Ozzy, on Jul 1 2011, 19:48, said:
Догодина? Ще видим... Прогнозата ми е за "Осанна!"

Дано... Сериозно, бтв.
Бтв, някой съумя ли да сътвори адекватна дефиниция на понятието "фестивал"? Понеже единственото, което ми идва на акъла, е нещо от рода на "изява на две или повече групи, наречена от организатора или друго отговорно лице "фестивал". Понеже стана ясно, че периодичността не е определяща, нито възможността на повече от една-две групи за пълноценна изява, нито броят сцени, нито допълнителните екстри... Следователно всичко, което бъде наречено "фестивал", е фестивал.
Metal Heart, on Jul 1 2011, 13:51, said:
Да оставим цената настрана - никой не оспорва, че беше висока за нашия стандарт. Ставаше въпрос за нагласи: защо да ходя да ги гледам тия другите, като не ме интересуват, че и повече пари да давам заради тях. Моята група, когато дойде на самостоятелен концерт, тогава ще си взема билет и ще знам, че плащам само за това, което искам да гледам. На фестивал е тъпо да ходя само заради нея, защото ще свири по-малко, пред неподходяща публика и т.н. Немалко фенове изразиха подобни мнения тук.
Ще се опитам да отговоря на това. Доста пъти вече написах, че и миналата, и тази година си спестих разходите за билет за "Сонисфиър", защото изпълнителите, които исках да видя, бяха поставени в ролята на подгряващи. Това само по себе си не би било проблем - всъщност нямам много против да видя Manowar като подгряващи на Iron Maiden или, да речем, на групата на Ози Озбърн. Примерно. Обаче миналата година ми ги ръгнаха между гръндж от едната страна и, ъм, индъстриъл от другата... Сега, колкото и да ги харесвам, в тоя случай те са като розова кръпка върху блекметълска тениска. Всяка група, свиреща някакъв традиционен хеви метъл, би стояла така. Като прибавим и орязания сетлист и излизането посред бял ден, възможността за свястна изява отива по дяволите. Същото е и с Алис Купър тая година - да ми сложат изпълнител, избил на сцената още през 60-те години, точно преди група тийн-идоли(не го казвам като обида, не ме нападайте) убива възможността му за силна изява - или поне близка до това, което вече видях през 2008. А, честно да си призная, хич не обичам да виждам изпълнители, които харесвам, в лоша светлина. Проблемът поне при мен е не толкова в това, че освен за "моята" група плащам и за такива, които не харесвам, а че заради тези, които не харесвам, "моята" ще се представи зле - или поне много под обичайното си ниво, което по същество е абсолютно същото.
А да отида на фестивал просто заради фестивалната атмосфера наистина не е за мен. Поне не и в София. Разбирам да го направя на спирита или феста в Каварна, където ще мога да го комбинирам с морето по някакъв начин, или някъде в чужбина, където самото отиване до там би било доста интересно... Но в София каква атмосфера? Нито ми е ново място, нито музиката ми харесва, нито я познавам, че да подивея като феновете на първите акорди на някой риф - това ми е адски сконфузващо, между другото - да виждам как хиляди хора около мен избухват от кеф, когато чуят три ноти, а аз нито схващам, нито мога да схвана... Е*ати атмосферата става, дори изявата да е най-добрата, която групата на сцената може да даде.
С това, което изписах, май се опитвам да кажа, че дори финансовият фактор напълно да отсъства и да не ми пука хич за кого плащам, предпочитам да не гледам една любима група пред това да отида на изява, където тя вероятно няма да се представи на ниво, ако няма какво да компенсира това.