Jump to content

Judas Priest и Whitesnake в София08.07.2011г. - стадион "Българска армия"

789 replies to this topic

#721 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 10 юли 2011 - 16:28

Снимки на Saxon
WeRock.bg - сайт за Праведна музика

#722 Jimmy Pop

пишман-естет

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1122 posts

Posted 10 юли 2011 - 17:49

Нямах никакво намерение да ходя на този фестивал, но в петък наобяд ненадейно ми предложиха два безплатни пропуска (мой близък приятел от една от охранителните фирми) и без колебание се възползвах от тях. Тъй като бях на работа до 9, ми се наложи да пристигна директно за последните две групи (с леко скатаване от последния час на работния ден, разбира се). Точно когато влизахме на стадиона привърши сета на Майк и Механиците, така че от тях не успях да чуя нищо (а ми се искаше).

Принципно дойдох на стадиона най-вече заради Джудас, но приятелката ми пък искаше да гледа Уайтснейк. Не съм огромен фен на Роб Халфорд и компания, но ги харесвам и ми беше много любопитно да ги видя що за група са на живо. Но по ред на номерата. Без никакви очаквания (та дори с лек негативизъм към групата като цяло) Белиот смок ми харесаха. Не съм се заслушвал сериозно в изпълненията, нито в гласа на Ковърдейл (мака че на няколко пъти забелязах, че се мъчи с високите вокали). Леко ме подразниха протяжните китарни сола едно след друго, при това във второто имаше един изключително безсмислен момент, който представляваше само безцелно стъргане. Допадна ми типичното английско чувство за хумор на Дейвид (макар той самият да не ми допада особено), което прояви на няколко пъти, особено с фразата (цитирам по памет):"Look! Whitesnake furniture! This is specially designed to perfectly fit Mr. Aldrich's very fine ass." Соджу Фочу акапелно също вписвам в плюсовете на концерта.

Джудас. С огромно нетърпение изтраях предългата пауза и очаквах да ми отвеят главите. Не се получи. Не знам защо, но на запис много повече ми харесват. На живо ми дойдоха някак твърде монотонни и доста сковани на сцената, като единствено Халфорд ме удиви с височините, които взимаше и с покъртително мощния си и недокоснат от времето глас. Поклон, Роб (но само с лице към теб ;) )! Останалото ми прозвуча като една песен, с няколко малки изключения. На мен ми се стори, че нещо поомазаха Painkiller, а дори Роб там леко се затрудни с припева (имах чувството, че на няколко пъти не нацели правилната тоналност). Най ми харесаха изпълненията на Turbo Lover и Electric Eye. Всъщност това, заедно с Пейнкилъра, за мен бяха едиствените песни, които се отличиха от останалия общ джит-джит-пис-пис. Оставянето на цялата Breaking the Law на публиката (която въобще не се чу) също ми се стори странно хрумване. Забелязвам, че за Джудас тук има почти само положителни мнения. И аз бях почти убеден, че моето ще бъде такова (или се надявах), но явно имаме известни разногласия с бирмингамци. Радвам се все пак, че присъствах. В никакъв случай не съм разочарован.

Edited by Jimmy Pop, 10 юли 2011 - 17:51 .

#723 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 10 юли 2011 - 17:56

65 снимки на Whitesnake

#724 Depositus Cordis

I might be a dog

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 593 posts

Posted 10 юли 2011 - 20:29

View PostKarolina, on Jul 10 2011, 10:03, said:

Тази снимка е уникална, смятам да си я извадя в някакъв голяяяяяяям формат ;)

И въпреки, че даваш свободен линк към нея, аз да си попитам - нали мога да я ползвам (във Фейсбук, форуми и т.н.), естествено, указвайки кой е автора и откъде е свалена? Просто от всички разгледани снимки до момента, тази ми е фаворит ;)

Няма проблем, щом те радва разпространявай :)

Тук също има добри попадения, аз ще прегледам какво имам и може да пусна още някоя снимка че бях по балкана уикенда.

#725 BeerMe

бирена фея

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 863 posts

Posted 10 юли 2011 - 20:56

Нямам нищо против хората, които случайно са попаднали на "фестивала", но не ходете следващият път. Не че нещо, но ми омръзна да чета коментари на хора, които са минали за 1ч да видят к'во става....На Ковърдейл му бил паднал гласа, Халфорд бил педал, хайде да спрем до тук....

