Jump to content

Евтино, скъпо или достъпно е ходенето на концерт в чужбина?

127 replies to this topic

#81 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 11 февруари 2011 - 14:59

Понеже вече два пъти се споменава Будапеща за въпросните екскурзии през 90-те - да, напълно възможно е. В този период аз се бях насочил единствено към Прага от чуждестранните дестинации, а за там спомени за концертни екскурзии наистина нямам. Но и не ми трябваха - всеки ден имаше автобус от София до Прага.

View Postsatanicart, on Feb 11 2011, 14:51, said:

Лично аз ходя на всеки един концерт който ме интересува, все ми е едно дали той е в София, Каварна, Белград, Букурещ или подобна близка до София дестинация. Разлика в цените има, но тя е пренебрежимо малка и изобщо не ме интересува. Интересува ме единствено какво ще получа срещу тази цена. Когато даден концерт не е в София, спането в добър хотел с отлични хигиенни условия е задължително условие. Да ме извиняват "истинските метъли", които могат да не се къпят 3-4 дни, но майната им, това не е за мен.
Да, общо взето това се опитвам да кажа и аз в последните два-три дена, само дето го правя със 100 000 думи :rolleyes: А виж колко бързо си се справил ти :give_heart:
I don't know how I managed it...

#82 Depositus Cordis

I might be a dog

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 593 posts

Posted 11 февруари 2011 - 15:02

Интересна дискусия сте заформили пак :harhar:
Колкото и да му се иска на Ози не може да се сравняват финансово чужбина с Каварна според мен, а едва след това дойде и довода че в Каварна едва ли не е гадно и няма нормални условия.
1. Цената
1000 км с кола 6/100 дизел при цена примерно 2.50лв = 150 лв ходене и връщане с примерно 4 човека. Да ги закръглим 40 лв на човек за път.
Ядене + пиене + други разходи 100 лв за трите дни - това е нормална цена за повечето хора отишли в Каварна, не говорим за тези дето и в Сф си харчат по 50-100 лв преди концерт.
Палатка. Времето през което се провежда фестивала е благоприятно за малко къмпинг, който не иска си има квартири и хотели за по 20-30лв.
Тъй като на такива фестивали точни сметки не могат да се правят да речем че ти отиват 300 лв с билетите за 3-4 дни фестивал(които не са малко пари за България).
За чужбина трудно ще излезе тая сметка за фестивал, освен ако не пътувате на стоп до Мастърс ъф Рок...

2. Преживяването
Тук всеки си го разбира и прави различно, има хора отишли да не изтрезняват няколко дни навсякъде, има и такива които ходят до Балчик и Калиакра примерно. Аз лично се чувствам добре в Каварна, защото все има с кой да се видиш и се случва нещо, има някаква атмосфера, която на концерти в голям град липсва. Пък и да видим дали не е избягало морето :)
И това че там определена година не е имало групи, които са харесали на някой за сметка на някой друг концерт е ОК - има избор отива някъде другаде.
Не може да сравняваш разходката по Калемегдан с Каварна и околностите - просто е различно. На мен и на двете места ми харесва по различен начин, харесва ми и в Атина и в Одеса до където се разходих без да има концерти тази година.

Относно това скъпо ли е в чужбина - поне половината фенове които познавам(особено извън Сф) не могат да си позволят повече от няколко концерта на година от уж нормалните с цени 30-40 лв, а за чужбина да не говорим. Така че всеки сам си преценява кое му е скъпо и кое може да си позволи, и нямаме право тук да обобщаваме така.

Айде за много концерти :metal:

#83 satanicart

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 420 posts

Posted 11 февруари 2011 - 16:00

View PostOzzy, on Feb 11 2011, 14:59, said:

Но и не ми трябваха - всеки ден имаше автобус от София до Прага.

Така беше наистина. Лично аз тогава не бях ходил до Прага, но знам, че ежедневно имаше автобус. Положението с Будапеща бе същото. Стига да имаше желание, човек можеше да посети концерт в една от тези държави и без да чака някой да организира екскурзия.

