Евтино, скъпо или достъпно е ходенето на концерт в чужбина?
Started by foreigner, фев 09 2011 20:23
127 replies to this topic
Posted 10 февруари 2011 - 22:12
Форинър, разбирам те чудесно, но трябва да призная, че хора като мен и теб, сме по-скоро изключения от правилото и ролята ни в статистиката е пренебрежимо малка. Ози е прав, защото говори за конвенционалната рок музика, която се харесва на огромната част от меломаните в България и по света. Аз и ти също спадаме в тази категория и ако не беше безрезервната ни любов към един стил, щяхме да посещаваме същите концерти и да сме на същото мнение като него, убеден съм в това. Нека да бъдем коректни и да кажем, че прог рок се слуша основно в Холандия, Полша и Англия, по малко в Италия и Германия и по още по-малко в останалите европейски страни. Конвенционална рок и метъл музика се слуша в цяла Европа и съвсем логично подобни концерти се провеждат в много повече държави на континента. Като прибавиш към всичко това и спецификата на Балканите, като започнеш от сложната логистика и стигнеш до специфичните музикални вкусове, сама ще достигнеш до извода, че не родните промоутъри са виновни за нашите ежегодни неволи и концертни митираства, а нашият музикален вкус. Затова, нека да не се оплакваме, а да се надяваме да продължаваме да имаме възможност да посещаваме концерти на любимите си групи в Западна Европа и Англия, защото друга алтернатива /освен изключението Солун/ няма, а и не виждам в скоро време да се намери...

18.06.2017 - Phil Collins
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
19.06.2017 - Phil Collins
15.07.2017 - U2
13.10.2017 - marillion
Posted 10 февруари 2011 - 22:12
foreigner, on Feb 10 2011, 21:50, said:
Не, това беше написала BeerMe в поста си, който ти беше цитирал, а на твоя пост аз отговорих: "бира + кафета и друли лигавщини по плажа (пак към 200лв.)" Отговори ми колко са феновете и то точно от публиката по каварненските концерти, които могат да си позволят 200 лв. за лигавщини по плажа?
Не ме разбирай погрешно. Нито съм хванала господ за шлифера, нито имам богати спонсори. Цяла година бачкам като идиот за да отида 1-2 седмици някъде и да не мисля колко ми струват бирите и яденето, а да си угаждам 1 седмица без да ми пука.
Не става дума изобщо колко човека могат да си го позволят, а това че всеки, който си позволява "глезотиите" в Каварна, може да си ги позволи и извън България.
Edited by BeerMe, 10 февруари 2011 - 22:16 .
Posted 10 февруари 2011 - 22:22
marillion, on Feb 10 2011, 22:12, said:
Мани го прога. Ами Bad Company например? Те също са конвенционална рок група, пък не свириха на Балканите миналата година, свириха си в Англия. Аз лично познавам българи (в множествено число!), които отидоха.
@Ози, и събитията в Каварна са 2: Каварна рок фест и 6-ти май (който пък е безплатен). Та ако отида два пъти до Каварна за двете събития, давам по 70 лева за път, всички останали родни концерти са ми ок, докато ако искам да отида на 5 концерта в любимата ти Сърбия например, трябва 5 пъти да дам 70 лева за път. Не, не е равностойно.
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.
Posted 10 февруари 2011 - 22:37
foreigner, on Feb 10 2011, 22:22, said:
@Ози, и събитията в Каварна са 2: Каварна рок фест и 6-ти май (който пък е безплатен). Та ако отида два пъти до Каварна за двете събития, давам по 70 лева за път, всички останали родни концерти са ми ок, докато ако искам да отида на 5 концерта в любимата ти Сърбия например, трябва 5 пъти да дам 70 лева за път. Не, не е равностойно.