#726 Ozzy

All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 10 юли 2011 - 22:12

Извинявам се, че вчера писах на маймуница, но понеже бях чувал, че в Лесковац плескавиците са фундаментални, а и градчето е тучно, та реших да проверя истинността на тези твърдения. Да, плескавиците наистина са добри, но Лесковац се оказа едно свръх мизерно и бедно градче. Казвам го не за друго, а ако някой е решил да си прави екскурзия до там – да го знае. За плескавица в Сърбия – в Ниш или Белград.

Не мислех да пиша относно темата за хората, които се били изнесли след Whitesnake, но се чувствам провокиран от няколко изказвания, за това ще си кажа и аз мнението. Разбира се, ще пропусна изказвания от типа на "Coverdale пя на 70 процента на плейбек" - глупости просто не ми се коментират.
Ако нещо се случи веднъж – то може и да е случайно. Ако се случи втори път (или поне е доста подобно) – то вече би трябвало, ако сме нормално мислещи хора, а не зомбита, малко да се замислим. Та в тази връзка, след като преди няколко години половината стадион се изнесе след сета на Whitesnake, а преди два дена са се изнесли една трета (или колкото там са били – нямам никаква представа относно количеството на изнеслите се, защото след последния звук на Whitesnake си набих камшика със страховита сила), то аз си мисля, че обяснения като дъжд, пътуване до Каварна, извесли се само момичета / жени и т.н., звучат най-малкото нелогично. Нищо лошо не искам да кажа за Judas Priest - предишният им концерт беше феноменален и си тръгнах от него изключително доволен. Но след като публиката масово си тръгва след концерт на Whitesnake, то това явно означава, че на тази част от публиката им е през оная работа кой свири след тази група. В конкретните случаи – Def Leppard и Judas Priest. Защо е така? Имам своето обяснение, но предпочитам да оставя феновете на тези групи сами да се досетят. ;)

Искам и да споделя две интересни неща с вас, случили се зад сцената. Първото е интервюто ни с Doug Aldrich. То трябваше да е 10 минути, но продължи около 25. Заради последните четири въпроса. Когато стигнах до тях му казах: ”Знам, че напреднахме с времето, но останаха само четири въпроса, които за мен са най-важни от цялото интервю” Това бяха въпроси свързани с Dio, последните му дни, последните му репетиции и т.н. От този момент нататък не можах да затворя устата на Aldrich. Самият той се разчувства ужасно много и ми разказа много интересни, но и същевременно много тъжни неща, които скоро ще можете да прочетете. Накрая едва сдържа сълзите си и освен, че ми благодари за интервюто, бръкна в джоба си, извади едно негово перце от периода му с Whitesnake и ми го даде. След което каза: ”Изчакай за малко тук, ще отида до гримьорната, защото искам да видя дали нося едно нещо, което да ти дам” След няколко минути се върна носейки ми друго перце – от едната страна беше неговия подпис, а от другата пишеше ”Dio”. Един от най-милите подаръци, които съм получавал.

Второто нещо, за което искам да кажа няколко думи е Mike & The Mechanics. Първо – очарован съм от публиката, която масово танцуваше и се радваше на тази група. Вероятно е имало и дебили, които са подвиквали селски простотии. Но с очите си видях, че те бяха малцинство. До тук с хубавата част от нещата. Лошата е, че за пореден път се убедих колко ограничен (за да не казвам задръстен) е българският метъл фен (в голямата си част, разбира се – изключения има колкото щеш) – четейки част от коментарите под репортажа направо се удивлявам. А що се отнася до българските рок ”журналисти”, то там бих стигнал и до още по-големи крайности в изказването си. Покрай еуфорията от Whitesnake, Judas Priest и Saxon, почти никой не обърна внимание на това, че в България идва музикант от световна величина. Тук освен казаното от marillion:

View Postmarillion, on Jul 10 2011, 08:39, said:

човек, който е въведен в "Залата на славата на Рок енд Рола", човек, който е продал над 150 000 000 албума, човек, който е на сцената от 45 години

