, родена за тези часове на нощта, в които най-добре се слуша музика и се работи редом до чаша Black Bush.
За първи път я чух пак така, преди близо шест години, беше към два през нощта и се бях окопал в един превод и в една бутилка.
И в момента, в който започна това:

Got a bitter little cocktail of our weaknesses and faults
And we trampled it in the mud till it was emotional pulp

забравих за превода (но не и за бутилката).:worship: :harhar:

#246 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts

Posted 30 март 2011 - 01:08

View Postduende, on Mar 30 2011, 00:37, said:

С това само потвърждаваш моята теза.

Сега се усетих, че съм написал нещата объркано. Последното изречение е важното - защо групата ще поляризира по този начин, просто не виждам причини. Ама то може и да има, пък аз да не ги виждам. Та затова изразих това мнение.

View Postduende, on Mar 30 2011, 00:37, said:

тези часове на нощта, в които най-добре се слуша музика и се работи редом до чаша Black Bush.

Иначе 2АМ я знам, да. Дълбоката нощ е наи-доброто време. A въпросът за нощта ме препраща към това произведение от лично любимия ми албум на групата. Но за тези късни часове аз обикновено избирам джаз и фюжън

Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#247 duende

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1149 posts

Posted 30 март 2011 - 01:26

Но за тези късни часове аз обикновено избирам джаз и фюжън

E, щом си рекъл:
клик

#248 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts

Posted 30 март 2011 - 08:03

Т'ва е положението:

Posted Image

:worship:
Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#249 man on a mission

Sixx

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 963 posts

Posted 30 март 2011 - 08:11

Posted Image
Много приятно акустично албумче, пълно с класики на Winger и някои нови неща.Албумът е продуциран от самият Alan Parsons.И направо се разтапям на ей това бижу...

... и продължавам с
Posted Image
Новият албум на лидерът на легендите Hanoi Rocks.Слушайки го си мечтая за плаж, бира и море.Страхотно настроение искри от него и просто някак си тавата промъква слънцето в тази мрачна утрин.Освен това, в последната песен от Sensory Overdrive вокали удря безсмъртният Леми Килмистър.Албумът се препоръчва на всички, които искат да се усмихнат :worship:
What we need right now, is a miracle on earth
Let out hearts cry out, so our voices can be heard
Let us walk away together
From the never ending rain,
'Til the sun will shine for all of us again

#250 PrinceAlvian

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 4 posts

Posted 30 март 2011 - 08:34

View PostSatyr, on Mar 29 2011, 22:36, said:

Продължавам със същата песен на Epica :)
Добре че беше този концерт, за да установя че досегашната ми практика да си пускам парчета от YouTube е била звукоосакатяваща :worship:
От там саундът излиза само на две от колоните, но сега през Уинампа с петте все едно Симонка ми пее от другия край на стаята :)

Добре, че има хора като теб, Уиплеш и Явор да пускате готина музика, че ми се додрайфа от цялото "прог" "съвършенство", което кипи в тази тема :harhar:

По темата -надъхвам се с Fiction на Дарк Транкуилити, чакайки с нетърпение концерта им в София :P

Edited by PrinceAlvian, 30 март 2011 - 08:38 .

#251 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 30 март 2011 - 08:47

View PostPrinceAlvian, on Mar 30 2011, 09:34, said:

Добре, че има хора като теб, Уиплеш и Явор да пускате готина музика, че ми се додрайфа от цялото "прог" "съвършенство", което кипи в тази тема :harhar:
Ами ходи драйфай, кво ни занимаваш със себе си. Тук всеки си споделя какво слуша и какво му е на душата. Това, че някой си е пуснал нещо теб по никакъв начин не те задължава да си пуснеш същото.

По темата:

Posted Image

Symphony X - Damnation game - още едно прог съвършенство :worship:

#252 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts

Posted 30 март 2011 - 08:53

че ми се додрайфа от цялото "прог" "съвършенство", което кипи в тази тема :worship:

[/quote]

Ми ето ти едно не-"прог" съвършенство. Което няма да направи "прог"-ът по-малко съвършен.

Down - "A Bustle in your hedgerow"

Edited by Jurisprudent, 30 март 2011 - 08:54 .

Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#253 Javor

кардинал

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 1411 posts

Posted 30 март 2011 - 09:08

Amon Amarth - Surtur Rising
Posted Image
:worship: :harhar:

#254 Agent Orange

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 254 posts

Posted 30 март 2011 - 09:36

Judas Priest - British Steel (1980) :worship: :harhar: :)

После продължавам с Defenders of the Faith (1984) :)

#255 PrinceAlvian

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 4 posts

Posted 30 март 2011 - 10:18

[quote name='Svil' date='Mar 30 2011, 09:47 ' post='78853']
Ами ходи драйфай, кво ни занимаваш със себе си. Тук всеки си споделя какво слуша и какво му е на душата. Това, че някой си е пуснал нещо теб по никакъв начин не те задължава да си пуснеш същото.