I don't know how I managed it...
Posted 10 февруари 2011 - 22:44
А, това си е точно така, но все пак в тая тема мисля разглеждаме нещата в голи цифри, а за качество... и аз намирам 150 лв. за Ръш в Ротердам много по-привлекателна инвестиция от 150 за Мадона в София, ама никой не ме пита.
А това неодобрение стана направо демонстративно, когато кепето започна да говори злорадо за рязане на глави и стъпкването им в калта, нищо че - или по-скоро, още повече поради факта, че са се накичили със сиви цилиндери. Това, доколкото лорд Ходсдън можеше да проследи мисълта му, беше начинът, по който би действал Сталинг в Москва, а което е добро за Сталинг, признаваше си открито кепето, бе добро и за него.
Posted 10 февруари 2011 - 22:53
foreigner, on Feb 10 2011, 22:44, said:
но все пак в тая тема мисля разглеждаме нещата в голи цифри
Парите може да са важно нещо, ама нали все пак гледаме и кое какво ти носи. Като усещане и емоция имам предвид. И когато едно нещо ти носи 300 пъти повече емоция, а и покрай него виждаш още много и интересни неща, то факта, че е с 20% по-скъпо от онова, което не ти носи нищо, не е от водещо значение.
Posted 10 февруари 2011 - 23:00
Това вече е съвсем субективно, а темата ни все пак е "евтино, скъпо или достъпно е ходенето на концерти".
Posted 10 февруари 2011 - 23:05
foreigner, on Feb 10 2011, 23:00, said:
а темата ни все пак е "евтино, скъпо или достъпно е ходенето на концерти".
За 5 лева мога да си купя 15 трабанта (Каварна Рок Фест 2010). Също за 5 лева мога да си купя един Ролс Ройс (Клептън в Белград).
Аз избирам Ролс Ройс-а. Ти - 15 трабанта. Всеки от нас е щастлив. Значи всичко е наред.
ПП Държа да подчертая, че изразявам лично мнение и феновете на 15-те групи в Каварна не е необходимо да се обиждат. В крайна сметка твърде вероятно е за тях моя Ролс Ройс да е най-обикновен трабант.
Posted 10 февруари 2011 - 23:10
Истината е че рок екскурзии имаше и в средата на 90, но това което направи достъпно в последно време ходенето в Европа е влизането в ЕС и по лесното придвижване. Въпреки че в бившите соц. страни и преди не бяха толкова проблемни.
Posted 10 февруари 2011 - 23:17
Ugly, on Feb 10 2011, 23:10, said:
Истината е че рок екскурзии имаше и в средата на 90, но това което направи достъпно в последно време ходенето в Европа е влизането в ЕС и по лесното придвижване. Въпреки че в бившите соц. страни и преди не бяха толкова проблемни.
Що се отнася до екскурзиите - аз лично ходя по концерти в чужбина именно от средата на 90-те. И категорично нямам никакъв спомен, че тогава е имало каквито и да е било концертни екскурзии. Но дори и да е имало, то те са били единични случаи, организирани по-скоро от фенове. Нищо общо със случващото се днес.
Ако имаше такива екскурзии - щях да съм пътувал с тях.
Posted 11 февруари 2011 - 00:23
Ozzy, on Feb 10 2011, 23:05, said:
В крайна сметка твърде вероятно е за тях моя Ролс Ройс да е най-обикновен трабант.
Edited by foreigner, 11 февруари 2011 - 00:26 .
Posted 11 февруари 2011 - 08:44
Абе гъзари сте вие в София
Каварна ви е далеч, Европа ви е близо
За мен Каварна, София, Букурещ и Истанбул са еднака "чужбина"
Единствено ме е яд, че Белград ми е по-далеч, заради супер яката плескавица
Но за съжаление групите, които искам да видя, и които не спадат в графа "пенсионерски", по-близо от Загреб, Будапеща и Виена рядко пристъпват.

Posted 11 февруари 2011 - 09:05
Добре, че не ходя на концерти в чужбина, щото ако трябваше всеки път като ме привлече нещо да ходя то Норвегия, или не дай си боже до Финландия, къде щеше да му излезе края...

... Through dreams I influence mankind...
Posted 11 февруари 2011 - 09:35
"И категорично нямам никакъв спомен, че тогава е имало каквито и да е било концертни екскурзии. "
О имаше аз съм ходил. Обикновено бяха до бившите соц.страни. В началото и средата на 90 в Будапеща идваха групи като AC/DC, Mötley Crüe, Motörhead, Alice Cooper, Manowar, Iron Maiden и т.н. Повечето групи пееха в зала Петьофи (мисля че така се казваше), която събираше около 5 000 души, толкова бяха разглезени унгарците. Същите групи ако дойдеха тогава в България щяха да събират в пъти повече, но ни пропускаха. Една от причините е както спомена "Ozzy", че тогава покупателните възможности на българина бяха много малки. Не само да посещава концерти в чужбина, но и да плаща скъпи билети в България.
О имаше аз съм ходил. Обикновено бяха до бившите соц.страни. В началото и средата на 90 в Будапеща идваха групи като AC/DC, Mötley Crüe, Motörhead, Alice Cooper, Manowar, Iron Maiden и т.н. Повечето групи пееха в зала Петьофи (мисля че така се казваше), която събираше около 5 000 души, толкова бяха разглезени унгарците. Същите групи ако дойдеха тогава в България щяха да събират в пъти повече, но ни пропускаха. Една от причините е както спомена "Ozzy", че тогава покупателните възможности на българина бяха много малки. Не само да посещава концерти в чужбина, но и да плаща скъпи билети в България.
Edited by Ugly, 11 февруари 2011 - 09:36 .
Posted 11 февруари 2011 - 09:40
Javor, on Feb 11 2011, 08:44, said:
Абе гъзари сте вие в София
Каварна ви е далеч, Европа ви е близо
За мен Каварна, София, Букурещ и Истанбул са еднака "чужбина"
Единствено ме е яд, че Белград ми е по-далеч, заради супер яката плескавица
Но за съжаление групите, които искам да видя, и които не спадат в графа "пенсионерски", по-близо от Загреб, Будапеща и Виена рядко пристъпват.