бих могъл да добавя още много неща, но мисля да се огранича само с това, че този човек може съвсем спокойно да купи всичките групи участвали във фестивала, барабар със стадиона. И не казвам това, за да подчертая състоянието му от 35-40 милиона паунда, а за да отбележа, че тези пари са направени с музика. Но като казвам музика, имам предвид МУЗИКА. Mike Rutherford и Genesis са дали толкова много на рока, че и три дена да си говорим за това, пак няма да ни стигне времето. Съвсем без да преувеличавам, бих казал, че в последните 20 години единствените музиканти, за които може да се каже, че са от неговата черга (като продажби, влияние, мащаби, известност и т.н.) и които са идвали у нас са Sting, AC/DC и Metallica. Само за тях се сещам на прима виста. Нарочно не споменавам Madonna, защото тя се изявява в друг жанр. Нарочно не споменавам и Peter Gabriel, защото и той, също както Mike Rutherford, е от Genesis. И след всичкото това нещо, интервю с този музикант беше заявено от две медии. ДВЕ. Сбърка marillion като каза, че е било пресконференция. Ако беше пресконференция разни вестници и телевизии щяха да пратят човек там, защото са разбрали, че става някакъв калабалък. Тук обаче пресконференция нямаше, а тези, които искаха да вземат интервю, трябваше да си го заявят. Две медии. BTV, които направиха кратка среща с групата, в последните три минути на която се появи и самият Rutherford и ние, които специално бяхме заявили, че желаем интервю само и единствено с него. До някъде оправдавам ЗиРок, защото Елена Розберг направи интервю с Rutherford по телефона две седмици преди концерта.
Говорим за музикант, който е цяла епоха в музиката. И може да ти разкаже много интересни неща, стига да знаеш какво да го питаш. Изключително съм щастлив, че ние не се подведохме покрай метъл-идиотизма, който явно е обзел всички онези, които пишат и отразяват подобни събития, и се срещнахме с този човек. Използвам случая да благодаря на marillion, който помогна с няколко доста интересни въпроса. Да, интервюто не е върхът на сладоледа, да, на определени въпроси той отговаряше само с по едно изречение. Но въпреки това сподели любопитни неща, а възможността да се докоснеш до музикант от такава класа никога не е за изпускане.

ПП В следващите няколко дена отново може да се наложи да попиша на маймуница. Това ще е защото отивам да видя още един ГОЛЯМ музикант. Едно късче история, макар и в нейния край. Нищо, че този музикант вероятно за българския средностатистически метъл фен е напълно излишен, също както Mike Rutheford и нищо, че ако не е бил той и още 10-15 като него, днес задръстените им любимци щяха да са продавачи в магазини. В което няма лошо, разбира се. А и всеки има право на своите вкусове и (не)разбирания. :)
I don't know how I managed it...

#727 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 10 юли 2011 - 22:48

View PostOzzy, on Jul 10 2011, 13:12, said:

И не казвам това, за да подчертая състоянието му от 35-40 милиона паунда, а за да отбележа, че тези пари са направени с музика.

От чисто любопитство питам дали наистина са толкова. Аз си мисля, че би трябвало да са повече. Например, Jay Kay от Jamiroquai има лично състояние (подчератвам, не общите печалби на групата) 60 милиона паунда (цифрата в Уикипедиа е грешна), а ми се струва, че човек като Майк би трябвало да е с доста повече. Иначе ти си много прав за едно - че е ходеща рок история, не, история на популярната музика на 20 век.

ние, които специално бяхме заявили, че желаем интервю само и единствено с него.

Каа-те-хии-зииссс :) ;)

Лошата е, че за пореден път се убедих колко ограничен (за да не казвам задръстен) е българският метъл фен (в голямата си част, разбира се – изключения има колкото щеш) – четейки част от коментарите под репортажа направо се удивлявам.

М/у другото, ти като каза, се сещам следното: следя значи коментарите под репортажа от концерта, но и съседната новина за възможен Сонисфиър с Red Hot Chilli Peppers и Foo Fighters. Голяма забава е. Коментари като "ки са тиа, не са метъли", "другата година Лейди Гага", "кога ще направят глем фест" и подобни. Хубаво е хората да си имат своите вкусове и лични предпочитания, но си личат огромни нереалистични виждания. Аз си ги свалям и компилирам в антология "социология на фена", много е забавно.

Бтв, офф топик, но в момента Слипнот правят добро участие на Сонисфиър. В България щяха да се представят добре, по това, което виждам.

Edited by Jurisprudent, 10 юли 2011 - 22:56 .

Plus Ultra.

"This world is totally fugazi."

"We will always be so much more human than we wish to be."

"From the Stars back to our Cities"

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#728 HeathenHeart

The Art of Lore

• Тамплиeри
  • PipPipPipPipPip
  • 2139 posts

Posted 10 юли 2011 - 22:59

Това колко е велика, заслужила, богата, известна и т.н. една група, може да те накара да я чуеш от любопитство, но не е гаранция, че ще я харесаш. Насила хубост не става.
Hedniska Blod

#729 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 10 юли 2011 - 23:12

Така е. Аз лично не харесвам Битълс. Но не бих си позволил да говоря глупости по техен адрес.