#84 whiplash159

The Grim Squeaker

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2593 posts

Posted 12 февруари 2011 - 10:08

View PostOzzy, on Feb 11 2011, 12:37, said:

Искаме. Макар и да знаем предварително резултата: до София пътуването ви струва сумата Х, а до Белград - Хпо2.
Единствено не можах да разбера какво общо има това с нас, софиянци, за които отиването на концерт в Белград и Каварна е на една цена :harhar:
Че да беше казал, че темата е само за софиянци - нямаше да се хабя да пиша.

Вие сравнявате посещението на концерт в някоя от близките до България концертни дестинации с ходене до другия край на България. Аз правя същото нещо, само че от обратния край. От изброените от теб градове (Белград, Солун, Истанбул и Букурещ) близо са ми само румънската столица и Турция и пак не мога да кажа, че ходенията до там излизат по-евтино отколкото до София.

Иначе на въпроса от заглавието:
Достъпно? Да, със сигурност.
Скъпо? Относително.
Евтино? Не. И със сигурност не по-евтино от посещение на концерт у нас.
ПИСУК!

#85 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 12 февруари 2011 - 11:21

Правили сме я за нас тази сметка и се стигна до извода, че за сам човек ходенето от София до Каварна и близката чужбина излиза почти едно и също, но за цяло семейство ходенето в чужбина излиза по-скъпо. Парите излизат от един бюджет, а разходите за спане и храна, билети за концерта и ако се ползва обществен транспорт, стават за трима (при нас).
Hedniska Blod

#86 Journeyman

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 337 posts

Posted 12 февруари 2011 - 11:50

View Postwhiplash159, on Feb 12 2011, 10:08, said:

Вие сравнявате посещението на концерт в някоя от близките до България концертни дестинации с ходене до другия край на България. Аз правя същото нещо, само че от обратния край. От изброените от теб градове (Белград, Солун, Истанбул и Букурещ) близо са ми само румънската столица и Турция и пак не мога да кажа, че ходенията до там излизат по-евтино отколкото до София.

Иначе на въпроса от заглавието:
Достъпно? Да, със сигурност.
Скъпо? Относително.
Евтино? Не. И със сигурност не по-евтино от посещение на концерт у нас.
И да не забрявяме да "благодарим" чинно на трибуквената фирма-собственик на варненското летище и няколкото пристанища, които зачеркнаха полетите на УИЗЗ от Варна до София.Тази опцийка беше супер, особено при добро стечение на обстоятелствата откъм дати на концерти.
По темата-наистина много зависи какво се разбира под ходене на концерти в чужбина, респективно какви са очакваните разходи съгласно планирането.
Реално до тук в дискусията са разписани доста варианти, смело мога да потвърдя всеки един от тях.Според дълбочината на кесията може да си изберете опция, без да се лишавате от "основното" и да увеличите или намалите "гарнитурата" :)
www.etarfans.org

#87 Metal Heart

silent water(s)

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1399 posts

Posted 12 февруари 2011 - 12:57

View PostJourneyman, on Feb 12 2011, 11:50, said:

И да не забрявяме да "благодарим" чинно на трибуквената фирма-собственик на варненското летище и няколкото пристанища, които зачеркнаха полетите на УИЗЗ от Варна до София.Тази опцийка беше супер, особено при добро стечение на обстоятелствата откъм дати на концерти.
Ох, само като се сетя за това и полудявам :harhar: Този вариант пестеше не само пари, но и доста време (отпуска) за всеки концерт. На него дължа и рекордния брой сбъднати концертни желания през 2009-та... Как само потъмняваше терминалът в навечерието на някой голям концерт и след него :) В началото спирането на полетите беше уж само за зимния сезон, но ето, че пролетта почти дойде, а новина за подновяването им така и не се появи :)

Edited by Metal Heart, 12 февруари 2011 - 12:59 .

It's in your heart, it's in my soul, in your own reality
Vanquish the pain
Don't want to see it fail!