ПИСУК!
Posted 11 февруари 2011 - 10:07
За мен лично няма значение дестинацията, дали е Каварна, София, Балканите, Западна Европа. За мен е важно да си изкарам добре по моите си критерии. Което включва сън на добро място, качествена (и изобилна) храна, странични забавления извън посещението на концерта. Ако не мога да си позволя стандарта, на който съм свикнал, не посещавам събитието.
2009-та бях на Феста в Каварна, семейно, в хотел в Тюленово. Имаше разходки, посещения на мидената ферма, Крепостта Калиакра, Двореца в Балчик, купуване на сувенири и т.н. Без тези неща, за мен преживяването не е пълноценно.
Всяко ходене на концерт в София ми е свързано задължително с виждане с приятели, я някоя кръчма, което предполага нещо повече от сандвичи и минерална вода. Естествено на прибиране взимам 2 големи кутии от Дънкин донътс, защото в Бургас такова нещо нема, а ние ги обичаме много.
Ходенето в чужбина задължително ще е свързано с поне 2-3 дни допълнителен престой в съответната държава, посещаване на музеи и местни забележителности, купуване на някакви сувенири, опитване на местната кухня.
Без тези екстри цялото преживяване се превръща в "гъз път да види" и се обезсмисля.
Така, че по-добре, по-малко концерти, но пълноценно изживяни, отколкото да мизерствам, само и само да сложа още един ред в темата на Трашо лашо
2009-та бях на Феста в Каварна, семейно, в хотел в Тюленово. Имаше разходки, посещения на мидената ферма, Крепостта Калиакра, Двореца в Балчик, купуване на сувенири и т.н. Без тези неща, за мен преживяването не е пълноценно.
Всяко ходене на концерт в София ми е свързано задължително с виждане с приятели, я някоя кръчма, което предполага нещо повече от сандвичи и минерална вода. Естествено на прибиране взимам 2 големи кутии от Дънкин донътс, защото в Бургас такова нещо нема, а ние ги обичаме много.
Ходенето в чужбина задължително ще е свързано с поне 2-3 дни допълнителен престой в съответната държава, посещаване на музеи и местни забележителности, купуване на някакви сувенири, опитване на местната кухня.
Без тези екстри цялото преживяване се превръща в "гъз път да види" и се обезсмисля.
Така, че по-добре, по-малко концерти, но пълноценно изживяни, отколкото да мизерствам, само и само да сложа още един ред в темата на Трашо лашо

Posted 11 февруари 2011 - 10:17
Svil, on Feb 11 2011, 10:07, said:
За мен лично няма значение дестинацията, дали е Каварна, София, Балканите, Западна Европа. За мен е важно да си изкарам добре по моите си критерии. Което включва сън на добро място, качествена (и изобилна) храна, странични забавления извън посещението на концерта. Ако не мога да си позволя стандарта, на който съм свикнал, не посещавам събитието.

Напълно подкрепям твоето мнение

Posted 11 февруари 2011 - 12:37
whiplash159, on Feb 11 2011, 09:40, said:
Аз също щях да им кажа нещо подобно. Искате ли аз, Metal Heart, Journeyman и още някой друг от Варна (които ходим на по около 10-15 концерта в София на година) направим по една калкулация колко излиза ходене до другия край на България (София) и после да го съпоставим дори с ходене до Белград? Искате ли? Искате ли? 

Единствено не можах да разбера какво общо има това с нас, софиянци, за които отиването на концерт в Белград и Каварна е на една цена

Posted 11 февруари 2011 - 14:51
Ozzy, on Feb 10 2011, 21:27, said:
Обърнете внимание и колко екскурзии днес се организират до всевъзможни дестинации. Концертен туризъм. В средата/края на 90-те, че и в началото на новия век такова нещо просто не съществуваше.
Това не е вярно. Още от самото начало на 90-те години се организираха посещения на концерти най-вече в Будапеща. Там съм гледал (говоря за периода 1991 - 1993) AC/DC с Motley Crue и Queensryche, Dismember с Napalm Death и Obituary, Paradise Lost с Tiamat, Kreator, Cannibal Corpse, Megadeth с Metallica и The Cult. За тези се сещам на прима виста, но имаше и други, само че мина много време от тогава и не си спомням всички в момента. За всеки един от тези концерти имаше организирани екскурзии, обикновено пълнехме по 1 автобус (т.е. 40 - 50 души).
Разбира се сега е много, много по-лесно човек да пътува в чужбина, било то за концерт на любима група или за каквото му там душа иска.
Колкото до конкретната тема - ходенето на концерти в чужбина в момента е достъпно за всеки нормален човек. Разбира се има огромна разлика в цената, която този човек би платил за ходене в Белград и за такова в Париж например. Това е съвсем нормално. Всеки сам си прави сметка дали цената на даден концерт отговаря на това, което очаква да получи срещу тази цена.
Лично аз ходя на всеки един концерт който ме интересува, все ми е едно дали той е в София, Каварна, Белград, Букурещ или подобна близка до София дестинация. Разлика в цените има, но тя е пренебрежимо малка и изобщо не ме интересува. Интересува ме единствено какво ще получа срещу тази цена. Когато даден концерт не е в София, спането в добър хотел с отлични хигиенни условия е задължително условие. Да ме извиняват "истинските метъли", които могат да не се къпят 3-4 дни, но майната им, това не е за мен.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users