#730 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts
  • Interests:- progressive rock, hardrock, heavy metal, thrash&death metal, alternative, wave/darkwave, gothic, post-punk, industrial, jazz, jazz rock, fusion, blues

Posted 10 юли 2011 - 23:14

View PostHeathenHeart, on Jul 10 2011, 13:59, said:

Това колко е велика, заслужила, богата, известна и т.н. една група, може да те накара да я чуеш от любопитство, но не е гаранция, че ще я харесаш. Насила хубост не става.

Toва е така. Но едно е да приемеш и да признаеш нещо добре и смислено направено и издържано, друго да го обидиш и отречеш, ако не ти влиза в рамките на разбиранията. В момента, например, гледам Слипнот на Сонисфиър, без да съм им фен - но, като правят силен концерт, какво да кажа, "тъпи маскирани ненормалници, ходете си у Дивия Запад"?! Не виждам смисъл да се отрича, обижда нещо, дори ако не ми влиза в стандартите. Пък и не виждам кой би се трогнал от негативно мнение, само аз ще се тровя от личната си злоба в такъв случай. Това имах предвид по-горе.

ПС. Сега видях, че съм писал по едно време с Ози - имах предвид именно същото.

Edited by Jurisprudent, 10 юли 2011 - 23:14 .

Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#731 U.D.O.

Bulgarian LionHeart

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 325 posts

Posted 10 юли 2011 - 23:25

View PostOzzy, on Jul 10 2011, 23:12, said:

Не мислех да пиша относно темата за хората, които се били изнесли след Whitesnake, но се чувствам провокиран от няколко изказвания, за това ще си кажа и аз мнението. Разбира се, ще пропусна изказвания от типа на "Coverdale пя на 70 процента на плейбек" - глупости просто не ми се коментират.

като гледаш от трибуните така ще си казваш ;) аз гледах внимателно устата на Дейвид Ковърдейл и имаше моменти в които се чува неговият глас, а микрофонът му е насочен към публиката, да не говорим как на някои моменти уж пее "само" Дъг Олдрич и СД-ра.

не съм с толкова лошо зрение, че да не забележа, пък и съм посетил едно 200 концерта за 10 години

Edited by U.D.O., 10 юли 2011 - 23:24 .

"It's your problem if you can't accept ACCEPT, not mine." (Joe Schlared, 1993)

#732 Metal Heart

silent water(s)

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1399 posts

Posted 10 юли 2011 - 23:53

View PostJurisprudent, on Jul 10 2011, 23:48, said:

Бтв, офф топик, но в момента Слипнот правят добро участие на Сонисфиър. В България щяха да се представят добре, по това, което виждам.
Направо ми се реве, след като видях какво изпуснахме ;)
Но затова пък имахме "уникалната" възможност да гледаме Whitesnake за 4-ти път, от която този път не се възползвахме. И като чета коментарите, май не е било голям пропуск. Slipknot обаче определено са :) Лично мнение.
It's in your heart, it's in my soul, in your own reality
Vanquish the pain
Don't want to see it fail!

#733 stormbringer

архиепископ

• Енориаши
  • PipPipPipPip
  • 535 posts

Posted 11 юли 2011 - 00:14

View PostMetal Heart, on Jul 10 2011, 23:53, said:

Направо ми се реве, след като видях какво изпуснахме ;)
Но затова пък имахме "уникалната" възможност да гледаме Whitesnake за 4-ти път, от която този път не се възползвахме. И като чета коментарите, май не е било голям пропуск. Slipknot обаче определено са :) Лично мнение.
това, че можеше с билети от несъстоял се фестивал, да се влиза на друг, който се състоя, не мисля, че прави съществуването на едното по какъвто и да е начин отговорно за несъществуването на другото .... и коментари от типа на това как вместо "уникалните" Slipknot се замазват очите на хората с поредното гостуване на DC и компания ми се струват изключително не на място ... едното няма ама никаква връзка с другото
Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner.