#88 Journeyman

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 337 posts

Posted 12 февруари 2011 - 12:59

View PostMetal Heart, on Feb 12 2011, 12:57, said:

Ох, само като се сетя за това и полудявам :D Този вариант пестеше не само пари, но и доста време (отпуска) за всеки концерт. На него дължа и рекордния брой сбъднати концертни желания през 2009-та... Как само потъмняваше терминалът в навечерието на някой голям концерт и след него :) В началото спирането на полетите беше уж само за зимния сезон, но ето, че пролетта почти дойде, а новина за подновяването на полетите така и не се появи :)
Няма и да се появи!!!Интереса клати феса, в нашия случай ние сме губещите...За съжаление :harhar:
www.etarfans.org

#89 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 февруари 2011 - 13:29

View Postwhiplash159, on Feb 12 2011, 10:08, said:

Дали темата е само за софиянци - това не знам. Но знам, че ако не са софиянци (може би по-точно е да се каже ЖИВУЩИТЕ в София) фестивали в Каварна няма да има. Или ако има, то те ще са десетократно по-малък като мащаб от тези, които се проведоха до момента. Разбирай - хепънинг на полянка. :)

#90 Journeyman

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 337 posts

Posted 12 февруари 2011 - 13:36

View PostOzzy, on Feb 12 2011, 13:29, said:

Дали темата е само за софиянци - това не знам. Но знам, че ако не са софиянци (може би по-точно е да се каже ЖИВУЩИТЕ в София) фестивали в Каварна няма да има. Или ако има, то те ще са десетократно по-малък като мащаб от тези, които се проведоха до момента. Разбирай - хепънинг на полянка. :)
А ако не са хората от провинцията -концертите в София ще бъдат свирня на групите пред публика, равна на широк роднински кръг(зимните в заличка), и еквивалентна на феновете на Славия и Локото (летните на стадион) :)
www.etarfans.org

#91 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 февруари 2011 - 13:40

Аз за това уточних - ЖИВУЩИТЕ в София, а не софиянците.
Въпреки, че примерно 97-ма и 98-ма, когато софианците в София все още бяха болшинство, Зимния дворец се разпродаваше за ден-два. Така че и си близко до истината, и не си :)

Така или иначе фактите са си факти - на концертите в Каварна 7 от 10 човека идват от София :)

#92 Journeyman

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 337 posts

Posted 12 февруари 2011 - 13:45

Никога няма да разберем истината, особено за онези времена(97-ма-98ма), когато половин Варна се изсипваше на въпросните събития, в допълнение доста голяма фенска маса от Пловдив, Търново,Бургас.....Трябва да се поръча проучване, Сонисферата би била добра възможност за установяване на реалното положение към момента :)
За Каварна е малко по-различно.Идващ от София какво ще рече-работещ и учещ в София(към момента на феста в отпуск или респективно ваканция)?Надали подобен човек би декларирал каквато и да е било софийска връзка...

Edited by Journeyman, 12 февруари 2011 - 13:49 .

www.etarfans.org

#93 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 февруари 2011 - 13:48

View PostJourneyman, on Feb 12 2011, 13:45, said:

Никога няма да разберем истината
Истината за Каварна ти я казах - 7 от 10 човека идват от София. За останалите места и най-вече София точна статистика няма и за да посочим ТОЧНИ цифри наистина трябва проучване, но някак си не си представям когато 70% от публиката в Каварна идва от София, на софийските концерти 70% от публиката да е от провинцията. Най-малкото звучи нелогично.

#94 Journeyman

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 337 posts

Posted 12 февруари 2011 - 13:52

View PostOzzy, on Feb 12 2011, 13:48, said:

Истината за Каварна ти я казах - 7 от 10 човека идват от София. За останалите места и най-вече София точна статистика няма и за да посочим ТОЧНИ цифри наистина трябва проучване, но някак си не си представям когато 70% от публиката в Каварна идва от София, на софийските концерти 70% от публиката да е от провинцията. Най-малкото звучи нелогично.
Дай да уточним понятието"Идват от София" :)
www.etarfans.org

#95 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 февруари 2011 - 13:55

View PostJourneyman, on Feb 12 2011, 13:52, said:

Дай да уточним понятието"Идват от София" :)
Има се предвид хора, които живеят/учат/работят в София. Може да е от една година. Може да е от пет. Може да е от 50. Може да са пето поколение софиянци.
Естествено, че нямам предвид някой, който е тръгнал от Пловдив, минава през София и отива в Каварна. И за него може да се каже, че идва от София, но не - не става въпрос за такива.