Не знам защо ти точно ревна като за световно, при положение, че не си най-върлия прог-фен тук..
Коментарът ми беше по-скоро ироничен..Но гузен негонен бяга :worship:

Отделно е въпросът, че в тази тема харесвам кратки, отсечени постове като на гореспоменатите Явор и Уиплеш с картинка на албума и "роги" под него, а не словоблудства кой с кого от "прог" величията си е пил кафето, докато е музицирал поредния си "шедьовър"..

Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против прогресива, просто не мога да го разбера като стил и да вникна в него, сигурно трябва да поостарея с около 10тина години..

Сори за офтопика, а по темата- тук продължава да бучи Дарк Транкуилити..

P.S. Мерси на Явор за инфото как да си сложа снимка на албумчето :harhar:

Edited by PrinceAlvian, 30 март 2011 - 11:08 .

#256 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 30 март 2011 - 10:31

Аз пък не мога да разбера, защо всеки новодошъл се чувства длъжен да анализира, квалифицира и т.н. Кога пък успя да ме разбереш на какво съм фен, че анализи ми правиш. Що първо не се поогледате и опознаете ситуацията и да пробвате да се впишете в нея, вместо да ми влизате с рогата напред.
Не се чувствай длъжен да ми отговаряш.

#257 Javor

кардинал

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 1411 posts

Posted 30 март 2011 - 10:37

Абе прав е човекът, че напоследък има бум на прогресивните мнения във форума :worship:

Аз продължавам с по-простичката музика :harhar:
Posted Image

PrinceAlvian, картинка в мнението се слага като използваш "Вмъкни изображение" от менюто докато пишеш мнение. Излиза ти едно прозорче да копираш адреса на картинката и напред. Приема само конкретни адреси (завършващи на jpg, png и други подобни картинчести разширения), а не някакви динамични. И картинката не бива да е по-голяма от 400х400 пиксела, според правилата на форума.

Edited by Javor, 30 март 2011 - 10:38 .

#258 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts

Posted 30 март 2011 - 10:49

Mи ето нещо различно (да не би пък да е прекалено различно :huh: )

Posted Image

RHCP - Blood Sugar Sex Magik
Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#259 incarnate

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 427 posts

Posted 30 март 2011 - 15:19

.....
За мен важи. Аз съм около средния вариант. Харесвам някои неща – Pure определено ми харесва, както и отчасти по-старите неща – за мен The Window of Life е по-специален, защото чрез него се запознах с тази група. Така или иначе не приемам толкова лично музиката им като вас – например Cоncerto Maximo е чудесен концерт, но Ник Барет не е моя идеал за фронтмен – тези приклякания с китарата малко ме дразнят. Въпреки това признавам, че концертът ми въздейства силно. Представям си визуализацията на фенството като примерно 5 етажна сграда – на първия етаж са тези, които не понасят музиката на групата, а на петия е колегата marillion и другите отдадени фенове на Pendragon (може би карето за бридж :huh: , с най-добри чувства). Аз съм някъде на третия етаж. Ако трябва обаче да съм откровен именно писанията на феновете във форума ме подтикнаха преди няколко години да отделя повече време и внимание на музиката на групата и (ако ползвам горната образност) ме качиха с един етаж нагоре.

Надявам се Passion да ме качи на четвъртия етаж.

По темата: (понеже сме на прог вълна)
Beardfish - Mamoth
Posted Image
...And through the window in the wall
Comes streaming in on sunlight wings
A million bright ambassadors of morning
And no one sings me lullabies
And no one makes me close my eyes
So I throw the windows wide
And call to you across the sky

#260 Velvet Thorns

jedi knight

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 599 posts
  • Interests:paradise lost | doom metal | death metal | stoner metal | sludge metal | progressive metal | black metal | gothic metal | scandinavian metal | drone metal | post metal | industrial metal | cyber erotica | photography | body modification

Posted 30 март 2011 - 15:20

:huh: или никога не си ги слушал (като мене) :lol:
(но сега цъкнах и аз тук - там, за да си попълня общата култура :( баш кат за 4.20 се оказа :lol: ( dа уточня, че цъкнах на No Quarter )
иначе преди тва се надъхвах със супер яките Death Metal парчета на Dark Incognito от Плевен - чували ли сте ги?

сега след като понацъках, смятам вече, че по-неудачно комбиниране на групи в едно мнение не може да има :lol:
in my head this all is in my head this all is in my head this all is in my head this all is in my head...

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users