#734 Ozzy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 9476 posts

Posted 11 юли 2011 - 00:19

View PostU.D.O., on Jul 11 2011, 00:25, said:

като гледаш от трибуните така ще си казваш
Не. Така казвам, защото съм гледал концерта от фен пита. :yes:

View PostMetal Heart, on Jul 11 2011, 00:53, said:

Но затова пък имахме "уникалната" възможност да гледаме Whitesnake за 4-ти път
Пети, бе... :D

#735 Metal Heart

silent water(s)

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 1399 posts

Posted 11 юли 2011 - 06:57

View Poststormbringer, on Jul 11 2011, 01:14, said:

това, че можеше с билети от несъстоял се фестивал, да се влиза на друг, който се състоя, не мисля, че прави съществуването на едното по какъвто и да е начин отговорно за несъществуването на другото .... и коментари от типа на това как вместо "уникалните" Slipknot се замазват очите на хората с поредното гостуване на DC и компания ми се струват изключително не на място ... едното няма ама никаква връзка с другото
Въобще нямах предвид врътката с билетите, а ситуацията в България като цяло.
@Ozzy, петият нещо ми се губи :yes:
It's in your heart, it's in my soul, in your own reality
Vanquish the pain
Don't want to see it fail!

#736 Satyr

Администратор

• Велики Магистри
  • PipPipPipPipPip
  • 7532 posts

Posted 11 юли 2011 - 07:00

Снимки на Judas Priest

#737 witchking

послушник

• Енориаши
  • Pip
  • 4 posts

Posted 11 юли 2011 - 08:09

Нямам търпение да прочета интервюто с Doug Aldrich... :yes:

#738 Jurisprudent

Joydivisionist.

• Енориаши
  • PipPipPipPipPip
  • 2374 posts

Posted 11 юли 2011 - 08:33

View PostMetal Heart, on Jul 10 2011, 14:53, said:

Направо ми се реве, след като видях какво изпуснахме :yes:
Но затова пък имахме "уникалната" възможност да гледаме Whitesnake за 4-ти път, от която този път не се възползвахме. И като чета коментарите, май не е било голям пропуск. Slipknot обаче определено са :D Лично мнение.

Голям офф, но така или иначе няма специална тема за това, а стана дума:
Много добро участие направиха. Личеше си, че са надъхани и искат да се раздадат максимално. Изобщо ме впечатлиха отвсякъде, без да съм им бил някога фен (но се оказа, че повечето песно в сета ги знам, не знам от къде). Особено накрая с костюма на Пол Грей, беше много човешко. Та така. Ако беше станал концерта тук, според мен доста хора, не-фенове, щяха да кажат дорби думи за групата, защото си заслужава. А Уайтснейк е според мен известно, че на 4 месеца да ги водят, пак ще има желаещи. Защо - това е друга история.
Plus Ultra.

Jazz fusion audio centre

1001 albums online

#739 violator

Malloy

• Тамплиери
  • PipPipPipPipPip
  • 2234 posts

Posted 11 юли 2011 - 09:06

View PostU.D.O., on Jul 11 2011, 00:25, said:

аз гледах внимателно устата на Дейвид Ковърдейл и имаше моменти в които се чува неговият глас, а микрофонът му е насочен към публиката

Блясъкът на новите Ковърдейлови зъби те е заслепил и не си забелязал, че във въпросните моменти отляво се вижда това, а отдясно - това.

В парчетата на Whitesnake има много хорови припеви и дублирани вокални поддръжки.

Затова през годините, независимо от състава, част от музикантите на Ковърдейл задължително са били пеещи.

Специфичното в случая е, че Олдрич и Бийч са първокласни певци. А блендите и техниката им е сходна с тази на Дейвид. И това съвсем не е случайно. Концертните вокални аранжименти на Whitesnake го изискват. Защото няма как фронтменът да изпее две-три партии сам и наведнъж - както си ги е насложил в студиото. А на живо трябва да прозвучи по този начин. И да бъде убедително. Така че в случаите, в които Дейвид подава микрофона на публиката, понякога се чува гласът на поддържащия вокал. Особено в припевите той е задължителен. А и не само там.

За един добър певец не е особен проблем да изимитира нечия бленда. Особено пък специфична като на Ковърдейл.

Плейбек!? Немислимо е в подобен формат. Освен някой друг масов хоров мотив. Какъвто например чухме в "The Living Years" при Mike & The Mechanics. Но то това не се води плейбек, а си е ползване на семпъл.

А ако наистина има плейбек - няма да го забележиш, повярвай ми. :yes:
-----------------------------------------
Слушай силно!

#740 deluxworld

епископ

• Енориаши
  • PipPipPip
  • 152 posts

Posted 11 юли 2011 - 09:18

На мен пък ми е странно друго, как може да отидеш на концерт и да си тръгнеш преди неговия край, след еди - коя си група...
. . . And Justice For All

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users