#96 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 12 февруари 2011 - 14:39

Темата се обръща на София vs. Провинцията, а от тази гледна точка нещата изглеждат различно. Вече говорим за ниво на доходите, което се явява определящо за възможностите за посещение на концерти, поне тези в чужбина.
За концертите провеждащи се в България столичани са облагодетелствани, защото 95% от концертите се провеждат при тях и за тях разхода поне теоретично е само билета за събитието докато за мен хартийката е около 1/3-1/4 от разхода.
От друга страна за масовия жител на столицата посещението на фестивала в Каварна съвпада с летните отпуски и мисля, че относителния дял на пътните разходи до Каварна не е толкова висок, предвид, че повечето така или иначе са в района по това време. Но столичанинът посещава Каварна 1 път в годината, а ако аз искам да присъствам на повечко концерти, трябва всеки месец минимум веднъж да пътувам до София.
С това не искам да влизам в някакво противопоставяне. Всеки си е избрал мястото за живеене. На мен в София не ми понася, харесвам си Бургас и намирам, че освен с културния живот и по-високите доходи, София с абсолютно нищо друго не го превъзхожда, дори е много по-зле от тук.

#97 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 12 февруари 2011 - 14:49

View PostSvil, on Feb 12 2011, 14:39, said:

Темата се обръща на София vs. Провинцията
Не. Дуднем си просто :harhar:

За концертите провеждащи се в България столичани са облагодетелствани, защото 95% от концертите се провеждат при тях и за тях разхода поне теоретично е само билета за събитието
Е, за тези концерти изобщо не говорим. Както и не говорим за концертите в Каварна от гледна точка на жителите на Варна. Ясно е, че за тях е мега евтино и близко да отидат на концерт в Каварна.
Целият разговор тръгна от там, че си позволих да кажа, че НА МЕН концертите в чужбина ми излизат като пари толкова (или горе-долу толкова), колкото концертите в Каварна. И от там наскочиха десет човека да ми обясняват как не било така и как на тях концертите в чужбина им излизали двойно като цена сравнено с тези в Каварна. Ама аз не съм казал, че не е така :) Нито знам, нито пък има нещо общо с мен колко му излизат концертите в чужбина на някой. Просто споделих колко ми излизат НА МЕН.

От друга страна за масовия жител на столицата посещението на фестивала в Каварна съвпада с летните отпуски
Да, това е точно така. И това също е една от причините на фестивала в Каварна да има много хора от София. Самият аз съм карал 3-4 дневно море там 3-4 години по ред :)

#98 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 12 февруари 2011 - 14:51

Ози, като цяло с теб сме на едно мнение :)

#99 Carlsberg

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 219 posts

Posted 13 февруари 2011 - 21:39

Аз съм на друго мнение.Разликата да си изкараш хубаво,било в София,България или някъде в близка Европа е хотел и много малка част разлика на тема храна/път.Все пак вярно е километрите са си от значение но това е друга тема.
Ако искам да си изкарам хубаво в София една вечер ми излиза около 50-60 лева.Не говоря да ходя в скъпи заведения в центъра на града.Говоря за нормални цени,бира 2-2.4,ядене на приемливи цени.Със същите пари само че в евро ми излизаше и една вечер на хубаво място,но не в центъра в близките страни до България.Разликата е че там е 10000000 пъти по-хубаво от мръсна София примерно.Да не говорим за Каварна,особенно от споменатите примати(или да кажем освиняването на голяма част от феновете в Каварна).Една вечер на боулинг,бира,вечеря и някое заведение след това излиза доста,нищо че ми е на 5 минути от вкъщи.Вярно като ходя в чужбина не играя боулинг но все пак...
Както каза Ози, да правим сравнение на качество/цена навън и тук е просто смешно.На сонисферата една бира беше 2лв,ама това ако е бира се хвърлям пред трамвая,че и доста полицай ще ме видят(20 метра ни делят с тях грубо :) ).

#100 Svil

кардинал

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 3368 posts

Posted 13 февруари 2011 - 21:52

Това Каменицата не е бира, ще ме извиняват.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users