Ще започна малко преди същинската част на деня/вечерта,а именно влизането и пропускателния режим на стадиона.
На обяд всичко беше спокойно около главния вход,където щяхме да влезем за пред сцена. Жегата ни мъчеше неуморно,а хората наоколо си вярваха,че вратите ще отворят към 13:00.Е,имаше и такива като мен,които знаеха,че нещата няма да седят точно така,но като че ли не бяхме много. След продължително чакане към 14:00 вратите отвориха! Нещата се случват! Скъсаха ни билетите и се юрнахме по алеята,и когато всеки очакваше,че вече ще влезне на стадиона - бам,нова ограда на самите стълби пред централния вход.Явно такава е била стратегията,няма лошо. Почакахме си нетърпеливо още малко,но поне повечето хора бяхме на сянка. По някое време(определено беше преди 15:00) дойдоха момчета от охраната,обясняваха се нещо с хората от първата редица и изведнъж някои от тях успяха да нахлуят. Върнаха ги и след малко охранителите се помъчеха да преместят оградката,явно за да можем да влезем. В същото време всичко живо се юрна да навлиза през малките процепи между оградката и стената на самия вход. Направо се изненадох как не беше прегазен някой (за моя безопасност реших да се дръпна и да пусна няколко човека зад мен,защото не знаех как ще се промуша с тях на гърба ми). Не знам защо нещата се получиха по такъв начин. Планът ли им е бил такъв? В този момент ли щяха да ни пуснат или видяха,че хората напираха да влизат и ги оставиха да се бутат като стадо говеда. Проява на нефестивална култира? - от наша страна,разбира се. Tе на другите им е вградена. Или може би просто такава им е била организацията,но това сигурно би било строго оспорвано от същите тези хора.
Вече сме вътре и на първите позиции все пак,но изведнъж забелязвам,че няма екрани. Нещо немислимо за голям концерт/фестивал като този.Явно някои момчета са решили да спестят парички от такива екстри.
Към 16:00 излезна Шеки с неговата група. Не съм фен на групата му и определено едва ли ще стана,но все пак внесоха настроение. Изборът на българска група на такова събитие и въобще дали да има такава винаги ще предизвиква дискусии. Все пак Шеката показа хъс и мисля,че си свърши работата. Единсвтено китаристчето с шапката, по което девойчетата пищяхме все едно са видяли задните на Coverdale,не се представи добре. Много стойки и плезене,а малко свирине. Направи няколко гафа,а завършекът беше с падането на обицата му. Както и да е,дано се поучи.
17:00 и Slade са на сцената - малко известна група на аудиторията,но самите те се оказаха доста луди старчета,които направиха добро представяне и раздвижиха публиката. Бяха оценени и показаха,че са добра стара рок група.
Следващите,които щяха да се качат на сцената бяха Saxon. Определно нещо по - твърдо и групата,която най - много се доближаваше до големия хедлайнер.Не мога да се нарека фен на самата група,но ме кефят и с удоволствие исках да ги чуя и видя,а с показаното от тях затвърдиха якото впечатление.Даже според мен заслужаваха да излезнат преди Бялата Змия,но... кой съм аз,че да давам съвет на адаша.Раздвижихме вратовете и емоциите определно се покачиха.
Последваха Mike & The Mechanics - групата,която е въртяна най - много в българския радио ефир. ЧУДЕСНО! Само дето кой е знаел,че тези песни са тяхни,а де? Класиците бяха представени лично от Marcel Avram(ако не съм объркал господина). Mike & The Mechanics са наистина класици. Професионализъм,който видяхме с очите си и чухме с ушите си. Правят приятна музика,да приятна,но като че ли не беше за днес. Бяха доста постни след куфеенето със Saxon,на моменти дори скучни. Може би,ако бяха след Slade или дори преди тях щяха да бъдат оценени много повече и да се харесат на масовата публика. Не,че сега не се харесаха особено с Over My Shoulder и хита на Genesis - I can't dance,но пак казвам не бяха за този ден или поне във времето,което излезнаха. Да не говорим,че имаше индиви,които им развяваха бели кърпички,викаха довиждане и простотията за гейския парад. Лично за мен щеше да е прекрасно да чуем едни Sabaton(подгряващи в Румъния),които да забият вместо тях и да излезнат да речем след Slade и преди Saxon,но ще излезе,че е само мое лично желание,така че да го забравим.
Време беше за големите Whitesnake! Да,наистина големите,които са предвождани от големия David Coverdale. Една от най - обичаните групи от българската публика. За пореден път доказаха защо имат такъв статус у нас,а ние им отвърнахме със същата любов,която сме им давали при всяко тяхно посещение. Навярно на много хора ни се искаше да изсвирят повече песни и да пропуснат друм солото и китарния дуел,но те си присъстват във всеки сетлист от турнето. Въпреки не много дългото участие на Whitesnake се изкефих максимално за пореден път на тяхно представяне.
Веднага след приключването на Coverdale и копмания стана ясно,че същинската част на събитието предстои.
Имаше леко забавяне и Judas излезнаха с 20 минути по - късно от обявеното,но както разбрахме в този ден,а и не само от него - едно е да обявиш,а съвсем друго е да се случи. Това ми напомня за примера на Петър Петров в интервюто по Z-Rock как,ако спре някой на улицата и го попита ще отидеш ли на концерт на дадена група и той каже: да,вероятно,то има голяма разлика от това "да,вероятно" до отиването и купуване на билет. Е,явно и при вас г-н Петров нещата с организаренето са на същия принцип. Едно е да обявиш,а съвсем друго е да го изпълниш. Също така имах приятели,които са били на трибуните и за Judas са успели да слязат на терена безпроблемно,а ме съмнява да са били единствени. Както и да е... да се върнем на онова,което си заслужава и всички очаквахме.
Тук не мисля,че има кой знае какво за коментиране,защото дойде време за БОГОВЕТЕ на хеви метъла,а пред тях всеки свежда глава,защото боговете се почитат и уважават от всички. Дори и да си king of metal.
Judas Priest показаха пример за провеждане на последен концерт на една група. Твърдост,увереност,безкомпромисност и страхотно шоу. Това беше British Heavy Metal от най - високо ниво.
Колкото за публиката - да,всички бяхме скапани от жегата и над 12 часовото висене на крак.Добре,че хората от охраната(същите тези изкарваха уж пияни направо извън стадиона) даваха множество вода,за да се подкрепим и да оцелеем,но не мисля,че сме били вяла публика. По време на сета на Priest почти нямах глас,но продължих да крещя и пея с пълно гърло,а и предполагам всички са били така. Колкото за изпълнението на Breaking The Law от това,което съм гледал в нета не чух някъде публиката да заглушава инструментала.Горд съм,че видях Judas Priеst на родна земя за втори път и то след такъв размазващ концерт. Да се надяваме,че ще имаме възможност да ги видим още един път в България,колкото и малък да е шанса затова.
Ако постът ми се стори дълъг и скучен на някой,съжалявам. Така видях аз нещата през моите очи,така ги чух и почувствах.
Накрая,ако трябва да оценя от 1 до 10.
Организация на събитието - 4
Като преживяване и емоции - 10
Edited by THE DEADMAN, 09 юли 2011 - 17:13 .